Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Când s-au trezit cu Donald Trump președinte americanii au ieșit pe străzi. În California se cere CALEXIT: ieșirea statului lor din SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”, relatează Reuters

Imediat după aflarea rezultatelor, mii de californieni au ieșit din case pentru a-și arăta frustrarea față de faptul că Trump va ajunge la Casa Albă. În Oakland, 6.000 de oameni au blocat circulația, iar unii protestatari au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, au ars anvelope și gunoaie în mijlocul intersecției și au spart geamurile magazinelor, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. 

În Los Angeles, 5.000 de oameni au blocat circulația, iar 13 protestatari au fost arestați. Însă greul protestelor se duce în social media, unde oamenii cer CALEXIT, ieșirea Californiei din SUA.

Investitorul Shervin Pishevar, care a finanțat la începuturi și Uber, anunțase încă de dinainte că, dacă Trump va câștiga alegerile, va susține financiar o campanie pentru declararea independenței Californiei. Miercuri, acesta și-a reconfirmat intenția: „Este cel mai patriotic lucru pe care pot să îl fac. Țara este la o răscruce majoră. În vom spune Noua Californie.”

Manifetsații au avut loc și în Chicago. „Sunt îngrozită în legtură cu ce se întâmplă în această țară”, a spus Adriana Rizzo, o protestatară care ținea o pancartă pe care scria: „Bucură-te de srepturile tale cât mai poți”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Ionut, scuze, dar în Rusia victoria lui Trump a fost întâmpinată cu urale. Noi cum stăm la acest capitol? Care e relaţia noastră cu Rusia?
  • Like 1
 • golan check icon
  5-10 mii de oameni in strada nu reprezinta interesele unei populatii de ~40 de milioane (cazul Californiei) si nu vorbesc in numele tuturor. Mai in gluma, mai in serios, statele cele mai dezvoltate si industrializate au votat altfel decat result tarii si oamenii sunt nemultumite de situatie, dar nu vor decat sa atentioneze ca nu vor accepta sa fie ignorati.
  • Like 0
 • O adunatura de huligani de extrema stanga, lipsiti de respect pentru constitutie si proces democratic. Daca protesteaza pasnic nici o problema sa protesteze pana in 2020, daca insa se apuca sa distruga ori se linistesc, ori vor fi linistiti. In legatura cu iesirea Californiei, nu exista nici o cale legala de secesiune, asta s-a stabilit cu arma in mana. Poate vor sa incerce, insa deocamdata sunt la stadiul de hashtag pe twitter si probabil acolo vor ramane.
  • Like 1
  • @
   "De când statul e mai presus de voința poporului, exprimata democratic (printr-un eventual referendum?)". Statul nu este mai presus. Domnii din California pot sa incerce sa schimbe constitutia in mod democratic astfel incat sa permita secesiunea. E nevoie de votul a 75% din Senat, 75% din Casa Reprezentatilor, iar modificarea trebuie ratificata de 2/3 din statele membre. Si atunci, nici o problema.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Eu vreau să văd cum se va dezvolta relaţia cu Rusia.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult