Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când s-au trezit cu Donald Trump președinte americanii au ieșit pe străzi. În California se cere CALEXIT: ieșirea statului lor din SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”, relatează Reuters

Imediat după aflarea rezultatelor, mii de californieni au ieșit din case pentru a-și arăta frustrarea față de faptul că Trump va ajunge la Casa Albă. În Oakland, 6.000 de oameni au blocat circulația, iar unii protestatari au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, au ars anvelope și gunoaie în mijlocul intersecției și au spart geamurile magazinelor, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. 

În Los Angeles, 5.000 de oameni au blocat circulația, iar 13 protestatari au fost arestați. Însă greul protestelor se duce în social media, unde oamenii cer CALEXIT, ieșirea Californiei din SUA.

Investitorul Shervin Pishevar, care a finanțat la începuturi și Uber, anunțase încă de dinainte că, dacă Trump va câștiga alegerile, va susține financiar o campanie pentru declararea independenței Californiei. Miercuri, acesta și-a reconfirmat intenția: „Este cel mai patriotic lucru pe care pot să îl fac. Țara este la o răscruce majoră. În vom spune Noua Californie.”

Manifetsații au avut loc și în Chicago. „Sunt îngrozită în legtură cu ce se întâmplă în această țară”, a spus Adriana Rizzo, o protestatară care ținea o pancartă pe care scria: „Bucură-te de srepturile tale cât mai poți”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ionut, scuze, dar în Rusia victoria lui Trump a fost întâmpinată cu urale. Noi cum stăm la acest capitol? Care e relaţia noastră cu Rusia?
    • Like 1
  • golan check icon
    5-10 mii de oameni in strada nu reprezinta interesele unei populatii de ~40 de milioane (cazul Californiei) si nu vorbesc in numele tuturor. Mai in gluma, mai in serios, statele cele mai dezvoltate si industrializate au votat altfel decat result tarii si oamenii sunt nemultumite de situatie, dar nu vor decat sa atentioneze ca nu vor accepta sa fie ignorati.
    • Like 0
  • check icon
    O adunatura de huligani de extrema stanga, lipsiti de respect pentru constitutie si proces democratic. Daca protesteaza pasnic nici o problema sa protesteze pana in 2020, daca insa se apuca sa distruga ori se linistesc, ori vor fi linistiti. In legatura cu iesirea Californiei, nu exista nici o cale legala de secesiune, asta s-a stabilit cu arma in mana. Poate vor sa incerce, insa deocamdata sunt la stadiul de hashtag pe twitter si probabil acolo vor ramane.
    • Like 1
    • @
      check icon
      "De când statul e mai presus de voința poporului, exprimata democratic (printr-un eventual referendum?)". Statul nu este mai presus. Domnii din California pot sa incerce sa schimbe constitutia in mod democratic astfel incat sa permita secesiunea. E nevoie de votul a 75% din Senat, 75% din Casa Reprezentatilor, iar modificarea trebuie ratificata de 2/3 din statele membre. Si atunci, nici o problema.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Eu vreau să văd cum se va dezvolta relaţia cu Rusia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult