Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Biden anunță că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina. „Sunt cele mai performante din lume”

Joe Biden - tancuri

Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, ceea ce, spune el, reprezintă echivalentul unui batalion ucrainean. El a adăugat că SUA vor oferi Ucrainei instruire și mentenanță pentru a se asigura că aceste tancuri vor funcționa pe câmpul de luptă.

Foto: Tanc Abrams din dotarea armatei americane - Mateusz Slodkowski/ AFP/ Profimedia

Potrivit lui Biden, tancurile Abrams sunt cele mai performante din lume. Liderul de la Casa Alba a subliniat că tancurile vor fi trimise pentru a ajuta Ucraina să-și apere și să-și protejeze pământul.

„Nu există nicio amenințare ofensivă pentru Rusia”, spune el. „Dacă trupele s-ar întoarce în Rusia, acest război s-ar încheia astăzi”.

Totodată, Biden a decșarat că îi este „recunoscător” cancelarului Olaf Scholz pentru oferta Germaniei de a trimite tancuri Leopard w în Ucraina.

Tancurile M1 Abrams au fost folosite pentru prima dată în luptă în Războiul din Golful și ulterior în Afganistan și Irak. Potrivit BBC. deși sunt mai noi decât tancurile Leopard au un consum mai ridicat de combustibil.

Germania a anunțat oficial că va trimite trimite pe frontul din Ucraina 14 tancuri Leopard 2, logistică și muniție, iar trupele ucrainene care vor folosi tancurile se vor antrena în Germania. De asemenea, Berlinul va aproba exportul de tancuri Leopard 2 din țările partenere, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Decizia vine la capătul câtorva luni de ezitări și controverse.

Foto: Francois Nascimbeni/ AFP/ Profimedia

Leopard 2 este un tanc de luptă dezvoltat la începutul anilor 1970. A fost folosit de către armata germană în Războiul din Kosovo, în cadrul operațiunilor de menținere a păcii. și de către Canada și Danemarca în Războiul din Afghanistan, în cadrul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. Armamentul principal al tuturor tancurilor Leopard 2 este un tun cu țeavă de 120 mm. Acesta este operat cu un sistem digital de control al focului, telemetru laser și echipament avansat de vizualizare și vizualizare pe timp de noapte. Este propulast de un motor diesel V-12 twin-turbo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult