Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bogdan Rath, antrenorul naționalei de polo, „În fața ta”: Am cunoscut părinți care se lăudau că le-au luat copiilor lor apți scutiri pentru sport. Mi se pare îngrozitor

Bogdan Rath

Foto: Damir Krajac/ CROPIX/ imago sportfotodienst / Profimedia

„Gândiți-vă că, dacă s-au redus orele de sport, dacă se face puțin sau nimic în acele ore, un copil când vine să facă sport de performanță are deja un tipar, în care acea oră înseamnă o oră liberă. Nu e o oră de disciplină, nu e o oră de coordonare, e doar o oră liberă”, este de părere Bogdan Rath, antrenorul naționalei de polo a României, care s-a calificat la jocurile olimpice de la Paris.

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, antrenorul a vorbit despre importanța exercițiului fizic în copilărie și a afirmat că în lipsa lui avem o națiune „mai bolnavă”. 

Moderator:  V-ați gândit câți dintre copiii acestei țări se pierd doar pentru că părinții lor nu au bani să îi dea la un sport?  Și mă gândesc la jumătate dintre copiii din România care locuiesc la țară și ai căror părinți nu au bani să îi trimită să facă polo sau tenis sau chiar fotbal...

Da, sunt foarte mulți deja se pierd foarte mulți dintre cei cu bani prin natura societății astăzi. Ei au foarte multe distracții, au foarte multe lucruri, renunță mult mai repede la sport decât la ele. Și asta e o problemă care vine tot de acasă și tot de la școli.

Moderator: Dacă ați avea o putere mare, ați fi în conducerea sportului din România ce ați schimba?

Aș repune, cum era înainte, în toate școlile niște probe, pentru toți copiii apți, erau niște probe. Aș da o mare importanță profesorilor, pentru că înainte un profesor de sport era la fel de important ca un profesor de matematică sau de fizică. Am să vă povestesc o mică anecdotă, cu niște prieteni de familie, foști profesori de sport din păcate astăzi nu mai sunt. Prieteni de familie cu care mergeam în vacanțe. Acești profesori își stricau vacanțele ca să se întoarcă vara și ca să dea corijențele cu elevii care îi sfidaseră în timpul anului. Lăsau elevi corijenți pentru simplu fapt că nu voiau să vină. Eu nu știu dacă astăzi există profesori de sport care lasă corijenți și se întorc din vacanțe ca să dea corijențele. Aș da o foarte mare importanță (n.r. sportului) deja din școală, pentru că în primul rând lucrurile pleacă de acasă și apoi pleacă de la școală. Gândiți-vă că, dacă s-au redus orele de sport, dacă se face puțin sau nimic în acele ore, un copil când vine să facă sport de performanță are deja un tipar în care acea oră înseamnă o oră liberă: nu e o oră de disciplină, nu e o oră de coordonare, e doar o oră liberă. Atunci tu, ca antrenor. trebuie să-l reformatezi pe această idee, a disciplinei și a concentrării. E foarte greu să începi un sport, e ca un handicap în momentul în care începi un sport și nu poți să faci două flotări, nu poți să faci două genuflexiuni, nu ai o coordonare necesară.

Moderator: Copiii de azi au mai multe probleme în a face aceste exerciții decât copiii din vremea dvs,?

Eu sunt convins că da. Pentru că șotronul acela din fața blocului și toate jocurile acela dădeau din toate punctele de vedere ceva. Suitul în pomi. Astăzi nimeni nu mai stă în fața blocului, cartierele par părăsite din punctul ăsta de vedere. Acolo se formau multe din aptitudinile lor de tot tipul. 

Bogdan Rath a vorbit și despre practica unora dintre părinți de a le lua copiilor lor apți din punct de vedere fizic scutire pentru orele de educație fizică.

„Chiar cunosc persoane care s-au lăudat cu copii apți care au luat scutiri. E îngrozitor ca un copil apt cu o scutire să nu facă sport. Sport poate să facă chiar dacă face două facultăți, nu trebuie să facă sport pentru Olimpiadă. Cred că e îngrozitor să nu facă sport sau să nu încerce să facă sport”, a declarat antrenorul. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult