Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Tanke Schon”. Germania va trimite în Ucraina celebrele tancuri Leopard

tanks

Foto: Francois Nascimbeni / AFP / Profimedia

Germania a anunțat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Anunțul a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz în cadrul unei ședințe de cabinet de miercuri dimineață.

De asemenea, Berlinul va aproba exportul de tancuri Leopard 2 din țările partenere, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Pe scurt, Germania trimite pe frontul din Ucraina 14 tancuri de luptă Leopard 2, logistică și muniție, iar trupele ucrainene care vor folosi tancurile se vor antrena în Germania.

- De luni de zile, problema trimiterii în Ucraina a tancurilor de fabricație germană a fost unul dintre cele mai controversate subiecte din politica germană.

- Având în vedere istoria dureroasă a Germaniei din secolul trecut și sentimentul său modern de responsabilitate față de vinovăția în ceea ce privește al Doilea război Mondial, mulți germani nu se simt confortabil cu ideea ca tancurile de fabricație germană ar putea să meargă prin regiunile în care naziștii au comis atrocități în trecut, scrie BBC News.

- Dar la fel de mulți alegători germani doresc mai mult sprijin militar pentru Ucraina și au fost revoltați de ezitarea cancelarului german Olaf Scholz. Acea dezbatere acerbă a divizat țara, a divizat parlamentul și chiar a divizat guvernul federal.

- Acum, Scholz a unit politica de masă. Cu excepția extremei drepte și a stângii radicale, majoritatea politicienilor germani salută mișcarea cancelarului de a trimite tancuri germane.

Expert militar: Leopard 2, mai simplu de folosit pe câmpul de luptă, comparativ cu alte tancuri NATO

Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și vital care ar consolida forțele Kievului, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an.

- Acestea au fost dezvoltate în anul 1979 pentru a înlocui principalul tanc de luptă al germanilor, Leopard 1.

- Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci. Multe dintre ele au fost de acord să reexporte Kievului unele dintre tancurile pe care le dețin, dar au nevoie de permisiunea Germaniei, conform unei analize CNN.

- În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de funcționare.

- Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm. Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie.

Tancul Leopard 2 este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri. El beneficiază și de un sistem de tragere cu infraroșu.

- Tancul Leopard 2 posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

- Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de Abrams, ceea ce face ca consumul de combustibil să fie mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a le susține funcționare.

- Jack Watling, expert militar în cadrul Institutului de Studii Strategice de la Londra, spune că Leopard 2 a fost proiectat inițial pentru a putea fi operat și întreținut de către recruți, prin urmare este mai simplu de folosit pe câmpul de luptă, comparativ cu alte tancuri NATO, precum Challenger 2.

- Conform informațiilor din surse deschise publicate pe blogurile militare, tancul Leopard are un sistem de ochire cu telemetru laser și cameră termală, conectate la un sistem computerizat de conducere a focului. Acest sistem calculează automat și precis distanța, face corecțiile balistice în funcție de teren, tipul de muniție folosită și condițiile meteo.

- Sistemele moderne de conducere a focului, precum cele de pe tancurile Leopard, permit descoperirea și identificarea rapidă a țintei, direcționarea rapidă a tunului pe țintă și menținerea stabilizată a tunului pe direcția de urmărire. Astfel, un tanc Leopard poate angaja ținte până la o distanță de 9.900 de metri.

- Deși Ucraina a obținut victorii semnificative în bătălia de la Kiev de la începutul războiului, precum și în asaltul de la Harkov și din jurul Hersonului, forțele armate ale Kievului se confruntă în prezent cu dificultăți pe front din cauza lipsei de tancuri care să le susțină operațiunile. Separat, forțele ruse se desfășoară pe front din ce în ce mai multe tancuri T-90.

- Ucraina a sugerat că are nevoie de 300 de tancuri occidentale pentru a schimba raportul de forțe, în timp ce analiștii occidentali au sugerat că 100 de tancuri ar putea schimba probabil echilibrul războiului.

- Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a salutat și el decizia Berlinului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, postând pe Twitter o poză cu steagul ucrainean și un joc de cuvinte, „Tanke Schon”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult