Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bitcoin, la 40.000 de dolari. Scump sau ieftin?

bitcoin - Foto: Utrecht Robin/action press / Shutterstock Editorial / Profimedia)

 Foto: Utrecht Robin/action press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un nou val al goanei după Bitcoin, ceva mai articulat de data aceasta, a început odată cu noul an. Creșterea fantastică a prețului Bitcoin, din ultimele luni, a strârnit curiozitatea publicului și interesul investitorilor. Piața totală a cryptomonedelor a depășit, pentru prima oară în istoria ei, valoarea de 1 trilion de dolari. Iar creșterea prețului Bitcoin a determinat creșteri similare și în numărul căutărilor sale pe google și a ajuns să creeze cozi lungi la activarea conturilor noi de utilizatori, pe marile site-uri de tranzacționare. Este o emulație pe care am ajuns să o simt chiar și în offline.

Prima senzație, atunci când descoperi lumea cryptomonedelor, este că ai ajuns un pic prea târziu. Pare că marile tunuri s-au dat deja, iar tu ai ajuns la spartul târgului. Senzația este bineînțeles falsă. Dacă admitem că banii vor ajunge, la un moment dat, să fie 100% electronici și descentralizati, înseamnă că suntem abia la început. Doar un procent infim din populația lumii deține cryptomonede, așadar creșterile acestei piețe, abia în anii următori vor fi cu adevărat spectaculoase.

Premisa creșterii pe termen lung a valorii Bitcoin este anticipată de majoritatea celor care înțeleg cryptomonedele. La fel ca și în ultimii 13 ani, această creștere se va desfășura probabil în valuri, adică urcări bruște ale valorii monezii, urmate de corecții dure. Corecție este un eufemism pentru momentele în care piata se prăbușește, iar unele monezi pot înregistra pierderi de 50% în câteva ore. Totuși, trendul crescător este confirmat de istorie și de maximele (ATH = all times high) înregistrate în ultima săptămână. Toți proprietarii de Bitcoin își freacă satisfăcuți mâinile, de la înălțimea valorii de 40.000 de dolari, pe care s-au cocoțat, în pofida golurilor din stomac, pe care le-am simțit cu toții, pe parcurs.

Pentru a înțelege dacă, la prețul de astăzi, un Bitcoin este scump sau ieftin, ar trebui să înțelegem mai întâi eventuala sa utilitate.

Banii, așa cum îi știm, deservesc două scopuri majore, nu unul singur, însă pentru majoritatea utilizatorilor de bani, cele două scopuri se confundă. Ei sunt atât un mijloc de schimb, cât și un mijloc de depozitare a averii cuiva. Pentru schimburi curente, plăți de valori mici și alte tranzacții frecvente, calitățile importante ale banilor trebuie să fie ușurința accesării lor și valoarea mică a eventualelor comisioane de transfer. Pentru depozitare, prevalează securitatea deținerii lor și reducerea riscului de devalorizare.

În practică, banii de pe card sau cash-ul din buzunar sunt bani folosiți pentru schimburi curente, pe când banii de la saltea, cei din depozite bancare sau cei investiți reprezintă avere depozitată.

Ca mijloc de schimb, în prezent se folosesc preponderent banii fiat, adică banii emiși de băncile naționale (valutele): dolari, euro, lei sau yuani. Pentru depozitarea averii, pe lângă banii fiat, în diferite contexte istorice sau geografice, s-au utilizat tot felul de alte variante: pietre, scoici, aur, acțiuni și obligațiuni. Așa cum a fost proiectat, Bitcoin pare mai potrivit pentru a fi utilizat ca un mijloc de depozitare a averii, decât ca un mijloc de schimb. Filozofic, plecând de la premisa unui stoc limitat de resurse, care se minează, povestea Bitcoin sugerează modelul aurului. Nu întâmplător, Bitcoin este supranumit de experți Gold 2.0.

Desigur, se pot cumpăra o grămadă de chestii cu Bitcoin, de la o mașină Tesla, până la lucruri mult mai mici. Integrarea Bitcoin în sistemul Paypal precum și multe dezvoltări viitoare vor desăvârși adopția Bitcoin și vor facilita utilizarea Bitcoin și ca un mijloc de schimb. Însă pentru poziția de monedă curentă, utilizată mainstream zi de zi, multe alte proiecte crypto sunt acum în competiție.

Volatilitatea extremă, confirmată de istoria Bitcoin, face ca de obicei imposibilă orice predicție. Așadar, răspunsul corect la întrebarea din titlu este că nimeni nu poate ști dacă acum Bitcoin este scump sau ieftin, întrucât, pe o piață liberă și descentralizată, prețul este stabilit 100% de raportul dintre cerere și ofertă.

Totuși, printre „cunoscători” s-au definit două curente clare de opinie, ale căror argumente merită prezentate pentru că, deși opuse, amândouă par să aibă dreptate. Unii zic: „Luați acum, că nu mai prindeți la prețul ăsta!”. Iar alții zic: „Stați liniștiți, vom mai găsi de cumpărat și mai ieftin decât atât!”

Argumentul celor care consideră Bitcoin încă ieftin este simplu: Piața cryptomonedelor este în expansiune, iar ea va continua să crească, pretinzând felii din ce în ce mai mari din masa monetară mondială. Credibilitatea Bitcoin a crescut enorm, la fel și încrederea investitorilor în tehnologia sa. Pe măsură ce cryptomonedele vor începe să fie adoptate și folosite, în viața de zi cu zi, cererea de cryptomonede va exploda, iar prețul lor la fel. Deocamdată, doar aproximativ 1% din banii lumii există sub formă de cryptomonede și, probabil, o trecere completă de la banii fiat (actuali) la monezi virtuale se va întâmpla în următorii 10 sau 20 de ani. Însă o creștere a pieței cryptomonedelor la (să zicem) 10% din masa monetară se poate întâmpla mult mai repede, iar valoarea fiecărui dolar investit acum ar putea crește atunci de zece ori.

În concluzie, în opinia entuziaștilor Bitcoin, ținta de 100k este mai aproape decât finalul anului 2021, așadar prețul actual este bineînțeles excelent pentru cumpărare.

Cei care îl consideră scump, au și ei dreptate. 40k pentru un Bitcoin este maximul atins până acum, așadar valoarea lui pare pur speculativă. Prețul său s-a triplat în câteva luni, iar astfel de creșteri nu sunt fundamentate și nu sunt sănătoase. Se va repeta modelul din 2018, când Bitcoin a pierdut trei sferturi din valoare în câteva zile. Bula se va sparge din nou, iar Bitcoin va scădea sub 20k.

Chiar și maximaliștii Bitcoin, cei care prezic prețul de 1 milion de dokari, în câțiva ani, chiar și ei se așteaptă la o corecție semnificativă în următoarele luni. Sfatul lor nu este “nu cumpărați Bitcoin!”, ci “nu cumpărați Bitcoin acum! Mai așteptați să mai scadă prețul!”. Însă nu este nici o garanție nici că Bitcoin va mai scădea vreodată sub prețul curent, așadar cei care așteaptă promoția de primăvară cu Bitcoin sub 20k, ar putea rămâne cu buza umflată.

Indiferent dacă Bitcoin crește sau scade, vor fi unii care se vor bucura, iar alții vor fi dezamăgiți. Totuși, dezamăgirea mai mare ar fi să cumperi Bitcoin scump, apoi să asiști neputincios la scăderea implacabilă a valorii portofelului tău. Ratarea unei oportunități excelente de profit ar fi astfel dezamăgirea mai mică. În termeni psihologici, această a doua stare se numește FOMO (fear-of-missing-out sau fear-of-missing-opportunity), adică senzația că lucrurile mărețe se întâmplă, fără tine. Starea poate genera o angoasă neplăcută, însă, pe orice sistem de valori, este de preferat să suferi de FOMO, decât să pierzi bani, într-o investiție imprudentă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • otheh check icon
  Opinia mea: nu investiti in criptomonede decat acei bani pe care sunteti dispusi sa ii pierdeti. Nu faceti credite, nu va ipotecati casele, nu luati imprumuturi ruinatoare ( gen Ifn-uri) pentru a cumpara cripto. Miscarile de pump& dump de pe piata cripto pot spulbera investitorii mici.
  • Like 0
 • Bun de trecut in categoria basme si fantasme.
  Chiar daca se va trece la un moment dat si la criptomonede reglementate , acestea din urma nu vor avea nici o treaba cu bitcoin-ul.
  Dar lumea e captivata de povesti de unde te poti imbogati repede, tot timpul a fost.

  • Like 0
 • Marian check icon
  Bravo, Lica! Din nou ai pus punctul pe "i" si ai facut o analiza excelenta :).
  • Like 0
 • Scump avand in vedere ca in realitate nu ii nimic. Ii mai ceva ca isteria bulbilor de lalele din sec XVII. Eu sunt mai traditionalist si sunt cumva impotriva speculei. Iar bitcoinul , bursa poate intr-o anumita masura si aurul sunt surse de specula. Adica produse de care nu avem nevoie in viata dar le cumparam cu gandul la o imbogatire rapida. Oricum 70 din jucatorii mici pe bursa ies pe pierdere. De exemplu cand Warren Buffett castiga 1mld. pe bursa , cineva trebuie sa piarda 1mld. Si cine pierde bani ? Pulimia, prostimia care isi baga economiile cu speranta la un castig rapid. O frumoasa schema Ponzi , care creste atata timp cat apar noi fraieri si investesc. Foarte putine firme mai au un raport normal intre valoarea firmei si dividentele care le ofera.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Marian check icon
   Nu e deloc "scump", daca ai in vedere urmatoarele:

   - trebuie sa studiezi bine Blockchain-ul pentru a intelege Bitcoin-ul si a avea incredere in el ca va reusi sa fie pe viitor "locomotiva" tuturor valutelor virtuale

   - Bitcoin-ul va inlocui aurul (sau adiacent lui) si reprezinta deja un mijloc veridic de "depozitare" al averii pe termen lung. Avem de-a faca in momentul asta cu cel mai mare Transfer al averii din istorie, si oamenii destepti cauta disperati modalitati de pastrare a averii - Bitcoin-ul/Aurul/Argintul se numara pritre putinele ramase valide.

   - daca gandesti pe termen lung, pretul actual nu e deloc mare - avand in vedere potentialul enorm in cazul adoptiei in masa ce va avea loc curand

   - Bitcoin-ul va fi singura alternativa viabila la CBDC-urile bancilor (Central Bank Digital Currency) ce vor fi implementate in urmatorii ani, dupa ce Cash-ul va fi eliminat si "Reset-ul" care are loc acum va fi incheiat. CBDC-urile vor fi o forma de creditare la care vei avea acces doar daca te "comporti" bine, esti "cuminte" si nu protestezi impotriva sistemului. Dava nu... atunci ti se va taia craca si nu vei avea acces la nimic - deci vei fi terminat. Asta se intampla in ziue de astazi in China pe baza scoring-ului personal al fiecarui chinez. Deci supraveghere totala a noi orini mondiale. Pe langa asta va trebui si sa faci si dovada ca esti "vaccinat " la zi :).
   - daca nu vrei sa faci parte din scenariul de mai sus... cumpara Bitcoini si vei avea libertatea necesara pe viitor. Daca ai incredere oarba in sistem si mergi cu el... atunci nu are rost nici macar sa citesti despre Blockchain, ca e pierdere de vreme pentru tine. Adica ori esti oaie si mergi cu turma, ori esti vultur si zbori singur. Si Oaia si Vulturul au ambele perspective in campul lor vizual... insa ele difera total functie de distanta de la care privesc si care iti poate oferi o imagina de ansamblu (The Big Picture) ca sa intelegi cum merg lucrurile.

   - si nu in ultimul rand: in spatele Bitcoinului stau cele mai "luminate" minti di IT&AI si din ce in ce mai multe institutii intra cu bani grei in lumea Bitcoin (vezi PayPal, anumite banci, fonduri de pensii si firme internationale de renume). Asta spune mult pentru ochiul versat....
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult