Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Când tehnologia schimbă vieți: de la soluții de telemedicină până la ajutor pentru nevăzătorii care folosesc transportul în comun

Connecting for Good

La mese de lucru așezate una lângă alta, zeci de oameni care și-au făcut o profesie din a-i ajuta pe ceilalți vorbesc însuflețiți cu specialiști în product development, programare, telecomunicații, user experience și marketing. 

Miza discuțiilor, a planurilor de pe ecranele laptopurilor, a prezentărilor de pe foile de hârtie este aceea de a găsi soluții tehnologice care să facă viața mai bună unor oameni aflați într-o situație vulnerabilă, fie că este vorba despre copii care suferă de boli grave sau bătrâni singuri, de oameni cu nevoi speciale sau de locuitori din mediul rural care nu au acces la servicii medicale de calitate. 

Ne aflăm la un Jam Session, o sesiune practică și interactivă a programului Connecting for Good, prin care Fundația Vodafone România își propune să susțină proiecte care folosesc tehnologia pentru rezolvarea unor probleme în domeniile educației, sănătății, serviciilor sociale și voluntariatului și care se adresează unor categorii defavorizate social, economic sau fizic. În cei patru ani de când se derulează, prin programul Connecting for Good au fost acordate finanțări în valoare de 3,5 milioane de euro pentru 48 de proiecte care au avut impact în viețile a peste 30.000 de beneficiari. 

Connecting for Good a fost o urmare firescă în drumul nostru, în încercarea noastră de a face bine. De-a lungul timpului, Fundația Vodafone România a încercat să se implice în programe strategice, am încercat să facem o investiție pe termen lung și cu impact în comunitate. Și mă gândesc aici la programul nostru de renovare a centrelor de transfuzii, la programul de investiții în mediul rural sau la investiția noastră majoră de la Spitalul Marie Curie”, spune Angela Galeța (foto), director al Fundația Vodafone România

În acest moment, 21 de programe, dintre care zece de telemedicină, se află în derulare, în cadrul Connecting for Good

„Atunci când am pornit pe drumul acesta, nu ne-am fi gândit că vom avea, de pildă, soluții de telemedicină, care vor permită medicilor să vadă de la distanță pacienții sau soluții care vor permite părinților care au copiii internați să își vadă copiii de acasă. Nu ne-am gândit că vom avea două proiecte extraordinare, care ajută bolnavii de diabet, adulți sau copii. Nu ne-am gândit că vom avea un proiect care permite nevăzătorilor să folosească mijloacele de transport în comun, datorită unei aplicații. Sunt call centere pe care le-am dezvoltat, sunt soluții de telemedicină în mediul rural. Este un domeniu absolut, absolut fascinant”, crede Angela Galeța.

Acesta este primul an în care reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care aplică pentru finanțare și care au trecut de o primă fază de selecție au ocazia de a participa la un astfel de Jam Session. 

40 de organizații neguvernamentale au beneficiat marți de consultanță din partea unor mentori specializați în tehnologie care să îi ajute să identifice punctele tari și punctele slabe ale proiectelor lor și să găsească soluții la o serie de provocări ce ar putea apărea în implementare. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult