Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mărturia unui păgubit Nordis: „Am semnat ca gâștele”. Angajații companiei erau învățați să-i întâmpine pe noii clienți cu mesajul: „Ce plăcere să fiți partenerii noștri! Ce ne bucurăm că ați cumpărat la noi!”

Complexul Nordis din Mamaia. Foto: captură Recorder.ro

Captură Foto: Recorder.ro

Republica a stat de vorbă cu unul dintre păgubiții Nordis, care dezvaluie cum a căzut în plasa dezvoltatorului. Acesta a mărturisit că în anul 2019 a semnat o promisiune bilaterală de vânzare cumpărare pentru un aprtament de tip studio într-una din clădirile ansamblului Nordis Mamaia. Nu a mai intrat niciodată în posesia bunului pentru care a plătit suma integrală. „Am semnat ca gâștele, ca să o zicem mai pe românește. Nu am luat un avocat care să analizeze această promisiune”. Mai mult, păgubitul s-a trezit că promisiunea inițială a fost semnată de un notar, iar actele adiționale de un alt notar. 

Investigația jurnaliștilor de la Recorder denumită „Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar” a zguduit politica românească în ultimele zile. Laura Vicol, soția acționarului principal de la Nordis, Vladimir Ciorbă, a demisionat din PSD și de la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților, iar partidele aflate la guvernare au încercat să profite electoral de situație, propunând deja modificarea legislației în domeniul imobiliar pentru ca astfel de cazuri să nu mai apară pe viitor.

Între timp, sute de români au rămas păgubiți de grupul Nordis. Folosind campanii de marketing agresive și speculând slăbiciuni majore din legislația românească, Nordis a încasat sume uriașe în avans de la oameni care, deși le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise.

Printre păgubiții Nordis circulă acum și o glumă amară. „Dacă ți-am spus că semnăm actele săptămâna viitoare, de ce mă suni în fiecare lună?”.

Notă editorială: Pentru a proteja identitatea păgubitului, având în vedere că acesta încă se judecă cu grupul Nordis, Republica a ales să folosească un nume fictiv pentru persoana prejudiciată. 

Astfel, domnul Mihai spune că în anul 2019 a semnat o promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare cu Nordis, în calitate de cetățean de bună credință, iar plata a fost făcută eșalonat. Adică o parte din bani i-a plătit când s-a ridicat fundația clădirii, o altă parte când s-a ajuns cu construcția la etajul unde domnul Mihai avea cumpărat imobilul și așa mai departe, după cum povestește acesta.

După ce a plătit a doua tranșă de bani, domnul Mihai a solicitat să meargă la fața locului împreună cu familia pentru a vedea evoluția proiectului. A ajuns cu soția sa la Constanța și spune că, în prima fază, personalul Nordis a fost foarte amabil cu aceștia. Le-au indicat și prezentat imobilul aferent promisiunii, iar domul Mihai spune că viitorul său apartament chiar avea și o numerotare pe un perete.

Angajata Nordis care i-a prezentat imobilul repeta expresii de genul „acesta este imobilul pe care l-ați cumpărat”; „ați făcut o achiziție excelentă”; „aveți o vedere superbă”; „apartamentul dumneavoastră va arăta la final foarte bine”.

Domnul Mihai a precizat că la acel moment, el și soția sa au fost foarte încântați de situație. Toată lumea era mulțumită, toate erau frumoase, însă câteva luni mai târziu a început calvarul. 

Cum a început calvarul 

La câteva luni bune de la prima vizionare, domnul Mihai primește un e-mail cu o factură aflată în atașament, în care i se solicita plata unei alte transe de bani conform promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare. Așa că a solicitat să meargă din nou la Constanța să vadă evoluția proiectului.

Am fost întâmpinat de o altă persoană responsabilă, care nu a știut să îmi mai arate care este imobilul din promisiune, deoarece în toată această perioadă a fost făcută o recompartimentare fără că noi să avem habar, iar imobilul inițial indicat a dispărut din planul de amplasament”, mărturisește domnul Mihai.

Concret, imobilul pe care reprezentanții Nordis i l-au indicat lui și familiei sale la prima vizionare nu mai era acolo la a doua vizionare. Domnul Mihai spune ca reprezentantul Nordis care îl însoțea de această dată era fratele unuia dintre partenerii principali ai grupului, iar în momentul în care a intrat în apartamentul despre care știa că este al său, așa cum îi indicaseră reprezentanții Nordis la prima vizionare, a observat că a apărut o ușă intermediară care lega două studiouri alipite.

Domnul Mihai l-a întrebat pe reprezentantul Nordis ce e cu acea ușă, dar acesta nu a știut să-i spună motivul. „<< Poate să vorbim pe la juridic, să vedem. Ar trebui să vorbim și cu șeful de șantier, ca să vedem ce s-a întâmplat și cum a apărut această ușă aici, că nici noi nu știm. >> Deci numai lucruri de genul acesta. Au rămas puțin surprins. Credeți-mă, m-am simțit precum într-un banc de Caragiale”, declară domnul Mihai pentru Republica.

Acesta indică faptul că, deși se obliga prin cadrul promisiuni că nu avea voie să facă nici o modificare, dezvoltatorul nu a respectat promisiunea.

Chiar dacă am fost de bună credință și am achitat banii conform promisiunii de vânzare cumpărare, încă din timpul valabilității acestei promisiuni, dezvoltatorul avea de gând să nu respecte aceasta promisiune, pentru că legea nu îl obligă și nicio autoritate nu s-a deranjat să vină să vadă care este, în esență, rolul acestor recompartimentari”, a mai spus domnul Mihai.

„Nu ne mai jucăm așa”

Domnul Mihai povestește în continuare că după ce a observat intențiile dezvoltatorului și lipsa totală de transparență în a furniza informații corecte, a decis să își noteze promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare în extrasul de carte funciară al blocului.

Dacă ți-am plătit este cazul că eu să dau valoare banilor plătiți pentru care eu am muncit”, spune Domnul Mihai. Grupul Nordis, văzând treaba asta, l-au sunat pe domnul Mihai și i-au spus: „Păi nu ne mai jucăm așa”.

Dezvoltatorul, profitând de gravele lacune din legislația imobiliară și de faptul că statul român nu protejează cetățenii în astfel de cauze, a decis să denunțe promisiunea și să îmi rețină și banii”, a mai precizat domnul Mihai. 

În fapt, grupul Nordis i-a dat o rezoluțiune unilaterală domnului Mihai, prin care indica că îi oprește și suma achitată până la acel moment, adică 95% din valoare imobilului. Motivul invocat de Nordis era că domnul Mihai a notat promisiunea de vânzare cumpărare în cartea funciară.

Deși în promisiune nu se specifica nimic de reținerea tuturor banilor, Nordis a concluzionat că e bine să îmi ia și banii, în urma acestei rezoluțiuni”, a spus domnul Mihai.

Promisiunea n-a putut să fie ștearsă din extrasul de carte funciară, căci a fost notată de o casă de avocatură. Iar domnul Mihai spune că s-a gândit, după ce a primit acea rezoluțiune, să se adreseze instanței de judecată pentru a intra în posesia imobilului pentru care a plătit. Așa că a dat în judecată grupul Nordis și a solicitat un certificat de grefă ca să fie notat litigiul în extrasul de carte funciară al blocului cu privire la imobilul pe care l-a achiziționat în baza promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare.

În cadrul promisiuni bilaterale semnate în 2019 se făcea referire la un apartament de tip studio, cu un balcon mărțișor de vreo 14m² și o baie, pentru care domnul Mihai a plătit o sumă apropiată de 50.000 de euro. 

Acest imobil urma să fie folosit de domnul Mihai și familia acestuia pentru vacanțele pe litoralul românesc.

Nordis a mutat imobilul păgubitului la un alt etaj 

Domnul Mihai s-a trezit că litigiul pe imobilul de la etajul unde știa că e apartamentul său a fost notat pe un imobil aflat la un alt etaj. Iar acest imobil avea o suprafață utilă de vreo 20m². „Cred că era vorba de un birou sau spațiu tehnic”, spune domnul Mihai.

Cum a fost posibil această schimbare? Cu ajutorul unui notar diferit față de cel în fața căruia s-a făcut promisiunea de vânzare cumpărare între domnul Mihai și Nordis.

Promisiunea inițială a fost semnată de un notar, actele adiționale au fost semnate de un alt notar”, spune domnul Mihai, care ține să precizeze că el și soția sa nu au avizat și nu i-au dat acordul pentru așa ceva.

Tot domnul Mihai precizează că recompartimentarea întregului bloc a fost făcută fără că oamenii să știe. În plus, imobilul său inițial, care a fost identificat, a fost ulterior înstrăinat către o altă firmă care a cumpărat mai multe apartamente de la grupul Nordis.

Deci mi-au luat banii pe promisiune, au ridicat blocul, iar după ce le-am arătat promisiunea, mi-au zis că, gata, nu ne mai jucăm și că îmi dau rezoluțiune. După care au vândut a doua oară. Asta este povestea, pe scurt”, ne-a transmis domnul Mihai. 

Problema este că te duci în instanță și zici: << Doamna instanță, uitați, eu am un imobil de 50m² construiți, iar ăsta pe care ne judecăm acum are suprafață de 0m² construiți>>, iar instanța de judecată zice << păi și ce să-ți fac dacă așa zice OCPI >>”, mai spune domnul Mihai.

Domnul Mihai subliniază că în urma celor întâmplate, a făcut plângere și la OCPI (Oficiul de Cadastru), solicitând să i se spună cum de a fost mutat imobilul său la un alt etaj, iar OCPI i-a transmis că „totul a fost făcut cu prevederile legale”. 

Adică mi-au zis, cu alte cuvinte, că n-am niciun motiv să mă plâng. Așa că mi-a fost respinsă plângerea”, spune Domnul Mihai.

„Oamenii erau îmbrăcați elegant, aveau atitudine, controlau limbajul corpului”

Domnul Mihai a povestit și despre cum s-a gândit să cumpere un apartament chiar la Nordis Mamaia.

Erau la început. Eu eram plecat la muncă în străinătate și am văzut niște reclame răzlețe. Am discutat cu soția și i-am zis să-i alegem pe ei. S-a dus acolo soția și a fost foarte încântată. Oamenii erau îmbrăcați elegant, aveau atitudine, controlau limbajul corpului. Asta-s lucruri foarte importante, esențiale aș spune, dar pe care eu le-am realizat după aceea”, mărturisește domnul Mihai.

Acesta spune că reprezentanții Nordis i-au întâmpinat inițial cu formularea: „Ce plăcere să fiți partenerii noștri. Ce ne bucurăm că ați cumpărat la noi”. În realitate, aceasta era doar o tehnică de manipulare pentru a le lua banii clienților, spune domnul Mihai. 

Etapa tergiversării

Deci le-am plătit 95% din bani, iar ultimii 5% i-am plătit prin intermediul unui executor judecătoresc. Adică am vrut să le transmit mesajul că am plătit banii ăștia, ultima tranșă, și că ei trebuie să meargă la notar cu mine să semnăm contractul. Dar ei nu au vrut. Mi-au dat rezoluțiune că nu mai nu mai aveau nevoie de ăia 5% de la mine”, a precizat domnul Mihai.

Domnul Mihai spune că a hotărât împreună cu avocații săi să intenteze proces pentru a anula întregul actul juridic al blocului, pentru că acesta a fost făcut de notar cu încălcarea bunelor moravuri, în sensul că în actul de dezmembrare al întregului bloc trebuia să fie specificat și imobilul aferent promisiunii și notarea litigiului. 

Am depus dosarul în instanță la Tribunalul Constanța. Când s-a ajuns la dosarul meu, adică în perioada de înfățișare, Tribunalul Constanța și-a declinat competența și ne-a trimis mai departe către Tribunalul București. A venit rândul nostru la Tribunalul București, dar și instanța de la Tribunalul București și-a declinat competența. Ulterior, dosarul a fost trimis la o judecătorie de Sector, pe motiv că nu este conflict de competență. Deci un an și jumătate acest dosar a fost plimbat în instanțe fără să ajungă pe masa judecătorului ca să fie judecat. Și în momentul de față acest dosar este în aer, ca și celelalte procese pe care le-am deschis”, a transmis domnul Mihai.

Faptul că în raportajul de la Recorder, unul din acționarii Nordis a indicat justiția ca fiind soluția pentru că „așa ne am organizat noi ca societate”, acesta, în fapt, este un denunț știind că nu are obligația să respecte promisiunile și că nu va fi tras la răspundere”, mai indică Domnul Mihai, care sublinieză și că un ajutor uriaș în această „lipsa de obligație” a fost dat de către autoritățile statului, rezultatul fiind unul în defavoarea a sute de oameni care și-au pierdut economiile de o viață.

Eu, cu ajutorul legislației din România, promitent de bună credință, am rămas fără economiile familiei, neștiind că dezvoltatorul nu avea obligația să respecte o promisiune de vânzare cumpărare, încă din faza construcției. În momentul de față am deschis procese în încercarea de a recupera imobilul și să arat justiției nedreptatea făcută, dar șansele de a arăta instanței că am respectat această promisiune și că am fost de bună credință acum sunt 0, fiindcă dezvoltatorul a intrat în insolvență și procesele au fost blocate. Banii s-au evaporat”, a mai spus domnul Mihai.

„Am semnat ca gâștele” 

Domnul Mihai spune că dacă un procuror cinstit va aduna toate promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare din țară și de la oameni din diasporă, de la oameni care au dat bani cash, și ar face un tabel, ar putea descoperi că sunt mii de păgubiți ca urmare a schemei Nordis.

Eu știu mulți oameni din diasporă care au promisiuni la Nordis, iar în urma acestui reportaj a căzut cerul pe ei, pentru că așteptau să fie sunați ca să vină și să semneze actele”, spune în continuare domnul Mihai.

Pe de altă parte, acesta recunoaște că înainte de a semna promisiunea bilaterală cu grupul Nordis nu s-a gândit să întrebe și un avocat care să se uite peste acel contract și să observe clauzele abuzive.

Am semnat ca gâștele, ca să o zicem mai pe românește. Nu ne-am gândit la treaba aceasta. Ne-am gândit, în primul rând, la faptul că există o protecție din partea legislației din România. Am crezut că avem niște mijloace de protecție și nu am știut că se poate ajunge aici. A fost prima oară când am achiziționat eu un apartament și mi s-a părut ok promisiunea, în care se preciza că voi plăti în etape. Recunosc, nu am luat un avocat care să analizeze această promisiune. Și asta este o problemă mare, iar din acest caz trebuie să învățăm cu toții. Oamenii care semnează o promisiune de vânzare-cumpărare trebuie să aibă obligatoriu un avocat lângă ei”, a mai indicat domnul Mihai.

Acesta spune și că avem nevoie de proiecte legislative care să protejeze cetățenii, iar aceste proiecte trebuiesc făcute de oameni avizați, experți, avocați etc, pentru a nu mai da șansa că aceste scheme sa fie puse în aplicare.

Dacă legile acestea nu sunt făcute cum trebuie, întotdeauna vor exista oameni care vor face în așa fel încât să te înșele cu legea”, avertizează domnul Mihai. 

El spune că printre păgubiții Nordis circulă și o glumă amară în acest moment: „Dacă ți-am spus că semnăm actele săptămâna viitoare, de ce mă suni în fiecare lună?”.

Faptul că autoritățile sunt incapabile și încearcă să minimalizeze și să răspundă cu privire la acest caz monstruos, arată amploarea corupției cu privire la cazul Nordis în România Eu nu doresc ca copiii mei și generația lor sa trăiască într-o țară așa de coruptă. Autoritățile trebuie sa ia atitudine, acum!”, a ținut să mai spună domnul Mihai.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Într-o țară plină de hoți, mulți dintre ei fiind "hoți cinstiți", care te fură cu legea în favoarea lor, prostia se plătește scump. Uneori foarte scump. Caritas, FNI, Nordis. Credeți că imaginația lor se va opri aici?
    • Like 0
  • Ionut check icon
    Singura problema o reprezintă sistemul juridic din Romania . Nu a fost reformat , nu se vrea acest lucru . Este inadmisibil că pentru aceeași faptă sa existe doua sau mai multe soluții date de instanta . Se tot vaită că sunt dosare multe , în esență nu se vrea soluționarea lor . Cum se realizeaza evaluarea magistraților , pe ce criterii ?
    Referitor la întâmplarea lui ,,Mihai" problema lui este că a intervenit insolventa , mai are mult de așteptat până la soluționare, pentru că din ce s-a scris , el a semnat o promisiune bilaterală , care are valoare de antecontract , deci obliga părțile nu numai una dintre ele !
    • Like 0
  • Articolul 1669 din codul civil!!! Vă spune ceva? Asta înseamnă că "promisiunea de vânzare cumpărare" are termen de garanție, de valabilitate, expiră. Cu alte cuvinte aliniatul 2 al art. 1669 spune că dreptul la acțiune se prescrie în 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat, adică anulează dreptul dat de aliniatul 1 și anume pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de contract în cazul în care una dintre părți refuză nejustificat să încheie contractul promis. Nu sunt din domeniul juridic și nu cunosc în amănunt cazul respectiv, dacă sunt specialiști care pot să contrazică ar fi binevenit. Altfel spus, dragi români, când faceți o investiție care presupune o sumă mai mare de bani, un anumit efort financiar... documentați-va, de asta există internet, informați -va , iar apoi dacă aveți anumite îndoieli, suspiciuni, neînțelegeri, luați legătura cu specialiști din domeniu să vă lămurească. Nu are rost să -l așteptăm pe Vlad Țepeș să ne salveze sau să scriem poezii lacrimogene la adresa sistemul politic. Escroci au existat și vor exista întotdeauna, important este să te informezi cum te poți proteja de ei. Din punctul meu de vedere acel aliniat 2 ajută dezvoltatorii imobiliarii să facă anumite abuzuri și nu înțeleg de ce a fost introdus și prin urmare de ce promisiunea nu are valabilitate ( nelimitată) până în momentul încheierii contractului de vânzare cumpărare ...la fel poate ne lămurește un specialist.
    • Like 0
  • pixel check icon
    un clasic în veatză, trecut prin ”facultate” (care le repeta la tv pe multe canale românilor să doarmă liniștiți, că el veghează), spunea catedratic: „întăriți-vă statul, domnilor!”. dar statul era săpat din interior de doamna VicolCiorbă. rostul dânsei era blocarea întăririi statului din însăși inima statului, din exact locul de unde se reglementa cestia, măcar până fac cheag. dup-aia... totul era curat.
    ps - observă cineva, măcar, pădurea de beton, înghesuirea până la refuz a spațiului? observă cineva monstruozitatea acelui loc pretins de recreere? observă cineva dezechilibrul între acea limbă de pământ și zecile de mii de tone de beton? observă cineva lipsa armoniei?
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Nu v-ați prins încă? Legea permite... legea nu specifică... legea nu spune... legea nu precizează... În imobiliare legea permite asemenea țepe. În educație legea permite accesul unor persoane cu funcții în sistem, care ne cadoriesesc cu acele manuale școlare pline de erori... pentru că legea permite să cumulezi funcții și în același timp să fii și autor de manuale. Și ce editură nu deschide larg porțile unuia cu funcție în sistem? Pentru că legea permite. După cum permite și țepele imobiliare.
    De cine sunt date legile astea? Au și nume cei care le propun și le votează? Să știm și noi, să nu-i mai votăm.
    Și nu e vorba de incompetență. E vorba de corupție. Corupție... legală, adică își reglează legile ca să le iasă lor bine.
    • Like 3
    • @ Valentin
      Francisc check icon
      Cu voia noastră

      În anii ăștia de-adevăruri goi
      Tre' să pricepem c-altă „lege” nu-i:
      La mincinoși le-am ridicat statui
      Și criminalii i-am făcut eroi...

      De ce să ne mai mirăm că România e țara cu cea mai mare densitate de fraieri pe metrul pătrat din Europa? Nu noi l-am ales pe Iliescu în proporție de 85% după o „revoluție” anticomunistă?

      Nu trebuie să ne mire că am făcut din corupție lege și din minciună adevăr atâta vreme cât „descurcăreala” românului e proverbială și păcăleala e considerată virtute. Din '47 încoace dansăm „hora unirii” dintre călău și osândit, fără să ne întrebăm de ce suntem mereu condamnați. Ne-am obișnuit cu răul mai mic și asta cică e de bine...

      Omul nou și societatea socialistă multilateral dezvoltată a învins. Suntem cu toții egali în „democrația” asta de carton. Unii mai egali decât alții...

      Așadar nu pregetați să mergeți la vot, că tovarășii din capul mesei au nevoie de votul dumneavoastră pentru a legifera corupția în continuare. Nu contează cu cine votați, răul mai mic a pus deja stăpânire pe țară.
      • Like 4
  • Francisc check icon
    Nu înțeleg o chestie, că așa-s eu, mai greu de cap: cum naiba să plătești anticipat un purcoi de bani în schimbul unei promisiuni?

    Spuneam pe-aici (într-un comentariu mai vechi) că suntem „inventatorii” lu' Păcală și că ne place să fim trași pe sfoară. Găsiți argumente ca să mă contraziceți?

    În anii '90 românii s-au bulucit să-și depună economiile la Caritas. Le promitea „domnul” Stoica o mărire de 8 ori a „investiției” în doar 3 luni. Se vorbea despre „salvarea României prin ea însăși”! Ce a urmat? Câteva sute de mii de creduli au rămas cu buzele umflate în vreme ce niște politicieni și-au tras spuza pe turtă. Vinovații pe nicăieri, Stoica a murit sărac...

    În anii 2000 (poate greșesc, am și eu o vârstă la care memoria nu mai e ca altădată) s-a „inventat” o nouă oportunitate de îmbogățire pentru cetățenii naivi. Trebuia doar să dormi liniștit, că FNI lucra pentru tine. Încă o dată au rămas păgubiți câteva sute de mii de cetățeni. „Doamna” Vlas, țapul ispășitor al acestei „afaceri” e bine merci.

    După 20 de ani apare afacerea Nordis. Niște băieți bine îmbrăcați fentează cât cuprinde, pe bani mulți. Sistemul o permite. Nimeni nu e vinovat, în afară de fraierii care au plătit „ca gâștele”.

    Cei implicați în afacere demisionează din funcții și totul e OK. Fraierii rămân cu banii dați, șmecherii îi încasează și „democrația” își vede de drum…
    • Like 4
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      Trăim într-o

      „Criză” de timp...

      -poezie pentru altădată-

      Aveam tot timpul din lume
      Să ne întrecem în glume,
      Să muncim (sau să chiulim?!)
      Fără să ne chinuim...

      Dar noi ce-am făcut, „măi dragă”?
      Am băgat într-o desagă
      Și-adevărul și minciuna
      De parcă dintotdeauna

      Ne-a fost scris să fim „salvați”
      De tovarăși „delegați”
      Între ei să bată palma
      Iar noi să-nghițim sudalma...

      Am moșit o prietenie
      Între cinste și hoție
      Și-acum ne mirăm cu toții
      Că în frunte-s numa‘ hoții!

      În a noastră Românie
      Am făcut din șmecherie
      Lege fără de tăgadă
      Și acuma stăm la sfadă.

      (Unde-i Țepeș să ne vadă?)

      Dacă pui la socoteală
      Că legea nu e tocmeală
      Începi să crezi că minciuna
      E regină-ntotdeauna.

      De-aia spun că este criză:
      După ce ne-au scos din priză
      Băieții fără de pete
      Fac din noi marionete.

      -aș mai scrie, dar fac o pauză de bere – 13.11.2022-
      • Like 1
    • @ Francisc
      Valentin check icon
      Și vor fi întotdeauna asemenea oameni, după cum vor fi în continuare accidente de circulație, furturi etc. Nu trăim într-o societate perfectă. Problema e că legea permite țepele. Aici trebuie umblat. Nu vorbim de leguitori incompetenți, vorbim de leguitori corupți, care se folosesc de legi că să țepuiască în legalitate.
      • Like 3
    • @ Valentin
      Francisc check icon
      Bună dimineața, domnule Valentin.

      Nu faptul că legea permite țepele e problema, ci realitatea că noi înșine îi alegem și îi aplaudăm pe țepuitorii care legiferează țepele...

      Avem conducătorii pe care îi merităm, după chipul și asemănarea noastră. Urmează să fim păcăliți încă o dată, da' nu-i nimic, suntem deja obișnuiți cu fenta. Avem „talentul” nativ de a ne lăsa driblați de păcălici precum Ciucă, Geoană sau Ciolacu. Când te gândești că pe „banca de rezerve” așteaptă să intre în joc „salvatori” precum Simion te apucă dorul de ducă.

      Nici Țepeș nu ar putea rezolva problema fiindcă nu mai există destul lemn pentru câte țepe sunt necesare...
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult