Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Bunicul n-a votat „oameni vechi”, nepotul nu votează „oameni noi”

Iohannis și opoziția

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ultima amintire cu bunicul meu o am de la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014. La 87 de ani și grav bolnav, a ținut neapărat să meargă să voteze cu „sibianul lui", iar eu l-am condus. În acea perioadă, lucram în presă și toată ziua l-am ținut la curent cu ultimele estimări, care prevesteau o victorie pe cât de neașteptată, pe atât de clară a lui Klaus Iohannis. Seara, pe drumul de acasă la secția de votare, mi-a spus că nu crede în „sondajele astea", dar simțeam amândoi emulația creată și ne mândream să facem parte din ea. Odată ajunși, am văzut privirile ușor ciudate ale celor din secție și, după depunerea voturilor în urnă, am făcut cu voce tare o remarcă legată de candidatul pe care am pus amândoi ștampila. Pur și simplu, voiam ca oamenii de acolo să știe că bunicul meu nu votează cu PSD-ul.

Însă acest text nu este despre faptul că există și bătrâni care votează „altfel", ci despre faptul că nici noi, tinerii, nu votăm cu toții „la fel". Mânate de rezultatele ultimelor scrutine, unde prezența lor masivă a făcut diferența, generațiile „sub 45" din țară și din străinătate vor ieși din nou, probabil, în număr mare la vot. În ultimii ani, ștampila a fost arma noastră cu care am impus oameni noi, însă nu trebuie să cădem în capcana de a face o schimbare doar de dragul schimbării.

La vot, se merge de obicei cu emoție, însă cred că de data aceasta trebuie să fim mai mult cerebrali. Înainte să ne grăbim să punem ștampila pe „omul nou", ar trebui să ne întrebăm de ce vrem cu adevărat să îl schimbăm pe cel în funcție. Până la urmă, și-a îndeplinit în limitele constituționale principalele două prerogative: cea de apărător al democrației și cea de reprezentant al țării.

În opinia mea, prin deciziile și mesajele sale, Klaus Iohannis s-a opus unor potențiale abuzuri ale PSD mai mult decât toate partidele de opoziție la un loc. De fapt, pe lângă el, cei mai vocali contestatari ai puterii s-au dovedit a fi tocmai "dezertorii" din partidul de guvernământ, care însă nu se pun, tocmai din cauza trecutului lor. Cât despre imaginea sa peste granițe, aceasta este imaculată atât în Europa, cât și în SUA, unde trebuie să înțelegem că s-a întâlnit nu cu omul Trump, ci cu funcția sa, cea de președinte al Americii. Iar întrevederea cu cel mai puternic om politic din lume a venit la nici trei luni după ce l-a primit în România pe, probabil, cel mai influent lider religios de pe Pământ.

Sigur, îi putem reproșa lui Klaus Iohannis unele reacții tardive, însă cred că acestea țin mai mult de caracterul omului decât de funcție. Și, oricum, după zece ani de „președinte jucător", oricine i-ar fi succedat în funcție ar fi părut mai puțin reactiv.

Scorul foarte mare obținut de Alianța 2020 USR Plus la alegerile europarlamentare din luna mai, coroborat cu dezastrul din PSD, a pus formațiunea într-o situație ingrată: aceea de a fi nevoită să își desemneze propriul candidat la alegerile prezidențiale, iar el să pornească în cursă cu șanse reale. De altfel, ciudățenia a fost probată chiar de candidatul Alianței, care a anunțat că va vota pentru Klaus Iohannis dacă el însuși nu intră în turul 2. Vorbim despre o gafă de începător pentru un politician, în condițiile în care până și partidele de 5% își prezintă propunerile drept „viitorul președinte al României". De altfel, însăși denumirea Alianței 2020 arată că scopul înființării acesteia este obținerea majorității parlamentare, la alegerile de anul viitor, nu neapărat câștigarea președinției României, în acest an.

Multă lume se plânge că anumite scrutine sunt organizate degeaba, cum ar fi referendumurile consultative, pentru că oricum rezultatul acestora nu schimbă nimic. Totuși, în cazul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, poate ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să ieșim cu gândul de a schimba neapărat ceva. În democrație, populația nu deține puterea pentru a se răzbuna pe orice conducător actual, ci tocmai pentru că, prin dimensiunile sale, poate lua întotdeauna decizia cea mai bună și mai reprezentativă. Și poate nu este nevoie să ne întrebăm cum ar arăta lucrurile „dacă ar fi fost altcineva președinte", pentru că oricum niciun eveniment nu mai poate fi schimbat retroactiv, ci doar prevenit pe viitor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu înțeleg afirmația autorului că Alianța 2020 USR Plus ar fi ajuns în situația "ingrată" de a fi nevoită să-și desemneze candidat propriu la prezidentiale, Ignoră două adevaruri evidente:
  1. o formațiune politică ce își propune să crească, să îșî sporească notorietatea și să își afirme identitate trebuie să aibă candidat propriu, pentru a-și transmite doctrina și pentru a-și mobiliza alegătorii
  2. exista o cantitate semnificativă de alegători din România care sunt nemulțumiți atât de guvernarea PSD cât și de prestația președintelui Iohannis, acești alegători, printre care mă număr și eu, au nevoie de cineva cu care să voteze.
  Ar mai fi si punctul 3, ala ca presedintele Iohannis este exponentul PNL, care este un pardit profund nereformat si ca este cu totul legitim ca unii alegatori sa vrea sa dea un vot de blam PNL.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   1. Atat timp cat PSD este in continuare unul dintre cele mai puternice partide, iar teoretic PNL si USR sunt de aceeasi parte a baricadei (de dreapta), mi se pare ilogic ca USR sa aiba propriul candidat, care sa rupa un numar important de voturi ale presedintelui Iohannis. Insa, asa cum am spus si in articol, avand in vedere votul de la europarlamentare, nu aveau cum sa nu vina cu propriul candidat, acum ca au ajuns un partid puternic

   2. Nu cred ca un alegator poate fi la fel de nemultumit si de PSD, si de Iohannis. Balanta cu siguranta inclina intr-una dintre cele doua parti si votul ar trebui dat in consecinta, ca sa conteze. In plus, cum am spus si in articol, nu stiu ce il recomanda pe Dan Barna in detrimentul lui Klaus Iohannis, doar faptul ca e nou si nu a apucat inca sa se erodeze prea mult?

   3. Nu mi se pare ca la alegerile europarlamentare PNL ar fi primit un vot de blam, ba chiar le-a castigat
   • Like 0
 • Asa este.
  Am sesizat și eu un fel de capcana pt alegătorul roman.
  Sper sa nu fie mulți cei care uită prea repede ca dușmanul este PSD care nu este învins.
  Sa votăm Barna doar pt ca este omul nou, ca asa este moda???
  Poate după dispariția psd......
  • Like 1
 • Teodora check icon
  Pe scurt: dacă îl schimbam pe Iohannis cu Barna asta ar fi răzbunare și răzbunarea dăunează democrației. Ciudata idee!
  • Like 0
  • @ Teodora
   Da, ati inteles perfect, dar nu stiu de ce vi se pare ciudat
   • Like 0
 • Parerist check icon
  mie mi se pare cam sucita logica articolului. Deci cand am de facut o alegere, nu trebuie sa aleg varianta pe care o consider eu cea mai buna la momentul respectiv, ci trebuie sa imi pun tot felul de alte intrebari ... ca sa ...?
  • Like 1
  • @ Parerist
   Pai nu criticam noi batranii pentru ca voteaza PSD fiind dezinformati sau prost informati? Dupa logica dvs, ar trebui sa ii laudam, pentru ca aleg varianta pe care o considera cea mai buna in acel moment. Bineinteles ca trebuie sa votam informat si nu doar dupa instinct :)
   • Like 0
 • Nu mi se pare ciudata anuntarea intentiei de vot de catre Barna in cazul in care nu intra in turul 2, ci o afirmatie foarte rationala si sincera.
  • Like 0
  • @ Mihai Neagu
   Este o gafa, pentru ca practic transmiti electoratului tau ca te voteaza degeaba, pentru ca oricum nu ai sanse sa intri in turul 2. Deci e lipsa de respect si fata de tine, si fata de electorat
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult