Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Boris Johnson: Churchill ar fi izbucnit în urale când Zelenski a cerut muniție, nu o ocazie să plece din Kyiv când a început războiul

Volodimir Zelenski Facebook

Foto: Volodimir Zelenski Facebook

Boris Johnson i-a conferit, în cursul săptămânii, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski premiul Sir Winston Churchill pentru performanțele sale de lider. Zelenski a participat prin videoconferință la ceremonia din Downing Street 10. Boris Johnson a afirmat că Churchill „ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” atunci când președintele Ucrainei „a cerut muniție, nu o ocazie să plece de la Kiev când a început războiul”. Zelenski nu a fugit când a primit o ofertă în acest sens.

Boris Johnson a declarat că își poate imagina spiritul lui Winston Churchil însoțindu-l pe Zelenski şi făcându-și loc cu bastonul prin toate încercările.

La rândul său, Volodimir Zelenski a transmis că este extrem de onorat de premiul primit.

„Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie. I-am avut alături pe cei care ne-au ajutat. Care și-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare și care nu s-au gândit să renunțe la luptă. Despre tine este vorba, Boris. Premiul este și al tău. Aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor și ai celor care nu își cedează libertatea niciunui tiran”.

Volodimir Zelenski îl invocase pe Churchill în discursul său emoționant către parlamentarii britanici. La începutul invaziei ruse. Zelenski promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruși în aer, pe mare și în stradă. Este celebră filmarea făcută în stradă de Zelenski și alți oficiali ucraineni, când aceștia au declarat că nu pleacă nicăieri.

Foto: Volodimir Zelenski Facebook

Johnson a amintit apelul telefonic al lui Zelenski din 24 februarie. Tocmai „izbucnise nebunia”, iar tancurile rusești „năvălesc peste graniță”

„În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanență au mișcat milioane de oameni. Prin rezistența ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, a mai spus Boris Johnson. Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeași ocazie un bust al lui Winston Churchill.

Zelenski a fost din prima zi alături de trupele ucrainene. Acesta a mers în prima linie a frontului și nu a părăsit niciodată Ucraina de la începerea războiului.

Ben Stiller către Zelenski: „Este o mare onoare pentru mine, ești eroul meu”

George W. Bush, fostul președinte al SUA l-a numit pe Zelenski „Winston Churchill al vremurilor noastre”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult