Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Când este mai mare riscul de infectare cu coronavirus? Dacă mergi la frizer, zbori cu avionul sau stai în parc cu prietenii?

avion - getty - covid

Foto Guliver/Getty Images

Purtarea unei măști, distanțarea socială și spălatul pe mâini sunt importante pentru protejarea împotriva coronavirusului, dar cât de sigure sunt activități precum vizita la frizerie pentru o tunsoare, întâlnirea la un grătar cu prietenii, sau călătoria cu avionul? Chiar dacă aproape fiecare situație este unică și depinde de o mulțime de variabile, specialiștii în domeniul sănătății spun că există anumite activități, în general, mai puțin riscante decât altele când vine vorba de a ne proteja pe noi și pe alții de COVID-19.

Activitățile de mai jos sunt clasificate în ordinea descrescătoare a riscului de a fi infectat sau de a infecta pe altcineva cu virusul, analizate pe baza recomandărilor Centrului de prevenire și control al bolilor din SUA - CDC, potrivit cnet.com.

Transportul aerian 

  • nivel de risc ridicat în transmiterea coronavirus

Călătoria cu avionul este considerată una dintre activitățile cu cel mai mare risc de transmitere a coronavirus. 

Dacă însă nu puteți amâna călătoria, experții recomandă rezervarea unui zbor mai puțin aglomerat și purtarea în permanență a măștii. Când urcați în avion, asigurați-vă că ștergeți scaunul și măsuța cu șervețele dezinfectante. Dacă puteți aduce o husă pentru scaun, este și mai bine. Dacă mergeți la baie în avion, asigurați-vă că vă spălați pe mâini și folosiți dezinfectant pentru mâini după ce atingeți suprafețele cu care e posibil să fi venit în contact și alte persoane.

La bar

  • nivel de risc ridicat

Barurile sunt considerate medii cu risc ridicat atunci când vine vorba de posibilitatea de a contracta virusul. În bar măsuri precum păstrarea distanței sociale și purtatul măștilor sunt greu de pus în practică.

Frizerie

  •  nivel de risc ridicat

O vizită la frizerie poate părea suficient de inofensivă, dar experții atenționează că există un risc semnificativ de infectare cu coronavirus.

Această activitate implică apropierea unei persoane, timp de cel puțin 15 minute, riscul de a lua sau transmite virusul fiind ridicat, chiar în condițiile purtării măștii. 

În cazul în care totuși mergeți la frizerie, trebuie să vă asigurați că salonul nu este aglomerat, este bine ventilat și toți stiliștii și clienții poartă măști de protecție.

Luat masa în interiorul unui restaurant

  • Nivel de risc mediu - înalt

Atunci când mâncăm în interiorul unui restaurant există un risc din mai multe motive. Mesenii trebuie să îndepărteze măștile de pe față pentru a mânca, expunându-se la riscul îmbolnăvirii cu coronavirus. O variantă mai sigură ar fi servirea mesei pe o terasă în aer liber, într-o zonă care nu este aglomerată.

Un alt risc este acela de a fi în apropierea ospătarilor cu care veți vorbi și interacționa frecvent și la distanță mai mică decât cea de siguranță. Doar o întrebare la care ne-am putea gândi, înainte de a decide dacă să luăm sau nu masa în interiorul unui restaurant: toți angajații restaurantului își acoperă fața în orice moment? Chiar și în bucătărie unde nu pot fi văzuți? .

Petrecere acasă cu prietenii

  • nivel de risc mediu - înalt

Mulți experți americani în domeniul sănătății sugerează că adunările sociale în spații închise sunt cele care au condus la creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din ultima vreme.

„Riscul de infectare la adunările cu prietenii în interior depinde de numărul de persoane, de cât de bine îi cunoașteți și de cât de mult s-au expus la o posibilă infectare înainte să intrați în contact cu ei. Dacă aveți un cerc de prieteni pe care îl cunoașteți, care țin cont de distanțarea socială și evitați să ieșiți în grupuri, atunci sunteți mai în siguranță decât dacă îl invitați pe prietenul care a mers la un bar weekendul trecut”, spun expertii, citati de cnet.com. Asigurați-vă că încurajați oamenii să păstreze distanța, poartă mască și aveți grijă să existe o bună ventilare a aerului în locuință, adaugă experții.

La sala de sport

  • nivel de risc mediu

Sălile de sport nu sunt locul ideal unde să mergeți în această perioadă, întrucât oamenii expiră aerul cu putere, făcând mai ușoară răspândirea virusului.

Sălile de gimnastică au fost unele dintre primele afaceri care s-au redeschis, odată cu relaxarea restricțiilor, dar nu sunt neapărat cel mai sigur loc. În primul rând, siguranța depinde în mare măsură de cât de mare este sala de sport, de cât de aglomerată este și de cât de bine se poate păstra distanța de ceilalți. Cursurile de fitness în grup sau antrenamentele de grup ar trebui evitate deocamdată, spun experții în sănătate.

Cei care merg totusi la sală, ar trebui să se asigure că șterg toate echipamentele înainte și după ce le ating. „O mare parte a transmisiei virusului, poate chiar până la 40%, se întâmplă în perioada pre-simptomatică sau asimptomatică. Oamenii aceștia arată bine, se simt bine și ar putea să lucreze intens la sala de sport și ar putea să răspândească boala”, spune sursa citată.

Cumpărarea de alimente

  • Nivel de risc mediu-scăzut

Cel mai important lucru de luat în considerare este cât de aglomerat este magazinul. Cu cât stați mai des lângă cineva, în magazin, indiferent dacă este atunci când așteptați să plătiți la casă, sau în timp ce vă alegeți alimentele de pe rafturi, cu atât este mai mare riscul de a fi expus la virus. Riscul poate fi scăzut dacă ocoliți aglomerația din marile lanțuri de magazine.

Mâncatul pe terasa unui restaurant

  • Nivel de risc scăzut - mediu

Persoanele care mănâncă afară, pe terasa unui restaurant, nu trebuie să neglijeze păstrarea distanței sociale, iar experții recomandă purtarea măștilor când vă așteptați mâncarea și după terminarea mesei.

Este recomandată, de asemenea, evitarea zonelor aglomerate. Mesele de pe terasă trebuie să fie distanțate, iar  tot personalul să poarte măști. Unele zone de luat masa în aer liber au plexiglas între mese.

Întâlnire afară cu prietenii

  • nivel de risc scăzut - moderat

Întâlnirea în aer liber cu prietenii este preferabilă celei în interior, în perioada pandemiei. Întâlnirea se poate face chiar într-un mediu mai controlat, precum propria curte. În acest fel se poate limita numărul de oameni și persoanele cu care se intră în contact.

Expertții spun că măștile ar trebui totuși purtate chiar și afară,  iar oamenii să își igienizeze des mâinile.

Plimbare într-un parc

  • Nivel de risc scăzut

Persoanele care merg într-un parc e bine să se asigure că mențin distanțarea socială și să poarte o mască.

Plimbarea într-un parc este considerată o activitate cu risc mai mic comparativ cu cele menționate mai sus, deoarece are loc în aer liber și, în mod ideal, acolo poate exista mai mult spațiu între persoane. Dar dacă parcul este aglomerat și oamenii nu poartă măști sau nu respectă distanțarea socială, nivelul de risc crește. De asemenea, s-ar putea ca pe drumul până la parc și la întoarcerea acasă să fie aglomerație, risc care ar trebui luat în considerare.

Un clasament în ce privește nivelul riscurilor de infectare/transmitere a coronavirus aferente mai multor activități a realizat și Texas Medical Association:


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult