Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ca să înțeleg mai bine Învierea, m-am uitat cu atenție la această sculptură a lui Francesco Queirolo

Lucrarea de mai jos este a sculptorului italian Francesco Queirolo. 

Este fără doar și poate o culme a lucrării în piatră și se cheamă „Eliberarea din iluzie (deșertăciune)”. Nu, acea plasă de pescuit nu e aruncată pe trupul de marmură, ci e chiar din marmură lucrată cu migală de artistul care s-a întrecut pe sine, când a descătușat acest poem din piatră. Nu știu de ce, privind marmura, gândul îmi fuge la poezia lui Eminescu „Memento Mori” sau la muzica lui Paganini.

Dar ce are special această lucrare, pe care îmi doresc să o priviți măcar o clipă!? Ce mi-a spus mie artistul și îmi doresc să vă spună și vouă!? E o lucrare alegorică. Un înger înaripat eliberează un pescar prins într-o plasă de pescuit. Dar nu e o plasă de prins pește, ci e o plasă a vieții, ce ține sufletul orb și încătușat. Felul în care deschide îngerul plasa, o ferește pentru a ieși omul închis în ea pare o naștere. Îngerul îl ajută pe om să se elibereze de patimile lumești, de deșertăciuni, îi eliberează sufletul din plasa complicată a celor lumești și mărunte și îl cheamă spre altă lume. Îngerul are o flacără pe frunte. La picioare are globul pământesc, pe care îl indică cu mâna. Gesturile lui par a spune: Te eliberez de tot ceea ce e pământesc și îți promit cerul, dacă tu vrei să îl vezi! Ai venit pe pământ să înveți să trăiești în trup, dar a învăța viața pe pământ e o artă de a te descurca cu cele materiale, fără a-ți pierde sufletul pentru ele!

Pe glob este o carte deschisă. E Biblia. Pe piedestalul lucrării e redată povestea cu Iisus redând vedere orbilor.

Doamne, câtă alegorie, câte lecții și câtă înțelepciune într-o singură lucrare!

...

Nu o să vină niciun înger să ne elibereze din deșertăciuni în Săptămâna Mare. Nu o să ne scoată nimeni din plasa de pescuit a vieții. Nu o să fie o mână din afară care să taie plasa de iluzii, în care ne-am ascuns. Nu o să ne ajute nimeni să ne naștem încă o dată. Dar, dacă vrem, dacă simțim, dacă putem, fiecare din noi o putem face măcar puțin... Ne eliberăm singuri din deșertăciuni, când vom descoperi ceea ce este deșertăciune în viața noastră... Ucidem iluziile ce ne țin în lanțuri, când nu vom mai iubi lanțurile. Și, după aceea, ne vom naște iar măcar puțin ca pescarul din sculptură, ce pare a spune: Orb am fost și acum văd! Înainte vedeam cu ochii și vedeam puțin. Acum, dezbrăcat de deșertăciune, văd cu sufletul...

El ajutat de înger, noi ajutați de îngerul din noi!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doamna, articolul Dvs, este atat de fin si delicat incat nu poate fi comentat, dupa cum poate ati observat deja. In lumea asta exista unele lucruri atat de sensibile in simplitatea lor, atat de curate si depline, incat nu mai lasa loc altor cuvinte. La fel ca si sculptura lui Francesco Queirolo, pe care ati ales-o in mod magistral. Va stimez si va iubesc!
    • Like 1
  • Vanu Vanu check icon
    ... alții se apropie de Miracol prin rugăciune/meditație. Deh. Oameni răi
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult