Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Băsescu spune care e cel mai bun și cel mai rău președinte al României din ultimii 30 de ani și cine e persoana față de care a greșit cel mai mult

Imagine cu Traian Băsescu la vot. Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

România a avut 4 președinți după Revoluția din Decembrie 1989. Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Acum urmează să-l voteze pe al cincilea. Dar cine a fost cel mai bun și cel mai rău președinte al României? Traian Băsescu a răspuns la această întrebare în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Eu, și unul și altul, dar depinde la ce televizor vă uitați”, a spus Traian Băsescu.

În timpul celor două mandate prezidențiale, Băsescu a impus o serie de reforme importante, de schimbări fundamentale în comportamentul instituțiilor și un profil bine definit al țării în plan extern, după cum bine scria în 2014 Dan Tăpălagă în Hotnews. Dar Traian Băsescu a rămas în mentalul colectiv și pentru faptul că s-a înconjurat de indivizi cu probleme penale și a promovat în funcții persoane nu foarte competente, dar extrem de loiale, cum ar fi Elena Udrea.

„Publicul a fost sedus de curajul sau. A proiectat la randul sau în public de cate ori a avut ocazia imaginea comandantului de vas capabil să-și treacă țara prin furtună și să o ducă la destinație. Va rămâne în memoria colectivă cu imaginea de politician singur împotriva tuturor: în război cu mogulii, cu PSD-ul, cu propriul partid, cu ziariștii, cu magistrații, cu toată lumea. Dar cel mai mare adversar al sau a fost, mereu, el însuși”, se mai arăta în analiza de pe HotNews a jurnalistului Dan Tăpălagă.

Are Băsescu un adversarul politic pe care l-a respectat cel mai mult?

În timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, Traian Băsescu a spus și dacă are un adversarul politic pe care l-a respectat cel mai mult în cariera sa politică. 

N-am avut un adversar politic pe care să-l respect, vă spun cinstit. Dacă aș spune că l-am respectat pe cutare adversar, asta ar însemna să fiu farsor. Adversarul, l-am tratat ca pe adversar, cum au tratat și ei pe mine. Deci am fost deputat și senator al României trei mandate, n-am indemnizație de parlamentar, Am fost președinte, n-am drepturi de fost președinte. Deci, pe cine să respect?”, s-a întrebat retoric Traian Băsescu. 

Omul față de care a greșit cel mai rău Traian Băsescu

Întrebat și care este omul față de care a greșit cel mai rău și regretă acest lucru, fostul președinte al României a spus: „Am greșit în relația cu destui oameni, dar probabil că trebuia să găsesc o soluție când am câștigat alegerile în Partidul Democrat și Petre Roman n-am mai vrut să rămână în partid. Cred că acolo am făcut o greșeală, trebuia să găsesc o soluție”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult