Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ca să nu muște mâna lui Viktor Orban, Kelemen Hunor a ales să se umple de ridicol

Kelemen Hunor - Viktor Orban

În imagine, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei și Kelemen Hunor, președintele UDMR, în mai 2019./ Foto: Inquam Photos/Raul Stef

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ținut la Băile Tușnad, în Transilvania, România, teoria rasismului, sintetizată în fraza-cheie „Nu vrem să devenim o rasă mixtă”. De 5 ori a folosit dl. Orban cuvântul „rasă” în discurs. În esență, Viktor Orban ar dori ca rasa lui să rămână o rasă pură, europeană, necontaminată de populațiile migratoare, așa cum i-a lăsat-o probabil moștenire strămoșul său Attila hunul, venit cu ea direct din stepele Asiei.

În urma acestui discurs care a indignat pe bună dreptate lumea, Kelemen Hunor explică subțire că „nu există niciun pic de rasism la Viktor Orban” și face penibil „teoria aplauzelor”, încercând să justifice de ce colegii săi din UDMR, prezenți la eveniment, au reacționat cordial la rasismul lui Orban: „ Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment, aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord”. Pe dl. acesta, Kelemen Hunor, mulți colegi din presă îl consideră un politician „altfel”, mai deștept, mai european, mai manierat, „nu ca ai noștri”. Prin acest prim test important pe care-l dă în fața publicului din România, Kelemen Hunor se dovedește a fi un politician la fel de găunos, de gângav și de tupeist ca oricare altul. Nu vede „niciun pic de rasism” în situația de față, ne spune că ni se pare, se învârte în jurul cozii, se face că nu înțelege. 

De ce îi e atât de greu dlui Kelemen Hunor - atenție, vicepremier al României! - să vadă evidența, pe care a văzut-o după trei zile până și președintele Klaus Iohannis? Pentru că realitatea e că o fi în coaliție cu PSD și PNL, dar biznisul politic și-l face cu FIDESZ. O fi el vicepremier la București, dar patronul său spiritual e la Budapesta. Așadar, dl. Kelemen vrea să rămână și cu suflețelul în raiul guvernării, și cu slănina unsă de sponsorii din Ungaria. Și pentru că nu poate mușca mâna lui Viktor Orban, preferă să se umple de ridicol în fața unui public românesc pe care oricum nu dă doi bani.

Trebuie să fii extrem de prost sau de ticălos ca să vinzi rasismul în 2022. După ce a înțeles nenorocirile pe care teoria raselor le-a provocat doar în secolul XX, omenirea a încercat să-și găsească antidot la rasism, pentru ca, de pildă, atrocitățile naziste să nu se mai repete niciodată. Astfel, liderii rasiști sunt niște paria, sunt marginalizați, sunt carantinați, tocmai pentru ca teoriile lor toxice să nu fie „aplaudate” de alții. Tocmai de aceea, orbirea vicepremierului României și aplauzele liderilor UDMR, partid de guvernare, sunt atât de grave. E treaba dlui Kelemen Hunor dacă din fidelitate față de Viktor Orban decide să devină un „negaționist”. Dar din fidelitate față de statul român, dl. Kelemen Hunor este obligat să ne spună ce crede despre fraza „Nu vrem să devenim o rasă mixtă”, ca și despre afirmațiile putiniste ale lui Viktor Orban. Pentru că dacă este de acord cu ele, mă tem că nu mai poate rămâne în funcție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu există nicio legătură între Attila și huni cu maghiarii! Aceștia din urmă au apărut în Europa la anul 862, în timp ce Attila și hunii săi o prăduaiu cu cel puțin jumătate de secol înainte și erau de... rasă mongloidă, în timp ce maghiarii sunt cauzazieni, constituind alături de finlandezi și estonieni așa-numitele ”popoare fino-ugrice”! Maghiarii și-au creat acest mit - cum că strămoșul lor a fost Attila - pentru a arunca mult înapoi prezența lor în Europa și ca o justificare a pretențiilor lor aici și de ce nu - a aroganței lor caracteristice, mai ales în fața noastră, a românilor!
  În comparație cu noi însă, ei, la anul 1000, deci în mai puțin de un secol și jumătate, aveau un regat și un rege (Regatul Ungariei/Ștefan I). De altfel, Regatul Ungariei a fost primul stat centralizat din Europa, într-o vreme în care Franța, Spania, Anglia, Germania, cu atât mai puțin - Italia nici pomeneală să existe! Noi ce naiba vom fi păzit, de-am tot... lălăit-o mioritic?!... Mai mult, când au apărut în Europa, maghiarii aveau scriere proprie, literele alfabetului lor numindu-se ”rune”. Noi am început să scriem abia prin sec. XIV, și atunci - în limba slavonă și cu alfabet chirilic. Culmea, cele dintâi cărți și cele dintâi școli în limba română (cu alfabet latin), nu au apărut nici în Valahia, și nici în Moldova cum ar fi fost normal, ci la Brașov, în Transilvania, provincie care a făcut parte de la început din Regatul Ungariei și nu cum tot urlă românașii spălați pe creiere: ”Transilvania n-a aparținut niciodată Ungariei”! Etc., etc.
  Neîndoielnic, civilizațional și cultural, maghiarii sunt cu secole înaintea noastră, acest fapt fiind și una dintre cauzele antimaghiarismului cvasimajorități românești, invidia și neputința/lenea noastră milenară (”Să moară și capra vecinlui”!) spunându-și aici din plin cuvântul! Dacă-și bat joc de noi (”Vai, ne fură Transilvania bucată cu bucată!” - doar atâta știm - să ne văicărim neputincioși, mioritic, fără a face ca ei ceva concret în Transilvania și în special în Ținutul Secuiesc, căci noi, în prostia noastră, lăsându-l de izbeliște ca și cum n-ar face parte din România, îi acordăm de fapt autonomia), o fac fiindcă pot și au de cine-și bate joc, iar pentru asta NOI SUNTEM SINGURII VINOVAȚI! https://curierulderamnic.ro/2020/02/12/ungaria-vs-romania-pornind-de-la-cazul-ditrau/
  • Like 3
  • @ Pătraşcu Marian
   Paul check icon
   Am si eu problemele mele cu românașii si prostia noastră ca neam si pot sa susțin multe din ce ai scris, insa cu ungurii care civilizațional si cultural sunt cu secole înaintea noastră ai dat-o in bara rău de tot. Ungurii sunt un neam împotmolit in propria lor insignifianta cu un set de complexe care ii face pe dacii liberi sa pălească. Se cred buricul pământului, dar de fapt sunt vai de curul lor. Ungurii au avut bafta sa aibă mult mai mult de-a face cu Marele Imperiu Roman al Națiunii Germane (cu Roman subliniat) decât cu marea cocina Otomană. Marea lor civilizație cu runele șamd., a dispărut subit când a dat de urmele civilizației romane. Apropos de rase, ma îndoiesc ca au mai rămas multe gene maghiare la maghiari in secolele de când au emigrat pe aici din străfundurile Eurasiei. De fapt așa încearcă sa o dreagă si Orbán, cum ca el a zis rasa ca sa provoace o controversa, însă se referea la cultura. Oricum tipul e un dobitoc, putinist care merita sa si-o ia in bot, imediat după ce le-a făcut clar tuturor in clasa politica europeană, ca UE funcționează in spațiul cultural greco-romano-creștin, si emigrația deșănțata din alte spatii culturale nu face decât sa o slăbească pana când un set de idioți populiști de tipul Orbán, AUR, LePen, AfD, Salvini, etc. o sa capete suficientă influența încât sa o arunce in aer.
   • Like 0
  • @ Paul
   1. Am dat-o-bară ”rău de tot”? Ei, nu mai spune? Ia fă mătăluță o socotelă simplă, anume câte secole sunt între anul 1000 când maghiarii aveau un regat și un rege și scriau cronici în limba latină, în lipsa cărora noi habar n-am fi avut de mai bine de trei sferturi din istoria noastră medievală și, respectiv, când am început și noi să scriem în limba română și cu alfabet latin?!
   2. Dacă tu crezi că noi, românii, mai avem astăzi vreo urmă de genă dacică, te înșeli amarnic! Că dacomania și dacopatia fac ravagii în... România (na, c-am pus-o și de-o rimă!), este pentru mine evident și, în același timp, și motivul pentru care nu dau doi bani pe cei care le... practică/zbiară-n gura mare! Ești cumva vreunul dintre aceștia? Căci, aceste două... manii cvasinaționale au făcut posibilă asocierea paradoxal-ridicolă și în același timp - distrugătoare în mentalul românesc a prostiei cu... fudulia, dând astfel un sens concret, palpabil chiar, zicerii noastre naționale: ”Capra moare de râie, dar ține coada sus!”. Realitatea cruntă este însă că noi suferim de un teribil complex de inferioritate care se relevă cel mai pregnant prin protocronismul nostru exacerbat, grevat masiv de ignoranţă şi infantilism, prin care căutăm să ne convingem şi să convingem şi pe alţii (cei pe care nu reușim să-i convingem sunt, desigur, trădători de neam şi ţară), că strămoşii noştri s-au aflat la originea civilizaţiei planetare, dar, în acelaşi timp, şi că, la nivel mondial, există o conspiraţie care încearcă să ascundă acest lucru, ce mai - că restul omenirii nu există decât pentru a ne oculta nouă întâietea în orice domeniu. Această beţie colectivă cu amăgiri oculte a devenit în mod clar un caz de patologie psihiatrică! Şi ne mai mirăm că suntem trataţi în consecinţă și că ne merge cum ne merge! Mai grav este însă faptul că tocmai această patologie psihiatrică naţională s-ar putea să ducă la dispariţia noastră ca naţiune (ceea ce, de fapt, nici nu suntem, noi am rămas tot la stadiul de populație, deși ne batem cu cărămida-n piept că suntem aici ”de când lumea și pământul”).
   3. DA, m-am convins demult și mi-am asumat fără niciun rabat consecințele acestei convingeri, ca și ale relevării adevărului, de multe ori rușinos pentru noi, că nouă, românilor, nu ne place absolut deloc să discutăm despre defectele noastre de caracter ca naţie, darămite să le mai şi recunoştem! Aşa că, ele au soarta gunoiului vârât sub preş: nu se văd/recunosc, dar ele există şi, din nefericire, ne influenţează permanent viaţa! Și, din păcate, viața ne-a arătat că suntem o nație căptușită, congenital aș putea spune, cu absolut toate defectele de caracter care se pot imagina (între altele, noi suntem ”cea mai trădătoare nație din istoria omenirii”, noi niciodată n-am respectat până la capăt vreun tratat internațional; până și intrarea în NATO și apoi în UE noi le-am făcut... românește, adică ”pe ușa din dos”, inaugurând astfel categoria membrilor de mâna a doua ai acestor structuri, v. rușinosul MCV, existent și-n ziua de astăzi)! Iar, în condițiile libertății aiurea înțelese, ele, aceste defecte de caracter își arată, iată, ”roadele” (”Libertatea este cea mai mare nenorocire pentru poporul nepregătit s-o aibă” - Liviu Rebreanu)! Ce dovadă mai vizibilă vrei în acest sens decât fix halul în care am ajuns? Avem fix ceea ce merităm, cu excepția... excepțiilor, mult prea puține pentru a conta și care nu fac decât să confirme regula!
   • Like 2
  • @ Pătraşcu Marian
   Total de acord cu Dvs.Sa veyi acum reactii de la rominii adevarati...
   • Like 1
  • @ Costel Garneata
   Poate de la cei spălați pe creier, că ceilalți sunt prea puțini și obișnuiesc să.... nu se bage (încă o... apucătură tipic românească)! Nicio problemă, sunt hârșit, de ani de zile sunt copios înjurat!
   • Like 0
  • @ Pătraşcu Marian
   Deși trecerea prin istorie este oricând binevenita, comentariul nu are aproape nimic de a face cu articolul. Alta valență tipic românească, nu?
   • Like 0
 • Nu am avut nimic cu UDMR , chiar ii consideram mai buni de cat majoritatea partidelor mioritice ! Acum insa au trecut lininia rosie ! In contextul international actual , sa aperi si sa te alaturi unui dictator, sluga Moscovei ! Este prea mult ! Daca ! Dar numai daca, exista minim de etica in Coalitia lui … Psd si Pnl trebuiau sa excluda Udmr din Coalitie ! Dar acest daca este mare cat Rusia ! Rusine !!!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Ridicol fata de cine? Fata de noi romanii, fata de media si clasa politica "deontologica" din Bucuresti, capitala cinstei, corectitudinii, respectabilitatii, un model de etica si integritate la nivel global? Cred ca glumiti. Pe KH il doare undeva de cei de mai sus. Pentru el este importanta sustinerea si aprobarea comunitatii maghiare. Si cam atat.
  • Like 1
 • Minoritatea maghiara, stabilita cu forta si sustinuta cand de o "putere" europeana cand de alta, in functie de cum bate vantul, dinspre est sau dinspre vest, a fost si este in covarsitoare masura, iredentista, sovina, revansarda, rasista. O spun cu tarie, am copilarit cu o familie de unguri. Circul "diplomatic" cu acceptarea udmr este caracteristic "mamaligarilor". Asta nu este diplomatie ci lasitate. Udmr este o organizatie etnica si atat. Nu are ce cauta, cu statut de partid politic nici in parlament nici in guvern. Mai ales cand se comporta asa cum se comporta si au pretentiile pe care le au. Ce se petrece in romania nu s-ar petrece in alte state conduse de oameni responsabili. La noi, mai ales acum, este o adunatura de imbecili, anlfabeti, nepasatori, atat in guvernul condus de un apevist cat si in adunatura de ciurucuri care populeaza parlamentul si paraziteaza societatea. E grav ca un oarecare prim ministru al unui stat, zicese europoean, isi permite si i se permite intrarea hoteasca pe teritoriul unui stat "suveran" si perorerea ineptiilor revansarde, nu pentru prima data, in fata unor fiare ce abia asteapta sa se dezlantuie. Udmr afara din parlament si guvern, impreuna cu toate formatiunile pe baza de etnie. Guvernu care nu e in stare sa faca asta trebuie sa plece. Cu acest guvern tot destabilizare este.
  • Like 4
 • Dar de ce "mă tem că"?
  Este imperativ să nu rămână în funcție!
  • Like 1
 • Eh Dle Vasile, astept de ani buni o instabilitate d'aia in urma careia partidele de la noi sa fie in stare - odata pt totdeauna - sa guverneze fara sa se mai bage in troacă cu udmr'ul. Dar ce te faci cu pragul electoral, că deja cu mult inainte de publicarea rezultatelor recensamantului, au aparut unguri prin Ialomita, Teleorman sau Dolj care le asigură mereu prezenta in parlament. Mister...
  • Like 1
  • @ KapetanMavromati
   Dan check icon
   Da ,asa este ,din pacate ,multi romani care s-au casatorit cu femei maghiare ,si copii i-au botezat ,educat in L magiara ,ptr ca primesc ajutoare de la guv de la Budapesta cate 300 lei lunar .Apoi multi romani au ,,dat cinstea pe rusine ,,si s-au maghiarizat , primind astfel drepturile oferite de spatiul Schengen ,etc,,
   Toti acestia vor vota cu ,,udmr -ul ,,care desigur ca nu aduce beneficii romanilor ci numai ungurilor
   --Dar ,asa suntem noi romanii ! Ne vindem pielea ptr un pumn de arginti !!
   • Like 0
 • DanT check icon
  Dl. Orban vobeste electoratului dumnealui din Secuime, o comunitate enclavizata, pentru care un discurs rasist/rasial e “muzica la ureche”. Acea comunitate, inapoiata si retrograda, isi cauta supravietuirea in “puritatea etnica” (sa ne aducem aminte de cazul brutariei de acum 2-3 ani). Deci, eficient dl. Orban. In rest, responsabilitatea revine PSD si PNL, care accepta asemenea mizerii de dragul furtului in comun al bunului public (cu UDMR la guvernare) si Presedintelui, care este profund dezinteresat de ce se mai intampla prin fundul curtii.
  • Like 0
 • Ei,haideti domnule Negrutiu,ce doriti sa o dam in instabilitate politica ?Mai bine ramanem in instabilitate mentala,ca-i mai profitabila !
  • Like 0
  • @ Vasile Vasile
   Dan check icon
   Va simtitii ,,lovit-n orgoliu ??
   • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult