Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Biroul din balcon. În pandemie, dintr-un spațiu de depozitare, balconul a devenit loc de muncă remote

Amenajare birou pe balcon

Foto: DedeSign/Dedeman.ro

Nicicând în istoria modernă a omenirii casa în care locuim parcă nu a fost atât de importantă ca pe timpul restricțiilor, lucru resimțit cu precădere de către cei de la oraș. Simplul dormitor a devenit birou, spațiul comun- cum ar fi livingul- locul în care fac copiii cursurile online. Dintr-un spațiu care pentru cei mai mulți era doar loc de depozitare, balconul a devenit colțul de unde se poate munci remote, mai ales că pentru multe joburi ce pot fi făcute de acasă, nu este nevoie de foarte multe aparate şi mese. De regulă e suficient un computer, un telefon şi o conexiune la internet. 

Și de vreme ce lucrul de acasă, online, tinde să devină un obicei, preferinţele oamenilor în achiziția de noi apartamente se vor modifica. Consultanţii din rezidenţial spun că de acum înainte oamenii vor cumpăra apartamente mai mari, cu balcon spațios, în complexuri cu spaţii verzi şi magazine în proximitate, tocmai după ce au realizat importanţa acestora în perioada de carantină. Studii relevă deja un nou trend în piața imobiliară - oamenii vor dori locuințe cu spațiu de muncă inclus pentru job remote sau telemuncă. Sau vor dori să-și reconfigureze casa pentru a-și crea un astfel de spațiu.

Indiferent că vorbim de un balcon mic, de un metru adâncime, sau unele mai generoase, de până la 2,5 metri adâncime, o reamenajare corectă, cu gust, puțină imaginație și o investiție minimă le pot transforma într-un colț funcțional destinat muncii de la distanță. 

O idee despre cum poate fi regândit ca birou un balcon închis vine de la DedeSign, un proiect Dedeman.

Culorile deschise dau luminozitate oricărui spațiu și este indicat să optăm pentru nuanțe cât mai deschise. Din acest motiv s-a optat pentru o gresie pentru interior/exterior (4019074) care imită lemnul într-o nuanță de gri deschis, iar pereții sunt păstrați albi, cu excepția celor care sunt acoperiți cu tapet.

Este folosit un tapet (8062492) care imită cărămida aparentă în nuanțe deschise de bej și gri cu aspect foarte modern. Aceasta este varianta mai economică. Desigur, dacă bugetul permite, se poate opta pentru placarea anumitor pereți cu cărămidă aparentă deschisă la culoare.

În completarea decorului se pot agăța, din loc în loc, de tavanul balconului decorațiuni suspendate (8062879) sau dacă preferați o ghirlandă luminoasă și această opțiune este foarte potrivită.

Biroul (8051484) trebuie ales în funcție de spațiul existent. Cel propus în imaginile de mai jos are dulăpior și sertare unde se pot păstra obiecte personale sau de birotică. Modul de lucru ne poate afecta creativitatea și productivitatea, așadar biroul trebuie păstrat organizat și ordonat.

Deasupra biroului putem monta câteva polițe (8054944) în forma cubică, de dimensiuni diferite – acestea sunt funcționale, dar și estetice, fără a încărca peretele.

Scaunul de birou (8061547) trebuie să fie confortabil, dar nu foarte voluminos în spațiul destul de limitat al balconului. Spătarul se pliază peste șezut, ocupând mai puțin spațiu atunci când nu este utilizat.

Indicat este să alegem o sursă de iluminat mai puternică doar acolo unde avem nevoie - corpul de iluminat (1049694) cu structura metalică vopsit negru mat, cu un design modern este poziționat exact deasupra zonei de lucru.

Storurile (8051692) sunt o opțiune excelentă pentru a reduce din intensitatea razelor soarelui pe perioada verii.

Dacă spațiul ne permite, putem amenaja și un mic colț de relaxare cu o măsuță și 2 scaune (8033946) de grădină. Setul de mobilier propus este opțiunea perfectă întrucât dispune de două scaune și o masă rotundă, toate pliante.

Pentru un accent de culoare sunt folosite ghivece colorate (7045421), un mic covor multicolor (4017197) și câteva tablouri (8053382, 8053385) care dau viață și personalizează spațiul amenajat.

În final, cel mai important lucru este să ne creăm un spațiu personalizat după propriile noastre preferințe pentru a munci cu plăcere de acasă, fără să ne pierdem din productivitate și eficiență.

Vă invităm să vizitați propunerea noastră de amenajare a balconului, cu toate detaliile, în galeria foto de la finalul textului. Dacă citiți acest articol de pe telefonul mobil, dați click pe galerie și apoi faceți mișcări swipe dreapta-stânga pentru a trece prin toate fotografiile.

DedeSign este un proiect Dedeman.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • vara mai merge, seara pe racoare..
  iarna n-ai cum, paralizezi de frig in balcon!
  pe langa biroul ala mai trebuie sa cumperi si niste calorifere, tevi, izolatie exterioara, si eventual... o centrala termica, ca tot esti printre rafturi pe la dedeman!
  ...aaa, si niste caramizi de 30cm!
  • Like 0
 • Cu așa balcon precum cel din Foto, te cred, tot să lucrezi de acasă fără a fura din spațiul familiei.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon