Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Brutăria din Ditrău, amendată de Inspecția Muncii cu 10.000 de lei

Ditrau - angajat

Foto captura digi24

Brutăria din Ditrău a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita cu 10.000 de lei, după ce inspectorii au descoperit patru abateri de la legislația în vigoare. 

„În urma controlului de ieri au fost constatate patru încălcări ale legislației în vigoare, pentru care au fost dispuse măsuri tehnice de remediere. Pentru încălcările respective au fost dispuse trei avertismente și o amendă în valoare de 10.000 de lei, aceasta fiind aplicată pentru încălcări de electrosecuritate, respectiv împământarea unor echipamente fiind neconformă. Pentru evitarea unor pericole viitoare s-a dispus sistarea a trei echipamente până la remedierea problemelor”, a declarat la Digi24 secretarul de stat din Ministerul Muncii, Tudor Polak.

Citiți și:

Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat că încă nu a fost finalizat controlul, dar că abaterile descoperite până acum nu sunt grave. Inspectorii au făcut verificări în ceea ce privește relațiile de muncă, cât și în domeniul securității muncii, iar rezultatele finale ale controlului ITM vor fi anunțate în următoarea perioadă.

Despre cei doi muncitori din Sri Lanka angajați în brutărie și pe care comunitatea locală i-ar dori plecați, verificările au stabilit că aceștia au fost angajați în mod legal.

Aproximativ 200 de localnici s-au adunat miercuri în faţa primăriei din Ditrău, nemulţumiţi că fabrica de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Temerea localnicilor din Ditrău a fost că brutarii singalezi vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal in rem în cazul Ditrău, pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • asta e rupta de comunism: a indraznit sa faca ceva diferit? il suna/verifica/cheama /viziteaza militia pana spune tot! si nu mai face nimic!
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Uff, bine ca s'a rezolvat cu electrosecuritatea. Au mai ramas doar probleme in comuna, cu tot ce nu e unguresc, drci cu srcuritatea locuitorilor, nu'i asa ? Dar cu onoarea nereperata a patronilor cum ramane ? Ca ei sunt acum si batuti si cu banii luati. Facerea de bine e totdeauna rasplatita intr'un singur fel...
    • Like 1
  • Tipic românesc. Ai probleme? Stai linistit ca venim in control si te ajutam sa te afunzi si mai adanc. Nu spun ca amenda sau avertismentele ar fi abuzive. Spun ca daca nu era aceasta situatie nu ar fi fost controlat sau pedepsit niciodata acel patron. Daca abia acum au descoperit acea neregula electrica inseamna ca pana acum nu a fost controlat niciodata. Banuiesc ca acea brutarie nu functioneaza de ieri sau de alaltaieri. Sau o fi fodt controlata dar nu a fost sanctionata...?
    • Like 1
    • @ Iustin Grama
      nu-s sigur ca "tipic romanesc" e formularea adecvata
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult