Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Când tehnologia schimbă vieți: de la soluții de telemedicină până la ajutor pentru nevăzătorii care folosesc transportul în comun

Connecting for Good

La mese de lucru așezate una lângă alta, zeci de oameni care și-au făcut o profesie din a-i ajuta pe ceilalți vorbesc însuflețiți cu specialiști în product development, programare, telecomunicații, user experience și marketing. 

Miza discuțiilor, a planurilor de pe ecranele laptopurilor, a prezentărilor de pe foile de hârtie este aceea de a găsi soluții tehnologice care să facă viața mai bună unor oameni aflați într-o situație vulnerabilă, fie că este vorba despre copii care suferă de boli grave sau bătrâni singuri, de oameni cu nevoi speciale sau de locuitori din mediul rural care nu au acces la servicii medicale de calitate. 

Ne aflăm la un Jam Session, o sesiune practică și interactivă a programului Connecting for Good, prin care Fundația Vodafone România își propune să susțină proiecte care folosesc tehnologia pentru rezolvarea unor probleme în domeniile educației, sănătății, serviciilor sociale și voluntariatului și care se adresează unor categorii defavorizate social, economic sau fizic. În cei patru ani de când se derulează, prin programul Connecting for Good au fost acordate finanțări în valoare de 3,5 milioane de euro pentru 48 de proiecte care au avut impact în viețile a peste 30.000 de beneficiari. 

Connecting for Good a fost o urmare firescă în drumul nostru, în încercarea noastră de a face bine. De-a lungul timpului, Fundația Vodafone România a încercat să se implice în programe strategice, am încercat să facem o investiție pe termen lung și cu impact în comunitate. Și mă gândesc aici la programul nostru de renovare a centrelor de transfuzii, la programul de investiții în mediul rural sau la investiția noastră majoră de la Spitalul Marie Curie”, spune Angela Galeța (foto), director al Fundația Vodafone România

În acest moment, 21 de programe, dintre care zece de telemedicină, se află în derulare, în cadrul Connecting for Good

„Atunci când am pornit pe drumul acesta, nu ne-am fi gândit că vom avea, de pildă, soluții de telemedicină, care vor permită medicilor să vadă de la distanță pacienții sau soluții care vor permite părinților care au copiii internați să își vadă copiii de acasă. Nu ne-am gândit că vom avea două proiecte extraordinare, care ajută bolnavii de diabet, adulți sau copii. Nu ne-am gândit că vom avea un proiect care permite nevăzătorilor să folosească mijloacele de transport în comun, datorită unei aplicații. Sunt call centere pe care le-am dezvoltat, sunt soluții de telemedicină în mediul rural. Este un domeniu absolut, absolut fascinant”, crede Angela Galeța.

Acesta este primul an în care reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care aplică pentru finanțare și care au trecut de o primă fază de selecție au ocazia de a participa la un astfel de Jam Session. 

40 de organizații neguvernamentale au beneficiat marți de consultanță din partea unor mentori specializați în tehnologie care să îi ajute să identifice punctele tari și punctele slabe ale proiectelor lor și să găsească soluții la o serie de provocări ce ar putea apărea în implementare. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult