Sari la continut
Republica
Comunicare

Ca la 20 de ani: fără școală, fără bani – tinerii români, cei mai săraci și slab educați din UE

Imagine sugestivă cu tineri din București. Foto: John Wreford / Zuma Press / Profimedia

Foto: John Wreford / Zuma Press / Profimedia

Trăim într-o țară care face constat comparații între generații și care râde de tineri că sunt nepregătiți și, mai nou, analfabeți functional într-o uriașă proporție. Însă ce face țara pentru a-i ajuta? Nimic concret, doar vorbe și sloganuri politicianiste. Sistemul educațional are cerințe neactualizate la piața muncii, iar sărăcia cu care se confruntă multe familii din România doar adâncește inegalitățile sociale.

Înainte să punem etichete dure tinerilor, poate ar trebui să înțelegem mai bine care le sunt nevoile și de ce au ajuns într-un cerc vicios din care se poate ieși doar cu greu. Hai să descoperim astăzi de ce tinerii români sunt cei mai săraci și slab educați din Uniunea Europeană, dar și cum ne afectează sărăcia creierul.

Un sfert dintre tinerii români se confruntă cu privațiuni materiale și sociale severe, conform datelor furnizate de Eurostat. Avem cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană, fiind de peste patru ori mai mare decât media de 6% înregistrată în cele 27 de țări membre.

Deprivarea materială și socială severă este definită ca o lipsă a elementelor necesare de care ai nevoie pentru a duce o viață adecvată. Tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani sunt considerați afectați dacă nu îndeplinesc șapte din 13 criterii, printre care capacitatea de a face față cheltuielilor neprevăzute, menținerea locuinței la o temperatură corespunzătoare, înlocuirea mobilierului, hainelor sau încălțămintei uzate, accesul la o mașină personală sau la internet.

Sociologii atribuie această situație lipsei politicilor sociale și locurilor de muncă. Mai mult, în 2022, România a înregistrat cea mai mare rată a tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani care nu erau nici angajați, nici nu urmau o formă de educație sau formare profesională -un procent de 19,8%, mult peste media Uniunii Europene, care este de 11,7%. 

Și pentru că analfabetismul funcțional face echipă bună cu sărăcia, cercetări recente arată clar că rezultatele slabe la testele PISA sunt puternic influențate de starea economică a familiilor din care provin elevii. Asta înseamnă că educația nu se poate face pe stomacul gol, iar tinerii care nu iau azi note de trecere sunt adulții de mâine care perpetuează sărăcia în care au crescut.

Unii își închipuie că sărăcia este o alegere, dar a venit de mult timpul să deconstruim acest mit toxic, care pune în cârca tinerilor și mai multă presiune. Să vedem așadar ce impact are sărăcia asupra dezvoltării cognitive, dar și a sănătății mintale.

Iată câteva moduri în care sărăcia poate influența creierul:

Copiii provenind din medii sărace nu au o alimentație adecvată, ceea ce poate duce la deficiențe nutriționale grave. Nutrienții esențiali pentru dezvoltarea creierului, cum ar fi Omega3, vitaminele și mineralele, sunt obligatorii pentru formarea și funcționarea normală a creierului.

Sărăcia oferă acces limitat la resurse educaționale, inclusiv cărți și materiale didactice. În plus, în zonele defavorizate apare fenomenul de segregare școlară, în care copiii nu au acces egal la școli cu programe educaționale de calitate.

Instabilitatea financiară expune persoanele vulnerabile la niveluri ridicate de stres din cauza condițiilor de locuit precare și altor dificultăți asociate sărăciei. Stresul cronic poate afecta negativ sănătatea creierului și contribuie la tulburări mintale.

În contextul în care România se află în top cinci cele mai sedentare țări din lume, iar mersul la psiholog încă este un subiect tabu, poate se leagă toate mai bine când aflăm că sărăcia ne limitează și accesul la servicii de sănătate mintală și fizică. Angajatorii nu se înghesuie să deconteze aceste servicii, iar statul cu atât mai puțin.

Și, dacă nu era de ajuns, află că sărăcia ne și izolează. Persoanele care se confruntă cu condiții precare de trai sunt mai expuse la medii sociale limitate, cu mai puține experiențe și oportunități. Un mediu social bogat joacă un rol important în dezvoltarea creierului, în special în ceea ce privește abilitățile sociale și adaptabilitatea.

De cealaltă parte, deprivarea materială și socială afectează și abilitățile executive ale creierului, cum ar fi autocontrolul, planificarea și luarea de decizii. Și cum ai putea să îți construiești o carieră când abilitățile esențiale îți sunt puse în pericol de sărăcie?

De obicei, aceste efecte sunt interconectate, însă variază în funcție de circumstanțele individuale. Este important să subliniem că sărăcia nu trebuie privită ca o boală rușinoasă care nu are leac. Abordarea și rezolvarea problemelor legate de sărăcie necesită o combinație de intervenții la nivel social, economic și educațional pentru a crea un mediu care să susțină dezvoltarea adecvată a creierului.

Sper că suntem mai bogați cu niște empatie și mai inspirați să dăm o mână de ajutor unui sistem care are nevoie frecvent de resuscitări ca să trăiască. Exemple de succes în care copiii care au studiat la lumina lumânării au câștigat olimpiade internaționale există, însă sunt niște excepții. La fel cum există și contraexemple de tineri proveniți din familii înstărite care nu au rezultate excepționale în școală și nici nu tind spre o carieră strălucitoare.

Tu ce crezi? Se poate evada din sărăcie? Suntem noi capabili, ca societate, să rezolvăm această mare problemă care ne compromite viitorul? De unde începem și cum procedăm?

Vă invităm să descoperiți podcastul Hacking Work și să vă abonați la newsletterul Hacking Work, pentru a primi în fiecare luni și joi dimineață cele mai proaspete știri și analize din piața globală a muncii. Să vă fie de folos!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate articolul nu face decat sa expuna o stare de fapt cvasi-cunoscuta fara sa ofere solutii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult