Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Biserica se leapădă de Dragnea, Partidul s-a făcut mic. Apel către pesediști

Preot protest

Dacă și Biserica a ales azi să se despartă de Partidul care i-a burdușit conturile, e groasă. Mesajul Patriarhului Daniel, care spune că „trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material”, lasă în beznă până și în familia deptcredincioasă Firea-Pandele. Cum să răspunzi la asta? Între Dragnea Preamilostivul și turma furioasă, Biserica a făcut alegerea corectă. ÎPS Daniel condamnă „abuzul de putere” și patima de „profit material fără limite”. E clar acum cum e cu corupția și cu abuzul de putere, zis și abuz în serviciu? Mesajul are un efect paralizant asupra publicul pesedist, care vede cum Partidul este dat afară din biserică. Iar PSD este singurul care poate să-l mai oprească pe Liviu Dragnea din tentativa lui disperată de a muri cu țara de gât.

Cu fiecare oră care trece, PSD pierde procente. Căderea a început din primul minut al câștigării alegerilor, când tot programul de guvernare promis s-a dovedit a fi doar un alibi pentru spargerea de țară pe care Liviu Dragnea o plănuia pentru luni noapte. Cumpărarea tăcerii unei populații care a crezut în prosperitatea adusă de partid, instalarea unui Guvern de amibe, reducerea la tăcere a oricărei voci critice din partid - totul a fost preludiul planului al cărui punct culminant trebuia să fie albirea, în tăcere și fără rezistență, a cazierului lui Liviu Dragnea. 

Nu a anticipat o asemenea reacție. Nici a poporului trezit, nici a companiilor românești și străine, nici a Comisiei Europene și a partenerilor strategici ai României, începând cu Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franța sau Canada. În ciuda tuturor protestelor, nu a dat niciun pas înapoi, bazându-se pe lipsa de reacție a alegătorilor PSD, pe complicitatea Partidului și pe aparatul său de propagandă TV de la Ministerul Adevărului. Această apărare pe care și-a construit-o începe să se fisureze:

- alegătorii PSD nu sunt o turmă decerebrată care urmează orbește o haită de borfași. Cu toții au copii sau nepoți care protestează în stradă. În aceste zile telefoanele s-au înroșit, cum nu s-a mai întâmplat de la alegerile prezidențiale, când oamenii plecați în străinătate, cărora Victor Ponta le-a furat dreptul de a vota, au sunat acasă să le povestească părinților ce au pățit. Ce se întâmplă acum pe străzile din București, Timișoara, Iași, Brașov, Cluj, dar și în orașe roșii precum Craiova sau Slatina, are legătură cu viața noastră, cu familia, cu lumea pe care dorim să o împărțim cu copiii și părinții noștri. Sunt zile în care se construiesc din nou punți de înțelegere peste prăpastia pe care politicienii au căscat-o ca să divizeze societatea ca s-o fure mai bine. Copiii își sună părinții și bunicii să le spună ce vor și de ce strigă. Cu cât vor înțelege mai mulți că în stradă nu e un război civil, că tinerii nu dau o lovitură de stat, manevrați din umbră de corporații rapace, cu atât lumea lui Liviu Dragnea se va nărui mai repede. Cu cât apar mai multe voci pe care alegătorii PSD sunt dispuși să le asculte (copiii lor, primarii lor, presa lor, Biserica etc.), cu atât trezirea din distopia creată de borfași va veni mai repede.

- Partidul nu e un monolit. Încep să apară voci critice. Primarul din Iași, Mihai Chirica, a spart gheața, cerând retragerea ordonanței. Cu siguranță, sunt și alții care gândesc că Liviu Dragnea îi trage după el într-o gaură fără fund. Acum este momentul să se salveze pe ei și să salveze partidul. Frica este uriașă în acest partid care pedepsește dizidența prin excomunicarea celor care pun la îndoială autoritatea liderului. Dar toți cei care s-au visat Dumnezei în partid au sfârșit-o prost, doborâți de propriii colegi. Liviu Dragnea nu se consultă cu nimeni, ia deciziile de unul singur, dictează Guvernului ce să facă prin săgețile sale. Ordonanța și-a trimis-o la 10 seara prin curierul Iordache. Este doar o chestiune de timp până când pesediștii vor conștientiza că Liviu Dragnea este un pericol pentru partid.

- propaganda a lăsat-o mai moale. Dragnea TV a schimbat tonul, bulversat de valul uriaș de protestatari care a inundat orașele. Acolo unde propaganda lui Dragnea vede „iohanniști” și „binomiști” care dau „o lovitură de stat”, unii producători mai lucizi încep să vadă cu alți ochi protestele. Adică publicul comercial. Adică audiența. Adică banii pe care îi pierd. S-ar putea ca această ieșire din minciună să vină cam târziu. România a ajuns să fie zilele astea pe primele locuri în lume la transmisiuni prin Facebook LIVE. Zeci de mii de oameni înarmați cu un telefon mobil sparg bula umflată de Dragnea TV, arătându-le în timp real prietenilor, părinților, rudelor din listă ce se întâmplă cu adevărat în Piață. Efectul este uriaș și dă o lovitură năprasnică manipulărilor încercate de Partid.

Liviu Dragnea rămâne din ce în ce mai singur, înconjurat de o gardă de codrinștefănești fanatici, care bat câmpii cu contramanifestații de milioane de pesediști. Cele 3 milioane de pesediști care și-au pus încrederea în Dragnea&Comp. sunt, din fericire, mult mai inteligenți decât îi consideră politicienii lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raul check icon
    Nu cred ca BOR mai are o legatura cu lucrurile crestinesti, cu onestitatea, cu Hristos. Poate sporadic, pe ici pe colo cate un parinte cu o chemare adevarata se mai ocupa de copii abandonati, de mancare pt. saraci etc. In rest, BOR este o multinationala condusa pentru profit material. In Romania aceasta institutie ofera (inca) un raspuns sufletesc si alinare pentru multi oameni. Si asta este un rol important. Ce ar trebui facut cu miile de oameni care pupa moaste, dau bani popilor, isi dau coate in gura cand se impart sarmale etc.? Si acesti oameni sunt romani, au nivelul respectiv de intelegere a lucrurilor. Vinovatii sunt peste tot in politica noastra. Nu sunt doar PSDistii. In 27 ani au avut mai toti puterea si toti i-au lasat pe acesti oameni in grija BOR. E mai comod asa. Organizatia BOR nu simte remuscari, ea se adapteaza, se orienteaza. Iar in aceste zile strada are forta! Keep fighting! Defend your family & country!
    • Like 1
  • Cri check icon
    Biserica nu s-a "lepadat" de PSD, ci a facut o manevra politica mult mai subtila: simtind de unde bate vantul si identificand ca puterea reala nu se afla la coalitia de guvernare legitimata prin vot, ci la Presedinte si la Institutiile de forta ale Staului, IPS Daniel et co. s-au "lipit" de cei care detin astazi puterea.
    Sa nu uitam ca IPS Daniel are o mare abilitate politica: inainte de 1989, inaltul prelat , intr-o vreme cand nici pasarea nu iesea din tara fara aprobarea sau inrolarea in Securitate, zburda prin tarile occidentale la diverse cursuri si perfectionari.
    Cele scrise de mine mai sus s-au vrut a fi o precizare pur tehnica: din 1945 incoace, Biserica nationala s-a aflat dintotdeauna, politic vorbind, in preajma si in slujba puterii politice.
    Teoretic, puterea legitimata de alegeri este la PSD-ALDE; insa puterea reala este detinuta de Institutiile de forta ale Statului si la Johannis.
    In rest, articolul d-lui Negrutiu este o suita de lamentatii la adresa bietilor cetateni pesedisti care se vad acum "debusolati" si incapabili sa vada realitatea.
    Insa "realitatea" pe care ne-o descrie reputatul fondator al acestui site este ca PSD-ALDE, desi au fost legitimati de votul popular, in fapt nu poseda nicio putere.
    Imi amintesc, si cred ca si Dl. Negrutiu isi aminteste, de cele cateva sute de protestatari anti Basescu-Boc, care seara de seara, tot intr-o iarna, indurau cu stoicism gerul, dar si bastoanele si brutalitatile jandarmilor, fara ca cineva sa indrazneasca sa li se alature, desi guvernarea Boc-Basescu submina grav interesele legitime ale unui intreg popor.
    Pe atunci, nici Dl. Negrutiu si nici altii care astazi vitupereaza cu curaj guvernul PSD-ALDE, nu au indraznit sa carteasca un singur cuvintel contra acelui regim. Probabil ca Dl. Negrutiu si ceilalti viteji critici de astazi, au considerat ca Basescu a golit buzunarele oamenilor din patriotism, ca imbogatirea nerusinata a clanului Basescu si a acolitilor sai este un lucru firesc, ca e in firea lucrurilor ca Basescu sa-si puna metresa ministru si ca aceasta sa risipeasca banii publici pe terenuri de fotbal in panta, parcuri construite la tara sau prin construirea unor sali de sport in localitati in care media de varsta depasea 60 de ani; tot normal probabil ca i s-a parut d-lui Negrutiu, protestatarii de astazi, folosirea DNA pentru rafuielile politice pe care le avea Basescu cu rivalii politici. Atunci, Dl. Negrutiu si altii ca domnia sa au tacut cu gratie.
    Astazi, sute de mii de oameni protesteaza cu sarg contra unei ordonante pur tehnice a guvernului, lege care implica soarta a vreo 2000 de detinuti si atat; se pare ca tara are mai multi experti in legislatie decat credeam eu.
    Fac insa un pariu cu Dl. Negrutiu: "tema" protestatarilor este cu totul alta, ei nu se vor opri aici, ci vor cere cu insistenta demisia actualului guvern, la nici o luna de la instaurarea acestuia. Daca nu era ordonanta, ar fi fost alceva, orice, numai sa cada coalitia PSD-ALDE.
    Visul Presedintelui, de a avea, impotriva votului popular, Parlamentul si Guvernul "meu", este mai aproape, odata ce guvernul a cedat si vrea sa revoce ordonanta respectiva.
    Protestatarii de azi, chiar daca acum nu-si dau inca seama, sunt doar pioni in sah-ul ticalos pe care Johannis, sprijinit de servicii si de PNL- USR, il da la adresa democratiei.
    Sa nu ne facem iluzii in ceea ce priveste reactia unor ambasade occidentale: sefii UE, satui de manifestarile de independenta si personalitate pe care le manifesta Polonia, Ungaria si Cehia, nu vor in niciun caz ca si Romania sa re-descopere valorile demnitatii nationale si sa negocieze mai dur directivele sefilor UE.
    Romania trebuie sa ramana un Stat supus politicilor UE, oricare ar fi ele; pentru aceasta este neaparata nevoie de Institutii de forta care sa controleze populatia si de un Presedinte dispus sa sacrifice interesela legitime ale Romaniei pentru a-si satisface dorinta sa patologica de putere personala.
    Astfel ca Johannnis, aliat cu Forta statului contra cetatenilor, are nevoie de liniste si putere absoluta in interior pentru a putea fi un servant supus al sefilor UE; exact cum a facut Basescu; istoria se repeta.
    In curand va fi foarte liniste in Romania: manifestantii vor face mai departe apologia catuselor, iar procurorii au afirmat ca vor anchita ""indrazneala"" unui guvern legitim de a se folosi de dreptul sau legal de a emite ordonante si de a initia modificari ale Codului Penal.
    Probabil ca in curand guvernul va cadea si Johannis va forta alegerile anticipate; insa aici poata aparea o mica problema: protestatarii de azi reprezinta circa 0,2% din populatie; daca la viitoarele alegeri, restul de votanti, care acum tac inhibati de manifestarile de forta ale strazii, odata ajunsi in cabina de vot, vor pune stampila pe PSD-ALDE in proportie mult mai mare, iritati ca votul lor a fost calcat in picioare ? Daca PSDA--ALDE vor obtine 60%, ca o reactie la cele ce se petrec astazi ?
    Ah, eram gata sa uit un lucru: televiziunile care nu sunt "pe linie" trebuie neaparat desfiintate, astfel ca "Adevarul" lui Johannis et. co. sa nu mai fie "denaturat".


    • Like 1
    • @ Cri
      Logică ta e construită pe frânturi de adevăr. Da, și Băsescu și ai lui au fost hoți. Nu ne luptăm pentru ei, dimpotrivă, vrem o lege pentru toți.

      Nu mai spun că după Boc a rămas ceva, niște autostrăzi, o stațiune Transalpina, etc. Zi-mi un obiectiv din Teleorman.

      Da, DIICOT e putred. Dar controlat din partide politice. DNA nu.

      Nu ai dreptul să compari cei 3000 de plătiți cu cei 170.000 voluntari, decât dacă ești partizan.

      Poporul e în stradă și da, legitimează acum organele de forță. Parcă poporul e suveran. Sau?
      • Like 2
    • @ Cri
      Tot respectul pentru un punct de vedre pertinent şi argumentat.
      • Like 0
    • @ Mihai Gafiteanu
      Cred ca mai clar este: da, toti au fost hoti, dar sa legifereze hotia jucand alba-neagra cu democratia noastra , sa dea dovada de o nemasurata sfidare la adresa oamenilor de elementar bun-simt si de minima inteligenta ai acestei tari , numai acest psd a fost in stare pana acum de la Revolutie incoace. Cam asta revolta!
      • Like 1
    • @ Cri
      Rareş Rareş check icon
      In primul rand, faptul ca si Guvernul Basescu-Boc fura, ca si in guvernul lui au fost facute abuzuri in serviciu nu este o scuza pentru actualul guvern sa faca acelasi lucru, si nu este un motiv pentru care, protestatarii, sa nu ceara demisia guvernului actual la nici o luna de cand a fost instalat.
      In alta ordine de idei, OUG inseamna urmatorul lucru: Ordonanța de urgență este un act normativ emis de Guvern în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. Acest tip de act normativ constituie o formă prin care puterii administrative din România (guvernului) i se atribuie drept legislativ, în speță acelea de a da legi, ceea ce în mod normal doar parlamentul are dreptul sa le adopte.
      Nu inteleg, in ceea ce priveste OUG 13, ce situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata reglementeaza?
      Sa nu mai spun ca Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. Nu am inteles care este motivarea Guvernului. Motivul ca avem puscarii prea pline si riscam sa nu indeplinim anumite norme ale UE, sunt efectiv niste mizerii, balarii, scuze precum mi-am facut tema dar am uitat caietul acasa sau nu am invatat dar am citit, mai concret de scoala generala.
      OUG 13 le permite unora sa scape de un Dosar Penal, sa fie cu un cazier curat, sa poata fura in continuare, sa se ajunga pe nepotisme in functii de conducere, si nu ii permite DNA-ului sa ii ancheteze. Intre definitia unei ordonante de urgenta, si ceea ce se vrea a fi OUG 13, eu nu vad nici o legatura. Masurile care se vor adoptate in aceasta ordonanta nu par atat de urgente.
      • Like 1
    • @ Mihai Gafiteanu
      Cri check icon
      1. Mie, daca e sa judecam dupa datele oficiale ale MJ, mi se pare ca lucrurile stau exact invers: DIICOT pare independent si eficient, iar DNA pare sa aiba o eficienta mult mai scazuta si o implicare politica evidenta.
      Conform datelor oficiale postate pe site-urile guvernamentale, DIICOT are o marja de succes mult mai mare decat DNA, daca avem in vedere rata de condamnari obtinute in Tribunale.
      Din pacate, DNA pare sa se fi "remarcat" nu doar in ochii concetatenilor nostri iubitori de anti-coruptie, ci si la CEDO, unde a "obtinut" multe condamnari si sanctiuni pentru abuzurile comise; insa sanctiunile administrate de CEDO nu sunt platite de procurori, ci de noi toti.
      Dupa stiinta mea, DIICOT nu a fost vreodata sanctionat la CEDO.
      DNA s-a mai "remarcat" si prin efectele pe care le are asupra administratiei locale si centrale: teama de DNA a determinat ca multi functionari sa ezite in a mai semna acte contabil-administrative, oricat de utile ar fi ele pentru comunitate, inregistrandu-se astfel un real blocaj decizional la primariile mai "timide".
      2. Din punctul de vedere al acuzatiei Dvs ca as "compara" intre ele cele doua grupuri protestatare, va informez cu respect ca imi arog dreptul de a compara absolut orice cred eu de cuviinta.
      Insa recunosc faptul ca nu mi-as permite, in lipsa unor dovezi, jignesc pe unii dintre protestatari afirmand ca ar fi "cumparati", ca sa va citez.
      E mai usor pentru mine sa cred in buna-credinta a ambelor tabere.
      3. Poporul, cum va exprimati Dvs, mai precis acea parte a lui care este acum in strada ( cam 3% dintre cetatenii cu drept de vot ), nu "legitimeaza" cu nimic pe sfantul si prea-cinstitul DNA cum credeti Dvs, ci doar ii plateste bugetul operativ, precum si salariile si privilegiile uriase ale angajatilor acestei institutii.
      Poporul "legitimeaza" cu adevarat pe cineva sau ceva doar prin alegeri; in rest, daca poporul protesteaza, inseamna ca isi "legitimeaza" anumite nemultumiri, nicidecum vreo Institutie de forta a Statului, revenind exclusiv politicienilor sarcina de a analiza si rezolva aceste nemultumiri.
      E bine sa stiti ca atunci cand poporul, ca sa va citez, a "legitimat" organele de forta ale Statului, si-a deschis de buna voie drumul catre sugrumarea propriei sale libertati; istoria umanitatii este plina de exemple in acest sens.
      Daca tot vrea neaparat sa "legitimeze" ceva, poporul ar trebui sa legitimeze drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
      Si bine ar fi ca popoorul sa "de-legitimeze" imediat si cu severitate orice tentativa, cat de mica, de incalcare sau de limitare a acestor drepturi. Libertatea este ca sanatatea: nu-ti dai seama de valoarea ei decat dupa ce ai pierdut-o.
      • Like 0
  • check icon
    Arză-i-ar focu` Gheenei!
    • Like 0
  • Filimon Luminita.Celor de la Antena 3 nu le pasa de oameni,dar multi care au reclame la ei ,au amenintat ca le retrag cand au vazut ce rahat maninca.Nu reclama ,nu bani.Felicit companiile ce i-au taxat.
    • Like 6
  • O tempora! O mores! Ce vremuri erau cand, pe o scena improvizata la Manastirea Bistrita, un grup de preoti i-au cantat lui Dragnea "Vrednic este", cantare cu care se intampina o mare fata bisericeasca.
    • Like 1
  • Doamne, ce limbaj elevat are Rasputin!
    • Like 0
  • Simona check icon
    Oricum ar fi, ma bucur ca Bor , a avut o atitudine crestina! D zeu ne iubeste... totusi
    • Like 2
  • Bine că i-a luminat Bunul Dumnezeu!
    • Like 2
  • Se zice ca Dumnezeu cand vrea sa piarda pe cineva mai intai îi ia mintile ! OK ! Si totusi ... si totusi nu-mi vine sa cred ca Dragnea isi face hara-kiri politic doar asa de tâmpit ce se afla; sa fim seriosi, Dragnea este orice dar nu tâmpit ! Or a-ti pune o lume intreaga in cap (tzara, UE, NATO) doar asa de florile frasinelului ... Coace omul acesta ceva, se bazeaza pe ceva si nu-mi place, nu-mi place deloc ! Ar fi putut sa scoata o lege in sensul celor dorite de el (ca doar are majoritate clara in Parlament) si totusi a ales calea cea mai riscanta a dispretului total fata de lege, oameni, vecini ... De parca a ales INTENTIONAT aceasta varianta ! Ceva nu se leaga, indiferent cum am invarti noi politica precum porcul dovleacul ... :( Nu, nu-mi place deloc ce se intampla !
    • Like 4
    • @ Petru Sandru
      check icon
      Uneori mai poate și infatuarea - impertinența și chiar prostia (supra-evaluarea forțelor) să explice (să contribuie la eșec/înfrângere). Aș zice că istoria ne oferă destule exemple în sensul ăsta.
      • Like 1
  • Guvevnu ar trebui sa calculeze pierderile tarii din cauza ordonantelur .
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult