Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bulgaria poate adera la zona euro în 2025. „Scăderea ratei inflației este singurul criteriu care mai trebuie îndeplinit”

Zona euro

Foto: Oleg Elkov/ Alamy/ Profimedia

1 ianuarie 2024 era data la care Bulgaria trebuia să adere la zona euro. Din motive date, printre altele, de instabilitatea politică a anilor anteriori, de lipsa unui discurs public rațional și coerent și de dezbinarea intenționată a societății provocată de formațiunile politice extremiste, acest lucru nu s-a întâmplat.

Pare, însă, că va deveni realitate, anul viitor

„Bulgaria poate adera la euro în 2025”, a declarat pe 15 martie Paschal Donohoe, președintele Eurogrup, aflat la Sofia, la invitația ministrului de Finanțe Asen Vassilev. Declarația a fost făcută după întâlnirea cu premierul demisionar al Bulgariei, Nikolai Denkov, cu vicepremierul Maria Gabriel și cu ministrul de Finanțe

„2025, ok. Dar când exact?” întreabă toată lumea, în special mediul de afaceri. „Suntem pregătiți, îndeplinim toate criteriile?” întreabă presa. „Nu ne pierdem suveranitatea?” Cum se iese din zona euro?”, întreabă cu voce și mai puternică, parcă, liderii naționaliști.

Răspunsurile au venit, unul câte unul, la scurt timp, la conferința "Calea europeană a Bulgariei - aderarea la zona euro: beneficii și provocări pentru mediul de afaceri", organizată de ministerul de Finanțe de la Sofia.

„Acum întrebarea este când va adera Bulgaria, nu dacă va intra în zona euro și dacă poate adopta moneda euro. Îmi doresc ca această aderare să aibă loc. Consider că beneficiile sunt importante, pentru Bulgaria și pentru Europa” a fost mesajul din deschiderea evenimentului, transmis de însuși Paschal Donohoe, care a amintit că pentru Irlanda și multele ei provocări din trecut, moneda euro s-a dovedit a fi „stâlpul foarte important în arhitectura generală a dezvoltării Irlandei” la nivel de economie în creștere, excedent bugetar, grad maxim record de ocupare a forței de muncă și creștere a populației.

Beneficiile practice ale aderării la zona euro, a mai spus Donohoe, ar fi similare pentru bulgari și pentru economia bulgară: valoarea ridicată pe care moneda euro, ca monedă globală și valută de rezervă, recunoscută, o are în luarea deciziilor și conturarea drumului finanțelor publice în Bulgaria. În plus, țările cu euro au o inflație mai mică și rate scăzute ale dobânzilor care finanțează creditele de investiții. Beneficii există și pentru cei care călătoresc, studiază sau muncesc în țările în care euro este moneda unică, precum și pentru cei care vând bunuri și servicii în afara Bulgariei și care pot face asta cu o valută unică, a cărei valoare oferă încredere oriunde în lume.

În plus „Dacă Bulgaria aderă la zona euro, înseamnă că ministrul dv. de Finanțe și guvernatorul Băncii Centrale se vor afla în camera în care se iau deciziile importante” pentru economiile din UE și cu un impact decisiv asupra economiei din Bulgaria, le-a mai spus celor prezenți, președintele Eurogrup, organism informal care reunește miniștri de finanțe ai celor 19 ţări care utilizează moneda unică euro.

Beneficii ca beneficii, dar criteriile de aderare?

„Scăderea ratei inflației este singurul criteriu care mai trebuie îndeplinit pentru aderarea Bulgariei la zona euro. Celelalte criterii le-am îndeplinit", a spus ministrul de Finanțe.

„Toate așteptările și variantele de lucru spun că Bulgaria va îndeplini criteriul inflației în acest an. Întrebarea este dacă va fi în iunie, septembrie, octombrie sau noiembrie, a mai spus ministrul, precizând că dacă nu va fi să fie iunie, când se publică rapoartele de convergență pentru toate țările, „Bulgaria poate solicita, iar Comisia s-a angajat să pregătească în scurt timp, un raport de convergență suplimentar. Acest lucru se va întâmpla în momentul în care vom îndeplini ultimul criteriu.”

Guvernatorul Băncii Naționale Bulgare, Dimitar Radev, prezent, de asemenea, la eveniment, a confirmat și el că pregătirile sistemului bancar pentru introducerea euro se află într-un stadiu foarte avansat și a făcut apel la continuarea bunei discipline fiscale.

Iar la final, concluziile expuse de ministrul de Finanțe:

„La anul, noi toți începem să plătim în euro.”

Și:

„Dacă există companii sau domenii de business care nu au început pregătirile, îi sfătuiesc cu tărie să se grăbească! Lucrăm foarte activ cu toate sectoarele, atât bancare, cât și nebancare.”

Părea final de eveniment, dar n-a fost să fie…

Cum de ce?

Pentru că liderii formațiunilor naționaliste, conform uzanțelor bine cunoscute, nu puteau rata șansa unui show anti-european, cu note înalte de patriotism, iubire de țară, și declarații precum „Autoritățile mint”, „Bulgaria nu e pregătită”, „Va fi cu foc pe străzi!”

Și uite așa ministrul, conform presei de la Sofia, n-a mai plecat unde avea treabă, ci a ținut o adevărată prelegere de istorie financiară a țării, care, cel puțin, pe moment a pus capăt discuțiilor. Care, însă, cu siguranță vor continua să agite spiritele total divizate în țară, și pe această temă.

Ce va urma la Sofia? Deocamdată nu știm, dar vom afla săptămâna viitoare dacă va fi rotație de guvern sau divorț în coaliție și alegeri anticipate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult