Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Când se scufundă Corabia | Un bătrân în agonie, în genunchi, pe holul unui spital...

batran - pacient

Foto: captura digi24

Cazul bătrânului de la spitalul din Corabia vine să completeze imaginea catastrofală a sistemului medical din România.

Este clar că percepția opiniei publice este una negativă și reprezintă rezultatul întâmplărilor nefericite sau al tragediilor care au avut loc în ultimii ani.

Dar pentru a gestiona cât mai profesionist acest nou incident, trebuie să înțelegem cum a apărut această percepție negativă.

În primul rând, cum am spus mai sus, ea se bazează pe experiențele trecute. Nu este prima dată când un om este ignorat pe holurile spitalului. Să nu uităm și de pacienta arsă la Floreasca. Și lista poate continua.

În al doilea rând, există ideea conform căreia medicii buni au plecat să lucreze în străinătate, aici rămânând doar…

Reală sau nu, această idee influențează enorm imaginea generală a sistemului medical din România.

Toți am văzut politicieni care au ales să își trateze afecțiunile în alte țări și, foarte probabil, avem mai multă încredere în medicina privată decât în cea de la stat. 

Nu în ultimul rând, lipsa deciziilor ferme a contribuit și ea la imaginea proastă a sistemului medical din România. Oamenii au văzut iar și iar cum medicii sau managerii de spitale, care au greșit grav în anumite situații, au primit sancțiuni mai degrabă ușoare. Sigur, există și excepții, dar aici discutăm strict despre percepția „poți face ce vrei, oricum nu pățești mai nimic”.

Două amenzi. Acestea sunt sancțiunile existente până la acest moment în cazul Corabia.

Au început tot felul de anchete, atât din partea ministerului, cât și una internă. Dar parcă am mai văzut acest film. Un film de groază ce distruge și mai mult imaginea sistemului medical, chiar dacă în anumite spitale sau orașe lucrurile merg mult mai bine.

Astfel, într-un context complicat, rolul ministrului Sănătății (indiferent cine este el) devine extrem de important. Domnia sa a explicat că nu poate „trimite potera direct”.

Evident, există anumite proceduri ce trebuie respectate. Dar, ținând cont de cele 3 puncte de mai sus, o astfel de situație impune o cu totul altă gestionare a crizei.

Avem nevoie de mai multă transparență. Oamenii nu analizează și nu știu ce face comisia de etică sau ce presupune o anchetă internă. Concret, ce se va întâmpla? Și, cel mai important, ce se va întâmpla când se va dovedi eroarea? Tot amenzi?

Avem nevoie de mai multă compasiune. Nu putem trimite potera, dar nici nu putem comunica astfel încât să pară că ținem partea spitalului. Nu este cazul și, cu siguranță, nu asta așteaptă oamenii.

Avem nevoie de sancțiuni mai dure. Da, pentru că vrem să știm că cei care greșesc decisiv vor fi și aspru pedepsiți. Pentru că avem nevoie de garanția corectitudinii din partea celor cu putere. Pentru că avem nevoie să ne simțim protejați.

Două amenzi nu mai sunt suficiente pentru nimeni. Poate ar fi fost dacă am fi discutat despre un caz izolat. Dar când erorile grave se repetă cu o constanță îngrijorătoare, trebuie să schimbi ceva.

Trebuie să iei cu adevărat măsuri.

Gestionarea unei crize de imagine, mai ales într-un domeniu atât de sensibil, necesită empatie și delicatețe. Ai nevoie să înțelegi percepțiile opiniei publice. Iar aici, aceste percepții sunt clare ca lumina zilei: sistemul medical din România nu prezintă nici cel mai mic dram de încredere.

Aș începe cu asta…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Se întâmplă pentru că nu suntem îndoctrinaţi prin educaţie (politică de stat), că viaţa este cel mai preţios bun, şi că este intangibilă şi mai presus de orice altceva. În alte culturi, până şi serialele poliţiste proaste transmit că brigada "omoruri" este cea mai specială, că infracţiunile împotriva vieţii / integrităţii corporale sunt cele mai condamnabile. Până nu avem în subconştient respectul pentru viaţa şi integritatea celui de lângă noi, tot aşa va fi, şi în sistemul sanitar, şi la şcoală, şi pe stradă: violent şi indiferent! (Mi-am surprins o rudă uitându-se la un serial românesc, îngeri căzuţi, sau ceva aşa, păi în 4 minute au fost nu ştiu câte palme date unor femei, înjurături etc, m-am speriat de 2 ori: 1. aşa suntem? 2. asta transmitem?) Acum 2 zile a fost o ştire despre o femeie înjunghiată în plină stradă, filmarea arată cum taxiul ocoleşte şi dispare. Legislaţia germană prevede pedepse pentru ajutor ne-acordat în situaţii critice! Nu ştiu să avem ceva asemănător, poate mă înşel!
  • Like 2
 • Cum poate ministrul sa le insufle bunul simt unor medici. Se vehicula sa il dea pe director afara. Pai si ce , doctorii si asistentele ar fi devenit automat mai buni. Ii lipsa asta de empatie in Romania ,care ne face sa fim mai caini decat cainii.
  • Like 3
  • @ Silviu Pop Sese
   Jignim câinii, ei sunt empatici...
   • Like 1
 • Soluția simpla și corecta pentru cetățeanul de rand este competiția între sisteme. Tinerea acestui serviciu ca și monopol de stat duce la o calitate a actului medical mai proasta pentru toți. Dacă ar exista competiție și ai putea decide dacă stai la stat sau te duci la privat cu cei 10% platiti la medicina calitatea serviciilor se va îmbunătății și poate nu mai mori fără sa se uite nimeni la tine LA PROPRIU!!!!
  Aceeași medici sunt și la stat și la privat deci dacă la privat se poate nu putem înțelege decât ca la stat NU SE VREA.
  • Like 4
  • @ Adrian Chirita
   Am nenumărate exemple de comportament inadecvat al medicilor faţă de pacienţi şi în sistemul privat. Este o problemă de educaţie: componentele etică şi dezvoltarea empatiei lipsesc cu desăvârşite din educaţia (şcolară) din România. Au comportament etic şi dau dovadă de empatie doar cei cărora li s-a transmis asta în familie!
   • Like 1
  • @ Adrian Chirita
   solutia e ca medicului sa i se desfaca contractul de munca - dar sa lucrezi la stat a ramas ca pe timpul lui Ceausescu cand postul era pe viata si cel mult mustruluit in fatza intregii adunari de partid.
   Daca eu fac asa ceva cu un client, a 2a oara nu mai intru in birou.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult