Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bugetarii, fără vouchere de vacanță în 2021, pensiile nu vor crește, sporul de 30% la salariul de bază pentru angajații din prefecturi va dispărea. OUG de reducere a cheltuielilor bugetare, publicată în Monitorul Oficial

oameni pe strada 2021 - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a decis joi reducerea unor cheltuieli bugetare, iar ordonanța de urgență aprobată a fost publicată în Monitorul Oficial. Între măsurile cuprinse în OUG se numără înghețarea punctului de pensie în 2021, eliminarea sporului de 30% la salariul de bază pentru angajații din prefecturi, precum și decizia ca în acest an să nu se emită vouchere de vacanță pentru bugetari. Economia care se face la buget este de 1% din PIB. Principalele măsuri cuprinse în ordonanța de urgență:

  • Punctul de pensie va rămâne la 1.442 lei. Economia la bugetul de stat va fi de aproximativ 9 miliarde de lei, echivalentul a 0,8% din PIB. Pentru anul 2022, punctul de pensie va crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Față de varianta inițială, textul OUG precizează că e vorba de câștigul salarial cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, notează Hotnews.ro. Prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi precizate anual majorarea și data de acordare. 
  • Angajații din instituţiile prefectului implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 nu vor mai primi sporul de 30% la salariul de bază.  Excepție fac prefectul şi subprefectul.

  • Bugetarii nu vor primi vouchere de vacanță în acest an. Rezultă o economie la bugetul de stat de 0,15% din PIB.

  • Studenții cu vârsta până la 26 de ani vor putea să își cumpere tichete cu tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Până acum studenții puteau să beneficieze, pe tot parcursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

  • A fost prorogată, până la 1 aprilie 2022, aplicarea unei legi prin care personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, puteau primi drepturi de natură salarială și de asistență socială.

  • Unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcționează în interiorul acestora sau în unități militare, în condițiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România va fi asigurată de la bugetul de stat.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că astăzi urmează să fie aprobat, în ședința Executivului, bugetul de stat pe 2021.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Poate așa va găsii și românul de rând un loc să-și facă concediul , că până acum nu aveai loc de toți tăietorii de frunze de la stat veniți cu wouchere primite Moca în vacanță.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Stai calm ca mai sunt destule vouchere pe piata. Dar poate , poate hotelierii devin ceva mai simpatici cand vad ca se opreste robinetul de la stat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult