Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Campion mondial la robotică, Octavian Dragoș vrea să facă facultatea în România, la Timișoara. „Am decis să rămân în România fiindcă mai am o speranță în țară”

Delta Force

O echipă de liceeni din Arad a câștigat recent campionatul de robotică FIRST Tech Challenge din Houston SUA - o premieră în competiția în care supremația este deținută, de mai bine de trei decenii, de echipele americane.

Echipa românească Delta Force de la Liceul de Informatică din Arad, care a condus alianța câștigătoare, s-a format în urmă cu patru ani și a ajuns în SUA după ce a câștigat competiția națională BRD FIRST Tech Challenge, organizată în România de asociația Nație prin Educație. 

„Și-au câștigat un nume în robotica mondială”

„Performanța lor este uriașă și și-au câștigat un nume în robotica mondială. Toți copiii care fac robotică în lume știu acum de această echipă din Arad și îi invită la competițiile lor - acum au primit o invitație pentru a merge în Maryland. Ce e important de spus este că în calificări au câștigat tot, iar asta spune multe despre mentalitatea lor de învingători. Au câștigat calificările cu cel mai mare punctaj, au câștigat semifinala, au câștigat finala de divizie și în finala mare au învins o mare echipă americană, cea mai faimoasă din lume”, spune Dana Războiu, fondatoarea Nație prin Educație. Datorită punctajului bun, echipa românească s-a aflat în fruntea alianței câștigătoare, formate din trei echipe.

Din Delta Force fac parte căpitanul Octavian Dragoș Botoșan (foto), Raul Floarea, Cătălin Georgescu, Adrian Albotă, Briana Lucaci, Daria Feher, Raul Munteanu, Robert Rus, Dănuț Tol, Aida Pero, Radu Micle, Mihai Ozarchevici, Sebastian Măcean și Darius Faur.

Octavian Dragos Botoșan a început să facă robotică în clasa a VIII-a, iar în clasa a IX-a a fondat, cu sprijinul mamei sale, Corina, care este și unul din mentori, echipa Delta Force. „Îmi plăcea tot ce înseamnă știința și tehnologia, eram pasionat de calculatoare și mă interesa să văd cum funcționează lucrurile. Iar robotica combină aceste lucruri: programarea cu mecanica. Cel mai mult îmi place procesul de creație, pur și simplu. E foarte satisfăcător să vezi că pornești de la o idee și ajungi la un produs final. Cel mai fain este când testezi ceva pentru prima oară”, spune căpitanul echipei.

În fiecare an, elevii care participă la competiția FIRST Tech Challenge primesc o temă și caută cele mai bune idei pentru a o pune în practică. Apoi încep să le proiecteze pe calculator și să fabrice piesele de plastic cu ajutorul unei imprimante 3D, iar pe cele de metal cu ajutorul unui CNC, povestește adolescentul. Pe cele pe care nu le pot produce singuri le cumpără din America, banii pentru funcționarea echipei venind din donații. Tema din acest an a fost ecologia și transportul eficient, capitol la care, după multe ore de muncă, robotul echipei Delta Force a excelat. 


Este o combinație de experiență, muncă, pasiune. Muncim foarte mult, anul acesta în medie, fiecare elev a avut peste 700 de ore de muncă, după ore de școală, în weekend.

Am știut că suntem o echipă cotată foarte înalt, eram în top 5 echipe cotate la nivel mondial, nu mă așteptam 100% să câștigăm, dar știam că avem o șansă mare dacă ajungem în finală. Și atât timp cât rămânem calmi și facem tot ce știm o să iasă un rezultat bun. Și așa a și fost până la urmă. Experiența a fost una fantastică, am avut susținere atât din partea echipelor românești care s-au calificat la campionatul mondial, cât și din partea echipelor americane și totodată susținerea de acasă. Am avut foarte multe echipe care urmăreau live meciurile, ne trimiteau foarte multe mesaje, când am verificat pagina de Instagram a echipei era peste 100 de story-uri care ne dădea mention”, povestește Octavian Dragoș Botoșan.

„Sper că prin aceste programe de robotică să creștem gradul de educație”

Elevul, care se pregătește să dea examenul de Bacalaureat și urmează să își aleagă facultatea. „Aș vrea să rămân la o Universitate în Timișoara. Oscilez între Universitatea de Vest și Universitatea Politehnică. Aș vrea să studiez programare și să lucrez în acest domeniu și că continui ca mentor al echipei.

M-am gândit și la posibilitatea de a studia în străinătate. Și aici sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând, că Timișoara e aproape de casă, un drum scurt pe autostradă și am ajuns. Apoi, fiecare țară diferită, are cultura ei, cu România sunt obișnuit. Am decis să rămân în România fiindcă mai am o speranță în țară și sper că prina ceste programe de robotică să creștem gradul de educație”, spune el.

Alături de echipa Delta Force, și alți elevi români au fost desemnați câștigători sau au primit nominalizări la diferite categorii ale competiției din SUA: Brianna Stan din echipa RobotX(Colegiul Național Traian Lalescu, Hunedoara), Oana Datcu din echipa BraveBots (Colegiul Național Mihai Viteazul, Ploiești), Victor Tcaciuc din echipa Cyliis (Liceul de Informatică Grigore Moisil, Iași) și Alex Radu din echipa Quantum Robotics (Liceul Internațional de Informatică, București). Totodată, echipa InfO1 Robotics” a elevilor de la Colegiul Național “I. L. Caragiale” din Ploiești care a obținut premiul “Blast of Energy”, iar “Tea Borgs” de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu a fost clasată pe locul 8 din 80 în “Divizia Jamison”.

200 de echipe românești, înscrise într-un nou sezon FIRST Tech Challenge

Iar un nou sezon FIRST Tech Challenge stă să înceapă și 200 de echipe din liceele românești și-au anunțat deja intenția de a participa. „Robotica înseamnă să îmbini matematica, științele și tehnologia. Ai rezultate mult mai bune, dacă înveți aplicând fizica pe care o faci în laborator în timp ce construiești, concret, o mașinărie, care să îndeplinească anumite sarcini -să adune cuburi, să le transporte din loc în loc, să citească niște imagini și în funcție de imagini să poată să meargă cu ele în tabăra albastră sau roșie. Tema de anul ăsta a fost legată de transport. Imaginați-vă, de exemplu, un depozit Dedeman - ei ne sprijină în competiție, an de an, fără să ceară nimic în schimb, sunt interesați doar de educație. Imaginați-vă un depozit Dedeman, în care mult mai eficient să trimiți un robot decât un om ca să-ți adune pachetele și să le alinieze acolo în funcție de cum vrei să le expediezi. Despre asta e robotica și asta învață copiii”, spune Dana Războiu.

Un alt lucru pe care îl depind copiii în timpul competițiilor de robotică este încrederea în ei. „Dacă e să îmi doresc ceva de la educație, nu educația STEM; educația în general, este să crească încrederea în sine a copiilor. Asta e pe primul plan. Când ai încredere în tine poți orice, poți să dărâmi munții. Dar dacă îți lipsește încredere în sine nu poți să înveți nimic”, spune Dana Războiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • DOMNILOR/DOAMNELOR !!! 0 comentarii cu al meu 1 la acest articol ?...ca la razboi tot prostul se pricepe.
  • Like 0
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   de fapt, tot zero comentarii sunt până acum, condiția minimă pentru a fi considerat "comentator" ar fi să știi limba română...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult