Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Biriș, „Amenințarea Fantomei”: Guvernul ar putea să scutească persoanele fără venituri de la plata CASS

Valul de reacții stârnit după interviul acordat Republica.ro de secretarul de stat Gabriel Biriș a ajuns până la Guvern și ar putea duce la modificarea Codului Fiscal.

Executivul ia în calcul eliminarea prevederii prin care persoanele fără venituri, cu anumite excepții, sunt obligate să plătească contribuții de asigurări de sănătate. Prevederea a fost inclusă în Codul Fiscal pe vremea guvernului Ponta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat miercuri că în prezent se face o analiză pe această temă, care va fi gata până la finele lunii ianuarie, începutul lunii februarie. 

„ Guvernul ia în calcul mai multe modificări la capitolul contribuții. (…) Vrem să eliminăm caracterul de obligativitate cât mai repede. (...) Rămân la această idee: cei fără venituri pot să intre în sistem plătind contribuția aferentă ultimelor șase luni. E bine ca plata CASS să se facă voluntar, nu obligatoriu, pentru că e un element de coeziune, de responsabilitate fiscală și socială. Vrem să eliminăm caracterul imperativ, pentru că există situații care nu se justifică”, a declarat Dan Suciu, la o conferință de presă după prima ședință de guvern din acest an.

Suciu a precizat că persoanele fără venituri nu vor fi „vânate prin țară” de autorități.

„Una e când persoana intră în sistem de bună-voie sau pentru că suferă de o anumită boală sau vrea să beneficieze de tratamentele sistemului de sănătate și alta e de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistență medicală, și să începem să îi vânăm prin țară, să vedem dacă chiar așa e. Acest lucru, vă spun de la bun început, nu o vom face”, a spus Dan Suciu.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat în interviul din Republica.ro că trei milioane de români „fantome”, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal.

În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de «fantome». Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

Foto Facebook/Gabriel Biriș

Una dintre declarațiile lui Biriș care a stârnit multe comentarii din partea publicului a fost legată de persoanele fără venituri.

„Cum poți să zici «am trăit fără nici un venit» timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a răspuns, într-o postare pe Facebook, la comentariile venite din partea cititorilor după interviul acordat Republica.ro.

„Am văzut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile. Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele și îmi cer scuze tuturor celor care s-au simțit ofensați de cele spuse de mine”, arată Biriș în postare, făcând câteva precizări, printre care și aceea că prevederea de la art. 180 nu a fost introdusă de guvernul Cioloș.

Pe de altă parte, întrebat de jurnaliști dacă premierul Dacian Cioloş nu i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biriş, după declaraţiile acestuia referitoare la românii fără venituri, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că "nu se pune problema în termeni de demisie" adăugând că Biriş este "unul dintre reputaţii specialişti în legislaţie fiscală". În opinia lui Suciu, declarațiile făcute de Biriș au o problemă de formă şi una de fond.

"Problema de formă (...) a sesizat-o şi domnia sa, şi-a cerut scuze pentru cei care au considerat că se simt jigniţi de o anumită formulare. Dar tocmai această formulare din păcate a împiedicat să se înţeleagă exact despre ce e vorba pe fond în chestiunile legate de contribuţiile la asigurări de sănătate. E vorba de acel articol care într-adevăr are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta şi nici măcar nu l-a luat în calcul până acum pentru că nu a fost la guvernare. Este din vară, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum să clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului să aibă o altă interpretare a acestui articol, decât cea care rezultă din lege şi asta este interpretarea care rezultă din lege", a spus Suciu.

UPDATE 21.50

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu: Dorim să eficientizăm sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor

Ministerul Finanțelor a anunțat că a inițiat, în ședința de Guvern de miercuri, discuția în vederea modificării prevederilor Articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia.

„Măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili. Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situația în care costul colectării unor taxe și impozite depășește sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătățiri ale Codului Fiscal și ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor. Discuția inițiată astăzi va avea, cu siguranță, rezultate în următoarele săptămâni”, a declarat, într-un comunicat remis Republica.ro, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Noul Cod Fiscal, aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial în septembrie 2015, stabilește că persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuția la asigurările sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

În prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuției la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite contribuția legală pe ultimele 6 luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adica iar schimbat schimbarea si declaratia. Ca Ponta.
    • Like 0
  • @ MariusD nu criticam prevederile codului fiscal ci aroganța dlui. Biriş.
    Nu poți să vii şi să spui ca in România trăiesc 3 milioane de neanderthalieni care trăiesc din pescuit si mâncat de rădăcini!
    Dacă faci asta, din poziția de înalt demnitar, înseamnă poți la o adică nu doar să îi jigneşti pe aceşti oameni, poți şi să urinezi pe ei căci, nu-i aşa (?), dacă nu plătesc taxe nu au nici dreptul să ceară să fie respectați ca ființe umane. Nu plătesc taxe, nu pot depune plângeri la instituții ale statului, nu?
    Despre asta am scris!
    Ce le-or pune în mâncare, că atunci când ajung pe un scaun de ministru sau parlamentar îi apucă brusc pântecăraia şi simt nevoia să se descarce în capul vulgului...
    • Like 0
  • si cand vine momentul accidentului neasteptat
    sa ii vad cum plang la tv ca nu-i ajuta statu
    atunci sa vezi ce-o sa le mai sparg televizoul....
    • Like 0
  • check icon
    Sa intelegem deci ca daca avem nevoie de operatie - transplant, operatie pe cord deschis etc., putem plati 300-400 de lei contributia pe 6 luni, rezolvam operatia, si apoi putem iar sa nu mai platim pana data viitoare cand avem iar nevoie de servicii medicale? Asigurarile functioneaza pe ideea ca platesti cand nu ai nevoie ca sa beneficiezi cand ai nevoie, cum poate functiona sistemul medical in felul asta?
    • Like 0
    • @
      Domnule Ionut, va inteleg repulsia fata de parazitismul social pentruca nici eu nu-l agreez dar eu il vad mai degraba in randurile asistatilor sociali (care, desigur, nu platesc CASS) unde vede toata lumea ca sunt multi care n-ar merita sa fie acolo sau, de exemplu, in randurile celor cateva sute de mii de bugetari peste numarul necesar care umfla schemele multor institutii ale statului,parazitandu-le, si care au ajuns acolo prin mita ori relatii ori facand parte din clientela politica a partidelor. Presupun ca nu faceti parte din randurile acestei categorii de bugetari, altfel v-ati afla in situatia in care la salariul dvs. deci inclusiv la asigurarea dvs de sanatate, ar contribui si cei aflati temporar in situatia de neasigurat caci si acestia sunt platitori de taxe.
      • Like 0
  • Nu se poate domnule secretar de stat să ne faci pe toți neanderthalieni şi pitecantropi!
    Nu suntem toți aşa cum poate eşti dumneata!
    E drept că ne-am născut toți în costumul lui Adam şi al Evei, dar am evoluat de atunci.
    Mi-am pierdut jobul acum trei luni. Am fost un prost? Poate, dar asta e treaba mea. Imi este rusine de sotie, de copil, de parinti, de prieteni, dar asta este; traiesc cu rusinea asta si incerc sa merg mai departe, chiar daca, recunosc, de multe ori imi vine sa ma duc sa ma "sprijin" de nucul din fundu' curtii.
    Nu, nu vanez, nu pescuiesc si nu fac fotosinteza! Ma sprijina in aceste momente grele sotia, care "m-a luat" sa-mi fie aproape, la bine si la rau. Si nu muncesc nici la negru, pentru ca ce stiu eu sa fac nu se poate face la negru. Iar daca va fi sa ma imbolnavec, fiti linistiti, nu voi cadea in carca statului ci imi voi plati pana la ultimul banut cheltuielile medicale. Am muncit 20 de ani, de la varsta de 20, si mi-am platit toate darile, pana la ultimul banut!
    In situatia mea poate mai sunt si altii dintre cei 3 milioane cu care dvs. dle. Biris aveți o problema.
    Nu cred, insa, ca e normal, sa platesc din veniturile sotiei acesti bani (care a fost deja taxata pentru ca dl. Biris si doamna ministru 2lei sa aiba de unde plati pensiile suplimentare ale porcilor de parlamentari)!
    Sunt familii care traiesc dintr-un singur venit, deja taxat. La asta nu se gandeste? Nu ar fi mai bine sa încaseze de la cei care si-au retrocedat averi pe care nu le aveau? Sau poate de la cei care au obtinut returnari de TVA din exporturi inexistente. Sau poate ar putea sa facă ceva sa ne incurajeze sa desfasuram activitati aducatoare de venituri, ca angajati sau antreprenori, din care sa incaseze taxe...
    Este nesimtit! Este limitat in gandire! Si cam infatuat...
    Si l-aş ruga, la plecare, sa citeasca Constitutia Romaniei, ca este avocat si inalt demnnitar in MF! Art. 1 alin (3) România este stat de drept, democratic şi social, Art 4
    (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.
    • Like 2
    • @ Catalin Amariei
      MariusD check icon
      Nu se aplica in cazul tau: "soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate". Inainte sa te apuci sa critici, citeste mai bine ce scrie. Este fizic imposibil sa traiesti in capitalism cu peste 6 luni fara venituri, totusi milioane de tigani o fac, cum? cred ca sti. Majoritar la astia se refera prevederea respectiva, si la cetatenii romani care muncesc in afara, dar beneficiaza si de servicii medicale in Romania. Daca nu esti handicapat, nu poti sta fara servici mai mult de sase luni, te duci la spalat vase daca nu-ti gasesti in domeniul tau, dar nu poti sta fara venituri, este atat de simplu ce a zis omul acolo, dar mai usor sa critici aiurea decat sa citesti.
      • Like 0
    • @ MariusD
      Da de ce sa speli vase pe 2lei...te invit pe tine sa faci asta...ca sa poti munci,in unele situatii trebuie si sa-ti permiti...stii cat iti ia o bona sa stea cu copiii cat timp tu esti la serviciu?...mult mai mult decat castigi tu...o bona cu 8 clase...si nu o judec...fiecare are calculele lui...
      • Like 0
    • @ Catalin Amariei
      Cum se face ca solutiile socialistilor sunt mereu.
      "De ce sa platesc eu cand poate sa ia de la ala care fura"
      O logica idioata pentru ca de la la care fura prin lege trebuie sa ia ce e de luat.
      Dar asta nu inseamna ca tu trebuie sa fii scutit daca legea nu s-a aplicat si celuilalt in momentul "acum".

      Iar legat de solidaritate si kumbaya. Asa cum sotia de ia la bine si la rau, asa si cu statul te ia la bine dar si la rau.
      • Like 0
    • @ MariusD
       nu criticam prevederile codului fiscal ci aroganța dlui. Biriş.Nu poți să vii şi să spui ca in România trăiesc 3 milioane de neanderthalieni care trăiesc din pescuit si mâncat de rădăcini!Dacă faci asta, din poziția de înalt demnitar, înseamnă că poți la o adică nu doar să îi jigneşti pe aceşti oameni, poți şi să urinezi pe ei căci, nu-i aşa (?), dacă nu plătesc taxe nu au nici dreptul să ceară să fie respectați ca ființe umane. Nu plătesc taxe, nu pot depune plângeri la instituții ale statului, nu? Despre asta am scris!
      Ce le-or pune în mâncare, că atunci când ajung pe un scaun de ministru sau parlamentar îi apucă brusc pântecăraia şi simt nevoia să se descarce în capul vulgului...
      • Like 0
  • Si uite asa Birise , pentru romani ,vei ramane vesnic o marmota confuza........
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult