Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cancelarul austriac Karl Nehammer vizitează Bulgaria aflată în plină criză politică. Ce face Iohannis

Nehammer și Radev

La numai 5 zile de când primea nu numai mandatul de formare a guvernului, ci și un buchet mare de trandafiri roșii, dar asta pentru că era chiar ziua ei, doamna Kornelia Ninova, președintele Partidului Socialist Bulgar le-a spus clar compatrioților ei: „Nu avem majoritate pentru cabinet, mergem la alegeri”.

Scurta declarația a fost făcută la finalul întâlnirii cu reprezentanții celorlalte formațiuni politice din parlamentul bulgar, întâlnire, la care ar fi fost frumos să se ajungă la un acord de coaliție și formare a guvernului.

Dar n-a fost să fie cu succes nici acum, la cea de-a treia și ultima, conform Constituției, șansă de stabilitate, de la ultimele alegeri parlamentare din 2 octombrie, anul trecut.

„Am căutat o soluție de ieșire din criza politică. Am invitat toți liderii de partide reprezentate în Parlament. Am analizat discuțiile care au avut loc azi. Am dezbătut posibilii pași de-acum încolo și am decis- returnăm cel de-al treilea mandat”, a mai declarat pentru presă liderul socialist de la Sofia.

Rezultatul întâlnirii n-a surprins, însă pe nimeni. Nici pe jurnaliști, nici pe analiștii politici, nici pe simplii cetățeni. Tuturor le era clar, din declarațiile celorlalte partide politice, că decizia președintelui țării de-a merge pe mâna socialiștilor în formarea guvernului va da greș.

Și cu toate insistențele d-nei Ninova de a returna mandatul luni, pe 23 ianuarie, Cancelaria Președintelui Radev a anunțat că asta se va întâmpla marți, pe 24 ianuarie.

Cum de ce?

Pentru că, luni pe 23, binecunoscutul de noi toți cancelar al Austriei, Karl Nehammer sosește în Bulgaria la invitația lansată de Rumen Radev chiar în prima zi a anului, în capitala Austriei. Atunci când cei doi melomani ne zâmbeau din Sala de Aur a Filarmonicii din Viena, iar după Marșul lui Radetzki dezbăteau, bineînțeles, aderarea Bulgariei la Schengen.

Ce au vorbit exact, nu știm. Ce știm este că pe Nehammer îl va întâmpina chiar Rumen Radev pe aeroportul din Plovdiv, după care vor vizita în orașul Elhovo, Centrul Regional de Monitorizare a frontierei dintre Bulgaria și Turcia. Ca să vadă ei amândoi acolo, la locul faptei ce măsuri s-au luat pentru oprirea fluxului de migranți.

Din delegațiile celor două țări mai fac parte și alți oficiali, precum miniștrii de Interne... însă detaliile le vom afla luni după mult așteptatele declarații de presă și când ne vom întâlni, aici, cu un nou articol.

Ce vă mai spun până atunci?

Păi asta: Conform Constituției Bulgariei, după returnarea celui de-al treilea mandat, Președintele trebuie să dizolve Parlamentul și să stabilească noi alegeri. Legea supremă, însă, nu spune concret în ce termen trebuie să se întâmple asta, dar din experiența anterioară, extrem de recentă, conducătorului țării nu i-a trebuit mai mult de-o săptămână, însă nimeni nu știe dacă și acum va proceda la fel.

Motiv pentru care, la Sofia nu e clar cât va mai trăi Parlamentul actual și care va fi data noilor alegeri . Însă tot mai mulți analiști pomenesc de 26 martie sau 2 aprilie.

Ce e sigur e că lupta pentru scaunele din legislativ va fi extrem de disputată. Mai ales în contextul dezvăluirilor recente făcute de publicația Die Welt cum că Bulgaria, la începutul războiului pornit de Rusia, în guvernarea harvardiștilor Petkov și Vassilev, ar fi livrat Ucrainei, în secret, combustibil și muniție. 

Iar asta a iritat rău stânga pro-rusă din Bulgaria și, din nou, a polarizat societatea bulgărească care fremăta la fotografia lui Kiril Petkov strângând mâna lui Zelenski, mulți comentând-o cu „Bravo, Eroul nostru”, iar alții numindu-l „Trădător”.

Cam asta e! Revin în curând cu declarațiile domnilor austrieci făcute pe meleaguri bulgărești.

Aaa... Ce face domnul Iohannis?

Nu știu eu, dar am citit în presă c-a vorbit la telefon cu domnul Radev și că „cei doi președinți au reconfirmat hotărârea fermă „...” de a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la... Schengen în anul 2023”

Acum, voi dacă înțelegeți ceva, bine! Că eu multe n-am priceput din asta. Dar poate ne pune dl, Radev o vorbă bună și, pe acorduri de vals vienez, îl îmblânzește pe Nehammer.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imigranții o minciună cât casa, dar asta e problema Austriei, noi să ne concentram pe izgonirea oricărei urme de firmă austriacă din țară. Fiecare cu scopul lui. Așa cum ești tratat la fel trebuie procedat în consecință. Parerea mea e că s-a greșit cu retrimiterea lui Hurezeanu la post ca ambasador chiar dacă a fost la cererea președintelui Austriei care oricum are un rol decorativ. Nu se justifica menținerea unor relații la nivel de ambasadă cu un stat ostil. Din punct de vedere economic ( care e obiectivul central) e mai importanta independenta noastră energetică decât apartenenta la Schengen. De aia trebuie sabotate toate companiile austriece din România indiferent de obiectul de activitate , aici nu merge cu solidaritatea și diplomația când partenerul folosește barosul. Trebuie reduse la minim relațiile comerciale cu Austria și la fel în ceea ce privește turismul. Nu avem ce cauta la ei și nici ei la noi, să stea acolo la ei în țară și sa facă afaceri pe plan local. De altfel în maxim 10 ani PIB-UL României îl va depăși pe cel al Austriei la fel și cel per capita așa că nu se pune problema unei migrații economice iar imigranții ilegali din Africa sau Asia nu trec prin România. Conducătorii politici ar trebui să se concentreze pe eliminarea totala a agenților economici austrieci de pe piața românească și mai puțin pe Schengen. Sunt destui agenți economici locali sau străini gata să le ia locul fără probleme.
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Într-adevăr, n-ați priceput nimic, în ciuda faptului că răstălmăciți, ironic, câteva argumente. Bulgaria și granița ei cu Turcia par a fi problema. Nehammer vrea un zid acolo. Nu pe Dunăre, nu la Silistra sau dincolo de Vama Veche, îl vrea între Bulgaria și Turcia. De aceea se duce la Elhovo, Centrul Regional de Monitorizare a frontierei dintre Bulgaria și Turcia, și nu vine în România, la Calafat. Fiți liniștită, are cine să se ocupe de negocierile care să rezolve, în cele din urmă, problema. Un text ironic în Republica, e doar un text, și atât. Poate fi ignorat, poate fi citit și, eventual, comentat. Nu va influența însă cu nimic mersul lucrurilor.
    • Like 1
    • @ Ovidiu
      Ca sà vezi. Si noi care n'am inteles nimic. Pài dacà problema e la granita bulgaro-turcà, de ce Nehammer se opune atunci intràrii României în Schengen si nu Bulgariei ? Sau bulgarii, în pofida crizei politice prelungite de la ei au màrit deja darul la masa austriecilor, pe când românii încà se mai târguie cu ei pentru plata taxei de solidaritate. Vizita subit interesatà a lui Nehammer în Bulgaria e doar praf în ochii electoratului sàu de la care asteaptà voturi. Si un mesaj subliminal adresat românilor pentru a pune presiune si de la care asteaptà sà creascà potul.
      • Like 1
  • Bine cà Nehammer nu vine la noi în control la Albita. Cà nu stiu ce i'ar fi putut aràta si explica Biedermayerul si plagiatorul Bode...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult