Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când se lasă pandemia peste lume, nu mai contează ce ai, ci ceea ce ești. Armani, un bătrân care-și aranja manechinele în magazinul închis – lecție de umanitate pentru noi toți

Notă: Stefano Scalia, italianul care l-a fotografiat pe Giorgio Armani aranjând hainele în vitrina unui magazin de-al său din Milano , a revenit cu o explicație: fotografia a fost făcută înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Facem această precizare cu scuzele necesare față de dvs.

Articolul inițial

Giorgio Armani a fost surprins de un trecător la Milano, în timp ce aranja hainele într-o vitrină de-a unui magazin de-al său, închis din cauza pandemiei. Sobru, elegant ca întotdeauna, designerul își vedea de-ale sale, deși pe ușă de mai bine de o lună stă, cel mai probabil, o plăcuță atârnată cu acel „Chiuso” pe care noi îl știm de „Închis”. 

După liberarea din armată, Giorgio, pe atunci un tânăr de numai 20 de ani, a lucrat între anii 1954 şi 1960 la un butic – „La Rinascente” din Milano, ca asistent de fotograf şi designer de vitrine, iar mai apoi ca vânzător de haine bărbăteşti. Tot ca designer de vitrine a fost imortalizat și în 2020, la cei 86 de ani.

„Nu am făcut această poză pentru l-am văzut pe însuși Giorgio Armani aranjând un manechin într-o vitrină, ci pentru că am surprins un bărbat și pasiunea lui de o viață, care, deși avea mii de angajați și își putea petrece zilele într-o vacanță în Caraibe, era acolo îmbrăcând un manechin singur. Astăzi, același om își pune la dispoziție fabricile pentru a produce echipamente de unică folosință pentru medici. Nu ești mare pentru câți bani ai, ci pentru ceea ce faci!”, a scris Stefano Scalia, italianul care l-a fotografiat.

Armani a donat, cumulat, două milioane de euro mai multor spitale din Italia. Acum trei zile, designerul a anunțat că fabricile sale au început să producă echipamente pentru medici. Cel mai probabil, Armani știe că Italia în special, și întreaga lume, vor ieși învingătoare. Doar a avut parte de o copilărie marcată de sărăcie şi de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial și a învins de fiecare dată, continuând să facă ceea ce știe mai bine.

În vremuri de pandemie, într-o lume din ce în ce mai abrutizată și mai cazonă, Armani omul ne oferă o lecție de umanitate și de speranță. Deși magazinele sale sunt închise, pierderile sunt uriașe, profitul nu mai există, bătrânul continuă să facă ceea ce știe mai bine. Așa cum spune fotograful, putea fi în Caraibe, se putea refugia în orice insulă din Pacific, avea resurse să își construiască și un buncăr, putea să cheme de acasă o armată de angajați pentru a-i dezinfecta și aranja vitrinele, doar e șef, dar a ales să o facă de unul singur. El și vitrina lui, asemeni lui Papa Francisc care a continuat să facă tot ceea ce știe mai bine, singur, în Piața Sfântul Petru, pe fundal cu sunete asurzitoare de ambulanțe. Acești doi bătrâni – Papa Francisc și Giorgio Armani – ne învață să mergem înainte. Sunt precum un jucător de șah, închis într-o celulă, care nu încetează să mute piesele pe o tablă de joc imaginară, având convingerea că într-o zi se va elibera și va fi mai pregătit decât orice adversar.

„În această lume a noastră, pe care o iubești mai mult decât o iubim noi, am mers cu toată viteza înainte, simțindu-ne puternici și capabili de orice”: ar putea fi sintetizată lecția oferită de acești doi bătrâni. Cuvintele îi aparțin Papei Francisc și reprezintă un pasaj din predica din 27 martie 2020.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multumesc pentru astfel de articole .
  • Like 1
 • In aceste momente grele pentru umanitate reusim sa vedem adevaratul caracter al o mului.In urma acestei pandemii trebuie sa invatam sa iubim mai mult pe cel de langa noi,indiferent de stare sociala.Unii au reusit sa se descurce mai bine,altii nu,poate nu au avut conditii dar toti avem un suflet,toti avem sentimente si uneori trecem in viteza unii pe langa altii fara sa realizam ca santem egoisti!
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Ca sa fac un pic de trolling, ce vârstă are cetățeanul asta? Și e activitate critica ce face el acolo?
  • Like 0
 • N-am mai vomitat de mult timp asa de placut cum am facut-o aici. Trebuie sa-l aduci in vorba pe diavolul Bergoglio ca sa-l lauzi pe Armani. Pana cand marxistii nu l-au pus in fruntea Vaticanului pentru a submina Crestinismul din interior, ce rahat a facut in viata divolul marxist Bergoglio sau cine auzise de Bergoglio? Pe Armani, in schimb, il stie o lume intreaga de atata timp.
  • Like 0
  • @ Crisu Adi
   Parerist check icon
   Si nu-i nici ortodox!
   • Like 1
  • @ Parerist
   maripos check icon
   Au mai fost papi ortodocsi?
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult