Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bill Gates, interviu pentru Forbes: Inteligența artificială este „cel mai tare subiect din 2023”. Ce crede cofondatorul Microsoft despre ChatGPT

Bill Gates

Foto: Getty Images

Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial, a declarat recent într-un interviu pentru Forbes, că este „entuziasmat” de ChatGPT și de toate progresele înregistrate în ultimul an în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Cofondatorul Microsoft a evidențiat câteva cazuri în care poate fi utilizată tehnologia bazată pe inteligență artificială, fie că este vorba despre ChatGPT sau rivalii săi, și a dezvăluit cum a experimentat el însuși popularul chatbot.

Gates a spus pentru Forbes că este „destul de fantastică” ideea ca inteligența artificială ar putea fi „un tutore de matematică disponibil pentru studenți” sau care să ofere „sfaturi medicale disponibile pentru populația din Africa unde, în timpul vieții lor, oamenii în general nu ajung să fie văzuți de un medic."

Întrebat care este lucrul cel mai distractiv pe care l-a văzut la chatbot până acum, Bill Gates a mărturisit că îi place să folosească ChatGPT inclusiv pentru a scrie poezii atunci când este cu prietenii săi, chiar dacă motivul său principal pentru a experimenta cu ChatGPT a fost „în scopuri serioase”.

„Este atât de distractiv să te joci cu aceste lucruri. Când ești cu un grup de prieteni și vrei să scrii o poezie despre cât de distractiv a fost ceva, faptul că poți spune „scrie ca Shakespeare” și acesta o face - a fost distractiv să vezi creativitatea. Sunt întotdeauna surprins că, deși motivul pentru care l-am accesat este pentru scopuri serioase, apelez adesea (la ChatGPT - n.n.) doar pentru lucruri amuzante. Și după ce recit o poezie pe care a scris-o, trebuie să recunosc că nu aș fi putut să scriu așa”, a spus Bill Gates.

Deși a părăsit consiliul de administrație al Microsoft în 2020, Gates a adăugat că încă petrece timp cu echipele de produse ale gigantului tehnologic, vorbind despre AI. 

Microsoft a anunțat recent o investiție de 10 miliarde de dolari în OpenAI, laboratorul de cercetare AI din spatele ChatGPT. Gates a recunoscut că este interesat de tehnologia bazată pe inteligența artificială încă de când a început să învețe despre software și este convins că AI este la fel de importantă precum computerul și internetul.

„Interesul meu pentru inteligența artificială a apărut din primele mele zile în care am învățat despre software. Ideea ca PC-urile să vadă, să audă și să scrie reprezintă ceea ce caută de mulți ani întreaga industrie. Mereu a fost super interesant pentru mine. Și, pe măsură ce aceste tehnici de învățare automată au început să funcționeze extrem de bine, în special în ceea ce privește recunoașterea vorbirii și a imaginilor, am fost fascinat de câte invenții am avea nevoie înainte ca AI să fie cu adevărat inteligentă, în ideea de a trece teste și de a putea a scrie fluent”, a explicat Bill Gates în interviul acordat Forbes.

Pe de altă parte, cofondatorul Microsoft consideră că în prezent ChatGPT este „imperfect” și „nu foarte intuitiv” și spune că a observat că, în privința problemelor de matematică, celebrul chatbot „a greșit complet”.  

„(ChatGPT - n.n.) este cu adevărat imperfect. Nimeni nu sugerează că nu face greșeli, el nu este foarte intuitiv. Și apoi, cu ceva precum matematica, a greșit complet. Înainte de a fi antrenat, încrederea în sine într-un răspuns greșit era, de asemenea, uluitoare”, a mai spus Bill Gates.

„Problema pe termen scurt cu AI este o problemă de productivitate. Va face lucrurile mai productive și asta va afecta piața muncii. Problema pe termen lung, care nu a apărut încă la noi, este cea pentru care oamenii își fac griji: problema controlului. Ce se întâmplă dacă oamenii care controlează (AI) o iau în direcția greșită? Dacă oamenii pierd controlul, ce înseamnă asta? Cred că acestea sunt dezbateri valide”, a spus Bill Gates. 

Inteligența artificială (AI) va fi o temă care va fi dezbătută în continuare, crede Bill Gates: „AI va fi cel mai tare subiect din 2023 și este normal să fie așa. Va schimba oarecum piața muncii. Și ne va face să ne întrebăm cu adevărat care sunt granițele”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult