Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

BNR atrage atenția asupra unui nou risc: accelerarea creșterii prețurilor imobilelor

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a prezentat joi un raport în care a vorbit despre apariția unui nou risc reprezentat de accelerarea creșterii prețului imobilelor, în condițiile acumulării unor tensiuni. 


”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea citat de News.ro.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. News.ro scrie că în România există deja patru oraşe unde preţul mediu pe metrul pătrat costă peste 1.000 de euro: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa.

Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei româneşti este cel de reducere a încrederii investitorilor în economiile emergente, dar acesta s-a diminuat în ultimele luni. Următoarele riscuri identificate de BNR sunt tensionarea echilibrelor macroeconomice, riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare, cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar și riscul unei accelerări a creșterilor prețurilor în imobiliare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • e interesant daca nu cumva in 2009-2010 au scazut pretul mai mult in Romania decat in celelalte, mai multe firme inchise/taieri de salarii, ce au dus la revigorarea vanzarilor ceva mai tarziu.
    In rest, in Bucuresti pentru cine are 25, rata iese mai mica decat chiria asa ca e normal sa se vanda, si se vor vinde pana la echilibrare.
    • Like 0
  • check icon
    Cine e imobiliare.ro? De ce imobiliare.ro si nu alt/alte site-uri? Nu inteleg de ce un site de anunturi este luat ca referinta pentru piata imobiliara si NU datele din evidenta notarilor publici. Una este pretul pus de vanzator intr-un anunt si altul este pretul real de vanzare. Cand vom avea o transparenta totala a preturilor imobiliare atunci vom putea avea o analiza a pietei bazata pe pretul de vanzare. Pana atunci, orice analiza pe aceste date este pura speculatie, iar venind din partea unui oficial mai ales de la BNR nu poate decat sa imi provoace panica.
    Sa nu uitam analizele facute in perioada de criza cand au cazut preturile. Toti analistii preconizau cresteri dar preturile reale de tranzactionare erau in cadere. Din punctul meu de vedere o analiza a pietei pe baza anunturilor este una amatoriceasca, dar facuta de un viceguvernator al BNR este una incompetenta si tragica pentru ca induce in eroare o intreaga natiune.
    • Like 2
    • @
      check icon
      Da, evident că așa este: prețul cerut de un vînzător peste fi mult mai mare decît cel real, dacă chiar vinde imobilul. Tot evident, asta nu e o analiză, e așa, o chestie, un benerism, dacă mi se permite licența.
      • Like 0
    • @
      Imobiliare.ro pentru ca, pe langa anunturi fac si studii de piata. Cu privire la grilele notarilor, acelea sunt tot estimari, evaluari, nu sunt bazate pe informatii concrete din tranzactii. La noi in Romania, pe langa multe alte lipsuri suferim acut si de lipsa de transparenta. Ne lipsesc informatiile, lipseste creierul acela care sa vada lucrurile de sus, in ansamblu, si sa gandeasca si actioneze in folosul tuturor. Asa se face ca, in lipsa unor date concrete, lucram cu informatii imperfecte, inclusiv la nivel de institutii publice, inclusiv la BNR. NU AVEM LEADERI !!!!! De aceea suferim toti de amatorism.
      • Like 0
    • @ Kitty Alexandra
      check icon
      Imi permit o mica precizare, nu ma refeream la grilele folosite de notari pentru taxele notariale. Notarii rapoarteaza toate tranzactiile cu pretul de vanzare intr-o baza de date adminstrata de notari. Aceasta baza de date este privata accesului public, iar eu la aceasta ma refeream.
      • Like 0
    • @
      Eu știu că legea pieții în general, este dată raportul de celor care oferă și celor care cer. Eu nu văd nici o creștere a cererii față de ofertă. Deci...
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult