Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ca să ajute industria „de război”, elevii din Iași confecționează „măscuțe”, pe care le trimit apoi spitalelor la sterilizare. COVID 19: Plecăm la luptă cu mâinile aproape goale

Măscuțe

În spatele ecranului televizorului de pe care curg declarațiile liniștitoare ale oficialilor guvernamentali, realitatea e alta. O realitate spusă jurnaliștilor cu teamă. „Nu dați pe post! Directorul nostru face tot ce poate dar nu are cu ce! Nu vreau să apar! Mă destituie!’”

 • La Iași, rezidenții care lucrează în UPU și Triaj au materiale sanitare. Așa că acum e bine. Dar în cele mai multe cazuri, și-au cumpărat zile la rând singuri măști și dezinfectant. Și mulți umblau cu săpunul și hârtia în geantă. Pe vremuri împărțeau un covrig, acum dezinfectant. Măști supersubțiri, puține combinezoane. La un mare spital din Iași, spital care a făcut și simulări pentru un eventual caz de coronavirus, rezidenții au primit o mască pentru o săptămână. Au semnat de primire. Ce fel de mască? „Mai bunuță, din aia de trei lei, nu de 30”, mi-a mărturisit un rezident.
 • „Kituri? Mai avem pe azi! O să ne vină! Combinezoane? Pe azi mai avem! O să ne vină!”
 • Institutul Regional de Oncologie Iași. Directorul medical spune că așteaptă 3.000 de măști simple, nu cu factor de protecție biologică. „Din acelea nici nu știu dacă sunt în România”, adaugă trist profesorul. „Mai avem câteva măști hepa, dar le păstrăm pentru cazuri deosebite”.
 • Tifon cumpărat de municipalitatea ieșeană. O tonă. Elevi de la licee puși la confecționat de măști care au fost trimise apoi la sterilizare la Spitalul de Recuperare. Primele o mie de măști sunt gata.
 • Un alt spital important. A intrat în linia a doua puternic. Măștile se dau cu semnătură. La cei aflați la Triaj. „Sunt măști cu filtru pentru contaminare biologică. Dar facem economie la măști. Nu le mai schimbăm. O ținem toată ziua. Sperăm să vină în zilele următoare”.
 • Medicii de familie au fost ajutați să se protejeze. Cumpără din bugetul propriu nesuplimentat materiale sanitare de la Unifarm. Măcar au prețuri rezonabile.
 • Atelierele de croitorie, simple sau branduri recunoscute internațional confecționează măști. Aceeași metodă ca în al doilea război mondial.
 • Dacă așa e în Iași, centru universitar, nu vreau să ne gândim la micile spitale de provincie. Nu vrem să inducem panica. Dar asta e situația pe frontul luptei cu coronavirusul. Suntem pregătiți? 
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Măști de tifon? Ați înnebunit de tot?
  Puteți la fel de bine să le faceți din hârtie igienică! Cum să trimiți soldații la război cu puști de jucărie?
  Sper că sunt destul de incomode (nu protejează dar împiedică o respirație normală) să fie abandonate. Heirupism fără cap!

  Purtate toată ziua ( chiar dacă acelea sunt conforme) carevasăzică...crescătorii de microbi și viruși, pe care să le poarte exact aceia care acum sunt indispensabili!
  • Like 0
 • Tudor A check icon
  Initiativa este grozava!
  Din nefericire tifonul nu protejeaza, poate doar in masura de pana la 10%, o masca chirurgicala simpla +70%, respiratoarele +99%. Va rog nu mai scrieti astfel de articole care pot induce in eroare populatia, fara sa va informati.
  Mai mult, tifonul se imbiba cu apa, facilitand mentinerea virusului sau a altor bacterii in el, devenind la randul lui un focar pentru alte infectii respiratorii. Mastile normale au materiale impermeabile, alte materiale plastice.
  Va rog din tot sufletul, informati-va si scrieti un articol documentat.
  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577
  Un articol din British Medical Journal ca referinta.
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult