Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Café Istanbul îți deschide porțile Orientului și te invită într-un univers de senzații

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Pe atunci, în secolele XV-XVI, otomanii aduceau din portul yemenit Mocha în inima imperiului boabele din care avea să se nască prilejuri noi de interacțiune socială, de stimulare a creativității și a gândirii. 

Deși păstrează până astăzi numele portului din care și-a început voiajul prin lume, Istanbulul a fost locul în care cafeaua a trecut prin moduri noi de preparare, care să îi scoată la iveală întreaga savoare. Și tot Istanbulul a fost primul oraș din lume în care cafeaua a fost băută într-o cafenea (Kiva Han), fiind locul de naștere al culturii de degustare și servire a cafelei. Cafeaua era considerată atunci „vinul orientului” și era asociată cu viața socială, dar și „laptele gânditorilor și jucătorilor de șah” - combustibilul care alimenta viața intelectuală.

În scurt timp, cafeaua ce ajungea la Istanbul nu mai venea doar din Yemen: Sudul Indiei și Java, în Indonezia, au fost printre primele regiuni din lumea unde au fost cultivați arbuștii cu floare albe și boabe roșii care aveau puterea să țină mintea trează. Această expansiune a culturilor a dat naștere primului blend din istoria cafelei - Mocha Java.

În amintirea vremurilor de început ale cafelei, Nespresso a lansat un sortiment de cafea special, în ediție limitată - Café Istanbul. Istoria cafelei în Turcia nu a rămas pe loc, ci a evoluat secole de-a rândul, păstrând vie maiestria predecesorilor, căreia îi adaugă inspirația prezentului. Intensă și condimentată, aducând împreună boabe din Yemen, India și Indonezia, sortimentul Café Istanbul conține note aromatice de prăjire intensă, iar gradul de măcinare a fost adaptat special pentru a permite extracția optimă atât pentru Ristretto, cât și pentru Espresso. Nespresso ne recomandă și o rețetă de Cappuccino, pentru că notele sale condimentate se mențin în combinație cu spuma de lapte, iar notele de prăjire intensă sunt temperate de savoarea laptelui. 

Designul capsulei de aluminiu Café Istanbul, inspirat de lămpile și candelabrele tradiționale turcești, dar și din proiecția luminilor generate de acestea pe obiectele din jur, te duce instantaneu prin colțuri ademenitoare din Istanbulul de astăzi și de altădată. Café Istanbul îți deschide porțile Orientului, în pauza de cafea de la birou sau într-un moment de tihnă la tine în sufragerie și îți oferă clipe ce par desprinse dintr-un city-break. În Istanbulul de astăzi ghizii se întrec să ofere tururi ale celor mai bune cafenele, în timpul cărora poți învăța tu însuți cele mai bune tehnici de preparare a cafelei.

Cappuccino Oriental cu Café Istanbul

Pentru a te bucura pe deplin de sortimentul în Ediție Limitată, Café Istanbul de la Nespresso, îți recomandăm o rețetă inspirată din consumul modern de cafea în Turcia și condimentele folosite în rețete cu cafea - scorțișoară, cardamon și cuișoare.

Ingrediente

 • 1 Ristretto din Café Istanbul 25 ml
 • 10ml de sirop de scorțișoară sau de zahăr
 • 60 ml de spumă de lapte cald
 • pudră de scorțișoară sau nucșoară pentru a decora spuma de lapte la final

Materiale

 • Ceașcă View Cappuccino
 • Aparatul Barista sau aparatul pentru spumă de lapte rece sau caldă, Aeroccino

Pași pentru prepararea rețetei

 • Pregătiți 60 ml de lapte cald folosind aparatul Barista sau Aeroccino și turnați spuma în ceașca View Cappuccino
 • Adăugați 10ml de scorțișoară și amestecați
 • Extrageți sortimentul Café Istanbul în 25 ml deasupra
 • Decorați spuma de lapte cu puțină scorțișoară sau nucșoară
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Faceți socoteala cam cât costa un kilogram de cafea din asta (la capsule minune, oriental decorate...) versus un kilogram de cafea boabe, de buna calitate. O sa va cruciți! Oare de ce-o fi apărut cafeaua capsulata?...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tășuleasa Social

„Este o uriașă sală de clasă și o formă de protest. S-au înscris foarte mulți adolescenți și tineri. Generația noastră le lasă lor o datorie. Și uneori le lăsăm conștient datoria asta, iar ei vor trebui să repare toate problemele care decurg din ea”, spune Alin Ușeriu. (Foto: Facebook Tășuleasa Social)

Citește mai mult

Carmen Avram, BEC - Inquam Photos / Octav Ganea

„Erau fericiți că ajunseseră acolo, doreau să facă ceva. Și din față erau ăia, ca la Hollywood, cu ventilatoare, cu...să îi oprească din a avansa”. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult