Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Când domnul Ionescu se apucă să facă Revoluție Fiscală la el în casă și să aplice programul de guvernare în propriul apartament

Festivalul Micului cel Mare

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Guvernarea României arată ca viața familiei Ionescu, care primește o moștenire, o vinde și merge în vacanță exotică. Apartamentul în care locuiește stă să cadă, dar părinții cumpără cea mai nouă plasmă în rate. Ca să umple coșurile de Paști, capul familiei decide să spargă conturile de economii. Nu neapărat pentru că nu are ce pune pe masă, ci pentru că are chef de cheltuit bani. Ca să achite întreținerea la care au restanțe, mama și tatăl hotărăsc să desființeze asigurarea cu program de studii pentru copii făcută acum 10 ani. Partea bună e că după ce achită facturile la asociație, le rămân niște rezerve să iasă la restaurant zile la rând și o sumă consistentă pentru înnoirea garderobei. Până la facultate mai e ceva vreme, de ce să-și bată capul de pe acum? În plus, fiica lor adolescentă va aprecia mai mult faptul că va avea cu ce să se mândrească în fața colegelor, ultima pereche de jeanși slim din colecția 2018 de la C&A, decât că va avea bani să plece la școală prin Europa peste 5 ani.

Robinetele sunt stricate și pierd apă și la bucătărie și la baie, dar nu au fost o prioritate nici anul trecut și nu vor fi nici anul acesta. Geamurile nu se închid etanș, pe timpul iernii soluția a fost mai scumpă, dar la îndemână: a fost nevoie să plimbe două calorifere electrice luate cu cardul în 12 rate dintr-o cameră în alta, pentru că au fost zile în care mai că bătea vântul prin casă. A venit mai mult la curent, a venit mai mult și la întreținere, dar asta e, deocamdată merge și așa. Să repare robinetele și să înlocuiască ferestrele costă, în plus e cam mare bătaia de cap, muncitori prin casă, praf, alți bani cheltuiți, așa că... Așa că mai bine mai peticesc una-alta și se bucură de viață. Că nu se știe, viața e scurtă, merită trăită la maximum, doar nu mergi cu banii în groapă, mai bine rămâne senzația scurtă de bogat pe o plajă cu un cocktail în mână decât să fii prea chibzuit. În toate aceste bucurii mărunte pe bani mulți, nimeni nu ia în calcul scenarii nefericite: cine va achita ratele dacă unul din părinți rămâne invalid sau moare pe neașteptate? Cât va fi pensia peste 10 ani, pentru că de la stat nu poți avea așteptări prea mari.

Gura omului- neînvățat cu presa așezată chiorchine în față- adevăr grăiește. La primul full-contact cu microfoanele, ministrul propus la Finanțe venit la audieri dezvăluia, în 2017, fără să vrea, planurile guvernării PSD-ALDE cu privire la pensiile Pilonul II. Borcanul cu miere la care se uita toată lumea cu poftă urma să fie naționalizat. Declarația lui Ionuț Mișa a fost contrazisă, contra-argumentată, nuanțată, negată. În toată discuția, atentatele la fondurile de pensii administrate privat erau etichetate drept zvonuri fără fundament, iar șefa NN Pensii, Raluca Țintoiu, a fost chiar pedepsită prin retragerea licenței de director general pentru un email de informare trimis către clienții NN, în care li se explica modul în care ar fi afectați de diferitele scenarii privind diminuarea contribuțiilor la Pilonul II. 

Câteva luni mai târziu, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, consecințele sunt deja vizibile: au scăzut consistent sumele virate la Pilonul II, deși guvernanții și liderii coaliției de guvernare dădeau asigurări că banii pentru pensia administrată privat vor fi aceiași, deloc afectați de marea revoluție fiscală. Cifrele arată altfel: Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie s-a redus de la 5,1% la 3,75%.

Astăzi suntem foarte aproape de închiderea cercului. Actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, vorbește despre următorul pas pe care-l vor face guvernanții, în foamea disperată după bani care să acopere cheltuielile desfătării bugetare. Se lucrează la un plan prin care să se legifereze transformarea Pilonului II de pensii într-o chestiune opțională. Cu alte cuvinte, nu vom mai avea nicio garanție că banii noștri se înmulțesc, sunt administrați, primesc dobânzi și randamente. Vom avea posibilitatea să-i băgăm în mașina de tocat fonduri a statului, iar din ei să se achite pensiile speciale ale diverselor categorii de privilegiați ai zilei, de la cadre armate ieșite din muncă la 45 de ani, la foști securiști sau parlamentari. Într-o declarație pentru Agerpres, fostul ministru Mișa, actual șef al ANAF numit acum câteva zile, recunoaște cu subiect și predicat că instituțiile stau foarte prost cu colectarea. "Anul 2018 va fi un an dificil din punct de vedere al încasărilor, pentru că programul de încasări este foarte în urmă. Probabil vor fi şi alte modificări care vor suplimenta planul de încasări, şi atunci cred că este foarte important să ne uităm mult mai atent la componenta de IT", le-a transmis Mişa celor prezenţi la bilanţul Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Iaşi. Coroborați nevoia de bani la buget și încasările proaste și veți vedea de ce guvernul vrea cei peste 41 de miliarde de lei adunați la Pilonul II până spre finalul lui 2017.

Din ce vom trăi noi, cei care astăzi suntem principalii contributori la fondurile publice de la buget, cât va fi pensia, cine garantează că aceasta va avea un nivel care să nu ne arunce în sărăcie- nimeni nu știe. Majoritatea PSD-ALDE este pe punctul de a distruge unul din foarte puținele programe coerente de investiții individuale garantate cu educație financiară inclusă.

Culmea, înființarea fondurilor de pensii administrate privat a fost implementată pe timpul actualului șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Atentatul la Pilonul II ar trebui să fie un punct de mare nervozitate și o piatră de hotar peste care nu se poate trece, dacă dl.Tăriceanu pretinde că liberalismul stă la baza ideologiei ALDE. Pilonul II în forma actuală ar fi singura măsură demnă de laudă rămasă după un lider politic fost premier ce a reușit o performanță duplicată numai de guvernarea actuală: creștere economică record cu nivel minim al investițiilor publice.

Salariații români ar trebui să înțeleagă că fondurile adunate la Pilonul II până acum și cele de acum înainte sunt proprietate personală și nu niște bani care se pierd în hăul salariilor și cheltuielilor necontrolate ale unei guvernări iresponsabile. Vă imaginați că dacă ar lua acești bani statul, cel care s-a dovedit cel mai slab și incompetent administrator după 1990, am avea autostrăzi, spitale, școli și fonduri pentru cercetare?

În ceea ce privește randamentele investițiilor făcute de fondurile de pensii administrate privat, România este în topul european. Fondurile de pensii private din România (Pilonul II şi III) s-au clasat pe locul nouă în 2016 în topul celor mai performante fonduri din Europa cu un randament real de 5%, arată un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), citat de ZF. Dacă luăm în calcul randamentul generat participanţilor de la înfiinţare până în 2016, România se poziţionează pe locul doi în Europa, cu un câştig mediu real şi anualizat în perioada 2008-2016 de 6,8%. Randamentul fondurilor de pensii private din România este depăşit doar de fondurile de pensii din Croaţia, care au raportat un randament anualizat de 9,6%.

Nivelul de trai peste câțiva ani, un deceniu, la pensie, devine, în eventualitatea în care majoritatea PSD-ALDE reușește confiscarea sau naționalizarea mascată a banilor adunați, o misiune individuală pentru fiecare om aflat azi în câmpul muncii. Nimeni nu garantează pensia de la stat, așa că toți cei care astăzi au surse de venit trebuie să se gândească la investiții: conturi de economii, Pilonul III, asigurări de viață, planuri de studii pentru copii, imobiliare, bursă.

Înlocuiți din primul paragraf starea deplorabilă în care se află casa Ioneștilor, familia ipotetică descrisă mai sus, cu modul în care arată azi România. Peticită, plină de gropi, fără spitale, fără școli, cu trenuri care merg cu 40 de kilometri la oră. Risipă, bani de mâine cheltuiți azi pe nimicuri, împrumuturi luate azi la care vor plăti rate copiii noștri, poimâine. În urmă, pista aeroportului Otopeni se desprinde cu totul, reactoarele de la Cernavodă pică unul câte unul, toate construcțiile făcute în 40 de ani de comunism au depășit perioada de garanție. Investițiile publice aflate de zero, fondurile UE pe care le pierdem, banii aruncați pe salarii, pensii și petreceri iresponsabile- toate se așază, una câte una, pe listă. Cei care speră că tot ce se întâmplă astăzi nu are la final și o notă de plată foarte piperată se înșală. Întrebarea este când vine nota și dacă vom avea bani să o plătim. Că de achitat, știm de azi cine achită. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Culmea, înființarea fondurilor de pensii administrate privat a fost implementată pe timpul actualului șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu." - pai tocmai, poate asta a fost planul de la inceput; asta a planuit Tări de atunci. Sa adune o rezerva pe spatele nostru, de unde sa poata "colecta" mai tarziu.
    • Like 0
  • dan check icon
    Asistam la un dezastru economic de proportii ,Romania in momentul de fata a depasit la capitolul imprumuturi in 1 an ,imprumuturile facute de guvernul Boc din perioada de criza,2008-2012,cu alte cuvinte ,traim pe datorie pentru a plati pensii si salarii de bugetari marite fara nici o noima.
    Problema e alta insa ,aceste imprumuturi trebuie returnate ,nimeni nu te imprumuta la nesfarsit sau daca te imprumuta o face cu dobanda mare si ai termene de returnat.
    in momentul cand Dragnea va pune mana pe BNR si Pilonul II de abia atunci va incepe dezastrul,singura modalitate sa plateasca imprumuturile vor fi banii din pilonul II , tiparirea de moneda si ascunderea dezastrului catre UE prin raportari false asa cum ani de zile a facut Grecia.
    Consecinta, ,inflatie galopanta pe model Venezuela.
    A trecut doar 1 an de guvern PSD usor usor incepem sa intrevedem cam care vor fi proportiile dezastrului la final de mandat adica dupa 4 ani,va e groaza,mie da pentru ca peste 3 ani banii nu vor mai valora mare lucru.
    • Like 1
  • In disperare de cauza, nu pot "decat" sa ma bucur. Pesede si votantii vor primi exact ceea ce merita, iar putini din noi cei care mai si gandim am apucat sa ne punem cat de cat la adapost, pregatiti de apocalipsa ce va sa vie. Ca sa il parafrazez pe "idiotul satului" VV.Ponta, am sa-mi cumpar popcorn si am sa ma uit cum chitaie de foame personaje jalnice, ca cele ce tropaiau la controceni mai acum ceva timp.
    • Like 0
    • @ Theodor Ganescu
      Gresesti. Amarnic. Votantii PSD vor ramane si mai saraci FARA SA INTELEAGA de ce . Vor fi convinsi in continuare ca Soros i-a saracit si vor fi convinsi in continuare ca le va da PSEDEU' ceva. Pesede nu va primi in nici un caz ce merita. Fac jocul asta de atata vreme! Duc tara de rapa, apoi se retrag un pic din spectrul vizibil dar raman calare pe administratiile locale (adica tot la butoane) si ii lasa pe cei care vin pentru scurt timp cu bune intentii, sa se inece in dezatrul lasat in urma. Altfel spus , scot castanele din foc cu mana altcuiva. Apoi revin cu mariri de pensii , de salarii de vrei tu si ciclul se reia. Si oricat ai vrea tu sa te pui la adapost, daca adapostul ala nu e peste granita, te jumulesc ei si de el.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult