
Foto: Gabriel Biriș/Facebook
Expertul în fiscalitate, Gabriel Biriș, avocat și fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a fost invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, unde a vorbit și despre cazul Nordis, spunând că „există și un element semnificativ numit lăcomie și, în general, escrocii mizează pe faptul că oamenii sunt lacomi și de dragul unor câștiguri aparent ușoare aruncă cu banii”.
Întrebat dacă a fost tentat să accepte o ofertă de apartamente cum era cea de la Nordis, Gabriel Biriș răspuns: „Niciodată. Noi avem o practică foarte solidă în domeniul imobiliar. Am asistat tranzacții de miliarde de euro și tot timpul le spunem clienților noștri: nu plătiți bani negarantați”.
La oferta imobiliară a celor de la Nordis, spune expertul în fiscalitate Gabriel Biriș, cel mai mult i-a atras atenția marketingul extrem de agresiv, subliniind că era asemănător cu faimoasa reclamă a FNI: „dormi liniștit că FNI veghează pentru tine”.
Întrebat ce spune despre tine faptul că accepți o ofertă prin care să primești un discount de 15% dacă plătești 80% sau 90% din suma totală pe o promisiune de vânzare-cumpărare, Gabriel Biriș spune că „există și un element semnificativ numit lăcomie și, în general, escrocii mizează pe faptul că oamenii sunt lacomi și de dragul unor câștiguri aparent ușoare aruncă cu banii”.
Pe de altă parte, expertul în fiscalitate a vorbit și despre faptul că autoritățile fiscale nu sunt atente la activitatea mariilor evazioniști.
„Sigur că îi vede, pentru că îi vedem și noi pe stradă. Au mașini de jumătate de milion de euro. Îi vede toată lumea, dar nu au voie să îi deranjeze”, a comentat acesta.
Iar legat de activitatea Nordis, Gabriel Biriș a ținut să amintească că soția acționarului principal al grupului mergea cu o mașină care are o valoare de peste 300 de mii de euro și care era înmatriculată pe firmă.
„A întrebat cineva cam cu ce titlu a plătit firma prețul mașinii și dacă nu cumva sunt alte venituri și trebuia să le calculeze și impozit pe alte venituri, acestea fiind sumele plătite de firmă în favoarea asociaților sau a famililor. Știți câte din astea sunt în România…? De ce credeți că nu mai vorbește nimeni de declarație inițială de patrimoniu și perioadă de conformare voluntară și apoi o cotă de impozit mult mai mare și de transparentizarea sumelor parcate prin paradisuri fiscale? De ce credeți că s-a mărit pragul la microintreprinderi? Vă spun eu: că schimbul automat de informații nu le-a mai permis șmcherilor să-și plimbe sumele prin paradisuri fiscale că afla guvernul american și îi trăgea la răspundere. Așa că și-au făcut propriul paradis aici”, a precizat avocatul Gabriel Biriș.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Problema este că instituțiile statului, în loc să păzească bostănăria, sunt mânâ în mână cu țeparii. Corb la corb nu scoate ochii, prin urmare șansele ca păgubiții să-și recupereze banii sunt infime. De urmărit modul în care se va „rezolva” situația...