Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ca să înțeleg mai bine Învierea, m-am uitat cu atenție la această sculptură a lui Francesco Queirolo

Lucrarea de mai jos este a sculptorului italian Francesco Queirolo. 

Este fără doar și poate o culme a lucrării în piatră și se cheamă „Eliberarea din iluzie (deșertăciune)”. Nu, acea plasă de pescuit nu e aruncată pe trupul de marmură, ci e chiar din marmură lucrată cu migală de artistul care s-a întrecut pe sine, când a descătușat acest poem din piatră. Nu știu de ce, privind marmura, gândul îmi fuge la poezia lui Eminescu „Memento Mori” sau la muzica lui Paganini.

Dar ce are special această lucrare, pe care îmi doresc să o priviți măcar o clipă!? Ce mi-a spus mie artistul și îmi doresc să vă spună și vouă!? E o lucrare alegorică. Un înger înaripat eliberează un pescar prins într-o plasă de pescuit. Dar nu e o plasă de prins pește, ci e o plasă a vieții, ce ține sufletul orb și încătușat. Felul în care deschide îngerul plasa, o ferește pentru a ieși omul închis în ea pare o naștere. Îngerul îl ajută pe om să se elibereze de patimile lumești, de deșertăciuni, îi eliberează sufletul din plasa complicată a celor lumești și mărunte și îl cheamă spre altă lume. Îngerul are o flacără pe frunte. La picioare are globul pământesc, pe care îl indică cu mâna. Gesturile lui par a spune: Te eliberez de tot ceea ce e pământesc și îți promit cerul, dacă tu vrei să îl vezi! Ai venit pe pământ să înveți să trăiești în trup, dar a învăța viața pe pământ e o artă de a te descurca cu cele materiale, fără a-ți pierde sufletul pentru ele!

Pe glob este o carte deschisă. E Biblia. Pe piedestalul lucrării e redată povestea cu Iisus redând vedere orbilor.

Doamne, câtă alegorie, câte lecții și câtă înțelepciune într-o singură lucrare!

...

Nu o să vină niciun înger să ne elibereze din deșertăciuni în Săptămâna Mare. Nu o să ne scoată nimeni din plasa de pescuit a vieții. Nu o să fie o mână din afară care să taie plasa de iluzii, în care ne-am ascuns. Nu o să ne ajute nimeni să ne naștem încă o dată. Dar, dacă vrem, dacă simțim, dacă putem, fiecare din noi o putem face măcar puțin... Ne eliberăm singuri din deșertăciuni, când vom descoperi ceea ce este deșertăciune în viața noastră... Ucidem iluziile ce ne țin în lanțuri, când nu vom mai iubi lanțurile. Și, după aceea, ne vom naște iar măcar puțin ca pescarul din sculptură, ce pare a spune: Orb am fost și acum văd! Înainte vedeam cu ochii și vedeam puțin. Acum, dezbrăcat de deșertăciune, văd cu sufletul...

El ajutat de înger, noi ajutați de îngerul din noi!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doamna, articolul Dvs, este atat de fin si delicat incat nu poate fi comentat, dupa cum poate ati observat deja. In lumea asta exista unele lucruri atat de sensibile in simplitatea lor, atat de curate si depline, incat nu mai lasa loc altor cuvinte. La fel ca si sculptura lui Francesco Queirolo, pe care ati ales-o in mod magistral. Va stimez si va iubesc!
    • Like 1
  • Vanu Vanu check icon
    ... alții se apropie de Miracol prin rugăciune/meditație. Deh. Oameni răi
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult