Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Când s-au trezit cu Donald Trump președinte americanii au ieșit pe străzi. În California se cere CALEXIT: ieșirea statului lor din SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”, relatează Reuters

Imediat după aflarea rezultatelor, mii de californieni au ieșit din case pentru a-și arăta frustrarea față de faptul că Trump va ajunge la Casa Albă. În Oakland, 6.000 de oameni au blocat circulația, iar unii protestatari au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, au ars anvelope și gunoaie în mijlocul intersecției și au spart geamurile magazinelor, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. 

În Los Angeles, 5.000 de oameni au blocat circulația, iar 13 protestatari au fost arestați. Însă greul protestelor se duce în social media, unde oamenii cer CALEXIT, ieșirea Californiei din SUA.

Investitorul Shervin Pishevar, care a finanțat la începuturi și Uber, anunțase încă de dinainte că, dacă Trump va câștiga alegerile, va susține financiar o campanie pentru declararea independenței Californiei. Miercuri, acesta și-a reconfirmat intenția: „Este cel mai patriotic lucru pe care pot să îl fac. Țara este la o răscruce majoră. În vom spune Noua Californie.”

Manifetsații au avut loc și în Chicago. „Sunt îngrozită în legtură cu ce se întâmplă în această țară”, a spus Adriana Rizzo, o protestatară care ținea o pancartă pe care scria: „Bucură-te de srepturile tale cât mai poți”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Ionut, scuze, dar în Rusia victoria lui Trump a fost întâmpinată cu urale. Noi cum stăm la acest capitol? Care e relaţia noastră cu Rusia?
  • Like 1
 • golan check icon
  5-10 mii de oameni in strada nu reprezinta interesele unei populatii de ~40 de milioane (cazul Californiei) si nu vorbesc in numele tuturor. Mai in gluma, mai in serios, statele cele mai dezvoltate si industrializate au votat altfel decat result tarii si oamenii sunt nemultumite de situatie, dar nu vor decat sa atentioneze ca nu vor accepta sa fie ignorati.
  • Like 0
 • O adunatura de huligani de extrema stanga, lipsiti de respect pentru constitutie si proces democratic. Daca protesteaza pasnic nici o problema sa protesteze pana in 2020, daca insa se apuca sa distruga ori se linistesc, ori vor fi linistiti. In legatura cu iesirea Californiei, nu exista nici o cale legala de secesiune, asta s-a stabilit cu arma in mana. Poate vor sa incerce, insa deocamdata sunt la stadiul de hashtag pe twitter si probabil acolo vor ramane.
  • Like 1
  • @
   "De când statul e mai presus de voința poporului, exprimata democratic (printr-un eventual referendum?)". Statul nu este mai presus. Domnii din California pot sa incerce sa schimbe constitutia in mod democratic astfel incat sa permita secesiunea. E nevoie de votul a 75% din Senat, 75% din Casa Reprezentatilor, iar modificarea trebuie ratificata de 2/3 din statele membre. Si atunci, nici o problema.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Eu vreau să văd cum se va dezvolta relaţia cu Rusia.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult