Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ca să înțeleg mai bine Învierea, m-am uitat cu atenție la această sculptură a lui Francesco Queirolo

Lucrarea de mai jos este a sculptorului italian Francesco Queirolo. 

Este fără doar și poate o culme a lucrării în piatră și se cheamă „Eliberarea din iluzie (deșertăciune)”. Nu, acea plasă de pescuit nu e aruncată pe trupul de marmură, ci e chiar din marmură lucrată cu migală de artistul care s-a întrecut pe sine, când a descătușat acest poem din piatră. Nu știu de ce, privind marmura, gândul îmi fuge la poezia lui Eminescu „Memento Mori” sau la muzica lui Paganini.

Dar ce are special această lucrare, pe care îmi doresc să o priviți măcar o clipă!? Ce mi-a spus mie artistul și îmi doresc să vă spună și vouă!? E o lucrare alegorică. Un înger înaripat eliberează un pescar prins într-o plasă de pescuit. Dar nu e o plasă de prins pește, ci e o plasă a vieții, ce ține sufletul orb și încătușat. Felul în care deschide îngerul plasa, o ferește pentru a ieși omul închis în ea pare o naștere. Îngerul îl ajută pe om să se elibereze de patimile lumești, de deșertăciuni, îi eliberează sufletul din plasa complicată a celor lumești și mărunte și îl cheamă spre altă lume. Îngerul are o flacără pe frunte. La picioare are globul pământesc, pe care îl indică cu mâna. Gesturile lui par a spune: Te eliberez de tot ceea ce e pământesc și îți promit cerul, dacă tu vrei să îl vezi! Ai venit pe pământ să înveți să trăiești în trup, dar a învăța viața pe pământ e o artă de a te descurca cu cele materiale, fără a-ți pierde sufletul pentru ele!

Pe glob este o carte deschisă. E Biblia. Pe piedestalul lucrării e redată povestea cu Iisus redând vedere orbilor.

Doamne, câtă alegorie, câte lecții și câtă înțelepciune într-o singură lucrare!

...

Nu o să vină niciun înger să ne elibereze din deșertăciuni în Săptămâna Mare. Nu o să ne scoată nimeni din plasa de pescuit a vieții. Nu o să fie o mână din afară care să taie plasa de iluzii, în care ne-am ascuns. Nu o să ne ajute nimeni să ne naștem încă o dată. Dar, dacă vrem, dacă simțim, dacă putem, fiecare din noi o putem face măcar puțin... Ne eliberăm singuri din deșertăciuni, când vom descoperi ceea ce este deșertăciune în viața noastră... Ucidem iluziile ce ne țin în lanțuri, când nu vom mai iubi lanțurile. Și, după aceea, ne vom naște iar măcar puțin ca pescarul din sculptură, ce pare a spune: Orb am fost și acum văd! Înainte vedeam cu ochii și vedeam puțin. Acum, dezbrăcat de deșertăciune, văd cu sufletul...

El ajutat de înger, noi ajutați de îngerul din noi!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doamna, articolul Dvs, este atat de fin si delicat incat nu poate fi comentat, dupa cum poate ati observat deja. In lumea asta exista unele lucruri atat de sensibile in simplitatea lor, atat de curate si depline, incat nu mai lasa loc altor cuvinte. La fel ca si sculptura lui Francesco Queirolo, pe care ati ales-o in mod magistral. Va stimez si va iubesc!
    • Like 1
  • Vanu Vanu check icon
    ... alții se apropie de Miracol prin rugăciune/meditație. Deh. Oameni răi
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult