Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cand patologia devine normalitate. La „nunta” lui Yuri sosesc nuntași din întreaga lume.

Nunta lui Yuri

O știre care mi-a atras atenția este legată de căsătoria unui culturist din Kazahstan, Yuri Tolochko, cu păpușa sa gonflabilă.

Inițial am crezut ca este o glumă preluată de mai mulți utilizatori ai FB. Tocmai de aceea am verificat mai multe surse și am constatat că știrea care a făcut înconjurul lumii este reală. După 8 luni de „relație” cu prietena sa, o păpușă gonflabila, omul a decis că e momentul să o ia de soție. A trecut la fapte și a organizat chiar o nuntă. Și-a cumpărat un smoching elegant, iar păpușii i-a luat o superbă rochie de mireasă. A făcut și o listă de invitați iar în ziua cea mare a reușit să aibă alături zeci de invitați. Un om nebun a cărui nebunie este acceptată de alți zeci de oameni. Poate sute sau mii la nivel mondial, judecând după articolele publicate pe internet. 

Din articolul publicat pe Dailystar aflăm că Yuri a mai avut o tentativă de a organiza nunta, încă din martie anul acesta, însă din cauza pandemiei, s-a gândit totuși să o amâne. Ei bine, iată că în plină pandemie omul și-a pierdut răbdarea și a trecut la fapte.

În acest context mi-am adus aminte de filmul ”Her” (Ea), nominalizat în anul 2014 la mai multe categorii la Premiile Oscar (fiind câștigător la categoria „Cel mai bun scenariu original”), la Globurile de Aur, Premiile Critic’s Choice și altele. Filmul prezintă drama lui Theodore Twomby (interpretat de Joaquin Phoenix), un bărbat care dezvoltă o relație amoroasă cu Samantha (Scarlett Johansson), un sistem de operare inteligent, care comunică printr-o voce feminină.

Pe scurt, personajul este un barbat introvertit, aflat în depresie în urma divorțului de iubita sa din copilărie. Achiziționează un sistem de operare cu inteligență artificială și își alege vocea care pentru un timp îl face să uite de toate. Legătura devine din ce în ce mai strânsă până când, într-o bună zi, Samantha, care avea mii de utilizatori, este indisponibilă pentru Theodor. Nu vă dezvălui mai multe, ci vă invit să vizionați filmul. Merită toate premiile si nominalizarile pe care le-a primit. Mai adaug doar că aplicația a fost gândită pentru a satisface numeroase nevoi ale lui Theodore, cu excepția uneia…. nevoia de sex. Totuși, în ultimă instanță, se găsește o soluție și la aceasta, Samantha având capacitatea de a-i sugera un surogat pentru sex. Interesant este faptul că că totul se desfășoară ca în viața reală, altfel spus, regizorul realizează o „imitație„ foarte reușită a vieții, Theodore având cu sistemul de aplicare chiar și niște certuri, exact ca într-o relație autentică. 

La polul opus, constatăm că relația lui Yuri cu păpușa sa gonflabilă este bazată exclusiv pe nevoia primară de sex. În rest ea este doar un obiect. Ceea ce este interesant este că, în prezent, în lume există mulți indivizi care folosesc păpușile gonflabile, însă avem în cazul lui Yuri o premieră pentru că omul s-a și căsătorit cu ea. Vorbim de o patologie. Nu știu dacă în Kazahstan sunt permise căsătoriile între oameni și obiecte, însă chiar și neoficial, avem de-a face cu o nebunie, o abatere gravă de la normalitate. Iar prezența „invitaților” și fanilor din întreaga lume care au fost alături de nuntași chiar și în mediul virtual, este cu atât mai mult, un semnal de alarmă.

În legătură cu cele de mai sus, adaug două definiții specifice psihologiei clinice, prezentând câteva aspecte legate de psihoză și psihoză colectivă. 

Termenul de psihoză desemnează o afecțiune psihică gravă care impregnează întreaga personalitate a individului și care se caracterizează prin: inadaptare pe plan social, izolare, închidere în sine, alterarea relațiilor interpersonale, conduite bizare, tulburări ale conștiinței, ale imaginii de sine, ale capacității de reprezentare și evaluare a realității și propriei persoane.

Pe scurt, psihoza înseamnă pierderea contactului cu realitatea, ca urmare a faptului că pacientul pierde capacitatea de a deosebi ceea ce este real de ceea ce este fals. Psihoza un simptom care poate să apară în mai multe boli (boli psihotice), unele de natură psihică (depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia, tulburările de personalitate, demența sau reacții psihice la evenimente stresante de viață) sau în bloi datorate consumului anumitor substanțe (de exemplu alcool, droguri, steroizi), etc.

Mai mult decât atât, pătrundem cu acest subiect în fascinanta lume a psihozelor colective, care fac parte din categoria tulburărilor psihice colective și se caracterizează prin: manifestări sociale anormale, datorate unor stări de criză economică și socială. Iată ce scria Constantin Enachescu, doctor în psihologie și în medicină și medic primar psihiatru, în lucrarea sa, „Tratat de psihopatologie”(2007):

„Psihozele colective, indiferent de epoca istorică în care sunt menţionate ca prezenţă şi manifestare, sunt expresia unei duble crize sociale: de structură politică şi de dezvoltare socială cu efect direct asupra valorilor normative socioculturale şi moral-religioase care determină, controlează şi menţin starea de echilibru social, respectiv starea de normalitate psihosocială. Orice psihoză colectivă se raportează la un eveniment social real pe care însă il percepe şi îl prelucrează într-o manieră fantasmatic-delirantă sub forma unor reprezentări colective care sunt acceptate în mod automat, ireflexiv, necritic în forma lor circulantă. Ele vor înlocui rapid, prin marea lor încărcătură emoţională, tot ceea ce reprezintă bunul--simţ, atitudinea critică, cultivând panica, nesiguranţa şi înlocuind raţiunea cu iraţionalul.”

În final, aduc în prim plan o manifestare similară care a avut loc destul de recent la noi, în care primarul de la Deveselu a fost votat de locuitorii localitatii, deși murise înainte de alegeri. Mai mult decât atât, aceștia au sărbătorit la mormântul primarului pentru a sărbători victoria sa. Oamenii au declarat…„ținem mereu de dânsul”. 

Notă: Dacă vreți să mă contactați, acesta este link-ul la pagina mea de Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Maron_S check icon
  Daca lua o tuta absoluta nu era patologie? Nu le dau un an si divorteaza. O prinde cu altu :)
  • Like 3
 • Parerist check icon
  Casa de piatra și poate ne invita și la botez! Sunt sigur că-i însărcinată de se grăbesc asa....
  O fi găsit un nebun care să-i facă păpușii si buletin, și certificat de naștere?
  Si un popa și un primar nebun care să-i căsătorească?
  • Like 2
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Aiurea, e la caterincă. Invitații se duc dintr-o curiozitate morbidă ori gură cască. Și după mine e oricum o non-știre cu toate paralelele și perpendicularele din articol.
   • Like 0
 • Hm!
  Daca e doar teribilism, pur si simplu sau "o lectie pentru femei", intr o tara musulmana, sau o"tifla"pentu cei mai putin primitivi dar si cu mai putin bani, sau aroganta pur si simplu, sau nevoia de aepata cu orice pret. Cred ca linia intre normal si patologic e foarte subtire si foarte sinuoasa.
  Cat despre psihoza colectiva, expedia atat de rapid, cu acel singur exemplu,eu nici nu cred ca exista.
  Apropo, oamenii aceia, din Deveselu, au fost sfatuiti sa l voteze pe mort pentru a se relua alegerile locale si cu un candidat PSD, viu. Si, daca tot au facut o, putina pomenire nu strica, stiti cum este romanul. Mai ales daca omul merita.
  Si, iar apropo, e in trend, se poarta aceasta sustinere gen galerie de fotbal"caine pana la moarte". Daca nu ma credeti intrati pe grupurile de sustinere"politice", ca sa zic asa.,pentru partide sau politicieni, sau pe cele despre covid, ca e tot politica.
  • Like 0
  • @ Mioara Mioara
   Am trăit și lucrat în Kazachstan mulți ani. Da, este o țară relativ musulmană, pentru că de fapt kazahii sunt minoritari la ei acasă. Majoritari sunt rușii, cu coreenii, chinezii, etc. Musulmanii nu sunt altfel decât cei de la noi, nu au ochelari de cal. Femeile sunt libere și libertine. În cazul de față, este vorba de teribilism și interes financiar, probabil ia mai mulți bani de la ziare decât din sportul lui anost.
   • Like 1
 • decat pedofil, mai "sociala" varianta asta
  (am incercat un politic corect , ca sa nu spun altfel sau sa nu astept 10 ani)
  • Like 0
 • Stai inca 10 ani , si iti iei si amenda daca spui ca omul are o patologie.
  • Like 7
  • @ Silviu Pop Sese
   Da,da,da. Cel putin la nivelul ue.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Da,da,da. Cel putin la nivelul ue.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult