Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bilanț 2020: Pilonul II i-a îmbogățit pe români cu 900 milioane de euro în anul pandemiei

pensie - pensionar - bani

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Revenirea parțială a piețelor financiare, dublată de managementul profesionist și o strategie de investiții inspirată a făcut ca fondurile de pensii private să recupereze spectaculos, depășind efectele nefaste ale pandemiei (inclusiv ale închiderii administrative a economiei din primăvară) și realizând performanțe investiționale remarcabile în 2020.

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut (2,06%), ceea ce în termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câștig net exclusiv pentru participanți în valoare de 900 de milioane de euro (după deducerea tuturor comisioanelor).

Administratorii fondurilor de pensii private nu sunt și nici n-au fost vreodată simpli „dinozauri” care „buy and hold” (cumpără și păstrează), ci fac management activ de portofoliu, atât cât le permite legislația destul de restrictivă, pentru a maximiza rezultatele investiționale.

După cum o arată deja statisticile publicate de ASF (lunar, pe clase de active) și de administratori (trimestrial, detalierea integrală a portofoliilor), Pilonul II și-a extras în 2020 performanța mai mult decât remarcabilă din strategii investiționale inteligente ale administratorilor, cu selecție inspirată a emitenților și instrumentelor, diversificare sectorială și geografică, dar și un „timing” care s-a dovedit câștigător. În contextul în care bursele europene au picat cu circa 25% în martie 2020, a făcut o mare diferență momentul în care fondurile de pensii au continuat să acumuleze instrumente financiare în portofolii.

Intuitiv, administratorii au cumpărat puțin sau deloc atunci când toate activele au început să se deprecieze pe fondul isteriei ce a însoțit lockdown-ul global din primăvară 2020 și au revenit la cumpărare când acțiunile (și alte active financiare) au ajuns la minimele anului. Cumpărând ieftin, au reușit să maximizeze valoarea deținerilor până la finele anului, profitând din plin de revenirea piețelor.

Dar să lăsăm deocamdată 2020 și să ne uităm la termenul lung. Pe întreaga perioadă de funcționare (2008-2020), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17% (față de o inflație medie anuală de 2,97%), însemnând un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde de euro, conform calculelor noastre de la APAPR, pe baza datelor publice ale ASF.

Pilonul II administrează în prezent peste 75 mld. RON (15,4 mld. EUR) în numele a 7,6 milioane de participanți, iar fondurile au făcut deja plăți de 397 mil. RON către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora). În acest moment, peste 1 milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 RON în contul lor personal din Pilonul II.

Comparând performanța investițională a Pilonului II pe toată durata sa de funcționare cu inflația corespunzătoare, precum și cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiția în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcționare Pilonul II a realizat pentru români câștiguri financiare net superioare inflației și acumulării în depozite bancare în RON (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).

clic pe imagine pentru a mări

Pentru „românul mediu” care câștigă salariul mediu pe economie și a cotizat lună de lună pe toată existența Pilonului II (152 de luni), contribuțiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 RON. Peste aceste contribuții, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câștig mediu net de 5.510 RON, față de 1.937 RON (cât ar fi însemnat indexarea contribuțiilor cu inflația corespunzătoare), 1.864 RON (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 RON (cât ar fi reprezentat câștigul din cumpărarea lunară de euro și actualizarea sumei la finele perioadei). Sursa tuturor calculelor (fișierul Excel) poate fi consultată aici: excel comparatii p2.

Articol preluat de pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vrajeala. Nu zic ca pilonul 2 ii mai bun ca pilonul 1. Dar sa nu exageram. Nu ii mare filozofie sa iei banii cetatenilor si sa cumperi titluri de stat sau actiuni la unele firme sigure cum ii Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Si mai iei si comision pt asta si ei niste salarii babane. Daca ai un habar minim si ceva interes faci un randament mult mai bun decat fondurile. Dar inca o data , cu toate "relele" lui , pilonul 2 ii mult mai bun decat pilonul 1. Merge 100% pe contribuitate si nu pe "bonusuri". Ma intreb daca cei din justitie sau interne contribuie si la pilonul 2 , si cam ce au in conturi la pensionare . Se apropie de pensile nesimtite care le iau pe spatele romanilor?
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Cele 3 comentarii sunt total pe langa !!!! Sunt calcule care demonstreaza ca cei care sunt contributori SI la pilonul 2 vor avea o pensie mai mare decat cei care cotizeaza doar la pilonul 1. La pilonul 2 sunt banii tai, pe cand la pilonul 1 vedeti ce se intampla acum....."economia nu isi pemite"....."avem deficit"....."atat isi permite bugetul acum"...etc. Eu asi lasa la latitudine pmului sa stabileasca singur , pentru el, daca mai vrea sa aiba pensie de la stat sau daca vea ca toti cei 25 % cat este contributia acum sa se duca la pilonul 2. SI APROPO, DOMNII CARE GUVERNEAZA ACUM....in speta Catu...spunea ca in 2021 va majora la 5 % contributia la PILONUL 2 !!!!!! Se aude !? ce faceti ? Pentru cei 3 dar si pentru cei care citesc va las pe dvs sa apreciati daca este sau nu rentabil pilonul 2, ogerindu-va cat am contribuit eu din 2008 pana acum si cat am in cont. Deci, am contribuit 46 000 val bruta...45 000 val neta si am in cont 62 000 lei. Un randament de 38 % ....in 12 ani si,,,,,O FI BINE ? O FI RAU ?
  • Like 1
  • @ Ionel
   Nume check icon
   Nu comenteza nimeni ca nu vei avea mai mult bani, daca ai un randament bun, fata de cel cu pensia numai de stat. Dar, nu este o solutie de imbogatire cum se prezinta in articol si singura solutie la atingerea independentei financiare.
   Nu sunt finantist, dar am facut un mic calcul. Daca vrei sa iesi la pensie la 65 de ani si sa presupunem ca nu mai ai datorii si toate veniturile sunt numai pentru consum/sanatate si sa presupunum ca ai nevoie de 4000 lei pentru doua persoane pentru 20 de ani inseamna ca ai nevoie de 960.000 lei, hai 1 milion de lei cu o mica inflatie in spate. O persoana care are un salariu minim cat trebuie sa cotizeze la pilonul II ca sa nu mai depinda de altceva?
   • Like 0
  • @ Nume
   Ionel check icon
   Dar nu se spune ca este o solutie de imbogatire. Din pensie nici nu ai cum sa te imbogatesti. La un salariu minim de 1386 de lei net, la 2300 brut, nu poti avea o pensie de 2000 de lei in actualele conditii legale, adica la cat este punctul acum.La 5350 brut cat este acum un punct de pensie de 1440 de lei, platesti in 35 de ani 1150x12x35=483 000 de lei la pilonul 1 si 188x12x35= 78 960 lei. La o durata medie de viata la noi de 75 de ani (la femei ca la barbati este mai mica) , avand in vedere ca la 65 de ani te poti pensiona, in zece ani primesti 1440x12x10=172 800 de lei, adica 35,77 % din cat ai cotizat. La 10 lei platiti primesti inapoi 3,6 lei !!!!De la pilonul 2 primesti 78 960/12/10= 658 de lei. Total pensie 2 098 lei, cat spuneti dvs ca ar fi bine. cei 658 de lei reprezinta 31,36 % din totalul pensiei si ii primesti sigur inapoi, daca nu tu, daca nu traiesti 10 ani, urmasii, pentru ca se mostenesc. Iar suma de la pilonul 2 este in valoare nominala, fara niciun randament. O fi bine ? o fi rau ?
   • Like 0
 • Acest articol trebuie marcat cu P de la publicitate.
  Caci astfel este insulta la adresa inteligentei contributorilor la pilonul 2 de pensii.
  900 mil impartiti la 7,6 participantiminseamna 118 euro de caciula in medie.
  Sigur, pare ca ii iei, nu-i dai. Dar de aici pana la a folosi cuvinte precum “i-a imbogatit” este o cale lunga si necesita soriciu gros pentru a o parcurge.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Titlu de tabloid de trei lei ca sa creasca numarul de accesari. Daca am ajuns si aici pe republica.ro la astfel de lucruri...
  Un roman are acum in medie, cu tot cu imbogatirea fabuloasa de de 5.000 lei din 2020, un fond de 20.000 lei. La un calcul facut de INS, in care o familie are nevoie intre 4.000 - 6.000 lei pe luna, acest fond ii acopera intre 3-5 luni de pensie dupa o cotizare de aproape 13 ani. Sa zicem ca va cotiza inca 13 ani, prin urmare toata cotizatia lui pe 26 de ani inseamna maxim un an de pensie, daca o apuca.
  Nu neg ca s-au castigat mai multi bani decat alte instrumente si acesta este si scopul, altfel de ce ar exista pilonul II?!
  Prin urmare prezentarea epica a marilor performante ale pilonului II ca noul Sfant Graal este foarte exagerata si nu reflecta deloc realitatea.
  "Imbogatirea" sau independenta financiara, ca sa discutam cu picioarele pe pamant, nu se face numai cu in pilon II si ar fi bine mai degraba sa explicati cum se poate ajunge la acest lucru in Romania, cu un salariu mediu si sa vedeti reactia publica.
  • Like 1
  • @ Nume
   Exact. E pentru decerebrati.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult