Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tipul de la bancomatul de vizavi, care extrăgea sume mari de bani, în mod repetat, s-a oprit și m-a întrebat: „- Tot cu Bitcoin?” Cum plătim scump prețul aroganței intelectuale

ATM bitcoin

Foto: Getty Images

Bitcoin pare să fie proiectat doar pentru oamenii foarte deștepți, însă nu este deloc așa. Cryptomonezile sunt bani mainstream, pentru toată lumea, nicidecum doar pentru programatori, tocilari cu ochelari sau tineri isteți, cu capul mare. Nici nu sunt doar o joacă de băieți, unde fetele nu se pricep. Este adevărat, având în vedere nivelul actual de adopție a cryptomonedelor, undeva în jur de 2%, a fost firesc ca primii pasionați să fi fost cei preocupați de matematică, de știință și de tehnologie. Adică, în sens convențional, cei mai isteți oameni dintre cunoscuții noștri. Însă nu toți oamenii isteți au intuit potențialul tehnologiei blockchain.

Autosuficiența intelectuală este uneori cel mai mare handicap observabil, al persoanelor capabile pe care le cunosc. Și mie mi s-a întâmplat de foarte multe ori să judec superior și superficial, cu infatuare intelectuală, câte o idee care s-a dovedit ulterior, grozavă. Exemplul cel mai relevant este trenul pe care l-am ratat în 2014 și în care, am ajuns să mă urc foarte târziu, abia în 2017. Mă refer la Bitcoin.

În 2014, Bitcoin mi-a ieșit în drum de două ori, în aceeași zi. Coincidențele sunt mereu amuzante, de aici și poveștile savuroase despre destin. Se apropia Crăciunul unui an foarte bun, ne făceam calcule financiare și ne gândeam la investiții. Cele mai comune opțiuni erau încă imobiliarele, însă un bun prieten al meu, un tip cu un istoric excelent în investiții, mi-a zis că el se gândește să investească în Bitcoin. Nu știa nici el exact ce este Bitcoin sau cum funcționează, însă înțelesese că sunt niște bani electronici și urmărise graficele de creștere din ultimele luni. Părea o afacere formidabilă, în care era dispus să riște și să investească 11,000$.

Mi-am pierdut atunci circa o oră din viață încercând să-mi conving prietenul să nu facă o asemenea tâmpenie, adică să cumpere niște monezi inexistente, de pe un site. I-am explicat că trebuie să fie vorba despre o schemă piramidală, ceva, sau un fond riscant de investiții, însă în esență nu putea fi decât o mare țeapă și atât. Iar prețul de aproape 400$ pentru un Bitcoin mi se părea o glumă proastă. Cum să dai 400$ pe nimic, practic? Ce acoperire poate avea o monedă electronică, ce susținere poate avea, ce control asupra banilor tăi poți avea și cine îți garantează acești bani? Au fost atunci o puzderie de întrebări încuietoare cu care mi-am încolțit prietenul, etalându-mi înțelegerea funcționarii finanțelor mondiale și invalidandu-i investiția. În fond, erau aceleași întrebări legitime ale necunoscătorilor, întrebări care mi-au fost ulterior adresate și la care am tot răspuns în ultima vreme. Din fericire, el nu s-a luat după mine și după argumentele mele superficiale de atunci și și-a cumpărat 30 de Bitcoin.

Însă povestea nu se încheie aici. Spre seara respectivei zile m-am dus la banca din cartier să scot niște cash. Ofeream niște bonusuri consistente de Crăciun, la firmă și aveam nevoie să scot o sumă de bani, mai mare decât aș fi scos de obicei. Am preferat să fac acest lucru seara, întrucât urma să blochez aparatul pentru cel puțin 10 minute. În timp ce operam la automatul bancar, am observat că și tipul de la celălalt aparat extrage tot sume mari, în mod repetat. Ambele aparate fiind ocupate, câțiva oameni așteptau deja afară, în frig. După câteva operații, am început să ne privim reciproc cu o oarecare suspiciune. El, că să relaxeze situația, mă întreabă zâmbind:

- Tot cu Bitcoin?

Atunci, i-am zâmbit prietenește, și am amintit despre discuția de mai devreme pe care o purtasem cu prietenul meu investitor. L-am privit cu admirație pe tânărul curajos, care își burdușise rucsacul cu teancuri de cash. Însă nici atunci nu am făcut click, să dau un search, să înțeleg mai exact despre ce este vorba cu acest Bitcoin.

Din cei 30 de Bitcoin achiziționați în 2014, prietenul meu a trăit extravagant timp de trei ani. Pe măsură ce cheltuia din portofel, valoarea portofoliului său continua să crească. A tot vândut fracții din investiție, pentru câte o vacanță exotică sau pentru câte un produs de lux. În 2017, a vândut restul rămas cu 200,000$. Abia în perioada aia am ajuns eu să-l iau în serios și să mă apuc să studiez amănunțit subiectul.

Acum, mi-este destul de clar că am plătit un preț destul de scump pentru aroganța mea intelectuală din 2014. Am ratat atât expertiza pe care aș fi acumulat-o în cei 3 ani, cât și cel puțin un zero în plus, la valoarea investiților mele virtuale actuale. Iar aceeași greșeală continuă să o facă mulți dintre apropiații mei și acum. De trei ani duc muncă de convingere cu aproape toți cunoscuții mei, încurajându-i să cumpere Bitcoin cu 5,000$, cu 7,000$ sau cu 10,000$. Pe câțiva i-am convins, iar acum, când un Bitcoin valorează 40,000$, sunt bucuroși de profiturile obținute. Însă, la fel ca și mine în 2014, majoritatea lor s-au considerat prea deștepți, prea versați și prea buni cunoscători ai funcționarii lumii, încât să pună mâna, să studieze și să înțeleagă acest fenomen, care în câțiva ani ne va schimba fundamental banii și modul în care ne raportăm la ei.

Îți recomandăm

Povestea Bitcoin este o poveste seducătoare, trebuie doar să ai disponibilitate să o asculți și să o înțelegi. Iar numărul celor interesati si fascinați de ea crește, cu fiecare 10,000$ pe care moneda electronică, îi adaugă la valoarea ei. Însă, mai ales acum, la prețul de 40,000$, Bitcoin este o investiție riscantă, mai riscantă decât a fost vreodată. Imprudența celor care se vor hazarda să cumpere Bitcoin, fără sa înțeleagă pe deplin mecanica de funcționare a cryptomonedelor, îi poate costa scump pe aceștia, cu ocazia urmatoarei corecții a pieței. Iar ei vor plăti tot prețul aroganței intelectuale, pentru ca tot asta înseamnă și să te năpustești, investind, într-un proiect despre care esti doar foarte superficial informat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am cumpărat și eu netricoin mi-a venit cardul l-am activat dar an rest nimic ,nu știu nimic de banii care i-am investit și nici cum să procedez mai departe
  • Like 0
 • crypto e evident moneda viitorului. Inca nu e stabila, inca nu e bine reglementata, poa sa fie Bitcoin sau Dogecoin. Dar NU E investitie ! acum e doar o alta moneda cu fluctuatii mari similare ca in perioada de inflatie. Marii 'specialisti' americani in finante personale recomanda un maxim 1% din bani sa ni-i punem in criptomonede si restul investit in mijloace mai stabile (real estates, shares and dividends, private pensions, bonds, etc)
  • Like 0
 • Nu mai îmbogățiți cu banii voștri speculatorii financiari de oriunde! Vedeți vreo monedă a oricărei țări fluctuand în felul ăsta? Când s-o putea plăti cu monedă virtuală la supermarket (așa cum plătim cu cea a țării respective), mai vorbim. Până atunci ramâne doar o schemă financiară speculativă, în care unii câștigă și mulți pierd, la momentul decis de cei dintâi.
  http://bit.ly/fca-crypto
  http://bit.ly/bitcoin-fluctuations
  • Like 1
 • Mihai check icon
  Oare cine ar lua Bitcoin cu împrumut? Francii elvețieni sunt apă de ploaie pe lângă Bitcoin.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Bitcoin este o investitie ca oricare alta, poate mai riscanta pentru ca multa lume nu intelege cum functioneaza. Si cred ca si daca sti cum functioneaza tot nu ai cum sa previzionezi ce se intampla. Parca astazi am citit ca a scazut extraordinar de mult si s-au pierdut miliarde bune.
  Cred ca pentru un om obisnuit care doreste sa isi creasca venitul cu astfel de activitati este sa aloce un suma de bani de care sa nu ii para rau ca o sa o piarda si sa o considere o investitie pe termen lung.
  • Like 0
 • Nume check icon
  In anul de gratie 2014 sa platiti bonusuri cash consistente cu bani scosi de la bancomat nu se prea potriveste cu profilul de investitor in bitcoin...
  • Like 2
 • Interesante și oportune întrebări !... Articolul , deși succint, explică foarte bine cum e cu criptomoneda BTC și încotro ne poate duce.
  • Like 0
 • monezile si portofel electronic sunt viitorul.
  Bitcoin insa nu e suficient de stabil sa imi inspire incredere, acum e doar o perioada de boom si la fel sunt toate bursele.. Mai mult de banii de bere nu as pune acolo, mai ales acum, e posibil sa coboare dramatic pretul.
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Problema cu bitcoinul ii ca ii foarte volatil. Si alta problema ii folisit in multe tranzactii ilegale(droguri, arme,etc) . Deoarece cu un stick care contine 1mld in bitcoin treci vama foarte usor.
   • Like 2
  • @ Silviu Pop Sese
   Parerist check icon
   Si cashul e folosit pentru tranzactii ilicite :)
   Chestia e ca pentru a transforma bitcoinii in banii lui Biden, Merkel sau Xi trebuie sa treci printr-un exchange si cele din tarile cu apa calda necesita validarea identitatii.
   Iar tranzactiile cu bitcoini pot fi urmarite foarte usor. De oricine, nu doar de serviciile secrete. Din punctul asta de vedere sunt mult mai transparente decat orice alta optiune. E drept ca urmaresti tranzactii intre portofele anonime, insa isi pierd anonimatul atunci cand ajung intr-un exchange si cineva vrea sa-i converteasca in hartii fara valoare gen dolari.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   sa vezi de fraudele online cate sunt... bancile au asigurari si mai recuperez banii atunci mi-a fost spart contul, dar la bitcoin...
   • Like 1
  • @ Parerist
   Sa cari 10 mil cash ii cam greu. Sa cari un stick ii usor. Si una si alta poti fi folositi in tranzactii ilicite. Dar in ziua de azi ii mai greu cu cashul . Ii voluminos si greu de ascuns. Pe de alta parte bitcoinul fiind limitat , nu ar mai fi inflatie. Poate deflatie. Dolarul american si euro ar fi cei mai dezvantajati in lupta cu bitcoin. Nu ar mai putea americanii sa isi vanda hartiile ca pana acum
   • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Pai ai o banca de rahat:)) , schimb-o. Cam greu sa iti fure cineva bani din cont. Iti trebuie o semnatura , digitala sau reala. Iar cu cardul furtul poate fi limitat. Fi si tu mai atenta un pic. La bitcoin iti fura harddiskul si nimeni nu poate face nimic:))
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult