Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Boris Johnson: Churchill ar fi izbucnit în urale când Zelenski a cerut muniție, nu o ocazie să plece din Kyiv când a început războiul

Volodimir Zelenski Facebook

Foto: Volodimir Zelenski Facebook

Boris Johnson i-a conferit, în cursul săptămânii, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski premiul Sir Winston Churchill pentru performanțele sale de lider. Zelenski a participat prin videoconferință la ceremonia din Downing Street 10. Boris Johnson a afirmat că Churchill „ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” atunci când președintele Ucrainei „a cerut muniție, nu o ocazie să plece de la Kiev când a început războiul”. Zelenski nu a fugit când a primit o ofertă în acest sens.

Boris Johnson a declarat că își poate imagina spiritul lui Winston Churchil însoțindu-l pe Zelenski şi făcându-și loc cu bastonul prin toate încercările.

La rândul său, Volodimir Zelenski a transmis că este extrem de onorat de premiul primit.

„Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie. I-am avut alături pe cei care ne-au ajutat. Care și-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare și care nu s-au gândit să renunțe la luptă. Despre tine este vorba, Boris. Premiul este și al tău. Aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor și ai celor care nu își cedează libertatea niciunui tiran”.

Volodimir Zelenski îl invocase pe Churchill în discursul său emoționant către parlamentarii britanici. La începutul invaziei ruse. Zelenski promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruși în aer, pe mare și în stradă. Este celebră filmarea făcută în stradă de Zelenski și alți oficiali ucraineni, când aceștia au declarat că nu pleacă nicăieri.

Foto: Volodimir Zelenski Facebook

Johnson a amintit apelul telefonic al lui Zelenski din 24 februarie. Tocmai „izbucnise nebunia”, iar tancurile rusești „năvălesc peste graniță”

„În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanență au mișcat milioane de oameni. Prin rezistența ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, a mai spus Boris Johnson. Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeași ocazie un bust al lui Winston Churchill.

Zelenski a fost din prima zi alături de trupele ucrainene. Acesta a mers în prima linie a frontului și nu a părăsit niciodată Ucraina de la începerea războiului.

Ben Stiller către Zelenski: „Este o mare onoare pentru mine, ești eroul meu”

George W. Bush, fostul președinte al SUA l-a numit pe Zelenski „Winston Churchill al vremurilor noastre”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult