Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Boris Johnson: Churchill ar fi izbucnit în urale când Zelenski a cerut muniție, nu o ocazie să plece din Kyiv când a început războiul

Volodimir Zelenski Facebook

Foto: Volodimir Zelenski Facebook

Boris Johnson i-a conferit, în cursul săptămânii, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski premiul Sir Winston Churchill pentru performanțele sale de lider. Zelenski a participat prin videoconferință la ceremonia din Downing Street 10. Boris Johnson a afirmat că Churchill „ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” atunci când președintele Ucrainei „a cerut muniție, nu o ocazie să plece de la Kiev când a început războiul”. Zelenski nu a fugit când a primit o ofertă în acest sens.

Boris Johnson a declarat că își poate imagina spiritul lui Winston Churchil însoțindu-l pe Zelenski şi făcându-și loc cu bastonul prin toate încercările.

La rândul său, Volodimir Zelenski a transmis că este extrem de onorat de premiul primit.

„Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie. I-am avut alături pe cei care ne-au ajutat. Care și-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare și care nu s-au gândit să renunțe la luptă. Despre tine este vorba, Boris. Premiul este și al tău. Aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor și ai celor care nu își cedează libertatea niciunui tiran”.

Volodimir Zelenski îl invocase pe Churchill în discursul său emoționant către parlamentarii britanici. La începutul invaziei ruse. Zelenski promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruși în aer, pe mare și în stradă. Este celebră filmarea făcută în stradă de Zelenski și alți oficiali ucraineni, când aceștia au declarat că nu pleacă nicăieri.

Foto: Volodimir Zelenski Facebook

Johnson a amintit apelul telefonic al lui Zelenski din 24 februarie. Tocmai „izbucnise nebunia”, iar tancurile rusești „năvălesc peste graniță”

„În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanență au mișcat milioane de oameni. Prin rezistența ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, a mai spus Boris Johnson. Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeași ocazie un bust al lui Winston Churchill.

Zelenski a fost din prima zi alături de trupele ucrainene. Acesta a mers în prima linie a frontului și nu a părăsit niciodată Ucraina de la începerea războiului.

Ben Stiller către Zelenski: „Este o mare onoare pentru mine, ești eroul meu”

George W. Bush, fostul președinte al SUA l-a numit pe Zelenski „Winston Churchill al vremurilor noastre”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult