Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Când moartea îi lovește pe cei mai curajoși dintre medici. Jean Clunet, doctorul care a căzut la datorie îngrijind soldații români

Sursa imaginii: Gallica.fr

„(…) Pe jumătate îngropat în zăpadă, în spitalul său îndepărtat, aproape izolat de restul lumii, înconjurat de niște asistente medicale eroine și de acești sfinți care sunt surorile Sfântului Vincent de Paul, Jean Clunet s-a luptat eroic, fericit că poate să facă acest lucru chiar când lupta era mai grea. Vorbea despre primăvara care va veni, spunea că visul cel urât va dispărea când liliacul va înflori. Clunet nu a văzut liliacul înflorind”.

Regina Maria a României, Le Figaro, 4 septembrie 1917

În ianuarie 1917, 36 de medici militari francezi au fost repartizați în spitale temporare din Iași, ​​unde, pe parcursul a două luni de iarnă, în decembrie și ianuarie, muriseră aproape 200 de oameni pe zi. Epidemia de tifos a luat aproape 200.000 de vieți în rândul populației civile, iar corpul medical român a pierdut peste 180 de medici din cei 1.700 pe care îi avea. Misiunea medicală franceză în România a cuprins 108 medici, 3 farmaciști, 3 ofițeri administrativi, 21 de asistente, 36 de subofițeri și personal de trupă. Printre ei, medicul-erou Jean Clunet care a căzut la datorie, bolnav de tifos exantematic.

Tânărul doctor născut pe 28 ianuarie 1878 la Paris era fiul avocatului Édouard Clunet, una dintre marile figuri ale baroului parizian, cel care a fondat, în 1874, revista Journal du droit international, și unul dintre avocații apărării în procesul Mata Hari.

Sursa: Evenimentul

Jean Clunet a făcut studii la École Bossuet și la Liceul Louis-le-Grand din Paris și mai apoi a urmat medicina la Paris. La începutul Primului Război Mondial doctorul a fost repartizat chirurg militar în Regimentul de linie 332 și a participat la bătălia de la Charleroi din august 1914, la retragerea pe aliniamentul râului Aisne și la Bătălia de la Berry-au-Bac, iar mai apoi a făcut parte din Corpul expediționar francez care a participat la bătălia de la Gallipoli. S-a îmbolnăvit el însuși de febră denga, o infecție cauzată de un virus care este transmis de țânțari și, după vindecare, s-a întors la Paris, lucrând o vreme la Institutul Pasteur din Paris⁠.

În februarie 1916, când epidemia de tifos exantematic a început să facă ravagii în rândurile armatei sârbe refugiate în insula Corfu, Jean Clunet a cerut să fie trimis în Grecia. Împreună cu 1700 de soldați ai Regimentului 3 colonial, doctorul s-a îmbarcat la Toulon pe nava de transport Provence II spre Salonic. Pe 26 februarie, în dreptul Capului Matapan, vaporul a fost torpilat de submarinul german U35. Au murit 1.100 de oameni dar, printre supraviețuitorii care au fost recuparați a doua zi de un pachebot al Companiei Cyprien Fabre transformat în navă-spital, s-a numărat și Jean Clunet.

Ajuns în Corfu, medicul a participat la organizarea laboratorului de bacteriologie și, împreună cu doctorul Charles Richet, a pus la punct o campanie de luptă împotriva bolilor contagioase care făcea ravagii în rândul trupelor, fie că era vorba de febră tifoidă, febră paratifoidă sau dizenterie.

În anii 1916-1917, doctorul Clunet a făcut parte din Misiunea Militară Franceză trimisă în România. Alături de medic se afla soția sa, Marguerite Mireille Alexandrine Clunet, infirmieră a Societății de Ajutorare a Răniților Militari. Cei doi au ajuns în România pe o cale ocolită, trecând trin Regatul Unit, Norvegia și Rusia.

Imediat Clunet a fost numit medic-șef al Spitalului de Boli Infecțioase din București și a început o campanie de educație sanitară împotriva riscurilor contaminării cu tifos exantematic.

Când Regele, Guvernul și Parlamentul s-au refugiat la Iași, plecând din Bucureștiul ocupat de armatele Puterilor Centrale, în decembrie 1916, doctorul Clunet i-a urmat și a primit misiunea de a înființa un spital de campanie la Vila „Greierul” din satul Bucium, aflat la 9 kilometri de Iași. Casa era proprietatea avocatului Vasile Sculy Logothetides, fratele profesorului Leon Sculy Logothetides.

Doctorul Clunet a organizat rapid un spital de campanie cu o capacitate de 87 de paturi unde îngrijea bolnavii de tifos care soseau de pe front și s-a aflat în permanență printre bieții bolnavi. Alături de el erau trei infirmiere de la Société de Secours aux Blessés Militaires: soția sa, Marguerite Clunet, Andrée Flippes și Geneviève Hennet de Goutel și 10 călugărițe de la Congregația Sfântul Vincent de Paul.

Doctorul Clunet s-a îmbolnăvit grav de tifos la sfârșitul lunii martie 1917 și avea să moară câteva zile mai târziu, pe 3 aprilie. Marguerite, tânăra sa soție, era însărcinată cu primul lor copil și l-a vegheat pînă în ultima clipă. Cu o zi înainte, pe 2 aprilie, medicul, aproape inconștient, fusese vizitat de Regina Maria și de Regele Ferdinand. Tifosul exantematic decimase aproape întreg corpul de asistență medicală de la Vila “Greierul”. Sora Geneviève Hennet de Coutel murise pe 4 martie, sora Andrée Flippes căzuse răpusă de tifos pe 26 martie. 

Înainte de a muri, doctorul Clunet a cerut să fie înmormântat alături de ele, lângă spitalul de la Bucium. Călugărița Antoinette Roux va fi și ea înmormântată în același loc.

Regina Maria a României consemnează în Jurnal: ”La ieşirea din spital, m-am întâlnit cu un preot catolic care tocmai venea de la Vila Greierul şi care mi-a dat vestea dureroasă că Clunet a murit! A fost o lovitură grea. Speram din toată inima să-şi revină, el, care se ocupase de tot spitalul, care cu o energie neobosită şi un curaj admirabil rânduise totul bine şi luptase împotriva unor greutăţi înfricoşătoare. Iar acum a murit şi el, victimă a propriului devotament, a propriei abnegaţii. Vai! Tristă, tristă veste.

Când am ajuns acolo toată lumea era înlăcrimată. Biata lui soţie stătea pe marginea patului în care el era întins atât de liniştit, dar atât de palid şi menimşcat, el care era întruchiparea energiei şi a vieţii. Entuziasmul pe care îl arăta faţă de munca lui avea în el chiar ceva uşor exaltat, neliniştit. Erau o pereche cum nu se poate mai devotată, iar soţia lui va naşte în august. Primul copil l-a pierdut chiar înainte să vină aici, soţul o luase cu el ca să-şi mai uite durerea, iar acum l-a pierdut şi pe el, a rămas singură într-o ţară străină!

Am încercat să găsesc vorbe care să-mi exprime compasiunea căci de consolare nu poate fi vorba în astfel de clipe. Dar era simplă şi demnă în durerea ei. Dacă n-ar fi fost situaţia în care se află, ar fi rămas aici, liniştită, să-i continue munca. E o femeie mărunţică şi drăguţă, cu ochi mari, negri, patetici.

A fost foarte, foarte tristă vizita mea la Vila Greierul!”

Surse:

  • Coullaud Henry, La mission médicale française en Roumanie (1916-1918), dans la revue du service de santé militaire, t. CIX, 1938
  • Igna N., La mission médicale française en Roumanie (1916-1918), Sibiu [Roumanie], 1945

Mai multe despre Dosare Secrete, aici: https://www.facebook.com/DosareSecrete/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tipariti articolul si-l distribuiti in spitalele romanesti acolo unde medicii fug din calea datoriei !!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult