Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Café Istanbul îți deschide porțile Orientului și te invită într-un univers de senzații

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Pe atunci, în secolele XV-XVI, otomanii aduceau din portul yemenit Mocha în inima imperiului boabele din care avea să se nască prilejuri noi de interacțiune socială, de stimulare a creativității și a gândirii. 

Deși păstrează până astăzi numele portului din care și-a început voiajul prin lume, Istanbulul a fost locul în care cafeaua a trecut prin moduri noi de preparare, care să îi scoată la iveală întreaga savoare. Și tot Istanbulul a fost primul oraș din lume în care cafeaua a fost băută într-o cafenea (Kiva Han), fiind locul de naștere al culturii de degustare și servire a cafelei. Cafeaua era considerată atunci „vinul orientului” și era asociată cu viața socială, dar și „laptele gânditorilor și jucătorilor de șah” - combustibilul care alimenta viața intelectuală.

În scurt timp, cafeaua ce ajungea la Istanbul nu mai venea doar din Yemen: Sudul Indiei și Java, în Indonezia, au fost printre primele regiuni din lumea unde au fost cultivați arbuștii cu floare albe și boabe roșii care aveau puterea să țină mintea trează. Această expansiune a culturilor a dat naștere primului blend din istoria cafelei - Mocha Java.

În amintirea vremurilor de început ale cafelei, Nespresso a lansat un sortiment de cafea special, în ediție limitată - Café Istanbul. Istoria cafelei în Turcia nu a rămas pe loc, ci a evoluat secole de-a rândul, păstrând vie maiestria predecesorilor, căreia îi adaugă inspirația prezentului. Intensă și condimentată, aducând împreună boabe din Yemen, India și Indonezia, sortimentul Café Istanbul conține note aromatice de prăjire intensă, iar gradul de măcinare a fost adaptat special pentru a permite extracția optimă atât pentru Ristretto, cât și pentru Espresso. Nespresso ne recomandă și o rețetă de Cappuccino, pentru că notele sale condimentate se mențin în combinație cu spuma de lapte, iar notele de prăjire intensă sunt temperate de savoarea laptelui. 

Designul capsulei de aluminiu Café Istanbul, inspirat de lămpile și candelabrele tradiționale turcești, dar și din proiecția luminilor generate de acestea pe obiectele din jur, te duce instantaneu prin colțuri ademenitoare din Istanbulul de astăzi și de altădată. Café Istanbul îți deschide porțile Orientului, în pauza de cafea de la birou sau într-un moment de tihnă la tine în sufragerie și îți oferă clipe ce par desprinse dintr-un city-break. În Istanbulul de astăzi ghizii se întrec să ofere tururi ale celor mai bune cafenele, în timpul cărora poți învăța tu însuți cele mai bune tehnici de preparare a cafelei.

Cappuccino Oriental cu Café Istanbul

Pentru a te bucura pe deplin de sortimentul în Ediție Limitată, Café Istanbul de la Nespresso, îți recomandăm o rețetă inspirată din consumul modern de cafea în Turcia și condimentele folosite în rețete cu cafea - scorțișoară, cardamon și cuișoare.

Ingrediente

  • 1 Ristretto din Café Istanbul 25 ml
  • 10ml de sirop de scorțișoară sau de zahăr
  • 60 ml de spumă de lapte cald
  • pudră de scorțișoară sau nucșoară pentru a decora spuma de lapte la final

Materiale

  • Ceașcă View Cappuccino
  • Aparatul Barista sau aparatul pentru spumă de lapte rece sau caldă, Aeroccino

Pași pentru prepararea rețetei

  • Pregătiți 60 ml de lapte cald folosind aparatul Barista sau Aeroccino și turnați spuma în ceașca View Cappuccino
  • Adăugați 10ml de scorțișoară și amestecați
  • Extrageți sortimentul Café Istanbul în 25 ml deasupra
  • Decorați spuma de lapte cu puțină scorțișoară sau nucșoară

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Faceți socoteala cam cât costa un kilogram de cafea din asta (la capsule minune, oriental decorate...) versus un kilogram de cafea boabe, de buna calitate. O sa va cruciți! Oare de ce-o fi apărut cafeaua capsulata?...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult