Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ca să ajute industria „de război”, elevii din Iași confecționează „măscuțe”, pe care le trimit apoi spitalelor la sterilizare. COVID 19: Plecăm la luptă cu mâinile aproape goale

Măscuțe

În spatele ecranului televizorului de pe care curg declarațiile liniștitoare ale oficialilor guvernamentali, realitatea e alta. O realitate spusă jurnaliștilor cu teamă. „Nu dați pe post! Directorul nostru face tot ce poate dar nu are cu ce! Nu vreau să apar! Mă destituie!’”

 • La Iași, rezidenții care lucrează în UPU și Triaj au materiale sanitare. Așa că acum e bine. Dar în cele mai multe cazuri, și-au cumpărat zile la rând singuri măști și dezinfectant. Și mulți umblau cu săpunul și hârtia în geantă. Pe vremuri împărțeau un covrig, acum dezinfectant. Măști supersubțiri, puține combinezoane. La un mare spital din Iași, spital care a făcut și simulări pentru un eventual caz de coronavirus, rezidenții au primit o mască pentru o săptămână. Au semnat de primire. Ce fel de mască? „Mai bunuță, din aia de trei lei, nu de 30”, mi-a mărturisit un rezident.
 • „Kituri? Mai avem pe azi! O să ne vină! Combinezoane? Pe azi mai avem! O să ne vină!”
 • Institutul Regional de Oncologie Iași. Directorul medical spune că așteaptă 3.000 de măști simple, nu cu factor de protecție biologică. „Din acelea nici nu știu dacă sunt în România”, adaugă trist profesorul. „Mai avem câteva măști hepa, dar le păstrăm pentru cazuri deosebite”.
 • Tifon cumpărat de municipalitatea ieșeană. O tonă. Elevi de la licee puși la confecționat de măști care au fost trimise apoi la sterilizare la Spitalul de Recuperare. Primele o mie de măști sunt gata.
 • Un alt spital important. A intrat în linia a doua puternic. Măștile se dau cu semnătură. La cei aflați la Triaj. „Sunt măști cu filtru pentru contaminare biologică. Dar facem economie la măști. Nu le mai schimbăm. O ținem toată ziua. Sperăm să vină în zilele următoare”.
 • Medicii de familie au fost ajutați să se protejeze. Cumpără din bugetul propriu nesuplimentat materiale sanitare de la Unifarm. Măcar au prețuri rezonabile.
 • Atelierele de croitorie, simple sau branduri recunoscute internațional confecționează măști. Aceeași metodă ca în al doilea război mondial.
 • Dacă așa e în Iași, centru universitar, nu vreau să ne gândim la micile spitale de provincie. Nu vrem să inducem panica. Dar asta e situația pe frontul luptei cu coronavirusul. Suntem pregătiți? 
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Măști de tifon? Ați înnebunit de tot?
  Puteți la fel de bine să le faceți din hârtie igienică! Cum să trimiți soldații la război cu puști de jucărie?
  Sper că sunt destul de incomode (nu protejează dar împiedică o respirație normală) să fie abandonate. Heirupism fără cap!

  Purtate toată ziua ( chiar dacă acelea sunt conforme) carevasăzică...crescătorii de microbi și viruși, pe care să le poarte exact aceia care acum sunt indispensabili!
  • Like 0
 • Tudor A check icon
  Initiativa este grozava!
  Din nefericire tifonul nu protejeaza, poate doar in masura de pana la 10%, o masca chirurgicala simpla +70%, respiratoarele +99%. Va rog nu mai scrieti astfel de articole care pot induce in eroare populatia, fara sa va informati.
  Mai mult, tifonul se imbiba cu apa, facilitand mentinerea virusului sau a altor bacterii in el, devenind la randul lui un focar pentru alte infectii respiratorii. Mastile normale au materiale impermeabile, alte materiale plastice.
  Va rog din tot sufletul, informati-va si scrieti un articol documentat.
  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577
  Un articol din British Medical Journal ca referinta.
  • Like 1


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult