Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Băsescu denunță „dezastrul lui 8 la sută”: „Ești slugă la cei care-ți dau bani! Când ești înglodat în datorii nu ești liber. Mușchii tăi sunt prea slabi când ai peste 8 la sută deficit și te împrumuți lunar ca să plătești salariile și pensiile”

Imagine publică cu presedintele Traian Băsescu. Foto: Inquam Photos / George Calin

 Foto: Inquam Photos / George Calin

După anul electoral 2024, România se pregătește de niște ajustări în ceea ce privește economia, după cum indică experții. De altfel, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental că România ar putea termina anul curent cu un deficit bugetar de peste 8% din PIB, adică peste 140 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar. În acest context, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 că „vom deveni o țară tot mai îndatorată, pentru că lipsește și voința politică, și decizia de a reduce deficitele, exact în numele acelei libertăți pe care o clamează demagogic toate panaramele vieții politice românești”.

Când ești înglodat în datorii, nu ești liber. Ei vorbesc despre libertate și despre faptul că România face ce vrea. Facem ce vor mușchii noștri. Nu, mușchii tăi sunt prea slabi când ai peste 8% datorie din PIB și când te împrumuți lunar ca să plătești salariile și pensiile. Nu ai mușchi să fii de capul tău, nu umbli dezlegat. Ești slugă la cei care-ți dau bani”, crede Băsescu.

Fostul președinte mai spune că guvernul actual accentuează deficitul în fiecare lună. „Or, asta e o administrare antiromânească a resurselor. De ce? Pentru că nivelul de îndatorare crește continuu, n-or să-l reducă și se pregătesc să facă o negociere. Hai să reducem deficitul cu 0,75% pe an. Este puțin. Trebuie să-ți propui măcar un 1,5% pe an ca să scapi cât mai repede de datorie”, a mai explicat Băsescu.

Potrivit Ziarului Financiar, Marcel Ciolacu a spus că guvernul va ajunge oficial la un nou acord cu Comisia Europeană, care prevede o reducere a deficitului bugetar cu 0,74 puncte procentuale pe an, pe o perioadă de şapte ani, la finalul căreia deficitul va ajunge la 3% din PIB - limita prevăzută de tratatele europene. Un calcul al celor spuse de Marcel Ciolacu arată că, practic, guvernul se pregăteşte de un deficit bugetar de cel puţin 8% din PIB în 2024, mult peste ţinta asumată oficial în acest moment, de 5% din PIB.

Dacă guvernul începe să scadă deficitul începând cu 2025, timp de şapte ani, în 2031 deficitul bugetar ar fi de 3% din PIB. Dacă în fiecare an din cei şapte deficitul scade cu 0,74 puncte procentuale, înseamnă o scădere totală de 5,18% procente. La cele 5,18 puncte procentuale, se adaugă cei 3% din 2031 şi astfel, matematic, punctul de plecare este un deficit de 8,18% din PIB în 2024. Guvernul are un deficit oficial de 5% din PIB în 2024, mai scrie Ziarul Financiar.

Băsescu a mai spus că, deocamdată, Comisia Europeană le-a acceptat guvernanților de la Palatul Victoria toate solicitările și modificările în PNRR și procentul din PIB pentru pensii.

Băsescu crede că România beneficiază de contextul care impune înțelegere pentru țara noastră datorită conflictului de la frontiera de est, când în mod normal trebuie să pleci de la premiza că România și-a redus atractivitatea pentru investiții străine directe”, crede fostul președinte. Acesta mai spune și că n-avem de ce să stăm după bunăvoința Bruxelles-ului. „Eu cred că soluția corectă ar fi să ne propunem reducerea cu 1,5% pe an în așa fel încât în 3 sau 4 ani să fim în standardul Uniunii Europene de 3%”, indicat Traian Băsescu.

Fostul președinte avertizează și că România, prin cum își prognozează reducerea datoriilor și împrumuturile viitoare, ar putea să ajungă în câțiva ani la 70-80% grad de îndatorare și nicidecum la reducerea îndatorării, pentru că guvernanții nu știu să guverneze decât dând.

Vă dăm asta, vă dăm asta, vă dăm încă 100 lei la indemnizație de creștere a copilului, vă dăm la pensie, vă dăm la dăm, dăm, dăm. Dar producem pe măsura a ce dăm?”, s-a întrebat retoric Traian Băsescu.

Ce vrea Comisia Europeană de la România

România se află în procedura de deficit excesiv încă de dinaintea pandemiei și crizelor declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, scrie platforma Curs de Guvernare, iar Comisia Europeană, care urmează să supervizeze un plan bugetar personalizat pentru România, a transmis României că pentru a permite revenirea în ținta de deficit în perioada maximă permisă de noile reguli fiscale trebuie să primească o serie date:

  • O analiză în detaliu a cheltuielilor publice la nivelul instituțiilor și companiilor cu capital de stat.
  • Un plan de îmbunătățire a gradului de colectare a veniturilor, cu accent pe reducerea gap-ului de TVA.
  • Un plan al măsurilor de digitalizare și de combatere a evaziunii pe perioada ajustării deficitului.
  • O analiză a veniturilor rezultate din exploatarea resurselor naturale și din valorificarea activelor statului.

Comisia are indicii că ”reformele” operate de guvern care au vizat structurile bugetare și gap-ul de TVA nu au eficiența așteptată. Pentru Bruxelles, mai indică platforma Curs de Guvernare, marea problemă nu o constituie veniturile României – cu excepția notabilă a fraudei la TVA, ci modul în care statul cheltuie aceste venituri, de aici insistența cu care se cere României să opereze reforme structurale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Mai du-te, naiba, cu Băsescu tău cu tot!!! Nu mai dă nimeni doi bani pe el , iar tu ai infestat REPUBLICA cu idolul tău ticălos!
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Păi ce a spus greșit? Poate eu vreau să citesc părerea lui! Dacă tu nu vrei, să fii sănătos! Sau poate vrei să afli părerea unui prim ministru care are doar liceul, sau a unui plagiator, poate? Așa că nici ei nu sunt mai breji!
      • Like 1
    • @ Liliana Negrea
      Ovidiu check icon
      Citește, Liliana, cine nu te lasă? Citește și învață din Băsescu!
      Eu am fost oripilat să deschid "Republica" și să găsesc un șir de panseuri băsiste pline de platitudini sub nu mai știu câte titluri ale lui MDB, un vechi fan al individului fost turnător la Securitate.
      Îl adori și tu pe Basescu și încă ești interesată de părerile lui? Foarte bine, MDB te-a făcut fericită citind colecția lui de articole privind ultimele panseuri ale idolului vostru comun.
      Să fiți și voi sănătoși!
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult