Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ca să nu ajungeți la spital „prea târziu”, iată lista analizelor anuale pe care trebuie să le cereți

Consultație

Foto: Guliver Getty Images

Controalele și analizele regulate te pot ajuta să descoperi la timp eventualele probleme de sănătate și le dau medicilor șansa să intervină la timp, înainte ca lucrurile să se agraveze. 

Date prezentate de Institutului Național de Sănătate Publică și Eurostat, departamentul specializat în statistici al Comisiei Europene, arată că românii au unele probleme serioase de sănătate, care ar fi putut avea o evoluție mai bună, dacă ar fi fost depistate din vreme, cu ajutorul unor controale regulate și al unor investigații de rutină. 

O analiză prezentată de INSP, arată faptul că într-un singur an apar în România 4.343 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.909 femei mor anual din cauza acestei boli. 

Potrivit Eurostat, România are cea mai mare mortalitate în ceea ce privește această boală: 16,2 la 100.000 de locuitori, față de Italia, unde mortalitatea este de 1,2 la 100.000 de locuitori.

Sursa: Eurostat

„Este a treia cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi cel colorectal. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă”, atrage atenția o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică. 

Statisticile Eurostat indică, de pildă, că, în România, 79% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani nu și-au făcut niciodată o mamografie, în timp ce, la polul opus, procentul este sub 5% în state precum Finlanda, Franța, Austria sau Suedia. 

Grafic al Eurostat care arată că doar 6% dintre femeile cu vârste între 50 și 69 de ani și-au făcut o mamografie în ultimii 2 ani înainte efectuării studiului

Totodată, 62% dintre româncele cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani nu și-au făcut niciodată un examen de citologie cervicală, în condițiile în care procentul în Bulgaria este de 32%. În ceea ce privește aceste servicii de prevenție, dar și altele, România se situează pe ultimele locuri din Uniunea Europeană.

Bolile care pot avea un prognostic bun dacă sunt descoperite la timp

Principala cauză de deces în România o reprezintă bolile cardiovasculare, care provoacă anual 968 de decese la 100.000 de locuitori. Astfel, România se află pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene la mortalitatea provocată de bolilie cardiovasculare, după Bulgaria. „Incidența cea mai crescută o au bolile cardio-vasculare. Putem spune ca aceasta se datorează stilului nostru de viață dezechilibrat”, spune Simona Stoica, medic medicină generală MedLife. În opinia sa, felul în care aceste afecțiuni pot evolua depinde mult de momentul în care sunt descoperite. „Principalele boli grave care pot avea un prognostic bun dacă sunt depistate la timp sunt afecțiunile sistemului cardio-vascular, bolile ficatului, afecțiunile sistemului genito-mamar (cancerul de sân, col), bolile infecțioase”.

La fel de important precum investigațiile regulate și analizele este însă stilul de viață. „Din păcate, românii nu prețuiesc atât de mult sănătatea și nu îi dau atât de mare importanță decât atunci când apar probleme. Stilul de viata sănătos are mai multe componente: alimentația sănătoasă, activitatea fizică, statutul de nefumător, consumul moderat sau deloc de alcool, igiena somnului și capacitatea de a suporta stresul”, crede medicul.

Analizele care ar trebui făcute în fiecare an

Potrivit acesteia, fiecare persoană ar trebui să își facă anual o serie de analize și investigații medicale, adaptate vârstei, sexului și factorilor de risc la care este expusă. Acestea sunt importante pentru monitorizarea stării de sănătate și depistarea cauzelor anumitor simptome. „Analizele medicale anuale constau, în mare parte, în măsurarea unor indicatori sanguini ce reflectă funcția fiecărui organ și sistem: Hemoleucograma completă, VSH, coagularea (APTT, PT si Fibrinogen), minerale (Calciu), funcția pancreasului (glicemia), metabolismul grăsimilor (colesterolul), funcția hepatică (TGO/TGP) si funcția renală (acid uric, uree și creatinină). Ecografia abdomino-pelvină (generală) este una dintre investigațiile care trebuie efectuate în cadrul aceluiași bilanț anual”, afirmă Simona Stoica. Femeile, continuă ea, trebuie să își facă un consult ginecologic și un examen Papanicolau anual, dar și o ecografie de sând, după vârsta de 40 de ani fiind recomandată chiar o mamografie. „Electrocardiograma și un consult la medicul cardiolog nu trebuie să lipsească din lista investigațiilor preventive. Pentru bărbații cu istoric familial de cancer testicular sau de prostată este nevoie de investigații suplimentare, ca ecografia și depistarea markerilor tumorali în sțnge ( PSA - agentul specific prostatic)”, mai spune medicul, care amintește pe lista investigațiilor anuale consulturile stomatologice, oftalmologice și dermatologice care să investigheze prin dermatoscopie alunițele.

Majoritatea pacienților se adresează medicilor atunci când nu mai au soluții la problemele de sănătate pe care le au. „Până atunci, ei s-au adresat familiei și farmacistului și s-au documentat pe internet”, spune ea. În opinia medicilor, o boală depistată la timp cu ajutorul unor controale și analize de rutină poate avea consecințe mai puțin grave și presupune un tratament mai puțin invaziv și mai ieftin, o perioadă de recuperare mai scurtă și șansa de a-ți relua mai rapid ritmul anterior de viață.  

Acest articol face parte din campania ShareLife, organizată de MedLife, care are scopul de a atrage atenția asupra importanței investigațiilor medicale preventive. ShareLife este programul prin care abonații rețelei de clinici MedLife pot oferi o consultație cu 50% reducere cuiva drag.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La 50 ani ce analize ar trebui facute????
    • Like 0
    • @ Stefan Mirica
      Cele de mai sus.
      Obligatoriu ecografie/mamografie.
      • Like 0
  • Am rugămintea de a-mi spune ce analize îi pot face mamei la dvs in clinica.problema pe care doresc sa o rezolv este de natură endocrina
    • Like 0
  • Stefania check icon
    De acord cu sfatul dar ce ne facem daca ne ducem la acelasi cabinet pentru recoltare? Ce ne facem cand constatam ca de fapt nu toate analizele sunt facute, cateva dintre ele sunt doar ajustate pe calculator.
    Daca esti deja in baza lor de date te poti trezi cu aceleasi valori timp de ani de zile. De exemplu Sinevo.Eu am avut aceasta problema si a trebuit sa ma duc la alt laborator, unde am obtinut rezultate complet diferite, bineinteles pe banii mei nu ai statului.
    Cum facem sa scapam de aceasta mafie a analizelor? Ne ferim de spitalele de stat ca spunem ca sunt incompetenti dar avem aceasi situatie si la cele private, unde platim o gramada de bani.
    Cand o sa abordati acest subiect care ne afecteaza direct, deoarece pe baza acestor analize nefaute se pun diagnostice sau se stabileste evolutia unei boli.
    • Like 2
  • Aceste analize se recomanda mult mia rar in occident pentru o persoana fara antecedente si functie de varsta si risc: mai exact o data la 2-3 ani. Ba mai mult, sunt tari care au eliminat anumite analize din categoria preventie si le-au lasat la decizia medicului pt confirmare/infirmare diagnostic.
    Realitatea romaneasca cu cifrele din articol ne arata malpraxisul romanesc: la acelasi numar de diagnostice din Ro/ alta tara vestica, in Romania mortalitatea si complicatiile in spitale sunt mult mai mari - este evident ca protocolul si modul de interpretare si aplicare da rateuri in Romania.
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      In Romania starea de sanatate a populatiei este diferita (in sens negativ) fata de alte tari mult mai dezvoltate. De aceea aceste analize trebuie facute anual.
      • Like 1
    • @ dordetine
      in Romania nu e niciun ban alocat preventiei in cabinetul dr de familie iar o parte din romani sunt prea lenesi pt a face eforturi asa ca dau banii pe analize si medicamente. Consumul de alcool ridicat, fumatul (si sunt tigari de proasta calitate pe piata romaneasca), excesul alimentar si excesul de ulei si prajeli si fainuri si zahar, etc. , comoditatea de a cumpara de la supermarket/farmacii si de a nu merge la piata si mai gati de la zero ca alta data, miscarea a scazut la oras, dependenta de tv si noptile scurtate de urmarit tv-ul, conflictele care duc la uzura psihica, supraincalzirea aprtamentelor si supraimbracarea, etc. toate acestea sunt preventie, nu analizele.
      In spatele analizelor si farmaciilor se fac averi.
      • Like 1
  • Din păcate , în spatele acestor analize medicale care ar trebui făcute s-au adunat averi.Mii de cabinete private la nivel de tara trăiesc din ăsta. Plătind asigurările sociale în domeniul medical , nu beneficiezi de absolut nimic. Stocul analizelor decontate de casa de sănătate se epuizează în câteva zile.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult