Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bucureștiul este împânzit cu minciuni electorale care pot scufunda România în datorii și falimenta mai rău decât Grecia în urmă cu 10 ani. Apelul meu către toți economiștii independenți

afis petitie AUR

Foto Facebook Iancu Guda

Orașul este deja împânzit cu minciuni care ne pot scufunda în datorii și falimenta mai rău decât Grecia în urmă cu 10 ani (vezi mesajul de „aur” - „taxe mai mici, români mai bogați”) … Așa că avem datoria să explicăm.

- Dacă reduci taxele pe muncă cu 25%, înseamnă un impact bugetar de circa 43 miliarde de lei calculat la 2022 (25% x 172 miliarde lei = contribuții muncă 139 miliarde lei + impozit venit 33 miliarde lei, vezi execuția bugetară). Am atașat și calcule bottom-top: CAS + CASS + Impozit venit (2.669 lei) calculat pe salariul mediu brut în 2022 (6.430 lei) x 5.2 milioane de angajați x 12 luni obțin 165 miliarde lei, foarte aproape de execuția bugetară / 2022 de 172 miliarde lei).  


- Impactul este masiv: 10% din veniturile publice. NU poți compensa așa ceva imediat printr-o colectare mai bună a veniturilor, de peste 30 ani nu reușim să colectăm peste 30% din PIB, nu o să creștem brusc la 35%-36% ca să acomodăm o asemenea măsură. Singura soluție va fi creșterea taxelor pe capital, coroborat cu scăderea celor pe muncă. Medicamentul e bun, dar această supradoză ne va ucide. Ca să acomodăm impactul, înseamnă să creștem impozitul pe profit și dividend cu 65%! Imaginați-vă impozit pe profit 26%, dividend 13% sau microîntreprinderi 5% pe venit. Adio business, colaps România!

- Chiar dacă vor reduce taxele pe muncă cu 25% (pe o componentă de contribuții care înseamnă 42% din total brut), salariul minim brut NU poate crește la 5.000 lei (51% peste nivelul actual de 3.300 lei), ci doar cu 10% (reducând 25% x contribuții de 42%), deci promisiunea făcută către electorat este de 5 ori supraevaluată. Plus că ne duce direct în supraîndatorare și faliment.

Închid cu un apel către toți economiștii independenți (sunteți câțiva, foarte buni, de la unii dintre voi chiar eu am învățat la școala doctorală acum peste 15 ani) - ieșiți și explicați! Nu mai lăsați poporul să fie momit cu promisiuni imposibile: taxe mai mici + cheltuieli mai mari. România decontează acum fix această greșeală promovată începând cu 2017 prin sinucigașul #wageledgrowth. Avem o datorie morală și profesională. România are nevoie de noi. Curaj! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Haideti sa votam toti AUR. Haideti sa le dam o sansa reala suvernistilor de tinichea sa ne arate de ce sunt in stare.
    Eu cred ca oricum o sa fie bine indiferent de ceea ce vor face, si bine si rau. Daca va fi bine o sa avem un partid conducator pentru urmatorii zeci de ani in RO. Scapam de alegeri si alte mizerii democratice. O sa iesim in EU si din NATO si toate populatia tarii o sa fie alfabetizata cu forta, ca sa invatam ruseste.
    Daca nu o sa fie bine totusi cu expertii de tinichea si tara aceasta se va duce de rapa, poate vom renaste din propria cenusa si vom avea a treia sansa in istoria tarii si posibil ultima (dupa 1918 si 1989) sa facem o tara asa cum trebuie.
    • Like 0
  • Cam greu de înțeles explicațiile științifice ale economiștilor pentru românul de rând- mă refer la oamenii fără o pregătire minimă în domeniu, nu vreau să jignesc pe nimeni. Între explicațiile acestora și promisiunile aberante ale unui partid condus de un dement, vor alege întotdeauna demagogia respectivului Cațavencu. Dacă scoatem în evidență și restul clasei politice românești, naivitatea alegătorului turmentat este de înțeles. Speranța mea este că până la alegeri se va găsi cineva care să ne trezească din beția indusă de acești indivizi.
    Dacă nu-vom trage ponoasele cu toții, dar mai ales românul de rând...
    • Like 1
    • @ Christian
      Departe de mine de a vota vre-odata cu AUR sau alți populiști dar anumite măsuri economice ar trebui luate de legislativ și/sau executiv. Evident nu pot fi reduse taxele pe muncă pentru că avem prea puțini contributori vs prea mulți pensionari și nici nu putem impozita suplimentar companiile pentru a reduce taxarea pe muncă. Autorul spune că nu se poate crește salariul minim brut la 5000 de lei (cam 2900 net = 580 de euro adică) acum pentru că ar duce companiile la supraîndatorare și faliment ceea ce e fals și o ipocrizie cât casa. Adică companiile au putut dubla și tripla prețurile dar salariile trebuie să rămână la fel. Cam cum s-ar descurca circa 1,1 milioane de oameni ( care primesc minim/economie ( 3100 lei brut = 1800 net ) cu facturi la întreținere de 1500-2000 de lei și cu alimente cu prețuri triplate ? Dar le plângem de milă companiilor care n-au luat nici o măsură de reducere a costurilor energetice și cu combustibilul după șocul energetic din 2022 nici o investiție semnificativă în acest sens doar aruncarea costurilor în prețuri. Continua aceleași metehne ( aici mă refer în special la companiile românești sau cu management românesc) pentru că reprezentanții ăstora urlă ca din gură de șarpe că orice creștere a salariului minim le împing spre faliment în timp ce ei achită cu preponderență ratele și CASCO la bolizii de lux , își efectuează liniștiți vacanțele în stațiuni de fițe, consumă fără probleme combustibilul și consumabilele mașinilor de serviciu când își duc copii la școală sau când fac cumpărături și concedii personale sau ieșirile cu amantele la munte/mare cheltuieli decontate fără probleme pe firma aia abia supraviețuitoare. E suficient să vedeți dimineața roiul de mașini parcate aiurea în fața grădinițelor și școlilor din care coboară copii din mașini inscripționate pe firmă ( nu mai vorbesc de cele neinscripționate) sau în perioada concediilor pe DN1 iarna și vara pe autostrada soarelui. Alea nu impactează asupra rentabilității firmelor ? Acum spre comparație facem un mic calcul cu aceste valori în țările occidentale (Germania, Franța, Italia, UK, Spania) unde ajutorul de șomaj e între 900- 1500 de euro și salariul minim între 1200-1800 de euro /8 ore lucrate zilnic. Ăia cum dracu nu dau faliment că prețurile produselor.serviciilor lor sunt comparabile cu ale antreprenorilor neaoși sau chiar mai mici în timp ce salariile sunt de 3-5 ori mai mari. În Germania alimentele și utilitățile sunt mai ieftine ca în România deși Germania nu are atâta teren arabil și nici resurse energetice ( petrol și gaze ) doar cărbune are mai mult. Antreprenorii ăia de acolo cum naiba de nu dau faliment cu asemenea salarii plătite că piața europeană e comună , fără taxe pentru toți participanții.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Sigur că analiza dvs reflectă realitatea dură din România și problemele economice de care se lovește românul- românul de rând, așa cum am mai spus, pentru că unora nu le pasă. Nu sunt specialist în problemele economice dar cred că principalele cauze ale menținerii salariului minim la un nivel scăzut, insuportabil până la urmă, ar fi următoarele: investițiile străine în România au venit, în multe domenii datorita costului scăzut cu forța de muncă, vrem sau nu să o recunoaștem suntem o țară de mâna a doua în Europa. Productivitatea muncii, un termen care pare învechit, dar nu e- este mult mai scăzută în România decât în alte țări, mai ales în cele pe care le-ați menționat dvs. Sigur că vina revine în primul rând companiilor care nu au investit în tehnologii ,dar asta e realitatea. În România există multe întreprinderi mici cu un număr redus de personal,ele contribuie substanțial la PIB, dar cheltuielile cu salariile- mărite deja- la le pot duce la faliment. Sigur că la companiile mari nu s-ar pune această problemă dar nici nu se poate face o diferențiere a salariului minim pe acest criteriu. Iar creșterea prețurilor la energie și materii prime- reflectată direct în buzunarele românilor, a dus la mărirea costurilor de producție. Sigur că, așa cum spuneți și dvs, și companiile sunt de vină pentru că nu au făcut investiții în acest sens, dar asta e realitatea. Cel puțin în acest moment, artificii economice precum cele promise de AUR, nu pot aduce decât furtună în buzunarele românilor. În nici un caz bani mai mulți.
      • Like 0
    • @ Christian
      Justificarea că firmele mici și mijlocii contribuie la PIB și nu pot mări salariul minim pentru că le-ar duce spre faliment e un neadevăr. Și în Germania, Franța, Danemarca există un salariu minim obligatoriu pentru toate firmele indiferent de mărime. În Germania și Danemarca răspunsul autorităților la văicărerile patronilor că nu pot asigura un salariu decent a fost că " modelul lor de business nu e viabil" dacă nu pot asigura un salariu decent pentru un om care muncește 8 ore zilnic 36-40 de ore pe săptămână că aici nu e vorba de ajutoare sociale.Ca să dau un exemplu din Elveția unde în cantonul Geneva a fost votat prin referendum un salariu minim de 3200 de franci elvețieni cam 3000 de € și toată suflarea din mediul economic respectă legea. Nimeni nu a venit cu miloaga la guvern sau conducerea cantonului să se plângă că nu pot asigura acel salariu că dau faliment sau că ei contribuie la PIB.Legea a fost clara pentru toată lumea și cui nu-i convine sau nu poate i se închide firma și se poate angaja. Pentru gogoserii covrigării și alte asemenea care nu pot angaja personal cu un salariu decent există posibilitatea utilizării întreprinderilor individuale și asociațiilor familiale unde patronii pot muncii pe bani putini pana strâng suficient capital sa poată angaja personal dar nu poți da salarii de mizerie că nu-ti poți tu plăti rata la Mercedes. Mă gândesc cum ar suna un anunț de angajare în UK cu un salariul de 400 de £ că nu are patronul capital și el contribuie la PIB.Cred că ar stârni râsete în buletinele de știri sau că firma lui n-a făcut investiții în tehnologii energetice că s-a distrat toată vara la Nuba sau Loft și îl omoară cheltuielile cu BMW-ul.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Lucrurile de acest gen se întâmplă fiindcă nu este absolut nicio răspundere pentru partidele care ajung să guverneze în urma alegerilor libere și democratice de a-și respecta angajamentele din campania electorală. Mai mult nu e nicio problemă dacă nu își respectă programul de guvernare. A se vedea cel mai recent caz Iohannis - PNL legat de lăsarea PSD în opoziție. Cu siguranță că într-o anumită măsură astfel de derapaje vor fi decontate la vot dar acesta va avea loc peste ceva ani iar cu memoria scurtă a românilor nu se știe niciodată. Deci in concluzie merită să încerci că nu ai ce pierde.
    Legat de reducerea taxelor pe muncă sigur că este posibil la pachet cu privatizarea unor servicii. Dacă de exemplu s-ar privatiza în totalitate serviciile medicale, transporturile și alte firme de stat care merg pe pierdere, concomitent cu reducerea sau chiar sistarea subvențiilor, un echilibru bugetar ar putea fi atins mai ales dacă se îmbunătățește colectarea ca urmare a digitalizării ANAF și se reduc cheltuielile din administrație prin reducerea posturilor și restrângerea agențiilor, reducerea drastică a pensiilor speciale. Evident aceste lucruri nu vor conveni niciunui partid pentru că practic le reduce drastic baza de șpagă și sinecuri.
    • Like 2
    • @ Mihai
      Serviciile medicale nu se pot privatiza în totalitate, asta nu se întâmplă în nici o țară din UE. La fel, transportul public local și cel pe calea ferată. Din câte știu, în toate țările europene exista companii publice- de stat, ca să fie mai clar- în aceste domenii. La fel și cu subvențiile- în agricultură și energie lipsa acestora ar crea un haos total al prețurilor. Există o politică comună a U E în acest sens- incurajarea producătorilor agricoli și compensarea creșterii preturilor la energie.
      Sigur că celelalte observații ale dvs sunt corecte și de bun simț. Dar, din câte știm cu toții, politicienii români nu prea au bun simț.
      • Like 0
  • Ma pierd in atatea calcule, dar ce promitdeaur este o mnciuna sfruntata. Nici macar aceste haimanale de sadion nu cred ce spun. Daca, doamne fereste, vor avea vreo putere, impreuna cu psd ne vor inpinge la un dezastru ireparabil. Stiu ca au o "armata" de zobi gata sa-i voteze. Niste imbecili, spalati pe creier aidoma unei mari parti ai musulmanilor sustinatori ai palestinienilor. Sa nu uitam ca palestinienii, dupa ce li s-a oferit ajutor si adapost in liban, au distrus aceasta tara! Atata vreme cat exista hamas, hezbollah, cat la conducerea iranului sunt niste popi, iata adevarata fata a religiei si a functionarilor ei, cat timp vom avea scelerati precum putin, kim jong un si alti tirani nu va fi pace in lume. Mai rau este ca de ei nu poti scapa decat cu o coflagratie mondiala, dupa care nu se stie cine va apare si va trage profituri. Omenire este, in acest moment, intr-un punct de cotitura periculos cum nu a fost chiar niciodata in istoria ei.
    • Like 4
  • Răspuns pentru Cristian Tudor Popescu
    Scuze pentru folosirea acestui spațiu de comentarii pentru un răspuns la alt articol, dar având în vedere încăpățânarea arogantă a CTP-ului de a nu (mai) permite comentarii la articolele sale, mă simt nevoit să nu-i fac pe plac și să folosesc această ”portiță”.

    Într-adevăr, și eu mi-am pus problema că omenirea are perioade de suișuri și coborâșuri. Perioade de creștere și prosperitate și perioade de criză și acumulare de tensiuni. Perioade de ”îmbolnăvire” și perioade de vindecare, de ”curățire”. Și cred și eu, ca și CTP, că acum suntem la apogeul perioadei de ”îmbolnăvire”, iar ce va urma POATE fi devastator (deși sper că nu e inevitabil) dar și purificator. Poate că războaiele, deși îngrozitoare, totuși sunt o metodă de autoreglare a volumului populației mondiale, dar și de purificare a tendințelor decadente, nefaste. În timpul războiului lumea e dusă, psihologic dar și material, la limită. Apoi, după război, lumea parcă reînvață să trăiască frumos și armonios, înțelege din nou frumusețea vieții și aspectele esențiale, iar economic sunt toate premisele pentru un boom, fără să mai apară nicio criză. Iar după câteva zeci de ani lucrurile iar încep să se ducă înspre criză pe toate planurile: economic, moral, social etc. Parcă ne ”îmbolnăvim” de prea mult bine și prea multă liniște și pace, iar ciclul se reia. Sper din tot sufletul ca de data asta să nu se mai manifeste acest ciclu, dar sper și într-o vindecare așa ca după un război, dar fără război. Cam greu de realizat, dar vom vedea ce va fi. Acum situația are șanse să fie diferită, tocmai datorită (nu ”din cauza”) armelor de nimicire în masă. Dacă nu ar fi existat acestea, ciclul s-ar fi continuat cu siguranță. Așa, mai avem o șansă ca amenințarea nucleară să țină lucrurile sub control. Oricare ne-o fi soarta, vom trăi (până la un punct) și o vom vedea.
    Acum în altă ordine de idei. Deși în speța noastră criminalii atacatori sunt arabii, care sunt de religie musulmană iar victimele sunt evreii, care sunt de religie mozaică, totuși CTP, în mod interesant nu vorbește deloc nici despre Allah nici despre YHVH. În încheiere, în stilu-i caracteristic, face o trimitere la ”bunul Dumnezeu”, adică al nostru. Și spune: ”Și această lume, pentru că așa sunt plămădiți oamenii de bunul Dumnezeu, își face acum suma necesară de omucideri.” Zeflemeaua, cu vorba ”BUNUL” Dumnezeu care i-a creat pe oameni așa criminali, e evidentă și respingătoare. Bobârnacul dat în special credincioșilor creștini e clar, deși CTP se poate apăra spunând că Dumnezeu e același pentru toți în fond. Da, dar CTP are boală în primul rând pe creștinii ortodocși români. După aceea vin și restul credincioșilor, din alte religii. Dar îl dezamăgesc pe CTP, fiindcă lovitura sa nu e nici pe departe imposibil de parat. Cine e cu adevărat credincios și cunoaște și vorbele sfinte, atât cu mintea cât și cu inima, știe că Dumnezeu nu l-a făcut pe om nici capabil numai de fapte bune, nici capabil numai de fapte rele. Omul are LIBERUL ARBITRU și deci hotărăște singur dacă pleacă urechea la ispite și la îndemnuri malefice, sau dimpotrivă, la preceptele divine luminoase. De el depinde dacă se uită înspre pământ sau înspre cer. În Facerea 4-7, Dumnezeu îi spune lui Cain: ”Când faci bine oare nu-ți este fața senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la ușă și caută să te târască, dar tu biruiește-l!” Și încă traducerea exactă a acestui verset a fost și mai interesantă, fiind un întreg domeniu de meditație și de fapt ideea de bază în romanul ”La răsărit de Eden” al lui Steinbeck. Acolo se spune că înțelepții hermeneuți au ajuns la concluzia că acel cuvânt - în limba de origine - ”timshel”, în contextul referirii la păcat nu ar duce exact nici la varianta ”tu-l vei stăpâni”, nici la ”tu să-l stăpânești”, ci - mult mai măreț, relevant și important - la ”TU POȚI să-l stăpânești”. Deci totul depinde de om: el are și cheia binelui și pe cea a răului. ACELAȘI OM poate face și binele și răul și doar el alege ce face. Sintagma ”BUNUL Dumnezeu” nu se referă deci la faptul că omul a fost creat numai capabil de bine și va avea numai o soartă bună, ci se spune așa fiindcă Dumnezeu, indiferent ce facem noi, bine sau rău, dacă după ce săvârșim răul ne trezim, ne smerim și Îi cerem iertare sincer, atunci El, în bunătatea Sa nemărginită și în marea Sa dragoste de oameni, ne va ierta. Desigur, CTP-ului nu-i convine asta. Lui i se pare mai logică și dreaptă atitudinea ”dinte pentru dinte și ochi pentru ochi”. Dar nu mai are nimeni pretenția de la CTP să înțeleagă și să simtă mesajul divin, lumina, iubirea și iertarea divine.... Când omul are ”ochiul rău” vede în jur, ca prin niște ”ochelari polarizați” doar răul.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Iar acum referitor la articolul de față, pe scurt.
      În România mereu munca a fost impozitată mult iar capitalul, prin comparație cu alte țări, puțin.
      E deci nevoie de o ameliorare a situației, tocmai pentru îmbunătățirea climatului economic. Poate AUR are această concepție din motive pur populiste, dar realitatea e că acest lucru ar fi benefic pentru economie. Dl. Guda, ca un vajnic apărător al intereselor marelui capital, sigur că vine cu calcule și suceli și învârteli care să dovedească cât de nedreptățiți sunt marii privați. Dar NU are dreptate. Mai avem multe de rezolvat în economia românească - aș zice că nimic nu e așezat cum trebuie - dar această speță, cu reducerea impozitării muncii e un aspect benefic și dezirabil. Și nu în primul rând din motive populiste, ci pur economice, obiective. Ar stimula munca, lucrul poate cel mai important pentru economia noastră. Fiindcă știm că oamenii pleacă în vest pentru că acolo munca e rentabilă, iar la noi NU. Iar despre privați, chiar dacă se va crește taxarea, dacă în același timp se va însănătoși mediul economic nu va fi o problemă. Fiindcă degeaba sunt taxe mici dacă vin controale peste controale cu singurul scop de a te stoarce de bani, indiferent dacă ești corect sau nu. Și multe alte aspecte, binecunoscute.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Poti comenta pe fb ctp. Multi o fac. Da, pe undeva reamintesti teoria lui malthus. Rezultatele credintie habotnice, lipsita de intrebari si indoieli se vad cu brio in atitudinea musulmanilor fundamentalisti.
      Ctp nu este contra crestinilor ortodoxi sau de alta religie. Este impotriva spalarii pe creier, tendinta oricarei religii. "Crede si nu cerceta". Oare cine a pretins asta? In niciun caz laicii sau ateii.
      Razboiul este in esenta omeniri, de la inceputuri. Numai ca acum este total diferit si periculos fata de ce a trait omenirea, in istoria ei. Sunt prea multi dementi ce stapanesc arme incomparabile cu sabiile, arcurile sau pustile si tunurile. S-ar putea sa nu mai vedem rezultatele, bune sau rele, ale acestei indeletniciri umane.
      Lasa-l pe ctp in pace. Nu este pentru oricine. Cand nu intelegi ceva sau pe cineva nu-l comenta. Mai ales cu o rautate viscerala.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Da, iar faci lobby pentru aur. Nu cred ca esti doar naiv.De ce nu recunosti cu curaj ca esti adeptul lor. In definitiv sunt mai mult decat tolerati.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Într-adevăr, CTP nu este pentru oricine, Dar nu fiindcă ar fi greu de înțeles - dimpotrivă, cel puțin eu îl înțeleg perfect - ci fiindcă are o duritate și o înverșunare viscerală. El, nu eu, așa cum mă acuzi. Eu doar îl combat cu fermitate. Duritatea și extremismul pseudo-justițiar sunt ale lui, nu ale mele. Dar tu rezonezi cu el, fiindcă simți fix la fel. Și tu ești dur și înverșunat, iar când unul ca mine combate aceste lucruri crezi că tocmai eu sunt cel dur și agresiv. N-ai dreptate în acest caz. Deci revin, da, din alt punct de vedere ai dreptate, CTP nu e pentru oricine, ci doar pentru cei ”porniți” și înrăiți. În niciun caz nu e pentru oamenii echilibrați și rezonabili.
      Iar în legătură cu comentatul pe Facebook n-ar fi rău să pot asta, dar din păcate sunt banat și acolo. Și să nu crezi că sunt o excepție. Dimpotrivă, am mai auzit și pe alții zicând că au fost banați dacă l-au contrazis, chiar în mod civilizat. Dar pentru el nu contează forma în care îl contrazici, deja nu mai suportă decât păreri similare cu ale lui. Altădată mai participa la emisiuni de dezbateri TV în care erau și păreri contrare lui. Acum îți mai poți închipui că ar mai face acest lucru? Nici vorbă. Singurele emisiuni pe care le accepta în ultima vreme erau cele cu el plus un ziarist obedient, emisiuni de tip întrebări pregătite dinainte, urmate de câte un mic monolog în care își satisfăcea plăcerea de a se auzi vorbind. Iar ziaristul îl asculta cu venerație și mare atenție, să nu spună ceva care să-l supere, că ar fi fost în stare să-și ia tălpășița și să nu mai revină. Așa s-a certat cam cu toți sau și-a tăiat craca de sub picioare, rămânând acum singur în turnul lui de fildeș unde are impresia că el e cel mai bun, deștept, competent etc iar majoritatea celor din jurul lui sunt jalnici și demni de dispreț.
      În altă ordine de idei, referitor la AUR, cum n-am recunoscut eu cu curaj că sunt adeptul DOCTRINEI naționaliste care este și a lor? Pe Simion NU îl agreez, dar la partide aș vota cu AUR, cel puțin dacă ar fi acum alegeri. Măcar la europarlamentare, că nu strică să existe cât mai multe și importante voci naționaliste în Parlamentul European, ca să nu mai fim cârpa de șters pe jos a celor puternici și șmecheri. Să fim și noi un pic mai fermi și șmecheri, că așa e bine pentru noi. Cei puternici fac bine că șterg cu noi pe jos dacă pot, fiindcă fac ce e bine pentru interesul lor național. Deci zic să facem și noi mai multe pentru interesul NOSTRU național, că nu e nimic greșit în asta, dimpotrivă.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      AUR nu rezolvă nimic în Parlamentul European pentru că acolo lucrurile funcționează altfel. Dacă e vorba e o inițiativă legislativă, partidele extremiste nici nu sunt consultate. Au loc negocieri cu partidele democratice și se ajunge la o soluție convenită care trece la vot. Pentru noi este important să aducem cât mai multe voturi astfel ca ani ițe amendamente să fie propuse sau retrase în funcție de interesele noastre. Dacă AUR are multe mandate, vom avea mai puțină influență pe legile respective deci vom pierde per total. Lucrurile sunt mai complicate decât par.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Din păcate AUR mimează interesul național. În realitate și-au dat mâna cu rușii și cu ungurii. Halal naționaliști. Iar AUR fără Simion e Queen fără Freddie Mercury, adică nimic.
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Dacă ar fi exact așa cum spuneți atunci într-adevăr AUR ar fi un partid infect și malefic, care merită marginalizat și contracarat. Dar eu nu sunt deloc convins că e așa. Și deci până la proba contrarie nu-i acuz. Dar nici nu le dau un cec în alb, ci sunt pregătit ca oricând, la o eventuală compromitere REALĂ a lor să le dau ”REJECT”. În legătură cu Simion, nu cred că el este echivalent cu AUR-ul. Din punctul meu de vedere ar fi păcat să fie așa. Da, el a format partidul, dar mai apoi la partid s-au raliat și se mai raliază și alții, cu nivel peste Simion. Dacă Simion ar dispărea acum, n-ar dispărea și AUR. Ba dimpotrivă, poate că ar atrage și mai mulți oameni cu vederi naționaliste, în special intelectuali care acum se feresc de a se asocia cu AUR tocmai din cauza lui Simion. Cred deci că Simion e un ”lipici” doar pentru oameni rudimentari ca el, în schimb curentul naționalist reprezentat de AUR e un ”lipici” ȘI pentru alții, mai de bună calitate. Iar în legătură cu afinitățile AUR (atenție! am zis AUR, nu Șoșoacă!) cu rușii și ungurii, asta, scuzați-mă este o gălușcă înghițită pe nemestecate de la propaganda taberei adverse, la care sunteți Dvs receptiv. E la fel de gogonată ca aia de pe vremea lui Dragnea, cum că Dragnea vroia să ne scoată din Europa. Recunosc, propaganda taberei Dvs e cea mai profesionistă - că doar are de partea sa toate instrumentele statului român și chiar și ale altor state partenere (strategice) - și deci are cele mai bune efecte. Bunăoară intelectuali de bună credință ca Dvs recepționează și rezonează cu mesajul lor manipulator. Dar puneți-vă problema logic. AUR reprezintă nu extremismul, ci un curent al anti status quo-ului. Atunci reprezentanții actualului ”establishment” ce să facă? Pun tunurile propagandei pe AUR. Nu zic că pe ici - pe colo n-ar avea și dreptate, fiindccă e bine ca propaganda să conțină și elemente de adevăr pentru a fi mai credibilă. Dar pe total, ținta propagandei manipulatoare (AUR) va fi împroșcată cu noroi, în mod convingător, deși fals. Un lucru e cert: AUR DERANJEAZĂ sistemul. Vom vedea dacă ne va deranja și pe noi populația, în caz că ar căpăta mai multă putere. Dar deocamdată faptul că deranjează sistemul, ”establishmentul” e un semn încurajator pentru mine. Sigur sistemul poate fi deranjat și dacă AUR ar fi exact așa cum e descris, adică un partid extremist și nefast pentru țară. Dar eu cred că nu despre asta e vorba, ci doar de politică, deci de luptă pentru putere și influență în stat. Face și AUR politică populistă, de tot rahatul uneori, dar tot politică de tot rahatul face și echipa adversă când acuză AUR de toate belelele posibile și imposibile și chiar reușește să manipuleze opinia publică în acest sens.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nici nu trebuie să punem botul la vreo manipulare, pentru că încă mai avem neuronii la noi. E suficient să vedem ce a făcut AUR când a trebuit să aibă loc discursul lui Zelenski în parlament (cum România, stat membru NATO, s-a făcut de cacao în relație atât cu Ucraina cât și cu statele partenere NATO, dar a primit aplauze de la ruși), sau acum, când apar afișele astea cu promisiuni deșarte pentru majorarea salariului minim la 5000 de lei. Când în anul 2023 un partid strigă “Vrem Basarabia înapoi!” mai e nevoie de vreo manipulare? E adevărat că au aderat la AUR și câțiva oameni de valoare, dar ăsta nu este decât semnalul că lumea e sătulă de hoțiile și incompetența vechilor partide și unii își închipuie că AUR o să facă vreo diferență. Poate că sunt buni ca anticorpi dar să ne ferească Sfântul să ajungă la putere. Va fi prea târziu pentru a mai salva ceva.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      După acest răspuns n-aș vrea să mai lungesc dezbaterea despre AUR fiindcă ar însemna deja să fac eu pe avocatul lor, ceea ce nu vreau. Aș părea că sunt un fanatic al lor, ceea ce e total neadevărat. Am și zis că nu le acord un cec în alb. Nici lor și nimănui altcuiva. Chiar mă simt relativ inconfortabil că am ajuns vrând-nevrând să polemizez pe ACESTE spețe politice. Acum:
      - Am mai zis, degeaba avem neuroni, ABSOLUT NIMENI, oricât de inteligent ar fi, nu e scutit de a cădea victimă manipulării, din simplul motiv că gândirea noastră e influențată foarte mult (mai mult decât am crede) și de partea să-i zic ”sufletească”, emoțională. Iar manipularea se adresează mai mult acestei componente emoționale decât celei raționale. Altfel n-ar putea prinde bazaconii de idei, așa cum prind, chiar și la oamenii inteligenți. Propaganda manipulatorie vine cu idei simple, asemănătoare cu lozincile de altădată, dar penetrante, care prind la oameni fără a le mai produce suspiciuni, fiindcă deja rezonează cu ce simt ei, la nivel umoral, emoțional. De exemplu: ”noaptea, ca hoții” sau ”Dragnea vrea să ne scoată din Europa” sau ”marțea neagră” sau ”elefantul din încăpere” sau ”PSD vrea să dea Ardealul ungurilor” sau AUR e cu rușii etc ați prins ideea. Și a propos de asta cu rușii, eu nici nu prea înțeleg cum, în ce fel e AUR ”cu rușii”. Rușii vor să reînvie vechea Uniune Sovietică (inclusiv cu Moldova) și să domine direct sau indirect cel puțin Europa Centrală și de Est, dacă nu chiar toată Europa. Înseamnă că asta vrea și AUR? Să fim sub talpa rusească? Haideți să fim serioși. Ei sunt agitatori anti-sitem, am mai zis, și folosesc ca ideologie naționalismul. Cum ar putea cineva care se pretinde naționalist să militeze pentru ca România să fie sub influența altui stat, că e Rusia dictatorială sau dimpotrivă, altul democratic din Vest? Lozincile lor sunt pentru suveranitate și păcătuiesc într-adevăr fiindcă pare că doresc o suveranitate cât mai mare și față de UE. Ceea ce până la un punct e benefic, dar de la un punct încolo e împotriva interesului național. Dar să le aruncăm în cârcă dorința de a ceda din suveranitate către Rusia, asta e aberant. A! pot zice unii că agitația lor suveranistă face rău relației cu UE și e convenabilă Rusiei, care se bucură pentru orice animozități în interiorul UE. Da, asta poate fi adevărat. Dar de aici până a spune că AUR e de partea rușilor, e o cale cam lungă. Și cam ce s-a întâmplat DIN VINA AUR la vizita lui Zelenski? Din vina Șoșoacei, da, s-a anulat discursul lui Zelenski din Parlament, pentru a nu crea momente penibile și dăunătoare pentru iamginea noastră la nivel mondial. Dar Șoșoacă nu mai e demult la AUR, poate și din motive de genul ăsta. Am fost foarte interesat de poziția lui Simion atunci și am apreciat că a avut un discurs NUANȚAT, rezonabil. A fost suficient de persiflant la adresa lui Zelenski pentru a nu-și îndepărta votanții ultrași, dar a spus clar despre război că Rusia e agresorul și Ucraina e cea atacată și s-a poziționat corect în acest sens. Noi ne-am obișnuit, în cazul războiului ruso-ucrainean să fim noi înșine extremiști. Cine nu strigă destul de tare împotriva Rusiei și nu-l ridică în slăvi pe Zelenski, gata e catalogat ca pro-rus. Nu cred că sunt mulți în România (printre excepții e Șoșoacă) care să spună că Rusia face bine că vrea să cucerească Ucraina sau să o distrugă. Naționaliștii vin cu altă nuanță, cu care nu sunt nici eu chiar de acord, dar așa văd ei lucrurile. Anume: ei spun că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu ne privește, nu e războiul nostru. Practic se bat niște ruși cu alt fel de ruși. Dar ne interesează că Ucraina prigonește minoritatea românească de pe teritoriul lor. Parțial nu poți să nu le dai dreptate, dar totuși nu au dreptate 100% Fiindcă Rusia e o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Moldova și poate pentru întreaga Europă. Iar problemele cu minoritatea românească din Ucraina e moral și oportun să fie discutate NU ACUM, când arde acolo totul în jur, ci pe timp de pace, cu calm și echilibrat. Dar vreau să spun că din punctul de vedere al naționaliștilor ultrași (nu zic extremiști că NU sunt extremiști în România) noi nu avem (deocamdată) nimic de împărțit cu Rusia, dar cu Ucraina da. Și punct. Însă aici zic și eu că ei greșesc și nu gândesc strategic, nici măcar în interesul ideologiei lor. Se limitează la agitația asta anarhică, fără viziune pe termen lung. Iar referitor la strigarea ”vrem Basarabia înapoi”, asta sper că nu se pune tot la servirea intereselor Rusiei :-) :-) Totuși Basarabia e acum Republica Moldova, care e un stat independent. Dacă vrem Basarabia înapoi nu e ca și când am dori teritorii rupte din alte state, cum vrea Rusia părți din Ucraina, luate prin VIOLENȚĂ. Nu, dimpotrivă, ar fi vorba despre UNIREA cu statul vecin cu care suntem înfrățiți. Ce ar fi rău în asta? De fapt la un moment dat propaganda, aceea la care mă refer eu mereu, a încercat marea cu degetul și a aruncat o nadă înspre populație că n-ar fi rău să candideze Maia Sandu și în Moldova și în România, pentru a realiza o unire pe vechiul model Cuza. Vă mai amintiți? Și vă amintiți să se fi scandalizat cineva atunci cum că în anul 2023 (sau 2024) vrem Basarabia? Eu nu-mi amintesc. Dar ideea a cam căzut din lipsă de interes, nu că s-ar fi scandalizat cineva.
      În legătură cu promisiunile electorale mai realiste sau mai deșănțate, AUR nu sunt nici primii și nici ultimii care fac asta. Dacă facem apel la memorie o să ne apuce râsu-plânsu de câte bazaconii ne-au putut ”vinde” politicienii de-a lungul timpului. Constantinescu și Convenția Democratică veniseră cu ”Contractul cu România”, Dragnea venise cu un program de guvernare strict determinat pe puncte și cu termene de îndeplinire, Johannis venise cu ideea de a distruge efectiv PSD-ul, de a-l anihila complet. Iar despre măriri de venituri și scăderi de taxe nu mai vorbesc. Și încă: declararea ca prioritate națională a învățământului și alocarea a 6% din PIB acestuia (parcă e și lege în acest sens). La fel a fost chiar o lege pentru mărirea substanțială a salariilor în învățământ care nu s-a aplicat. La fel o lege pentru pensii, neaplicată. Deci dacă sunt legi - adoptate din motive POPULISTE - care nu se respectă fiindcă nu se poate, ce pretenții să mai avem de la niște simple promisiuni electorale? Sunteți prea exigent când e vorba de AUR și nu știu cât de exigent când e vorba de alții.... De aceea și acceptați așa de repede și fără dileme propaganda anti-AUR: din motive de antipatie, deci emoțional, Așa cum spuneam mai sus, că acolo țintește propaganda.
      Dar repet, eu nu sunt ultras AUR. S-ar putea ca acum să tot vorbesc în favoarea lor fiindcă așa e contextul, dar la anul, la vot, să votez cu.... whatever. Sunt și eu de acord cu Dvs că mai e timp de gândire pentru noi, precum și timp pentru politicieni să-și dea arama pe față.
      Mă opresc aici fiindcă nu vreau să mă fac încă și mai antipatic. Îmi pare rău, nu am intenția asta, dar știți că îmi place să exprim deschis ceea ce gândesc. Respectuos și politicos - asta cu Dvs, nu întotdeauna și cu alții - dar fără reținere.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Ok, să n-o mai lungim.
      Îmi place că se poate discuta civilizat, chiar și despre AUR.
      Like!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult