Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Când în România se întâmplă și lucruri bune. Șansa unor tineri ieșiți din centrele de plasament la 18 ani. Povestea lui Fili: „Eram singur și eram în situația de a ajunge pe străzi”

Ionuț Filișan

În 2017, când a părăsit centrul de plasament din Băicoi unde a fost instituționalizat de la doi ani, Fili, pe numele său întreg Ionuț Filișan, s-a trezit „aruncat în groapa cu lei”, cum spune el. 

După 16 ani în grija statului, nu-și găsea locul în viața de „afară”, unde oamenii muncesc, își plătesc facturile, își fac planuri de viață și încearcă să se țină de ele. Pentru o foarte scurtă perioadă, lucrurile au mers acceptabil: și-a găsit o cameră într-un cămin de nefamiliști, s-a angajat la o brutărie, s-a îndrăgostit de o fată. Apoi a simțit că pierde controlul: relația nu a mers, lumea îi părea dezamăgitoare, iar responsabilitățile prea puțin ofertante. „Eram într-o depresie, nu prea mă gândeam la muncă, iar patronul brutăriei mi-a zis: Ori îți revii, ori de mâine pleci”. Așa a ajuns să schimbe, unul după altul, vreo șapte joburi. 

„Eram singur și eram în situația de a ajunge pe străzi sau de a găsi o cale să îmi fie bine”, povestește tânărul. Directoarea centrului de plasament i-a spus că o organizație umanitară din Ploiești, Concordia, are un program pentru tinerii care au părăsit sistemul de protecție. A ajuns aici în urmă cu 10 luni. Iar de atunci lucrurile au început să să schimbe pentru el.

Concordia este o organizație care oferă servicii pentru copiii și tinerii care sunt sau au fost sub tutela statului, dar și pentru cei care provin din familii defavorizate. La sediul din Ploiești al organizației funcționează școala de meserii, unde, vreme de 10 luni, tinerii trecuți de 18 ani deprind abilitățile de care au nevoie pentru începutul unei vieți independente. La finalul lunii iunie, 46 de tineri proveniți din centrele de plasament sau din familii sărace au absolvit cursurile de brutari, bucătari, ospătari, horticultori sau tâmplari la Concordia, iar doi dintre ei se află acum la un stagiu de pregătire în Italia. Ceilalți, au făcut practică în hoteluri și restaurante din Prahova și București și cei mai mulți dintre ei și-au găsit deja locuri de muncă, spune Ramona Năstăsache, coordonatoarea Școlii de Meserii Concordia.

Foto: Concordia

„Încercăm foarte mult să simulăm realitatea, să reproducem cât mai fidel situațiile la un loc de muncă. 75% din ceea ce facem aici este exercițiu practic și doar 25% teorie. Organizăm stagii de practică în Prahova și București, astfel încât tinerii să înțeleagă care sunt cerințele și beneficiile unui loc de muncă”, explică Ramona Năstăsache. Pe toată perioada programului, susținut financiar în ultimul an de Fundația Vodafone România, cursanții au cazarea și masa asigurate. 

Fenomenul tinerilor care, deși termină liceul, sunt slab pregătiți

Atunci când ajungi la Școala de Meserii te simți ca într-un hotel. Din difuzoare se aude muzica, sala de mese reproduce fidel o sală de restaurant ce își așteaptă clienții, cafeneaua, cu un meniu mare desenat cu creta pe perete, e mobilată și utilată întocmai ca una în care să îți petreci o după amiază cu prietenii, iar bucătăria este făcută conform normelor Direcției Sanitar Veterinare. 

Foto: Concordia

Pe geamurile mari se vede o terasă colorată, amenajată de voluntari ai Fundației Vodafone România, iar spațiul verde din preajma corpurilor de clădire este întreținut de cursanții la horticultură, la fel ca sera de legume. Ceva mai încolo se află brutăria, în timp ce atelierul de tâmplărie se află într-o altă localitate, aflată la nord-vest de Municipiul Ploiești - Ariceștii Rahtivani.

Condiția pentru ca tinerii să ajungă aici este să fi absolvit minimum opt clase, însă unii dintre cursanți au și liceul terminat. Acest lucru nu înseamnă însă că nivelul de pregătire le-ar permite să funcționeze independent în societate. Din acest motiv, o parte din cursuri se concentrează pe consiliere vocațională, dezvoltarea abilităților de viață, deprinderea unor cunoștințe minime de matematică. 

„Pe mulți dintre ei nu i-a întrebat nimeni ce vor să se facă atunci când vor fi mari sau, dacă i-a întrebat, nu le-a oferit susținerea necesară. Noi avem un proces de selecție pentru că nu poți să admiți la cursul tău un tânăr care nu poate să facă niște calcule minime sau nu știe să scrie și să citească și sunt cazuri în care asta se întâmplă. Din păcate, fenomenul tinerilor slab pregătiți care termină un liceu există și în rândul celor care au familii. Avem un program pe care ei îl urmează în paralel, numit Școala pentru viață, unde fac cursuri de matematică aplicată, limba engleză, educație civică, creativitate și dezvoltare personală. La matematică, în funcție de nivelul lor de cunoștințe, avem o grupă cu tineri mai slab pregătiți și, dacă este cazul, începem cu operații simple - numere de la 1 la 10, tabla înmulțirii. Și o altă grupă, de avansați, unde lucrăm cu unități de măsură, cu fracții, transformări, regula de trei simplă, pe care ei o folosesc foarte mult în rețete”, explică Ramona Năstăsache.

La cursuri, sunt utilizate atât imagini și înregistrări audio, cât și filme și jocuri de rol. Într-o sală circulară au loc cursurile de educație civică, în care tinerii exersează situații de viață - Cum te comporți atunci când călătorești cu autobuzul? Sau ce faci atunci când ești martorul unui conflict? Într-o altă sală, cu calculatoare, cursanții învață să își caute un job pe internet, să își facă un CV sau să răspundă întrebărilor la un interviu.Totodată, trainerii de la Concordia îi ajută să facă o simulare a câștigurilor și cheltuielilor pe care le-ar putea avea și cum să le administreze pentru a reuși să se mențină pe linia de plutire.

Au gătit pentru președintele Austriei

La Concordia, tinerii gătesc și servesc masa pentru colegii lor și primesc feedback, atât de la aceștia, cât și de la traineri. În plus, sunt rugați să se autoevalueze, pentru a putea să își privească obiectiv, atât greșelile, cât și calitățile. Periodic, aici vin chefi cunoscuți cu care cursanții gătesc, dar și personalități pentru care pregătesc masa. „Când lucrează cu chefii, învață lucruri noi, dar și moduri diferite de lucru, așteptări diferite. Acest lucru îi inspiră, îi motivează și le crește și stima de sine. Mulți vin cu stimă scăzută, dar, în urma unor astfel de evenimente, capătă încredere în ei. În octombrie anul trecut, a fost la noi președintele Austriei și au fost foarte mândri că i-au gătit”, povestește Ramona Năstăsache.

Cazul fiecărui elev este analizat de o comisie din care face parte, alături de traineri, un psiholog. Pentru fiecare cursant sunt stabilite obiective, care sunt apoi reevaluate la intervale regulate de timp. După o viață în centrele de plasament, aproape toți au nevoie să își crească stima de sine.

„De ce să mai spun ceva, dacă nimeni nu mă înțelege?”

La început, lui Fili îi era de exemplu, greu să discute cu oamenii din cauza unei particularități de vorbire. „Fiind rârâit mi-era foarte greu să vorbesc cu oamenii. De ce să mai spun ceva dacă nimeni nu mă înțelege? Decât să repet de 100 de ori preferam să tac. Și aici am început să comunic foarte mult cu oamenii, să nu-mi mai fie rușine”, spune el. Tot aici și-a descoperit abilitățile de ospătar și barrista: prin rotație, toți cei care învață ospătărie învață să facă cafea cu spumă de lapte, limonade și cocktailuri nealcoolice.

„Am descoperit că am îndemânare, că îmi place să relaționez cu oamenii”, spune Fili, care după curs va rămâne la Concordia, ca asistent de training.

Pe coridorul unde se află dormitoarele sunt expuse pe pereți fotografiile cursanților, făcute chiar de către unul dintre ei. Îmi atrage atenția fotografia unei fete zâmbitoare și luminoase. „Frumoasă poză”, spun eu. „Frumoasă și fata”, replică Fili.

Este prietena lui, care a absolvit cursul de brutari și lucrează la o simigerie din oraș. Speră că vor reuși să se mute împreună. „Ne dorim să lucrăm, iar într-un an-doi, să ne luăm un apartament prin credit Prima Casă”, spune tânărul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult