Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când se lasă pandemia peste lume, nu mai contează ce ai, ci ceea ce ești. Armani, un bătrân care-și aranja manechinele în magazinul închis – lecție de umanitate pentru noi toți

Notă: Stefano Scalia, italianul care l-a fotografiat pe Giorgio Armani aranjând hainele în vitrina unui magazin de-al său din Milano , a revenit cu o explicație: fotografia a fost făcută înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Facem această precizare cu scuzele necesare față de dvs.

Articolul inițial

Giorgio Armani a fost surprins de un trecător la Milano, în timp ce aranja hainele într-o vitrină de-a unui magazin de-al său, închis din cauza pandemiei. Sobru, elegant ca întotdeauna, designerul își vedea de-ale sale, deși pe ușă de mai bine de o lună stă, cel mai probabil, o plăcuță atârnată cu acel „Chiuso” pe care noi îl știm de „Închis”. 

După liberarea din armată, Giorgio, pe atunci un tânăr de numai 20 de ani, a lucrat între anii 1954 şi 1960 la un butic – „La Rinascente” din Milano, ca asistent de fotograf şi designer de vitrine, iar mai apoi ca vânzător de haine bărbăteşti. Tot ca designer de vitrine a fost imortalizat și în 2020, la cei 86 de ani.

„Nu am făcut această poză pentru l-am văzut pe însuși Giorgio Armani aranjând un manechin într-o vitrină, ci pentru că am surprins un bărbat și pasiunea lui de o viață, care, deși avea mii de angajați și își putea petrece zilele într-o vacanță în Caraibe, era acolo îmbrăcând un manechin singur. Astăzi, același om își pune la dispoziție fabricile pentru a produce echipamente de unică folosință pentru medici. Nu ești mare pentru câți bani ai, ci pentru ceea ce faci!”, a scris Stefano Scalia, italianul care l-a fotografiat.

Armani a donat, cumulat, două milioane de euro mai multor spitale din Italia. Acum trei zile, designerul a anunțat că fabricile sale au început să producă echipamente pentru medici. Cel mai probabil, Armani știe că Italia în special, și întreaga lume, vor ieși învingătoare. Doar a avut parte de o copilărie marcată de sărăcie şi de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial și a învins de fiecare dată, continuând să facă ceea ce știe mai bine.

În vremuri de pandemie, într-o lume din ce în ce mai abrutizată și mai cazonă, Armani omul ne oferă o lecție de umanitate și de speranță. Deși magazinele sale sunt închise, pierderile sunt uriașe, profitul nu mai există, bătrânul continuă să facă ceea ce știe mai bine. Așa cum spune fotograful, putea fi în Caraibe, se putea refugia în orice insulă din Pacific, avea resurse să își construiască și un buncăr, putea să cheme de acasă o armată de angajați pentru a-i dezinfecta și aranja vitrinele, doar e șef, dar a ales să o facă de unul singur. El și vitrina lui, asemeni lui Papa Francisc care a continuat să facă tot ceea ce știe mai bine, singur, în Piața Sfântul Petru, pe fundal cu sunete asurzitoare de ambulanțe. Acești doi bătrâni – Papa Francisc și Giorgio Armani – ne învață să mergem înainte. Sunt precum un jucător de șah, închis într-o celulă, care nu încetează să mute piesele pe o tablă de joc imaginară, având convingerea că într-o zi se va elibera și va fi mai pregătit decât orice adversar.

„În această lume a noastră, pe care o iubești mai mult decât o iubim noi, am mers cu toată viteza înainte, simțindu-ne puternici și capabili de orice”: ar putea fi sintetizată lecția oferită de acești doi bătrâni. Cuvintele îi aparțin Papei Francisc și reprezintă un pasaj din predica din 27 martie 2020.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumesc pentru astfel de articole .
    • Like 1
  • In aceste momente grele pentru umanitate reusim sa vedem adevaratul caracter al o mului.In urma acestei pandemii trebuie sa invatam sa iubim mai mult pe cel de langa noi,indiferent de stare sociala.Unii au reusit sa se descurce mai bine,altii nu,poate nu au avut conditii dar toti avem un suflet,toti avem sentimente si uneori trecem in viteza unii pe langa altii fara sa realizam ca santem egoisti!
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Ca sa fac un pic de trolling, ce vârstă are cetățeanul asta? Și e activitate critica ce face el acolo?
    • Like 0
  • N-am mai vomitat de mult timp asa de placut cum am facut-o aici. Trebuie sa-l aduci in vorba pe diavolul Bergoglio ca sa-l lauzi pe Armani. Pana cand marxistii nu l-au pus in fruntea Vaticanului pentru a submina Crestinismul din interior, ce rahat a facut in viata divolul marxist Bergoglio sau cine auzise de Bergoglio? Pe Armani, in schimb, il stie o lume intreaga de atata timp.
    • Like 0
    • @ Crisu Adi
      Parerist check icon
      Si nu-i nici ortodox!
      • Like 1
    • @ Parerist
      maripos check icon
      Au mai fost papi ortodocsi?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult