Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Bill Gates: Aproape de două ori mai multe decese ar putea fi prevenite dacă vaccinurile Covid-19 vor fi distribuite în toate țările pe baza numărului de locuitori, și nu mai întâi în cele mai bogate 50 de țări

Bill si Melinda Gates

Foto Guliver/Getty Images

Fundația Bill și Melinda Gates a lansat raportul anual care arată că pandemia Covid-19 a redus cu ani de zile eforturile în sănătatea publică. Tot mai multe familii ajung să trăiască într-o sărăcie extremă, malnutriția crește, mult mai puțini copii sunt vaccinați conform schemelor clasice de vaccinare, arată documentul studiat de NY Times.

Prăbușirea turismului, scăderea sumelor de bani trimise de la rudele care lucrează în străinătate, închiderea porturilor, minelor, oprirea sondelor de petrol, închiderea școlilor și noul stres asupra sistemelor fragile de îngrijire a sănătății au creat suferințe enorme.

Din 1870 nu s-au mai văzut atât de multe țări în recesiune simultan, conform raportului. Între 1990 și 2020, procentajul populației lumii care trăiește în sărăcie extremă, adică persoane ce trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi, a scăzut la mai puțin de 7% de la 37%. Doar în ultimele luni din acest an, 37 de milioane de oameni au coborât sub linie, se estimează în raport.

„Cu cât durează mai mult pandemia, cu atât cicatricile sale economice vor fi mai mari”, a adăugat acesta.

Procentul copiilor la nivel global care au primit toate vaccinurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății a crescut anul trecut la un nivel record de 84%. Această cifră însă a scăzut acum la 70% - înapoi acolo unde era acum 25 de ani. Decesele cauzate de malarie, malnutriție, complicații la naștere și boli precum rujeola și difteria au început să se înmulțească.

Cu toate acestea, Bill Gates este optimist că terenul pierdut va fi recuperat „în doi-trei ani”. Banii din turism, remitențe, împrumuturi din partea Băncii Mondiale și alte surse vor începe să curgă din nou de îndată ce întreaga lume va fi vaccinată, punând capăt pandemiei. Gates se așteaptă ca acest lucru să fie realizat până în 2022.

Până atunci, însă, va exista o perioadă în care inechitatea dintre țările bogate și cele sărace se va adânci. Una dintre cele mai clare concluzii din raportul fundației este că aproape de două ori mai multe decese ar putea fi prevenite dacă vaccinurile Covid-19 vor fi distribuite în toate țările pe baza numărului de locuitori, și nu mai întâi în cele mai bogate 50 de țări.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca si mai multe decese s-ar fi putut peveni daca oamenii foarte bogati din aceasta lume , nu ar fi bagat sub pres pericolul pandemiei vreme de 2-3 luni , indeajuns ca sa aiba timp sa-si mute banii la adapost.
  Acum dupa ce ne-au dat foc , ne coplesesc cu sfaturi bune. Nu ma refer la Bill Gates, ci in general.
  • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Aș vrea un exemplu, cu dovezi, nu de unul care și-a pus banii la adăpost, din ăștia sunt și nu-i nimic anormal să-ti protejezi averea, ci din cei care au băgat pericolul sub preș (Trump nu se pune), le-au făcut deci pe amândouă succesiv și cu intenție iar acum dau sfaturi. Filmul pandemiei e unul lung și neplăcut (wikipedia poate povesti mai bine) însă banii se pot muta dintr-o parte în alta cu câteva clickuri, nu-i nevoie de 2-3 luni, hai, maxim zile.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult