Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

BOR, după ce premierul Orban a anunțat interzicerea pelerinajului de Sfântul Dimitrie: Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni

V banescu

Foto basilica.ro

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat anularea pelerinajului din acest an de la București prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie. După anunțul făcut de premierul Ludovic Orban, reprezentantul BOR vorbește într-un comunicat de presă despre „aroganță și autarhism decizional”. 

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”, a spus Vasile Bănescu.

„Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei, potrivit Basilica.ro.

Aflați și:

Violeta Cincu: Preotul Florin, la protest în Iași, întrebat despre pericolul de infectare cu coronavirus: Știți că sfinții și mântuitorul Hristos au putere de a ne apăra de boli

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Noapte asta!
  Ce crud au pus cei din sinod să le grăiască gânditele gânduri din ne-deasa barba.
  Aleluia!
  06.12,
  • Like 0
 • Paul check icon
  Autarhismul decizional este in acest caz tipic unui stat laic. In caz ca domul purtător de cuvânt nu știe, statele ne-laice sunt caracteristice evului mediu.
  Solipsismul moral nu trebuie confundat cu o argumentație științifică. In caz ca domnul purtător de cuvânt nu știe, in stiinta de obicei adevarul absolut poate fi găsit prin demonstrație și nu este o chestiune de egoism a celui care a venit cu demonstrația respectiva.
  • Like 1
 • Fancy words you've got there mister!

  Pacat ca in spatele eruditiei domnului nu sta decat ignoranta la realitatea de astazi si aroganta de a crede ca ceea ce vrea BOR-ul nu va spori rata imbolnavirilor. Amuzant e ca statul e calomniat pe banii sai (ma rog ai nostri). Sa tot subventionezi BOR-ul.
  • Like 2
 • Declara reprezentantul unei organizații religioase pentru care exact autarhia, silopsismul și aroganta in toate formele ei incepand de la cea individuala a clerului si terminand cu cea dogamatica a drept-credinței sunt caracteristici ideologice esențiale! Acest domn Banescu, in spatele fandoselilor filozofice ascunde ipocrizia revoltătoare a religiei la adevarata ei magnitudine.

  • Like 8
 • Aroganta, ei? Cum era cu paiul si cu barna?
  • Like 7
 • „Aroganța, autarhismul ( în sensul filosofilor cinici ) decizional și solipsismul” sunt caracteristicile definitorii ale democrației originale românești postdecembriste, dar pare că regimul politic liberal ajuns la putere din noimbrie 2019 exprimă fără putință de tăgadă acest lucru. Societatea civilă este amorțită de frica pandemiei și pare dispusă a accepta orice terfelire a drepturilor fundamentale în numele unei presupuse salvări.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Cam asa. Totusi le trebuie cam mult timp sa se miste si sa inceapa a avea grija de ratacita turma a lui Hristos. Pana la urma si ei la fel ca noi restul se misca atunci cand sant loviti in anumite interese fara legatura cu Hristos. Pana acum, semne au tot fost. Sinodul din 2016, tulburari si monahi dati afara din manastiri, fiasco la referendumul pentru familie, Covid-19 si interzi cerea participarii la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, izolare voluntara. Tu nu intelegi mai ca Dumnezeu arata ca poate dar ca nu meritam! asa mi-a spus anul acesta un prieten atunci cand i-am spus de seceta cumplita, ploile sporadice si vantul turbat de dupa ploaie care usca totul batand zile intregi a rand.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Parlamentul e tot al PSD, inca. Toata lumea e amortita de frica pandemiei, si pe buna dreptate. Are sens ca astfel de pelerinaje sa fie amanate in perioada asta. Salvarea nu este presupusa. Respectarea masurilor de protectie a avut si are efect. Nu e solutia optima dar e cea mai buna pe care o avem deocamdata. Duceti-va intr-un spital COVID si explicati-le bolnavilor de acolo cum vi s-au incalcat dvs. drepturile fundamentale.
   • Like 7
  • @ Voicu Nicolae
   Daca se terfeleste dreptul de a fi contaminati, de catre niste retardati, ma refer la institutia bisericii si la imbecilii ce cred orbeste in minciuna si inselatorie, atunci da, sunt de acord cu terfelirea. Nu vedeti mai cretinilor cum creste zilnic numarul imbolnavirilor? Ce veti zice imbecililor atunci cand veti crapa pe targa in curtea spitalului asteptansu-va randul la un pat? Ce veti zice ipocritilor atunci cand nu va mai fi nici macar o aspirina si veti fi lasati sa crapati, cum de altfel, voi astia, turma de ignoranti ce umblati brambura peste tot, fara a proteja pe cei din jur, meritati din plin? Numai fel de fel de labili psihic, scapati prin gardul balamucului vezi in piata universitatii si victoriei. Sfidati bunul simt si restul, majoritar, al societatii. Aveti noroc ca acest guvern e prea educat pentru vite turbate ca voi. Eu as pune bata pe voi. Niste dementi, niste incutil si o banda de borfasi platiti urlati impotriva guvernului. De ce nu ati avut curajul, bai viemilor, sa urlati si la dragnea, tariceanu ,ponta, psd impreuna cu toata sleahta de nemernici? Unul nu si-a revendicat "drepturile", nici impostorii din fruntea pensionarilor nici ceilalati toti "contestatarii" la ordin. Atunci erati viteji impotriva celor ce cautau sa va deschida ochii la realitatile zilnice. Dar va placea. Intotdeauna ati admirat si ati invidiat borfasii. Gura bai nemernicilor!
   • Like 5


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult