Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În pandemie ți-ai dat seama cât de important este balconul, iată cum poți să-l transformi dintr-un spațiu de depozitare în unul de relaxare

Dă o șansă balconului tău

Închis sau deschis, îngust sau lat, spațios sau foarte mic, balconul este, probabil, unul dintre cele mai vitregite spații ale locuinței noastre.

Îl transformăm de multe ori depozit pentru păstrat lucruri de toate felurile. Te și miri unde încap: bicicleta băiatului, tricicleta fetiței, trusa de meșterit prin casă, ganterele pe care promitem că le vom folosi de săptămâna viitoare ca să ne reintrăm în formă, cutiile cu încălțările de iarnă ale familiei, suportul pentru brad (pentru că nu mai vrem să cumpărăm câte unul de fiecare Crăciun), schiurile, patinele… Într-un colț, chiar, uitaserăm de ele! Câteva plăci de gresie rămase de la ultima renovare a băii, pentru că, nu-i așa, poate se sparge vreuna și e nevoie de o rezervă.

Încercați să vă aduceți aminte când v-a plăcut cum arăta un balcon în una din excursiile recente. În centrul Parisului ai crede că singura utilitate a unui balconaș al vreunui studio de 16 metri pătrați este acela de a fi admirat pentru jardinierele cu mușcate înflorite. În stațiunile din Spania, balconul poate fi ușor confundat cu o terasă. În clădirile noi de acolo, balcoanele sunt atât de spațioase, încât e suficient loc pentru siesta sau pot ușor găzdui musafirii la cină, după plajă.

DedeSign, care este un proiect Dedeman, vă propune astăzi să oferiți o șansă balconului locuinței voastre.

Spațiul acela care pare situat în afara clădirii face parte, da, din casa noastră.

Amenajat corespunzător necesităților pe care le avem, cu puțină imaginație și un buget nu foarte mare în economia cheltuielilor de familie, poate deveni oază de liniște și relaxare sau- de ce nu- un colț funcțional destinat muncii de la distanță.

Ne oprim astăzi asupra balconului închis. Este cel mai ușor de amenajat și costă și cel mai puțin. Trebuie doar să ne răspundem la întrebarea: care este destinația sa? După aceasta, putem începe să alegem materialele, mobilierul și decorațiunile fără să uităm un detaliu foarte important: iluminatul.

O pardoseală foarte ușor de montat este cea din dale de lemn (8057111), nefiind necesară o pregătire prealabilă a suportului pe care se montează. Dimensiunile reduse ale plăcilor sunt ideale pentru folosirea în spații mai mici. Aspectul plăcut al lemnului de acacia, împreună cu piatra naturală decorativă, folosită în completarea spațiului din jurul dalelor de lemn dau o notă caldă și exotică amenajării.

Mobilierul de balcon e recomandat la rândul său să fie adaptat dimensiunilor, dar și stilului pe care ni-l dorim.

Trebuie să folosim fiecare spațiu cât mai eficient posibil, dar fără sa aglomerăm prea mult cu mobilier sau ghivece.

Astfel, în imediata apropiere a ușii către balcon, în simularea noastră, am plasat o banchetă cu depozitare în partea inferioară, piesă pe care am decorat-o cu câteva perne cu imprimeuri florale, exotice (8060701, 8060700). Două scaune și o măsuță cu design modern (8062795) vor completa acest decor primitor pentru familie, dar și pentru oaspeți.

Dacă balconul este închis și deci ferit de intemperii, putem folosi pentru decorarea pereților tapet (8063143) sau lemn (4018989). Amplasarea unei etajere (8054934) pare tot timpul o idee inspirată. Putem să o umplem cu ghivece, decorațiuni, cărți sau reviste, în funcție de preferințele și preocupările pe care le avem.

Folosirea spațiului pe verticală este indicat în cazul în care ne dorim mai multe plante, dar suntem atenți să nu aglomerăm cu ghivece balconul. 

Prin amenajarea unei structuri (din lemn sau metal) suspendate putem amplasa ghivecele în partea de sus a spațiului. Astfel, ne va ramâne mai mult loc utilizat în scop practic- pentru scaune, masuță, fotolii, etajere sau un mic dulap.

Pe lângă corpul de iluminat principal, care trebuie să fie pentru exterior în cazul balcoanelor deschise, putem amplasa 3-4 lămpi solare (1053124) care vor aduce o lumină ambientală discretă micii noastre oaze urbane.

Fie că suntem pasionați de gradinarit și petrecem timp în balcon îngrijind plantele, fie că alegem plante artificiale pentru a da viață spațiului amenajat, cel mai important lucru este să creăm un spațiu ideal pentru noi, armonios, care sa ne aducă o stare de liniște și să aibă un efect relaxant.

Vă invităm să vizitați propunerea noastră de amenajare a balconului, cu toate detaliile, în galeria foto de la finalul textului. Dacă citiți acest articol de pe telefonul mobil, dați click pe galerie și apoi faceți mișcări swipe dreapta-stânga pentru a trece prin toate fotografiile.

DedeSign este un proiect Dedeman.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult