Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Când s-au trezit cu Donald Trump președinte americanii au ieșit pe străzi. În California se cere CALEXIT: ieșirea statului lor din SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”, relatează Reuters

Imediat după aflarea rezultatelor, mii de californieni au ieșit din case pentru a-și arăta frustrarea față de faptul că Trump va ajunge la Casa Albă. În Oakland, 6.000 de oameni au blocat circulația, iar unii protestatari au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, au ars anvelope și gunoaie în mijlocul intersecției și au spart geamurile magazinelor, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. 

În Los Angeles, 5.000 de oameni au blocat circulația, iar 13 protestatari au fost arestați. Însă greul protestelor se duce în social media, unde oamenii cer CALEXIT, ieșirea Californiei din SUA.

Investitorul Shervin Pishevar, care a finanțat la începuturi și Uber, anunțase încă de dinainte că, dacă Trump va câștiga alegerile, va susține financiar o campanie pentru declararea independenței Californiei. Miercuri, acesta și-a reconfirmat intenția: „Este cel mai patriotic lucru pe care pot să îl fac. Țara este la o răscruce majoră. În vom spune Noua Californie.”

Manifetsații au avut loc și în Chicago. „Sunt îngrozită în legtură cu ce se întâmplă în această țară”, a spus Adriana Rizzo, o protestatară care ținea o pancartă pe care scria: „Bucură-te de srepturile tale cât mai poți”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ionut, scuze, dar în Rusia victoria lui Trump a fost întâmpinată cu urale. Noi cum stăm la acest capitol? Care e relaţia noastră cu Rusia?
    • Like 1
  • golan check icon
    5-10 mii de oameni in strada nu reprezinta interesele unei populatii de ~40 de milioane (cazul Californiei) si nu vorbesc in numele tuturor. Mai in gluma, mai in serios, statele cele mai dezvoltate si industrializate au votat altfel decat result tarii si oamenii sunt nemultumite de situatie, dar nu vor decat sa atentioneze ca nu vor accepta sa fie ignorati.
    • Like 0
  • check icon
    O adunatura de huligani de extrema stanga, lipsiti de respect pentru constitutie si proces democratic. Daca protesteaza pasnic nici o problema sa protesteze pana in 2020, daca insa se apuca sa distruga ori se linistesc, ori vor fi linistiti. In legatura cu iesirea Californiei, nu exista nici o cale legala de secesiune, asta s-a stabilit cu arma in mana. Poate vor sa incerce, insa deocamdata sunt la stadiul de hashtag pe twitter si probabil acolo vor ramane.
    • Like 1
    • @
      check icon
      "De când statul e mai presus de voința poporului, exprimata democratic (printr-un eventual referendum?)". Statul nu este mai presus. Domnii din California pot sa incerce sa schimbe constitutia in mod democratic astfel incat sa permita secesiunea. E nevoie de votul a 75% din Senat, 75% din Casa Reprezentatilor, iar modificarea trebuie ratificata de 2/3 din statele membre. Si atunci, nici o problema.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Eu vreau să văd cum se va dezvolta relaţia cu Rusia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult