Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bizarul caz al Alinei Gorghiu

Alina Gorghiu - Tik Tok

Cadru strâns pe ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Poartă o rochiță neagră cu buline albe și vrea să pară relaxată. Încearcă să zâmbească autentic, dar nu poate masca crisparea. Încă nu are experiența mișcării firești în clipurile astea scurte, care prind la tineret. În spatele ei se vede emblema Penitenciarului Codlea din Brașov. "Vă recomand să rămâneți acasă, să nu frecventați genul ăsta de loc! Să stați departe de droguri la volan, de condus fără permis, de tot felul de infracțiuni care vă pot încurca tare mult viața! Mai ales dacă ești tânăr, fii atent la ce faci! Nu vrei să ajungi aici!" – ne spune ea sfătos. Filmarea se încheie cu un cadru larg al porții Penitenciarului Codlea și cu privirea plină de reproș prealabil al ministrului Justiției. Oamenii în comentarii o întreabă când va frecventa ea "genul ăsta de loc", dar Gorghiu nu răspunde.  

Postează, însă, un alt clip. E așezată pe o bancă. În fundal se văd zidurile Mănăstirii Curtea de Argeș. Ministrul Justiției poartă o bluză portocalie croșetată, pantaloni galbeni și adidași roz. De după ochelarii de soare declamă ideea clipului: "Cine se trezește de dimineață, uite unde-ajunge! La mănăstire la Curtea de Argeș. Hai! Vă aștept!" Clipul se încheie, din nou, cu un cadru larg al edificiului, iar Gorghiu iese din fundal cu zâmbetul pe buze.

Într-un videoclip separat, cu descrierea “Nu uitați să intrați pe pagina de Facebook a Penitenciarului Arad”, Alina Gorghiu, într-o rochie verde, stă în curtea instituției menționate și ne explică: “Sunt la Penitenciarul din Arad astăzi, a fost o reală plăcere să cunosc echipa de aici astăzi, pentru că vorbim de oameni, nu de uniforme! Urmăriți-i, pentru că au niște proiecte extraordinare!”

Un alt clip o înfățișează pe Alina Gorghiu, ministrul Justiției românești, foarte casual, cu un tricou alb, ușor transparent și o pereche de blugi albaștri mulați. În spatele ei se întrezărește un peisaj superb. Și ministrul Justiției începe să vorbească: “Tocmai ce m-am întors de la Cluj, de la festivalul Untold, unde cei de la Imagine Dragons au fost absolut fabuloși și mă gândeam cum ar fi să avem un festival Untold organizat la Argeș. Ar fi ceva pentru argeșeni și pentru toată lumea din regiunea asta, nu? Oricum, ne vedem la anul, nu?” Videoclipul continuă cu un fragment de filmare din concertul Imagine Dragons de la Untold. 

Cumva, e clar că Alina Gorghiu a descoperit Tik-Tok-ul ca instrument de PR și, în ciuda unor reacții amuzate la filmulețele ei, ea pare să se simtă bine. Cineva i-a spus, probabil, că așa îți dezvălui latura umană și că acolo, în virtual, oamenii te vor vedea mai bine și te vor judeca mai blând, ca pe un om normal, nu ca pe un ministru care are pe umeri niște responsabilități.

De aceea, foarte puține dintre postările ei pe Tik-Tok sunt filmate la birou. Gorghiu vrea să fie percepută de segmentul tânăr de public ca un politician de treabă, care se duce la festivaluri, la evenimente culturale, la biserici și mănăstiri ca un om normal, fără sacou și cămașă ministerială.

Și în timp ce imaginea asta în curs de construire se lucrează sârguincios, țara se sufocă pe fondul lipsei de justiție. În timp ce Alina Gorgiu ne arată penitenciarele și ne sfătuiește să nu ajungem în ele, dar să le urmărim pe social-media, fiecare nouă zi din România vine la pachet cu un alt caz de șofer drogat sau băut care a ucis oameni. Uneori șoferul e fost șef al Biroului de Crimă Organizată București, alteori e fiul unor prosperi afaceriști, care abia se întâlnise cu polițiștii, dar l-au lăsat să plece, chiar dacă abia putea să vorbească…

Obișnuiți cu ideea că în România n-ai niciodată parte de dreptate, cei care abuzează legile statului de drept nu mai au nicio reținere. Și, de fapt, de câțiva ani încoace, nu mai e foarte clar dacă România e realmente încă stat de drept sau dacă, pur și simplu, îi spunem așa, ca să mai putem atrage niște bani europeni.

În timp ce Gorghiu pozează pe Tik-Tok în acest politician dezinvolt, care face justiție printre picături de campanie electorală, magistrații din România au renunțat la ideea de a mai face dreptate. Greva magistraților, tărăgănarea unor dosare, luptele interminabile în instanțe, pilele care fac ca regulile să fie trecute cu vederea – niciuna dintre aceste teme nu face obiectul preocupărilor Alinei Gorghiu pe Tik-Tok. Nu le discută, deci nu există. 

Și ea e un ministru al Justiției responsabil, care vizitează sârguincios penitenciarele și ne spune nouă să avem grijă să “nu frecventăm astfel de locuri”. Că penitenciarul e un fel de cârciumă, în vocabularul de ministru.

Totul, într-o țară în care strigi cu lunile că o să arzi din cauza stației GPL a fiului primarului și nu te bagă nimeni în seamă. Așa că mori ars. Totul într-o țară în care faci sesizări peste sesizări că într-un azil din vecinătate se aud oameni urlând în chinuri oribile și nimeni nu face nimic. Așa că renunți. Totul într-o țară în care corupții au învățat că, dacă nu se mai poate face nimic ca să scapi, poți totuși pleca liniștit în Italia. Și toate astea într-o țară în care magistrații blochează instanțele, pentru că, până la urmă, toți lucrăm pe bani, nu?

Noroc cu Alina Gorghiu! Că, dacă nu era ea pe Tik-Tok să ne facă să râdem în această perioadă dureros de grea pentru justiția românească, chiar n-am mai fi avut chef nici să trăim în țara asta, darămite să mai cerem cuiva dreptate… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E clar ca a.g. nu are nicio competenta in justitie, dramite ministru!? Dar cu un covrigar ursar prim ministru, cu un raspopit gretos, onctuos la finante, cu un tractorist securist la armata, etc, ce sa ne mai miram? Vom avea, e posibil, untold si la arges si pretutindeni; si de trei ori pe luna. Asa este cand ghebosii au luat puterea.
  • Like 1
 • Madame Gorghiu a ratat un grandios concert în Piața Constituției dar și înjurăturile celor agresați de urletele cântăreților și prezentatorilor. Dar, vai, nu știe că în București se desfășoară Festivalul Enescu și a ratat ocazia să-ți facă o poză în fața afișului.Dar poate ca marea specialistă în probleme juridice ne traduce și nouă justificarea judecătorilor din Gorj care a scos din închisoare pe fiul unei judecătoare , după un an de închisoare, pentru că ...imberbul de 28 de ani nu mai suporta detenția în anii cei mai frumoși ai tinereții.La așa ministru, așa judecători. De altfel nu am nicio pretenție ținând cont de studiile făcute de ministrul justiției.
  • Like 4
 • Nume check icon
  Inca un exemplu de politician bun la toate...
  P.S. Abia astept sa vad magia Untold in toate orasele din Romania. Cum ar fi sa avem 3 festivale pe luna?
  • Like 0
  • @ Nume
   Puschea pe limba!
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult