Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că ar fi primit 800.000 de euro mită de la o firmă austriacă pe când era premier

Calin Popescu Tăriceanu

Foto: Inquam Photos

Procurorii DNA au început, la solicitarea procurorilor austrieci, o anchetă care îl vizează pe șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat că, pe vremea când era premier, a primit drept mită de la o firmă austriacă 800.000 de euro pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie.

„Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece”, arată procurorii DNA, citați de News.ro.

Tăriceanu și-a anulat participarea la Congresul ALDE de la Madrid

Suma ar reprezenta 10% din valoarea generată de respectivele acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu, după ce a fost transferată prin niște companii offshore. În cauză, spun procurorii, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul. având în vedere că Tăriceanu poate fi urmărit penal doar dacă Senatul îşi dă acordul în acest sens.

Miercuri seară, Tăriceanu susținea că Senatul nu ar fi primit nicio cerere de la DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul său. Declaraţia lui venea după ce televiziunile de ştiri au relatat că DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a preşedintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 - 2008), când ar fi cerut şi primit 10% din valoarea contractelor Microsoft, relatează News.ro. „Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr». Un ţăran în civil găseşte o servietă prin câmp şi le-o predă jurnaliştilor cu ochi albaştri. La câteva zile distanţă se reîncălzeşte o ciorbă de mai bine 10 ani şi este aruncată presei ştirea că aş urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiuni este atât de ridicol că ar părea neserios şi în filmele din seria «B.D. la munte şi mare». Efectele în spaţiul public sunt însă cât se poate de serioase, aşa că vreau să fac câteva precizări importante”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook

În urma acuzației de luare de mită, Călin Popescu Tăriceanu și-a anulat participarea la Congresul ALDE de la Madrid, scrie Hotnews, citând surse oficiale. La Madrid se desfășoară Congresul ALDE, eveniment la care se va discuta și excluderea ALDE România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult