Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bill Gates, interviu pentru Forbes: Inteligența artificială este „cel mai tare subiect din 2023”. Ce crede cofondatorul Microsoft despre ChatGPT

Bill Gates

Foto: Getty Images

Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial, a declarat recent într-un interviu pentru Forbes, că este „entuziasmat” de ChatGPT și de toate progresele înregistrate în ultimul an în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Cofondatorul Microsoft a evidențiat câteva cazuri în care poate fi utilizată tehnologia bazată pe inteligență artificială, fie că este vorba despre ChatGPT sau rivalii săi, și a dezvăluit cum a experimentat el însuși popularul chatbot.

Gates a spus pentru Forbes că este „destul de fantastică” ideea ca inteligența artificială ar putea fi „un tutore de matematică disponibil pentru studenți” sau care să ofere „sfaturi medicale disponibile pentru populația din Africa unde, în timpul vieții lor, oamenii în general nu ajung să fie văzuți de un medic."

Întrebat care este lucrul cel mai distractiv pe care l-a văzut la chatbot până acum, Bill Gates a mărturisit că îi place să folosească ChatGPT inclusiv pentru a scrie poezii atunci când este cu prietenii săi, chiar dacă motivul său principal pentru a experimenta cu ChatGPT a fost „în scopuri serioase”.

„Este atât de distractiv să te joci cu aceste lucruri. Când ești cu un grup de prieteni și vrei să scrii o poezie despre cât de distractiv a fost ceva, faptul că poți spune „scrie ca Shakespeare” și acesta o face - a fost distractiv să vezi creativitatea. Sunt întotdeauna surprins că, deși motivul pentru care l-am accesat este pentru scopuri serioase, apelez adesea (la ChatGPT - n.n.) doar pentru lucruri amuzante. Și după ce recit o poezie pe care a scris-o, trebuie să recunosc că nu aș fi putut să scriu așa”, a spus Bill Gates.

Deși a părăsit consiliul de administrație al Microsoft în 2020, Gates a adăugat că încă petrece timp cu echipele de produse ale gigantului tehnologic, vorbind despre AI. 

Microsoft a anunțat recent o investiție de 10 miliarde de dolari în OpenAI, laboratorul de cercetare AI din spatele ChatGPT. Gates a recunoscut că este interesat de tehnologia bazată pe inteligența artificială încă de când a început să învețe despre software și este convins că AI este la fel de importantă precum computerul și internetul.

„Interesul meu pentru inteligența artificială a apărut din primele mele zile în care am învățat despre software. Ideea ca PC-urile să vadă, să audă și să scrie reprezintă ceea ce caută de mulți ani întreaga industrie. Mereu a fost super interesant pentru mine. Și, pe măsură ce aceste tehnici de învățare automată au început să funcționeze extrem de bine, în special în ceea ce privește recunoașterea vorbirii și a imaginilor, am fost fascinat de câte invenții am avea nevoie înainte ca AI să fie cu adevărat inteligentă, în ideea de a trece teste și de a putea a scrie fluent”, a explicat Bill Gates în interviul acordat Forbes.

Pe de altă parte, cofondatorul Microsoft consideră că în prezent ChatGPT este „imperfect” și „nu foarte intuitiv” și spune că a observat că, în privința problemelor de matematică, celebrul chatbot „a greșit complet”.  

„(ChatGPT - n.n.) este cu adevărat imperfect. Nimeni nu sugerează că nu face greșeli, el nu este foarte intuitiv. Și apoi, cu ceva precum matematica, a greșit complet. Înainte de a fi antrenat, încrederea în sine într-un răspuns greșit era, de asemenea, uluitoare”, a mai spus Bill Gates.

„Problema pe termen scurt cu AI este o problemă de productivitate. Va face lucrurile mai productive și asta va afecta piața muncii. Problema pe termen lung, care nu a apărut încă la noi, este cea pentru care oamenii își fac griji: problema controlului. Ce se întâmplă dacă oamenii care controlează (AI) o iau în direcția greșită? Dacă oamenii pierd controlul, ce înseamnă asta? Cred că acestea sunt dezbateri valide”, a spus Bill Gates. 

Inteligența artificială (AI) va fi o temă care va fi dezbătută în continuare, crede Bill Gates: „AI va fi cel mai tare subiect din 2023 și este normal să fie așa. Va schimba oarecum piața muncii. Și ne va face să ne întrebăm cu adevărat care sunt granițele”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult