Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bursele Superscrieri/Avon 2017. Se caută jurnaliști care să documenteze violența în cuplurile de adolescenți

Fundația Friends for Friends dedică cea de-a patra ediție a Burselor Superscrieri/AVON formelor de abuz în relațiile de cuplu ale adolescenților și oferă, împreună cu Avon Cosmetics România, trei burse a câte 2.000 de euro jurnaliștilor și autorilor pentru a investiga cauzele și formele violenței care afectează primele relații ale adolescenților.

„Violența domestică a intrat în viața mea și m-a făcut să cobor în straturile de profunzime acum trei ani, prin Bursele Superscrieri/Avon. Am lucrat, ca mentor, cu nouă echipe de jurnaliști – care au documentat în total, pentru materialele lor, zeci de cazuri. Sunt două lucruri fundamentale pe care le-am înțeles în acest răstimp. 

Primul: că, dacă tata o bate pe mama și acela ți-e pattern-ul de relație familiar, poți gravita tot restul vieții în jurul lui – pentru că îl asimilezi cu normalitatea, cu acceptabilul; e singurul model pe care-l știi. Al doilea: că prima palmă nu e niciodată ultima palmă; și că dacă o accepți de la iubitul din liceu o vei accepta, foarte probabil, și de la soț”, spune Mona Dîrțu, membru al juriului și mentor pentru bursieri.

O cercetare făcută pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de liceeni din 80 de orașe, în cadrul proiectului „In a Relationship”, arată că primele forme ale violenței domestice se manifestă de timpuriu, încă din adolescență.

„Încă de la primele relații apar forme variate de abuz: un partener care vrea să știe tot timpul unde ești și cere raportul poate deveni, mai târziu, soțul/soția care îți îngrădește libertatea. Insistența de a avea acces la conturile de social media sau de e-mail ale persoanei cu care ești, sau violarea lor, poate evolua într-o situație de control economic mai târziu, unul dintre motivele principale pentru care victimele violenței domestice nu își pot părăsi abuzatorii.

Granița dintre lucruri acceptabile și abuz este una fină și, mai ales pentru adolescenții crescuți în familii disfuncționale, violența domestică poate devini tipar de comportament”, se arată într-un comunicat al Fundației Friends for Friends.

Orice autor din România – indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvânt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital poate aplica pentru o bursă Superscriei/Avon. Organizatorii încurajează proiectele/seriile de articole, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

Propunerile de proiecte vor fi evaluate de un juriu care va susține și o fază de interviuri cu aplicanții finaliști: Mona Dîrțu, Emilia Șercan, Florin Negruțiu (Republica.ro), Teodor Tiță și un reprezentant AVON (Stela Toderașcu – Commercial Marketing Manager Avon România & Moldova).

Pe lângă finanțare, bursierii aleși vor beneficia pe perioada realizării materialelor de un program de mentorat și Seminarii Superscrieri de bune practici, ambele susținute de jurnalista Mona Dîrțu.

Primele trei ediții ale burselor au explorat tema violenței domestice – cele nouă materiale documentate în profunzime pot fi accesate și preluate de orice publicație.

Primele rezultate ale cercetării despre liceeni sunt disponibile aici.

Aplicațiile pentru ediția curentă sunt deschise până pe 16 aprilie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult