Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

BNR atrage atenția asupra unui nou risc: accelerarea creșterii prețurilor imobilelor

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a prezentat joi un raport în care a vorbit despre apariția unui nou risc reprezentat de accelerarea creșterii prețului imobilelor, în condițiile acumulării unor tensiuni. 


”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea citat de News.ro.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. News.ro scrie că în România există deja patru oraşe unde preţul mediu pe metrul pătrat costă peste 1.000 de euro: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa.

Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei româneşti este cel de reducere a încrederii investitorilor în economiile emergente, dar acesta s-a diminuat în ultimele luni. Următoarele riscuri identificate de BNR sunt tensionarea echilibrelor macroeconomice, riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare, cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar și riscul unei accelerări a creșterilor prețurilor în imobiliare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e interesant daca nu cumva in 2009-2010 au scazut pretul mai mult in Romania decat in celelalte, mai multe firme inchise/taieri de salarii, ce au dus la revigorarea vanzarilor ceva mai tarziu.
  In rest, in Bucuresti pentru cine are 25, rata iese mai mica decat chiria asa ca e normal sa se vanda, si se vor vinde pana la echilibrare.
  • Like 0
 • Catalin check icon
  Cine e imobiliare.ro? De ce imobiliare.ro si nu alt/alte site-uri? Nu inteleg de ce un site de anunturi este luat ca referinta pentru piata imobiliara si NU datele din evidenta notarilor publici. Una este pretul pus de vanzator intr-un anunt si altul este pretul real de vanzare. Cand vom avea o transparenta totala a preturilor imobiliare atunci vom putea avea o analiza a pietei bazata pe pretul de vanzare. Pana atunci, orice analiza pe aceste date este pura speculatie, iar venind din partea unui oficial mai ales de la BNR nu poate decat sa imi provoace panica.
  Sa nu uitam analizele facute in perioada de criza cand au cazut preturile. Toti analistii preconizau cresteri dar preturile reale de tranzactionare erau in cadere. Din punctul meu de vedere o analiza a pietei pe baza anunturilor este una amatoriceasca, dar facuta de un viceguvernator al BNR este una incompetenta si tragica pentru ca induce in eroare o intreaga natiune.
  • Like 2
  • @ Catalin
   check icon
   Da, evident că așa este: prețul cerut de un vînzător peste fi mult mai mare decît cel real, dacă chiar vinde imobilul. Tot evident, asta nu e o analiză, e așa, o chestie, un benerism, dacă mi se permite licența.
   • Like 0
  • @ Catalin
   Imobiliare.ro pentru ca, pe langa anunturi fac si studii de piata. Cu privire la grilele notarilor, acelea sunt tot estimari, evaluari, nu sunt bazate pe informatii concrete din tranzactii. La noi in Romania, pe langa multe alte lipsuri suferim acut si de lipsa de transparenta. Ne lipsesc informatiile, lipseste creierul acela care sa vada lucrurile de sus, in ansamblu, si sa gandeasca si actioneze in folosul tuturor. Asa se face ca, in lipsa unor date concrete, lucram cu informatii imperfecte, inclusiv la nivel de institutii publice, inclusiv la BNR. NU AVEM LEADERI !!!!! De aceea suferim toti de amatorism.
   • Like 0
  • @ Kitty Alexandra
   Catalin check icon
   Imi permit o mica precizare, nu ma refeream la grilele folosite de notari pentru taxele notariale. Notarii rapoarteaza toate tranzactiile cu pretul de vanzare intr-o baza de date adminstrata de notari. Aceasta baza de date este privata accesului public, iar eu la aceasta ma refeream.
   • Like 0
  • @ Catalin
   Eu știu că legea pieții în general, este dată raportul de celor care oferă și celor care cer. Eu nu văd nici o creștere a cererii față de ofertă. Deci...
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult