Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

BCR Seed Starter investește 5 milioane de euro în startup-uri tech. Care sunt criteriile de eligibilitate

BCR Seed Starter,

BCR a lansat BCR Seed Starter, prima companie de capital de risc corporativ (CVC) a unei bănci din România, prin intermediul căreia intenționează să investească 5 milioane de euro, în următorii 5 ani, în startup-uri de tehnologie. Sunt căutate acele companii care au potențialul de a optimiza procesele bancare interne, de a îmbunătăți portofoliul de servicii oferite clienților băncii sau de a susține integrarea standardelor ESG (mediu, social, guvernanță corporativă).

Startup-urile pot aplica începând din ianuarie 2024 pe site-ul seedstarter.ro. Obiectivul pentru primul an este realizarea a două investiții. 

„BCR Seed Starter va oferi startup-urilor oportunitatea de a dezvolta, testa, adapta și oferi produse cu valoare adăugată, atât pentru ecosistemului BCR și Erste, dar și direct către clienții băncii. Colaborarea se va desfășura pe o bază non-exclusivă. Obiectivul nostru este să investim un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participații minoritare de maximum 24,99% ”, a declarat Carmen Dibuș, CEO al BCR Seed Starter.

„Prin investiții strategice în capital de risc corporativ, cu prioritate în companii care valorifică tehnologia financiară, scopul nostru este să generăm inovație în cadrul băncii, aducând mai multă valoare clienților noștri. Mai mult, ne dorim să aducem valoare strategică ecosistemului local de startup-uri, ca să le susținem în procesul de creștere și de obținere a succesului pe termen lung. Pentru că dincolo de bani și resurse, BCR Seed Starter înseamnă și furnizarea de know-how, de profunzime, din industria financiară și acces la o bază extinsă de potențiali clienți și investitori”, a declarat Thomas Kolarik, Vicepreședinte IT & Operations la BCR și Președinte al Consiliului de Administrație la BCR Seed Starter.

Care sunt criteriile de eligibilitate

Un start-up care intenționează să aplice pentru o investiție ar trebui să fi trecut de stadiul de idee și să aibă deja un produs funcțional sau, cel puțin, un MVP. De asemenea, ar trebui să genereze deja un anumit interes, să aibă clienți, o echipă și să se afle în acea fază de dezvoltate în care au nevoie de investiții pentru a merge mai departe. 

„Căutăm startup-uri care au potențialul de a genera sinergii cu BCR. Nu doar produse orientate către clienți, ci și pentru îmbunătățirea proceselor interne sau susținerea obiectivelor noastre ESG (mediu, social, guvernanță corporativă – n.r.). Așadar, nu căutăm doar companii fintech, ci avem o abordare mai largă. Ne propunem să investim în medie 500.000 de euro per startup, dar suntem flexibili și putem investi mai mult sau mai puțin, în funcție de nevoile startup-ului. (...) În funcție de dinamica pieței și performanța investiției noastre, această strategie poate fi revizuită, inclusiv prin creșterea fondurilor disponibile. (...) Avem peste 180 de startup-uri care au trecut prin programul InnovX și credem că unele dintre ele vor fi candidați potriviți pentru portofoliul nostru. Scopul nostru va fi să construim un parteneriat strategic cu BCR și să îi sprijinim în extinderea afacerii pentru a ajunge la clienții noștri și pe piețele globale”, a declarat Adrian Roșoagă, CIO BCR Seed Starter.

Decizia de investiție se va baza pe un proces structurat și coerent, care include și o analiză de tip due diligence.

„Vom realiza o analiză temeinică concentrată în principal pe aspectele legale, fiscale și comerciale. Aceasta este o abordare standard în cazul tranzacțiilor de acest tip, dar nu dorim doar să identificăm riscuri, ci să începem soluționarea problemelor respective înainte ca tranzacția să fie finalizată. Este foarte recomandat să existe o analiză detaliată asupra documentației legale, în mod special pe protecția și confidențialitatea datelor și securitatea cibernetică. 

În afara acestui proces standard, vom realiza și o analiză a conformității special concepută pentru identificarea potențialelor conflicte de interese, anti-fraudă, fraudă reală și așa mai departe. Iar acest proces va fi realizat pe întreaga durată a investiției”, a precizat Carmen Dibuș.

Odată cu intrarea BCR Seed Starter în structura acționariatului, startup-urile vor colabora direct cu BCR și vor intra în ecosistemul Erste Grupul BCR, care înseamnă și un parteneriat cu omologii din grup, din Cehia și Slovacia.

„Ideea din spatele acestui demers este să combinăm cele două lumi: oameni inteligenți din bancă, care au la dispoziție resurse semnificative, și oameni inteligenți care lucrează în afara băncii, care au o mentalitate antreprenorială și sunt dornici să avanseze rapid. Am văzut acest tip de abordare în domeniul capitalului de risc și al inovației. Toți ați auzit despre miracolele din Silicon Valley și ce se întâmplă în țările baltice. Sprijinul pentru inovație și construirea acestui gen de ecosistem de capital contribuie la economia acestei regiuni. Asta urmărim și aici, în Europa Centrală și de Est, unde sunt mulți oameni inteligenți și harnici, dar cărora uneori ne lipsește know-how-ul. Și asta dorim să construim în interiorul regiunii pentru a concura cu restul lumii”, a spus Jiri Skopovy, CEO Ceska Seed Starter.

Activitățile de capital de risc în România au crescut semnificativ în ultimul deceniu, de la un nivel aproape inexistent, dar cu toate acestea suntem încă în urma mediei UE și a altor țări din Europa Centrală și de Est.

România s-a clasat pe locul cinci în CEE pentru finanțarea prin capital de risc obținută în 2022, în urma Estoniei, Cehiei, Croației și Poloniei, care în total reprezintă 70% din volumul total de finanțare în regiune, conform Romania Venture Report 2022.

Mai mult, România are un deficit de finanțare de aproape 7 miliarde de euro pentru startup-uri, comparativ cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, strângând doar 128,2 milioane de euro în perioada 2018 – 2021.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult