Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce nu vede BOR - mai grav decât o simplă criză de PR

Procesiune de preoti

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Multă lume se întreabă, pe bună dreptate, zilele astea dacă suntem egali în fața sistemului medical. Și răspunsuri ne vin zilnic – de la saloanele COVID VIP amenajate la Spitalul Militar, testarea primarului Chirică de câte ori și când acesta dorește, până la deplasarea ÎPS Pimen cu elicopterul să fie tratat în București.

Se spune că pandemia asta va schimba lumea, că după o perioada în care multă lume moare, când sfârșitul e aproape de fiecare dintre noi, mentalitățile se schimbă. Nu mai suntem dispuși să acceptăm injustiții la fel de repede ca înainte. Nu mai suntem dispuși să acceptăm oameni care ar trebui să fie exemple să întineze ceea ce ar trebui să fie sfânt- fie că suntem credincioși sau atei, nevoia de morală e aceeași.

Florin Negruțiu făcea o paralelă între reacția preotului din Italia – Giuseppe Berardelli – care a renunțat la ventilatorul cumpărat de enoriași pentru el în favoarea unui cetățean mai tânăr și tratarea preferențială a lui IPS Pimen.

Și nu pot să nu observ diferența dintre atitudinea deschisă spre reformă a Bisericii Catolice din ultimii ani, când după ani de scandaluri de pedofilie Papa a ieșit și a cerut iertare victimelor, deschiderea lor către critici, colaborarea totală a Bisericii cu autoritățile pe perioada pandemiei, și reacțiile BOR la criticile aduse de-a lungul vremii (critici deopotrivă aduse de oameni credincioși și atei), la oamenii care fac parte din structurile bisericești (unii dintre ei confirmați colaboratori ai Securității– inclusiv IPS Pimen) care sunt ținuți în funcții și validați în continuare, la insistența ținerii slujbelor cu enoriași pe perioada pandemiei și a folosirii celebrei lingurițe pentru împărtășanie.

Reforma este necesară și mult așteptată și în structurile BOR. Au strigat mult în acești ani – jurnaliști, formatori de opinie, unii politicieni, pentru reformarea sistemului de sănătate, pentru schimbarea mentalității cadrelor medicale. Și da, este o nevoie imperioasă de acest lucru. Dar vedem un model de reacție asemănătorși în c eea ce privește structurile BOR. Preoți care pun exercitarea vocației lor în schimbul primirii banilor de la enoriași, ca unii medici care nu operează fără plic. Reprezentanții spiritualității și științei au în comun răceală umană în aceste cazuri.

Dacă BOR vrea să reziste acestei pandemii fără să aibă pierderi de imagine și încredere uriașe va trebui să înceapă odată reforma, cum și celelalte sisteme au început deja. Va trebui să renunțe la totalitarismul de e crede că are mereu dreptate fară a chestiona deciziile proprii, fară a chestiona unii oameni care fac parte din structurile lor. Aici nu e despre adevărul divin pe care fiecare îl avem în noi ci despre o organizație care se ocupă cu adevărul divin. 

Nimeni nu îl contesta pe Dumnezeu dacă contestă unele decizii ale BOR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exceptia confirma regula de comportament social. Nu avem de unde sti daca varianta trimiterii arhiepiscopului Pimen nu este pe deplin justificata din punct de vedere al starii de sanatate a pacientului. La fel, nu avem de unde sti daca cei implicati au actionat in deplinatatea moralei si a constiintei fiecaruia. Categoric, statutul social isi spune cuvantul mai ales in Romania. Populatia Romaniei este prabusita in dezamagire si chinuita de temeri. Majoritatea este constienta, la nevoie, poti conta numai pe Ajutorul lui Dumnezeu si pe tine insuti, in aceasta ordine. Mai mult, lumea se teme, de guvernanti, de statul roman, de organele de ordine care reprezinta bratul lung, armat sau nu, al sus mentionatului stat, de abuzuri, coruptie lipsa de fonduri si infrastructura functionala. Majoritatea stie, fara A FI Cineva, oricare dintre noi este o potentiala victima a sistemului. Si atunci totul se reduce la o problema, a increderii. Statisticile arata ca romanii au incredere in armata si biserica. Sa fim seriosi, care armata si cu ce recruti, stagiul militar nu mai este obligatoriu. Cati dintre noi stim sau ne aducem aminte cum este sa participi la sedinte de tragere, sa tragi cu pusca, cu AKM, sa arunci o grenada, sa detonezi un calup de trotil ori sa asculti de ordinele caporalului de serviciu. Toate acestea nu ne fac o mare putere dar ajuta in abordarea problemelor de fiecare zi. Ramane, Biserica lui Hristos pe care portile iadului nu o vor putea birui. Din pacate si in aceasta institutie de sorginte Divina traiesc si muncesc oameni, fiecare cu pacatele lui si toti contribuie la felul in care este privita biserica din afara. Sa nu uitam, cu pietre se arunca numai in pomul cu roade. Mai mult Biserica Ortodoxa Romana nu are fonduri proprii este finantata de stat. acelasi stat care nu a inapoiat averea confiscata a bisericii. Si uite asa doua institutii par a fi in cardasie in dauna amaratului de roman. Pe de alta parte, la fel de adevarat, avem prelati cu dosare la fosta securitate, avem preoti care au uitat cui slujesc, plus o lipsa de transparenta parca dictata de mottoul, nu dam socoteala la nimeni. Si atunci, pe cine poate sa conteze amaratul de roman dezamagit de toti si de toate.
    • Like 1
  • Nu cred ca in 2020 de ani biserica a venit acasa sa ia pe cineva din patul lui Domnie si sa-l duca cu de-a sila sa-si dea zeciuiala si mai ales sa-l forteze sa se imparataseasca cu ACEIASI lingurita!!!Toate aceste lucruri au facute din propria initiativa a fiecaruia dintre noi,si nu suntem chiar asa ''spalati pe creier"',aruncati cu noroi unde va considerati voi slabi si neputinciosi,in sistemele unde cotizati fara sa aveti drept de apel si beneficii nule nu aveti nimic de obiectat,oare sunt adevaratii ROBIcare orbeste da doar din gura ca sufletul e gol si pustiu.Ne rugam pt toata lumea sa-si mai lumineze si acei 21 de grame pe care ireversibil si-i poate pierde,doar punand in balanta faptele celorlati nu barna din ochiul nostru!
    • Like 1
  • Cata ura revarsata pe-aici contra Bisericii Ortodoxe Romane, de parca stramosii, bunicii si parintii vostri ar fi fost prosti si puturosi ca erau / sunt ortodocsi si au ridicat tara asta si au tinut-o in vremurile grele, de parca nu ei v-ar fi tinut in scoli cu banutii lor munciti din greu si cu rugaciunile lor la Dumnezeu si la Maica Domnului! Vorbiti de parca ati fi tocit pragurile manastirilor si ale bisericilor si ati fi pictat voi Voronetul ori ati fi infiintat voi bolnitele (spitalele medievale) si de parca ati fi tiparit voi, nu Macarie, Liturghierul de la 1508, o opera de arta! De parca ati cunoaste Scripturile din scoarta-n scoarta si ati aspira la statutul de sfinti! Nimic nu e mai josnic decat sa judeci in necunostinta de cauza, facand comparatii intre mere si portocale si lipind etichete prefabricate. Si mai si vorbiti de democratie si modernism? Asta va e caracterul?
    P.S. Daca nu era Biserica, nici tarile romane nu erau, nici Romania de azi nu era. Biserica Ortodoxa e cea mai veche institutie de pe planeta, care functioneaza neintrerupt de 2000 de ani si va mai functiona inca pe-atat, cu voia lui Dumnezeu. Mai bine invatati sa fiti buni si blanzi cu inima, nu certareti si ipocriti!
    • Like 2
    • @ Gabi Vlad
      check icon
      Exact asta este caracterul democratiei si modernismului.
      • Like 0
  • E o mare eroare strecurată subtil in acest articol: comparatia dintre preotul italian si episcopul român nu este valida pentru ca in acel moment in Italia NU mai erau locuri la ATI, pe când in România inca mai sunt! Deci dupa logica strâmbă a autoarei un om de 90 de ani, cu risc ridicat de a muri de coronavirus, trebuia sa fie lăsat in pseudo-spitalul judetean Suceava, in condițiile in care SUNT LOCURI DISPONIBILE IN SPITALE CARE FUNCȚIONEAZĂ!

    Înțeleg:
    - sa fie criticat un om pentru o ipotetică colaborare cu Securitatea (totuși exista o decizie a CNSAS sau o hotarare judecătorească definitivă in această privință?)
    - sa fie criticat pentru modul in care își exercită funcția
    DAR
    Nu înțeleg criticarea aplicării unei soluții care poate salva viața unui semen de-al nostru!
    Dacă era bunicul sau tatăl dvs. nu cred ca ati fi avut nimic de obiectat! Mai ales ca aplicarea acestei soluții (transferul la Bals) nu împiedică accesul la tratament al altei persoane (repet in România avem încă locuri disponibile la ATI).

    Vorbiti frumos de reformă, de moralitate, dar prin acest articol din păcate demonstrati contrariul: ați judecat in lipsă un om si l-ati si condamnat! Ba ati si extrapolat judecata dvs iacobina la intreaga organizatie din care face parte - BOR!
    Vi se pare corect, moral?

    Stimata Doamna dreptul la viață e garantat de Constitutie, NU aveți voie sa instigati la incalcarea lui!

    Mai ascultați cantecul celor de Vama Veche "Perfect fara tine" - poate data viitoare va iese mai bine rolul de "instanță morală"...

    • Like 1
  • Parerist check icon
    Eu m-am oprit cu cititul la partea cu colaborarea cu securitatea. După mine argumentul asta ar fi fost suficient pentru concluzia articolului....
    • Like 3
  • Ce fel de dezbatere aveti aici daca postati doar punctele de vedere consonante cu ale voastre? Iata inca o dovada ca intentia va este rea, de a ataca Biserica pe care oricum n-o intelegeti. Eu nu consider ca doar va dati cu parerea, ci cred ca sunteti uneltitori impotriva Bisericii, dar Dumnezezeu va zadarnici eforturile voastre de a discredita comunitatea eclesiala a crestinilor. Inca mai scriu o data: mi-e mila de voi, mai ales de cei ce ati fost botezati, pentru ca veti da seama pentru aceste ocari pe care le scrieti la adresa Bisericii, despre care Hristos Insusi spune „portile iadului nu o vor birui (Matei 16, 18): „Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii.” (Matei 12,36)
    V-am pus trimiterile biblice ca sa vedeti ca finalul articolului e doar praf aruncat in ochi celor care nu au citit Biblia sau macar Noul Testament. Veti da seama!
    • Like 2
    • @ Hypatia Noua
      Am dat like din greșeală. Dacă tie îți place comportamentul popilor, salariații instituției parazitare și evazioniste, n-ai decât, dar nu acuza, nu ai nicio calitate, pe cei care nu agreează acest lucru. Studiază, nu este nevoie să mergi la școlă, diferențele de prezentare și comportament între reprezentanții diferitelor culte, (nu intră in discuție șarlataniile numite secte), de la noi. Vei vedea atunci realitatea.
      • Like 1
  • O simpla observatie . Cata diferenta intre dogma protestanta si cea ortodoxa ! La prima , constati eficienta , simplitate , moderatie , austeritate , pas alert in modernitate si viata contemporana ; la cea de -a doua , iti sare in ochi , anacronicul , putoarea , leneveala orientala , barfa , cotzcaria balcanica, favoritismul , setea de inavutire etc , etc , etc ! Asa si cu fostul turnator Pimen -la Iasi cu ambulanta , nu ! , ii cadea greu covidu' ... nu , el falfaie spre Bucuresti , cu alicopteru' ... dumnezeul lui ii ofera preemtiune in contrar cu vreun Ioan sau Maria obisnuiti . Este vina societatii pentru ca tolereaza o institutie parazit , anume Biserica ! Daca in Evul Mediu si ulterior , Umanitatea nu putea concepe viata fara aceasta infectie a gandirii libere , dogma religioasa si Biserica Srl , astazi in Imperiul Ratiunii , acest flagel poate fi aruncat fara regret , la tomberonul Istoriei ! Sper ca in vremea noastra sa reusim asta si sa nu lasam stranepotilor nostri aceasta lipitoare si balast , alaturi de altele - O Terra secatuita , datorii financiare imense , incalzire globala , suprapopulare ...
    • Like 3
    • @ Luigi Cosma
      check icon
      Teoria lui Weber a fost infirmata de multe argumente.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Protestant_work_ethic#Criticism

      Am observat si eu ce austeritate, simplitate si eficienta este la protestanti. Nu oriunde, in lagarele lor de concentrare.

      Dupa invazia islamica in desfasurare, tot Orientul va supravietui mai mult cum s-a intamplat in trecut. In ciuda viziunii distorsionate despre acesta a unor filozofi de doi lei care ii atribuie toate defectele pamantului.
      • Like 0
  • WOW! Despre cate a facut si donat IPS Pimen nu ati scris niciodata ca de altfel despre nimic din ce a facut bun biserica ortodoxa . Intotdeauna altii sunt mai buni decat ai nostri. Sunteti mai rai decat comunistii anilor 50.
    • Like 2
    • @ Florentina Vlad
      Leo check icon
      Stimată doamnă, îmi donați averea dv, promit că donez 1% și rog un amic să scrie un articol despre câte am făcut eu.
      Ce ziceți, ne băgăm?
      • Like 1
  • Exist. Sunt o persoana reala. Verificabila.
    Simpla căutare pe net Filip Stoler vă va confirma.

    Apoi Întrebați-l personal pe Moise guran, Întrebați-l personal pe Vlad Petreanu, și dacă aveți acces la el Întrebați-l personal pe Rareș Bogdan.

    Mai întrebat el personal pe Mihai găinușă și pe Șerban Huidu.

    • Like 0
  • Și mai este un lucru pe care se pare că voi nu-l cunoașteți.

    În lumea ortodocșilor practicanți este foarte bine cunoscut faptul că Pimen este un absolvent al Securității.

    Cu patalama la mănă.

    Eu nu înțeleg. Ce fel de jurnalism este ăsta?

    Voi nu cunoașteți persoanele despre care vorbiți. Nu ați făcut cercetări despre persoanele despre care vorbiți.

    Băieții de la serviciile secrete râd prin birourile lor de voi când faceți astfel de articole.

    Pentru că ați ales de bunăvoie să vă plasați într-o lume paralelă cu realitatea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult