Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tipul de la bancomatul de vizavi, care extrăgea sume mari de bani, în mod repetat, s-a oprit și m-a întrebat: „- Tot cu Bitcoin?” Cum plătim scump prețul aroganței intelectuale

ATM bitcoin

Foto: Getty Images

Bitcoin pare să fie proiectat doar pentru oamenii foarte deștepți, însă nu este deloc așa. Cryptomonezile sunt bani mainstream, pentru toată lumea, nicidecum doar pentru programatori, tocilari cu ochelari sau tineri isteți, cu capul mare. Nici nu sunt doar o joacă de băieți, unde fetele nu se pricep. Este adevărat, având în vedere nivelul actual de adopție a cryptomonedelor, undeva în jur de 2%, a fost firesc ca primii pasionați să fi fost cei preocupați de matematică, de știință și de tehnologie. Adică, în sens convențional, cei mai isteți oameni dintre cunoscuții noștri. Însă nu toți oamenii isteți au intuit potențialul tehnologiei blockchain.

Autosuficiența intelectuală este uneori cel mai mare handicap observabil, al persoanelor capabile pe care le cunosc. Și mie mi s-a întâmplat de foarte multe ori să judec superior și superficial, cu infatuare intelectuală, câte o idee care s-a dovedit ulterior, grozavă. Exemplul cel mai relevant este trenul pe care l-am ratat în 2014 și în care, am ajuns să mă urc foarte târziu, abia în 2017. Mă refer la Bitcoin.

În 2014, Bitcoin mi-a ieșit în drum de două ori, în aceeași zi. Coincidențele sunt mereu amuzante, de aici și poveștile savuroase despre destin. Se apropia Crăciunul unui an foarte bun, ne făceam calcule financiare și ne gândeam la investiții. Cele mai comune opțiuni erau încă imobiliarele, însă un bun prieten al meu, un tip cu un istoric excelent în investiții, mi-a zis că el se gândește să investească în Bitcoin. Nu știa nici el exact ce este Bitcoin sau cum funcționează, însă înțelesese că sunt niște bani electronici și urmărise graficele de creștere din ultimele luni. Părea o afacere formidabilă, în care era dispus să riște și să investească 11,000$.

Mi-am pierdut atunci circa o oră din viață încercând să-mi conving prietenul să nu facă o asemenea tâmpenie, adică să cumpere niște monezi inexistente, de pe un site. I-am explicat că trebuie să fie vorba despre o schemă piramidală, ceva, sau un fond riscant de investiții, însă în esență nu putea fi decât o mare țeapă și atât. Iar prețul de aproape 400$ pentru un Bitcoin mi se părea o glumă proastă. Cum să dai 400$ pe nimic, practic? Ce acoperire poate avea o monedă electronică, ce susținere poate avea, ce control asupra banilor tăi poți avea și cine îți garantează acești bani? Au fost atunci o puzderie de întrebări încuietoare cu care mi-am încolțit prietenul, etalându-mi înțelegerea funcționarii finanțelor mondiale și invalidandu-i investiția. În fond, erau aceleași întrebări legitime ale necunoscătorilor, întrebări care mi-au fost ulterior adresate și la care am tot răspuns în ultima vreme. Din fericire, el nu s-a luat după mine și după argumentele mele superficiale de atunci și și-a cumpărat 30 de Bitcoin.

Însă povestea nu se încheie aici. Spre seara respectivei zile m-am dus la banca din cartier să scot niște cash. Ofeream niște bonusuri consistente de Crăciun, la firmă și aveam nevoie să scot o sumă de bani, mai mare decât aș fi scos de obicei. Am preferat să fac acest lucru seara, întrucât urma să blochez aparatul pentru cel puțin 10 minute. În timp ce operam la automatul bancar, am observat că și tipul de la celălalt aparat extrage tot sume mari, în mod repetat. Ambele aparate fiind ocupate, câțiva oameni așteptau deja afară, în frig. După câteva operații, am început să ne privim reciproc cu o oarecare suspiciune. El, că să relaxeze situația, mă întreabă zâmbind:

- Tot cu Bitcoin?

Atunci, i-am zâmbit prietenește, și am amintit despre discuția de mai devreme pe care o purtasem cu prietenul meu investitor. L-am privit cu admirație pe tânărul curajos, care își burdușise rucsacul cu teancuri de cash. Însă nici atunci nu am făcut click, să dau un search, să înțeleg mai exact despre ce este vorba cu acest Bitcoin.

Din cei 30 de Bitcoin achiziționați în 2014, prietenul meu a trăit extravagant timp de trei ani. Pe măsură ce cheltuia din portofel, valoarea portofoliului său continua să crească. A tot vândut fracții din investiție, pentru câte o vacanță exotică sau pentru câte un produs de lux. În 2017, a vândut restul rămas cu 200,000$. Abia în perioada aia am ajuns eu să-l iau în serios și să mă apuc să studiez amănunțit subiectul.

Acum, mi-este destul de clar că am plătit un preț destul de scump pentru aroganța mea intelectuală din 2014. Am ratat atât expertiza pe care aș fi acumulat-o în cei 3 ani, cât și cel puțin un zero în plus, la valoarea investiților mele virtuale actuale. Iar aceeași greșeală continuă să o facă mulți dintre apropiații mei și acum. De trei ani duc muncă de convingere cu aproape toți cunoscuții mei, încurajându-i să cumpere Bitcoin cu 5,000$, cu 7,000$ sau cu 10,000$. Pe câțiva i-am convins, iar acum, când un Bitcoin valorează 40,000$, sunt bucuroși de profiturile obținute. Însă, la fel ca și mine în 2014, majoritatea lor s-au considerat prea deștepți, prea versați și prea buni cunoscători ai funcționarii lumii, încât să pună mâna, să studieze și să înțeleagă acest fenomen, care în câțiva ani ne va schimba fundamental banii și modul în care ne raportăm la ei.

Îți recomandăm

Povestea Bitcoin este o poveste seducătoare, trebuie doar să ai disponibilitate să o asculți și să o înțelegi. Iar numărul celor interesati si fascinați de ea crește, cu fiecare 10,000$ pe care moneda electronică, îi adaugă la valoarea ei. Însă, mai ales acum, la prețul de 40,000$, Bitcoin este o investiție riscantă, mai riscantă decât a fost vreodată. Imprudența celor care se vor hazarda să cumpere Bitcoin, fără sa înțeleagă pe deplin mecanica de funcționare a cryptomonedelor, îi poate costa scump pe aceștia, cu ocazia urmatoarei corecții a pieței. Iar ei vor plăti tot prețul aroganței intelectuale, pentru ca tot asta înseamnă și să te năpustești, investind, într-un proiect despre care esti doar foarte superficial informat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Autorul pare sa considere cresterea fulminanta a bitcoin drept o dovada ca oponentii gresesc si ca aceste criptomonede au, cu adevarat, valoare. Dar, exact asa cum remarca domnul Cristian Tudor Popescu, numarul de voturi pe care un politician le primeste nu il fac pe aceste nici mai inteligent si, cu siguranta, nici infailibil. La fel si la criptomonede, autorul invoca aceasta crestere trecuta ca argument pentru o crestere viitoare. In mod evident, acest argument nu are nicio valoare. In plus, evolutia criptomonedelor nu are nicio legatura cu logica economica. Am citit destul pe acest subiect si nu am intalnit niciun argument real care sa imi explice de ce o moneda care valora cat un bilet la film acum cativa ani, valoreaza acum mai mult decat o masina. In fond, este un activ pur speculativ. Asta nu inseamna ca pretul nu va creste in continuare. Si eu am investit in criptomonede (sume pe care imi permit sa le pierd) pentru ca aceasta bula speculativa ar putea sa mai fie cu noi o perioada. Daca te uiti cu atentie la mania lalelelor iti dai seama ca nu a durat doar un an, doi, probabil ca preturile erau deja mult exagerate in 1620, mult inainte de varful din 1637. Este posibil ca la un moment dat lucrurile sa se schimbe dar, in momentul de fata, economic, vorbind, criptomonedele nu au nicio valoare. Si, ca sa inchei, vreau sa ma refer un pic la "autosuficienta intelectuala" pe care o mentioneaza autorul. Parerea mea este ca trebuie sa ne tinem mintea deschisa, sa ne uitam la argumente, si sa mergem acolo unde ne duc argumentele si logica nu acolo unde merge toata multimea. Chiar daca alegem sa mergem cu multimea, e bine sa fie o decizie constienta si sa tinem ochii deschisi si sa ne asezam intr-o pozitie din care sa vedem din timp prapastia care inevitabil va aparea.
    • Like 1
  • Orice ficțiune trebuie să aibă la bază certitudini "adaptate" putin la poveste. Totuși sunt tare curios, care sunt bancile din România, care eliberează bancnote din tranzacții bitcoin? Bancomatele de Bitcoin din malluri le stiu. Pe la banci inca nu le-am vazut. Si apoi, pentru operatiuni blockchain, parca iti trebuie un stick...In ultima instanta nu stiu cum se raporteaza ASF -ul la bancomatele de Bitcoin. Le-o fi frică de bilgheitz sau de bildenbergi... "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks"
    • Like 0
  • Am cumpărat și eu netricoin mi-a venit cardul l-am activat dar an rest nimic ,nu știu nimic de banii care i-am investit și nici cum să procedez mai departe
    • Like 0
  • crypto e evident moneda viitorului. Inca nu e stabila, inca nu e bine reglementata, poa sa fie Bitcoin sau Dogecoin. Dar NU E investitie ! acum e doar o alta moneda cu fluctuatii mari similare ca in perioada de inflatie. Marii 'specialisti' americani in finante personale recomanda un maxim 1% din bani sa ni-i punem in criptomonede si restul investit in mijloace mai stabile (real estates, shares and dividends, private pensions, bonds, etc)
    • Like 1
  • Nu mai îmbogățiți cu banii voștri speculatorii financiari de oriunde! Vedeți vreo monedă a oricărei țări fluctuand în felul ăsta? Când s-o putea plăti cu monedă virtuală la supermarket (așa cum plătim cu cea a țării respective), mai vorbim. Până atunci ramâne doar o schemă financiară speculativă, în care unii câștigă și mulți pierd, la momentul decis de cei dintâi.
    http://bit.ly/fca-crypto
    http://bit.ly/bitcoin-fluctuations
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Oare cine ar lua Bitcoin cu împrumut? Francii elvețieni sunt apă de ploaie pe lângă Bitcoin.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Bitcoin este o investitie ca oricare alta, poate mai riscanta pentru ca multa lume nu intelege cum functioneaza. Si cred ca si daca sti cum functioneaza tot nu ai cum sa previzionezi ce se intampla. Parca astazi am citit ca a scazut extraordinar de mult si s-au pierdut miliarde bune.
    Cred ca pentru un om obisnuit care doreste sa isi creasca venitul cu astfel de activitati este sa aloce un suma de bani de care sa nu ii para rau ca o sa o piarda si sa o considere o investitie pe termen lung.
    • Like 0
  • Nume check icon
    In anul de gratie 2014 sa platiti bonusuri cash consistente cu bani scosi de la bancomat nu se prea potriveste cu profilul de investitor in bitcoin...
    • Like 3
  • Interesante și oportune întrebări !... Articolul , deși succint, explică foarte bine cum e cu criptomoneda BTC și încotro ne poate duce.
    • Like 0
  • monezile si portofel electronic sunt viitorul.
    Bitcoin insa nu e suficient de stabil sa imi inspire incredere, acum e doar o perioada de boom si la fel sunt toate bursele.. Mai mult de banii de bere nu as pune acolo, mai ales acum, e posibil sa coboare dramatic pretul.
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Problema cu bitcoinul ii ca ii foarte volatil. Si alta problema ii folisit in multe tranzactii ilegale(droguri, arme,etc) . Deoarece cu un stick care contine 1mld in bitcoin treci vama foarte usor.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Parerist check icon
      Si cashul e folosit pentru tranzactii ilicite :)
      Chestia e ca pentru a transforma bitcoinii in banii lui Biden, Merkel sau Xi trebuie sa treci printr-un exchange si cele din tarile cu apa calda necesita validarea identitatii.
      Iar tranzactiile cu bitcoini pot fi urmarite foarte usor. De oricine, nu doar de serviciile secrete. Din punctul asta de vedere sunt mult mai transparente decat orice alta optiune. E drept ca urmaresti tranzactii intre portofele anonime, insa isi pierd anonimatul atunci cand ajung intr-un exchange si cineva vrea sa-i converteasca in hartii fara valoare gen dolari.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      sa vezi de fraudele online cate sunt... bancile au asigurari si mai recuperez banii atunci mi-a fost spart contul, dar la bitcoin...
      • Like 1
    • @ Parerist
      Sa cari 10 mil cash ii cam greu. Sa cari un stick ii usor. Si una si alta poti fi folositi in tranzactii ilicite. Dar in ziua de azi ii mai greu cu cashul . Ii voluminos si greu de ascuns. Pe de alta parte bitcoinul fiind limitat , nu ar mai fi inflatie. Poate deflatie. Dolarul american si euro ar fi cei mai dezvantajati in lupta cu bitcoin. Nu ar mai putea americanii sa isi vanda hartiile ca pana acum
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Pai ai o banca de rahat:)) , schimb-o. Cam greu sa iti fure cineva bani din cont. Iti trebuie o semnatura , digitala sau reala. Iar cu cardul furtul poate fi limitat. Fi si tu mai atenta un pic. La bitcoin iti fura harddiskul si nimeni nu poate face nimic:))
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult