Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Când s-au trezit cu Donald Trump președinte americanii au ieșit pe străzi. În California se cere CALEXIT: ieșirea statului lor din SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”, relatează Reuters

Imediat după aflarea rezultatelor, mii de californieni au ieșit din case pentru a-și arăta frustrarea față de faptul că Trump va ajunge la Casa Albă. În Oakland, 6.000 de oameni au blocat circulația, iar unii protestatari au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, au ars anvelope și gunoaie în mijlocul intersecției și au spart geamurile magazinelor, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. 

În Los Angeles, 5.000 de oameni au blocat circulația, iar 13 protestatari au fost arestați. Însă greul protestelor se duce în social media, unde oamenii cer CALEXIT, ieșirea Californiei din SUA.

Investitorul Shervin Pishevar, care a finanțat la începuturi și Uber, anunțase încă de dinainte că, dacă Trump va câștiga alegerile, va susține financiar o campanie pentru declararea independenței Californiei. Miercuri, acesta și-a reconfirmat intenția: „Este cel mai patriotic lucru pe care pot să îl fac. Țara este la o răscruce majoră. În vom spune Noua Californie.”

Manifetsații au avut loc și în Chicago. „Sunt îngrozită în legtură cu ce se întâmplă în această țară”, a spus Adriana Rizzo, o protestatară care ținea o pancartă pe care scria: „Bucură-te de srepturile tale cât mai poți”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Ionut, scuze, dar în Rusia victoria lui Trump a fost întâmpinată cu urale. Noi cum stăm la acest capitol? Care e relaţia noastră cu Rusia?
  • Like 1
 • golan check icon
  5-10 mii de oameni in strada nu reprezinta interesele unei populatii de ~40 de milioane (cazul Californiei) si nu vorbesc in numele tuturor. Mai in gluma, mai in serios, statele cele mai dezvoltate si industrializate au votat altfel decat result tarii si oamenii sunt nemultumite de situatie, dar nu vor decat sa atentioneze ca nu vor accepta sa fie ignorati.
  • Like 0
 • O adunatura de huligani de extrema stanga, lipsiti de respect pentru constitutie si proces democratic. Daca protesteaza pasnic nici o problema sa protesteze pana in 2020, daca insa se apuca sa distruga ori se linistesc, ori vor fi linistiti. In legatura cu iesirea Californiei, nu exista nici o cale legala de secesiune, asta s-a stabilit cu arma in mana. Poate vor sa incerce, insa deocamdata sunt la stadiul de hashtag pe twitter si probabil acolo vor ramane.
  • Like 1
  • @
   "De când statul e mai presus de voința poporului, exprimata democratic (printr-un eventual referendum?)". Statul nu este mai presus. Domnii din California pot sa incerce sa schimbe constitutia in mod democratic astfel incat sa permita secesiunea. E nevoie de votul a 75% din Senat, 75% din Casa Reprezentatilor, iar modificarea trebuie ratificata de 2/3 din statele membre. Si atunci, nici o problema.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Eu vreau să văd cum se va dezvolta relaţia cu Rusia.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult