Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Când prind un român pe șantier în UK, cu bormașina furată-n rucsac aud inevitabil: „Hai, frățică, suntem români, n-o putem lăsa așa, trăi-ț-ar familia?”

Muncitori construcții UK

Foto - PhotoAlto/ Profimedia

Tot aud chestia asta când ajung români la mine pe șantier și fac tâmpenii: „hai frățică, suntem români, n-o putem lăsa așa, trăi-ț-ar familia?” 

Ori n-au bocanci de muncă, ori nu respectă regulile elementare, ori se apucă de furat ceva. Dacă le zic să fie oameni civilizați și gata, mă iau pe partea sentimentală: „boss, da’ suntem români, ce dracu’!”

Iar eu ar trebui să întind covorul roșu, să scot pâinea cu sare pe ștergar și să trag o ie peste vesta reflectorizantă când intră ei pe șantier, eventual să ne luăm pe după umeri și să încingem o mică horă printre paleții cu rigips, ca niște românași bravi ce suntem. Poate se așteaptă și la o țuiculiță din partea casei, după care să ne batem pe burtă și să începem să ne dăm în p... noastră că tot ne-am împrietenit.

Ca și cum ar avea drepturi speciale, mă înțelegeți. Dacă ești român, la fel ca saitmenegeru, poți să fii idiot, că trebuie să ți se ierte orice măgărie. Ca-n familie, unde oricât de tembel ai fi, ți se trece cu vederea, că n-are maică-ta cum să te repudieze pe motiv de cretinism, că-i sânge cu tine.

Sunt șocați profund că nu-s patriot și că le cer doar să aibă un dram de bun simț. Clatină din cap, șușotesc între ei, îmi aruncă priviri veninoase. Trădător de neam și țară, maimuțoi cu nasu’ pe sus ce sunt, ah, ce mi-ar trage una peste ochelarii ăia de filfizon arogant.

M-am dat cu străinii și nu țin cu frații mei, că doar se știe, român pe român sapă. Oof, ce m-ar da ei pe mâna lu’ Simion, să mă treacă la catastif pe lista neagră a românilor necorespunzători... Cerere de extrădare și la canal cu mine, să mă învăț minte.

Vă spun, am o mare durere de fiecare dată când mi se spune că nu-s român de comitet și nu-mi las conaționalii să facă românești pe șantierul pe care-l conduc. Simt cum mă sting de tristețe când sunt atenționat că nu se așteptau la așa ceva de la un românaș printre români.

Mi se rupe sufletul când trebuie să dau afară români întreprinzători care dosesc în ruscac câte o Makita ciordită de pe șantier. Că au dreptate, e și ei oameni. Fură de la bogați, ca robinhuzii, nu violează pe nimeni. E dreptul lor moștenit să se descurce, că doar n-o să trăiască doar din muncă cinstită ca fraierii. Au furat, dar au mai și făcut. Numai eu-s al dracu’ și nu-s prietenos și înțelegător cu băeții.

Sufăr că-i oblig să respecte regulile. E crunt, simt cum mă topesc sub privirile lor de victime ale românului ajuns, care-și oropsește românii cu voioșie, fără scrupule și fără să-și pună măcar un pic de cenușă în cap.

Mi-e o rușine de mine de-mi vine să sar în primul Wizz, să o iau la fugă pe pista din Otopeni, să sap o gaură în pământul strămoșesc și să mă ascund acolo. Aș face-o și azi, dar aștept o ofertă rezonabilă la bilete doar dus. Poate după sărbători, că-s mai ieftine. Mă mai gândesc și v-anunț.

Până atunci, rămâne cum am stabilit. Cum vă prind cu bormașina ciordită-n sacoșă, cum vă ard patriotic, până vă ies ochii din cap ca la melc în timp ce zbierați simbolic ca din gură de șarpe: trădare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Mi se pare mie sau va lăudați cu faptul că va faceți treabă?! Astea sunt atribuțiunile dumneavoastră! Am locuit 6 ani în Marea Britanie și aproximativ 4 dintre ei am ocupat o funcție de conducere într-o companie unde lucrau oameni de 7-8 naționalități diferite. Românii nu erau chiar cei mai răi dintre subordonați. Acum că i-ați arătat cu degetul pe semenii noștri cu care lucrați dumneavoastră, ce faceți pentru a le schimba mentalitatea?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Din câte îmi amintesc, furtul este o faptă penală...
    • Like 3
  • Doamne fereste! Asa ceva... Ce aveti domnule? In primul rand ce cautati pe santier ca din CV nu reiese ca aveti vreo calificare in domeniu. La fel ca d-na Liliana Widocks, citim niste articole fara a sti prea multe despre cel ce le scrie. Pomenesc despre d-na Widocks pentru ca are dansa niste patanii personale (cu soacra, divortata, cu sistemul de sanatate britanic, aproape absolventa de Politehnica) pe care nu le inteleg. Nu stiu cum sa le iau.

    Nu inteleg nici aici. E santierul dvs? Atunci nu mai angajati romani. E santierul altuia? Oricum ar fi luati masurile necesare: de instructaj, reguli, consecinte daca nu sunt respectate, penalizari, raportari, politie si inchiderea contractului dupa o informare si un consult cu cel ce detine santierul. Nu am inteles daca santierul e in Romania sau nu.

    Daca e in Romania inevitabil vor lucra romani. Ei ce sa vezi? Din cauza capitalismului de cumetrie pe care-l traversam de 33 de ani, oamenii corecti, muncitori, bine pregatiti au cam disparut de pe plaiurile mioritice. S-au dus in cele patru zari, inclusiv UK (ma mir ca n-ati gasit si din astia printre ei), pentru salarii mai mari si o viata mai buna. Acolo unde un calificat primeste in jur de 2000 Euro, fata de 500 in tara natala. De aia sunt adusi aici nepalezi, ca nu are cine sa mai dea cu pensula.

    Ca printre cei plecati sunt destule hahalere, asta-i drept, dar ei sunt in final rejectati de societate, nu-si gasesc de lucru, nu-si gasesc locul acolo, mai fura, o mai lalaie ca zilieri si apoi se intorc in tarisoara.

    Textul asta pe care l-ati scris cu atata patos trebuia sa-l afisati in engleza si romana la intrarea in santier ca tot omul sa inteleaga ce si cum: si romanul si nepalezul si indianul si toate natiile constructoare de pe pamant.

    Daca va uitati pe National Geographic o sa vedeti niste documenatre incredibile despre constructii Wow, realizate cu echipe fantastice. Pun pariu ca printre ei se regaseste si cate un roman. Acum, desigur, nu orice bloc care se construieste pe lumea asta e de Wow, dar in Romania o meserie grea si importanta (cea de constructor) cu toate specializarile si ramurile sale, a devenit o bataie de joc. Orice afacerist veros (dezvoltator imobiliar) deschide un santier prin care trage in piept pe toata lumea (mai ales pe cumparatori), oamenii pleaca usor, usor si ramane cu niste Dorei cu care ridica o structura care la primul cutremur mai serios se va duce naiba.
    • Like 4
    • @ Daniela Damian
      Corina check icon
      Of, of. Românii între ei. E șef pe șantier pentru că poate. A demonstrat-o. Poftiți ce tocmai am găsit despre doamna Widocks: https://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2018-08-31/Liliana-Widocks-originara-din-Itcani-si-stabilita-in-Anglia-si-a-lansat-Jocurile-de-ingeri-in-Luna-Diasporei-la-Suceava
      • Like 3
    • @ Corina
      Of, of. Da, multumesc. Am vazut chestia aia, ca a scris poezie (am cautat si eu pe internet). A lansat la Suceava. Asa, si? Altceva ce mai stim, ca dansa spune niste lucruri:
      „Toată viața am trăit printre năpăstuiți și infractori”. Nu e limpede deloc ce vrea sa comunice, pentru mine, vreau sa spun. E vorba de lucru, e vorba de locuinta? Si Politehnica aia aproape terminata, ce vrea sa insemne? Cand te expui ca autor de texte, carti de poezie etc, trebuie sa spui si ceva despre tine coerent.

      Imi place argumentul "pentru ca poate". De aia suntem aici, pentru ca fiecare e unde poate si nu unde trebuie.
      • Like 1
    • @ Daniela Damian
      Corina check icon
      Cred că a ajuns șef de șantier după ce a parcurs niște etape și acum e considerat potrivit pe post și eficient - de către cei pentru care șantierul e o afacere care trebuie să meargă. Și e în Anglia, cât se poate de sigur.

      În numele doamnei Widocks nu aș vorbi. Nu are nevoie. Scrie câte ceva și în materialul acela din ziar. Nu e doar despre poezii. A povestit multe în articole aici.
      • Like 2
    • @ Corina
      Dan check icon
      Se pare că și „Daniela Damian” a ajuns pe „Republica” pentru că poate, dar nu i-e clar dacă-i și trebuia.
      • Like 2
    • @ Dan
      Corina check icon
      I-am apreciat unele comentarii. Erau elaborate, de persoană informată și cu așteptări educate, inclusiv afară. Aici a fost un puseu de nervozitate, lipsă de răbdare.
      • Like 1
  • Domnule Herța, sunteți cumva șef pe vreun șantier de muncă disciplinară, gen colonie penitenciară, frumos îngrădită cu sârmă concertina?
    Cred mai degrabă că majoritatea lucrătorilor sunt la locul lor. Iar cu cei care calcă strâmb trebuie purtat un dialog civilizat. Regulile sunt reguli, aceleași pentru toată lumea. Cine nu le respecta trebuie penalizat, financiar, sau părăsește echipa. Este o chestiune simplă de comunicare și acceptare din start a regulilor. Ține de organizarea muncii. Iar frustrările nu își au rostul.
    Nu cumva, văzând doi-trei brazi uscați, începeți să vă lamentați că toată pădurea e uscată?
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Adica au dreptul sa fure daca nu este colonie ?? Banuiesc ca autorul este deja satul de cei doi trei brazi uscati... Dvs. incercati sa-i aratati autorului apa calda.. Lasa frate, ca ne descurcam si asa...
      • Like 2
    • @ George Bucsan
      Nu știu cum ați ajuns la concluzia cu dreptul la furat (greșită, de altfel și scoasă "out of the blue"). Am constatat doar frustrările autorului, ca și cum majoritatea românilor ar fi delincvenți, pe șantierul unde este șef. Chiar nu sesizați tonul defăimător?
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Nu cred ca e vorba de defaimare aici stimate Domn. Ce nu s-a spus pana acum este faptul ca in UK si cu precadere in Anglia exista un numar foarte mare de romani sau daca vreti un esantion al naibii de reprezentativ.Marea majoritate, persoane apte de munca si cu precadere ce pot fi considerate tinere.Si suntem aproape peste tot, atat in orasele mari cat si in localitati mai mici acolo unde exista industrie si/sau locuri de munca.Si fara a fi defaimator, majoritatea sunt semialfabetizati (adica nu prea stiu sa scrie corect si nici nu-i intereseaza) sau in cel mai bun caz analfabeti functionali, adica romani cu bune si rele.Un numar prea mic dintre romanii nostri, printre care se numara si D-nul Herta au inteles ca traiesc intr-o alta lume si s-au adaptat acesteia.Ceilalti, cu care vin negresit in contact n-au reusit si nici nu intentioneaza, si de aici frustrarea scriitorului nostru.Ca sa citez o replica dintr-un film celebru: "When I thought I was out, they pull me back in". Si ca sa nu credeti ca vorbesc din carti, cum se pare ca o faceti Dvs am sa va dau un exemplu pe care poate nici D-nul Herta nu-l cunoaste: inca exista romani in cautare de documente false pentru a obtine statut de rezident in UK (fenomen aparut dupa Brexit) si multi dintre ei sunt tineri casatoriti care asteapta un copil.
      • Like 3
    • @ Dorina Saramet
      Dan check icon
      Probabil că târlicu' e fan simion, cum se poate mirosi și din comentariile lui la alte articole, de aici și proiectarea frustrărilor asupra unor bystander-i.
      • Like 1
    • @ Dan
      Băiețel, nu ai nimerit. Ai nasul înfundat? Or something...
      • Like 1
    • @ Dorina Saramet
      S-ar putea să cunoașteți mai bine comunitatea românilor din UK. Eu nu am acolo decât câțiva foști colegi, ingineri foarte capabili, care s-au stabilit și muncesc în Londra de peste 20 de ani. Oricum, e greu să generalizați, chiar dacă trăiți acolo, pentru că nu intrați în contact decât cu un număr limitat de conaționali, fie din domeniul jobului, fie din vecinătate sau din cercul de prieteni.
      Pe un șantier e posibil să fie mai mulți Dorei așa cum îi descrieți dumneavoastră. Deci nu pot să vă contrazic.
      Totuși, întorcându-mă la articol, nu pot să remarc decât că tonul face muzica.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Dan check icon
      Sorry not sorry, inițial mă gândeam la un alt Andrei, Ciornei, la fel de vajnic combatant anti-„Republica”, pe „Republica”. Dar de târlic m-am împiedicat recent, când am citit că a „avut acel impuls masochist”, să vadă „până unde merge ticăloșia unui simbriaș al curentului progresist”. Curat votant userist, ce să zic. Dacă mai punem și cântările-n struna notoriului homofob antieuropean cojocaru, care bântuie forumul „Republica”, probabil că nu m-am înșelat.
      În rest, trecerea prin comunism nu i-a folosit la nimic târlicului, în afara unui complex de superioritate etalat din când în când pe-aici. Am avut niște ion bogdan lefter vibes (nu, nu e un compliment).
      P.S. Probabil că faza cu „nasul înfundat” a fost una dintre glume.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult