Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii

Cristian Tudor Popescu

O matahală tatuată cu ciocane și seceri mârâie: „Ce, bă, te uiți urât la mine?!”. Și se năpustește asupra unui om care pare firav și lipsit de apărare, zbierând că îi va rupe capul.

Când rușii năvăleau de peste tot asupra Ucrainei, încercând să ia cu asalt Kievul, Volodimir Zelenski declara nu o dată că este gata să se întâlnească cu Putin pentru a negocia pacea sau măcar un armistițiu. Răspunsul Kremlinului a fost: „În această fază a operațiunii militare speciale nu intră în discuție negocieri de pace”. Adică, întâi vă tocăm, vă ocupăm și după aia ne împăcăm, prăpădiților.

Cei care, pe modelul Roger Waters sau Elon Musk vin acum cu propuneri de pace împinse Ucrainei, cerându-i să cedeze teritorii și oameni, că altfel o să fie jale pentru toți, pe atunci, cu numai câteva luni în urmă, tăceau mâlc sau prevesteau sfătos zdrobirea inevitabilă a armatei ucrainene de către invincibila Armată Roșie.

Acum, când omul care părea slab se ridică și, cu lovituri dibace, își umple de borș mărețul agresor, spre întristarea și suspinul „pacifiștilor” de mai sus, ce li se cere ucrainenilor? Să cedeze tot ce a apucat Rusia să înșface, să accepte luarea în sclavie a concetățenilor lor din Donbas, Lugansk, Herson și Zaporojie de către muscali. Să-i facă uitați pe copiii, pe femeile gravide, pe civilii omorâți, violați, jefuiți de brutele ruse, să-i declare morți degeaba pe miile de soldați ucraineni uciși în lupta de apărare a țării. Adicătelea, de fapt, nu era mai bine, prăpădiților, să vă predați de la bun început?

Că, altfel, o să tragă Putin bășina cea mare. Marin Preda descrie o bătaie între doi inși. Când unul se dovedește mai tare, celălalt, văzând că nu-l poate birui, sloboade, ca ultimă armă, o bășină pestilențială, împuțind tot aerul din jur. Nu altfel amenință cimpanzeul sângeros că face.

Îți recomandăm

E nucleară bășina lui Putin, dar tot bășină este – chintesență de lașitate, neputință și răime. Lansarea unei arme nucleare, cu efecte incontrolabile asupra întregii lumi, înclusiv Rusia, ar fi dovada maximă și ștampila impotenței rușilor reprezentați de masculul alfa Putin. Impotență militară, politică, socială care le provoacă complexe de ucigași în serie. Realizând ridicolul sinistru al situației, vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Tolstoi, zice că „avem toate mijloacele, fără să folosim arme nucleare tactice. Armata rusă, consolidată cu oamenii mobilizați, va cuceri Kievul”. Asta, în vreme ce mii de ruși caută să afle cum se pot preda ucrainenilor, iar alte sute de mii au fugit din Patria Mamă mâncând pământul.

Cât privește cârdul de „porumbei ai păcii” care gurluie acum pe ecranele României, ei sunt demnii urmași ai celor care au dat rușilor Basarabia și Bucovina de Nord fără să tragă un foc de armă și ar face-o din nou, cu toată țara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult