Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

C.T. Popescu: „Există o prevedere care ar trebui ridicată de mâine: acel interval 11:00-13:00, în care e permisă ieșirea la cumpărături a persoanelor peste 65 de ani”

Vârstnici la piață

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat declarațiile făcute miercuri de Klaus Iohannis pe marginea relaxării restricțiilor și a afirmat că acestea reprezintă o compensare a discursurilor dure de până acum.

„A fost o ieșire de imagine a președintelui, care vine după intervenția foarte dură în legătură cu carantinarea forțată a persoanelor peste 65 de ani, vânturată în spațiul public în ultimele zile, și vine după intervențiile cam toate dure, însă corecte. A simțit acum nevoia să compenseze într-un fel asprimea sa de până acum cu acest anunț făcut cu mai bine de 3 săptămâni înainte de 15 mai. Putea să-l facă pe 1 mai, pe 10 mai. De ce atât de devreme? Pentru a detensiona oarecum starea opiniei publice după aceste discursuri foarte aspre și de a da o perspectivă oamenilor, o speranță, că lucrurile, măcar în privința libertății de mișcare, se vor îmbunătăți”, a spus jurnalistul la postul Digi24.

În opinia sa, o restricție care ar trebui să fie schimbată chiar de mâine este aceea care prevede că vârstnicii pot circula doar în intervalul 11-13. 

„Există o prevedere care ar trebui ridicată de mâine, nu peste trei săptămâni: acel interval 11:00-13:00, în care e permisă ieșirea la cumpărături a persoanelor peste 65 de ani. S-a dovedit ineficientă, oamenii s-au înghesuit în intervalul acesta, au fost destui cei care nu aveau 65 de ani și au venit în acest interval, în special în perioada sărbătorilor. E un interval prea scurt pentru niște oameni, unii mult în vârstă, e nepotrivit. Deja, de la sfârșitul acestei săptămâni, vom avea temperaturi de 25 de grade, care la ora prânzului sunt cele mai mari. Ar trebui înlocuit măcar intervalul orar, dau o sugestie, schimbat de la 8:00 la 11:00 și nu în intervalul de la prânz. Asta nu poate să aștepte, ar trebui schimbată imediat”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a comentat și declarația lui Iohannis, potrivit căreia răspunderea fiecăruia va fi mai mare după relaxarea restricțiilor, că „ne putem baza pe răspunderea responsabilă și liber constrânsă a românului”.

„Dacă lucurile ar fi fost lăsate cum au dorit unii politicieni, liber, lax, atunci ar fi fost jale! Și cu asta folosesc un eufemism. Este nevoie de astfel de măsuri dure, să nu uităm câte dosar penale s-au alcătuit în această perioadă, aproape 500, câte zeci de mii de inși au fost amendați și câte zeci de milioane de euro au însumat aceste amenzi. E clar că mulți nu respectă decât liber constrâns. Cât avem în pandemie? O lună jumate. Dacă până acum au ținut seama de frica de infectare, tot atâta o să-i afecteze și de acum înainte. Ce s-a întâmplat până acum o să se întâmple și de acum înainte. Oamenii nu vor fi nici mai înfricoșați și nici mai responsabili sau iresponsabili decât au avut ocazia să demonstreze în această lună și jumătate. Prin urmare, e corect ca măsurile să nu se schimbe până la încetarea stării de urgență”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu nu aveam miel de Paste daca nu avea cine sa imi cumpere de la Kaufland la 8 dimineata. Cand am fost eu la cumparaturi intre 11 si 13 magazinul era aglomerat de tineri, femei gravide, am vazut un tata cu un copil maricel de mana, iar rafturile de legume proaspte fusesera golite.
    • Like 0
  • Persoanele care au vârsta peste 65 de ani sunt tot oameni, au aceleași necesități că și în urmă cu 1-2-...10 ani! Ideea cu intervale orare este greu de suportat, este discriminatorie....
    • Like 0
    • @ Floarea Cone
      Florea Cone Nu este o idee discrimintaorie, dar nu se respecta, in interval apar oameni de toate varstele. In plus, anumite produse proaspete de carne si legumele proaspete aproape disparute dupa "valul" de cumpartori matinali.
      • Like 0
  • Stimate domnule Cristian Tudor Popescu, nu toti suntem matinali. Prin aceasta propunere, chiar dumneavoastra pledati pentru ingradirea in spatii orare fixe ale seniorilor. Cu puterea cuvantului dumneavoastra ati putea obtine un spatiu orar de 3 ore; eventual 9:00-13:00.
    • Like 0
  • Cele doua ore sunt insuficiente. Noi, varstnicii, ne miscam mai greu, pasim pe strazi in ritm domol. Acest interval orar ar trebui desfiintat total. Ne simtim ca niste animale manate pentru adapare si hrana, tinute in custi si avand interdictie de a duce in alte locuri, decat cele din jurul casei. Unii nu avem piete alimentare langa domicilii si nu ne putem aproviziona cu legume proaspete, decat de la supermarket. Mi-as dori sa fie desfiintata aceasta interdictie orara. Oare va tine cont cineva si de oful nostru???
    • Like 0
  • Cred ca singura modificare necesara pt.cei trecuti de 65 ani, este marirea duratei de la doua ore la 3 ore. Lasati orele de dimineata pt. aprovizionare celor care au sansa sa mearga la munca.
    • Like 2
  • Corina check icon
    Lăsați, că nu sunt matinali toți vârstnicii. Prelungit la 10-13, eventual.
    • Like 2
    • @ Corina
      Mike check icon
      Corina. Ai bunici? Toti vârstnicii sunt matinali, fiindca datorita experientei lor de viata ei respecta principiul „Culca-te devreme, scoala-te devreme”
      Bunicii se trezesc si de la ora 4 dimineata si nu mai pot dormi.
      • Like 1
    • @ Corina
      Se vede ca nu ti a pasat niciodata de bunicii tai si se vede ca habar nu ai cum e un om batran ! Sa dea Domnul sa ajungi batrana si sa simti pe pielea ta gandirea ta ! Unui om batran care abia merge ,ii trebuie 1 ora dus / intors sa faca 100 de pasi , dar ca mai trebuie sa stea la cozi in farmacii / alimentare ? Dar ca mai trebuie sa se si odihneasca pe o banca ? Vai de sufletul tau negru , femeie , cat de dura esti ! Bunica mea se trezeste la 5 dimineata daca vrei sa stii ! Dar pe tine nu te intereseaza viata unui batran,doar sa nu fi tu incurcata ! Si parca in acel interval de timp de 2-3 ore nu s ar putea infecta ! Ce gandire defecta aveti ! Asta e genocid curat !
      • Like 0
    • @ Mike
      Corina check icon
      Mulți, știu. Nu toți.
      • Like 2
    • @ Loredana Loredana
      Delia MC Delia MC check icon
      Să știți, nimeni nu vrea altceva decât să vă protejeze. Toți avem părinți, nu vrem să se îmbolnăvească fiindcă știm bine că odată ce au luat afurisita de boală, șansele.de vindecare sunt mici.
      De aceea aș propune mărirea intervalului la 3 ore DAR să fie cu adevărat primii. Iar seara în magazine să se dezinfecteze.
      Da, să poată să se odihnească pe o bancă. Dacă poartă mască și se spală pe mâini acasă, nu-i mare pericol.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult