Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când needucații financiar se înșală pierderile sunt de zeci de mii de dolari

First Republik Bank

Foto Jeff Chiu / AP / Profimedia

Suntem lipsiți de educație financiară. Auzim tot mai des acest lucru. Însă atunci când oamenii lipsiți de educație financiară sau cunoștințe economice eșuează pierderile sunt de zeci de mii de dolari. Când oamenii educați financiar, având cunoștințe economice extrem de solide, eșuează, pierderile sunt de zeci de miliarde de dolari, cel puțin.

Cel mai recent și elocvent caz este cel al Silicon Valley Bank, Signature Bank și First Republic Bank. Toate aceste trei bănci, considerate extrem de solide, având clienți de top și produse revoluționare au primit toate rapoarte de audit favorabile de la una dintre companiile de audit din Big 4. Aceeași companie a emis rapoarte de audit pozitiv în cazul a trei bănci care au dat faliment în decurs de doar două luni.

Știați că în 2008, Lehman Brothers, compania care s-a aflat la baza declanșării crizei creditelor ipotecare subprime, a primit ratingul de credit „A” din partea Standard&Poor’s cu doar șase zile înainte de prăbușirea sa? A urmat apoi cea mai mare criză financiară din istorie.

Bun, ce este de făcut dacă cei care au cunoștințe temeinice economice și fac chiar și politici financiare eșuează?

Ce facem când cei care etalează titluri peste titluri și certificări prestigioase, precum și un grad ridicat de educație financiară, eșuează?

Căci în istorie sunt o grămadă de exemple în care eșecurile cele mai dureroase aparțin celor de mai sus. Răspunsul este simplu. Puneți-vă mereu la adăpost, aveți mereu o plasă de siguranță, puneți-vă în scenariul de a eșua și gândiți-vă că doar voi înșivă vă puteți oferi un colac de salvare prin propriile decizii. Ce înseamnă asta? Nu vă întindeți mai mult decât vă permiteți. Fiți chibzuiți și planificați-vă cheltuielile. Cumpărați mereu acele bunuri de care aveți nevoie, când aveți nevoie, fără a face rabat de la calitate. Îți permiți un Volkswagen, nu îți lua BMW.

Vreți o casă mare? Una frumoasă și impunătoare? Puneți-vă mai întâi întrebarea: „Îmi permit acea casă?”

De asemenea, când decideți să vă achiziționați o locuință, veți merge la bancă cu un avans cât mai important, minim 25-30%. Iar durata de creditare va fi sub 10 ani. Evident, în acești 10 ani veți returna anticipat creditul, căci nu sunteți genii financiare, dar sunteți chibzuiți. Da, știu, nu se poate, este greu, „nu putem face asta”. Însă dacă nu vă veți propune asta, nici nu veți reuși.

Și veți face cele de mai sus pentru că celor educați financiar, din exemplele anterioare, nu le pasă de voi, tot ce contează este contul de profit și pierdere. Atât…

Restul este pură gargară despre cum să devii educat financiar, de cele mai multe ori discursuri ipocrite ținute chiar de instituțiile conduse de cei presupus educați financiar.

Mult succes. Apropo, nu există vreun guru, trainer, coach care să vă educe financiar. Pe aceștia îi veți plăti doar pentru a asculta tot felul de baliverne frumos împachetate, în cadrul unor conferințe relativ plictisitoare. În cazul celor mai mulți există, de cele mai multe ori, lecția învățată pe cont propriu. Uneori această lecție poate fi una dură. Propuneți-vă să fiți mereu chibzuiți, nu cheltuiți mai mult decât vă permiteți și nu vă împrumutați pentru lucruri pe care nu vi le permiteți. De exemplu, concedii, electronice, autoturisme cu un preț ridicat de achiziție și întreținere scumpă.

Căci atunci când tăvălugul crizei lovește, nici acei guru de mai sus nu vor fi alături de voi, nici educații financiar și nici ofițerul de credite. Veți fi singuri.

Succes.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult